Hvala, svet, sporočajo Filipin(c)i. Foto: Twitter/Filipinsko ministrstvo za turizem
Hvala, svet, sporočajo Filipin(c)i. Foto: Twitter/Filipinsko ministrstvo za turizem
Filipinska zahvala
Filipinska zahvala še malo drugače. Foto: Twitter/Filipinsko ministrstvo za turizem

Filipini so namreč tako hvaležni tujini za pomoč pri obnovi otočja, ki ga je prizadel najhujši tajfun v zgodovini, da so se odločili za posebno oglasno kampanjo, ki sočasno poteka na spletu, na družbenih omrežjih in celo na oglasnih panojih.

"Filipini se vam zahvaljujejo," so tako pred dnevi prebivalcem nekaterih svetovnih metropol sporočali velikanski elektronski "plakati" s podobo nasmejanih Filipincev in idilične narave, na spodnjem robu pa je bilo mogoče opaziti še pripis, da so donatorji pripomogli k spremembam. Oglase so po naročilu filipinske vlade predvajali na znanem newyorškem trgu Times Square, v londonskem Piccadilly Circusu, v Parizu, Tokiu, Singapurju in še nekaterih drugih velemestih.

Kažejo hvaležnost
Na filipinskem ministrstvu za turizem poudarjajo, da je to najboljši način, da ljudem z vsega sveta, ki so tako ali drugače prispevali k obnovi njihove dežele, pokažejo, kako hvaležni so jim. Ob tem vse Filipince pozivajo, naj se pridružijo kampanji in na spletnih omrežjih objavijo svoje zahvale.

Haijan je bil najhujša tropska nevihta v zgodovini. V osrednji del Filipinov je z močnimi nalivi in vetrovi, ki so presegali celo neverjetnih 300 kilometrov na uro, udaril 8. novembra. Razdejanje na otokih Lejte in Samar je bilo popolno - obstala je redkokatera hiša, ljudje so ostali dobesedno brez vsega, v svet so prihajale podobe apokaliptičnih prizorov.

Po zdaj potrjenih podatkih je umrlo skoraj 6.000 ljudi - velika večina v mestu Tacloban -, okoli 1.600 jih še pogrešajo, 4,4 milijona jih je izgubilo streho nad glavo, škoda v pridelkih, lastnini in infrastrukturi pa presega 200 milijonov evrov.

788 milijonov le kaplja v morje
Združeni narodi so sicer decembra pozvali k donacijam in na koncu zbrali 788 milijonov ameriških dolarjev za pomoč pri obnovi Filipinov, a je že zdaj jasno, da denarja niti približno ne bo dovolj - filipinski predsednik Benigno Aquino tako ocenjujejo, da bodo skupno za obnovo potrebovali vsaj osem milijard dolarjev.