Pred 10 leti Samoancem ni uspelo žoge v avstralsko mrežo spraviti niti enkrat. Na tekmi proti Tongu pa so mrežo zatresli dvakrat - in dovolj je bilo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Pred 10 leti Samoancem ni uspelo žoge v avstralsko mrežo spraviti niti enkrat. Na tekmi proti Tongu pa so mrežo zatresli dvakrat - in dovolj je bilo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Nogometašem ameriškega protektorata je v torek namreč uspelo premagati Tongo - končni izid je bil 2:1. Ameriška Samoa je tako slavila svojo prvo nogometno zmago, odkar so pred skoraj tremi desetletji oblikovali svojo reprezentanco in od takrat v svojo statistiko zapisali 30 porazov. Svojo prvo tekmo (leta 1983) so sicer dobili, a takrat ne Ameriška Samoa ne njihov nasprotnik Wallis in Futuna nista bili članici Mednarodne federacije nogometnih zvez (FIFA).

Veselje ob prvi zmagi po 30 porazih je bilo seveda nepopisno. Kot poročanje krajevnih medijev povzema britanski BBC, so igralci in trenerska ekipa zmago praznovali, kot bi pravkar postali svetovni prvaki. Larry Mana'oa, tiskovni predstavnik ekipe Ameriške Samoe, pa je o čustvih, ki so prevzemala igralce, trenerje in druge vpletene, dejal: "Bolj kot kar koli drugega smo šokirani."

"Morda lahko naredimo še kaj več"
Trener moštva Thomas Rongenm, ta je nekoč vodil mlado ameriško nogometno reprezentanco, pa je prepričan, da so se z zmago vpisali v nogometno zgodovino. "Morda obstaja tudi možnost, da lahko zdaj naredimo še kaj več, da lahko še kdaj zmagamo. Ampak najprej uživajmo v tej zmagi," je še povedal.

Ameriška Samoa je zaradi svojih nogometnih "veščin" (oz. pomanjkanja teh) vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov - pa ne zaradi 30 porazov, ampak zaradi najvišjega števila dobljenih golov na eni tekmi. Aprila 2001 je nogometaše omenjenega moštva Avstralija premagala kar z 31 proti 0, kar predstavlja najhujši nogometni poraz v zgodovini tega športa.

Na Fifini lestvici si Ameriška Samoa deli zadnje mesto s San Marinom.

Spodaj si lahko ogledate posnetka najhujšega poraza v zgodovini in prve mednarodne zmage nogometašev Ameriške Samoe.


Ameriška Samoa : Avstralija - 0 : 31

Ameriška Samoa : Tonga - 2 : 1