V Nürnbergu pri pripravi božičnega sejma stavijo na tradicijo. Foto: EPA
V Nürnbergu pri pripravi božičnega sejma stavijo na tradicijo. Foto: EPA

Tako bo tudi v Nürnbergu, kjer božični sejem prirejajo že več kot 400 let in ki ga vsako leto obišče vse več turistov. Letos bodo imeli v Nürnbergu več kot 300 tisoč prenočitev in nad 2,5 milijona obiskovalcev. Kljub opozorilom, da bi sejmi morda lahko bili cilj terorističnih napadov, se je obisk letos v primerjavi z lanskim v Nürnbergu povečal za 7 odstotkov.

Nürnberški božični sejem ima poleg dejstva, da je med najstarejšimi, še dve posebnosti: prva je oseba, ki ga na petek pred prvim adventom odpre - skrbno izbrano dekle, ki pooseblja Jezuščka in nato ves advent obiskuje bolnišnice, vrtce in nastopa na televizijskih postajah. Dekle vsaki dve leti izbere posebna žirija.

Druga posebnost pa je skrbno izbrana ponudba. Sejem poteka od leta 1628 in to tradicijo je videti na vsakem koraku. Poudarek je na ročnih izdelkih, med 800 ponudniki jih vsako leto izberejo 186. In še po nečem se nürnberški božični sejem razlikuje od preostalih v Nemčiji: živa glasba odmeva le, ko potekajo koncerti v živo, stojnic s hrano pa je le 20 odstotkov. Javnomnenjske raziskave organizatorjem pritrjujejo, da si ljudje tega želijo: miru, tradicionalnosti. Edina stvar, ki ne sme manjkati, je bratwurst.

Več o adventnem vzdušju v Nürnbergu pa v spodnjem prispevku Polone Fijavž.

Obisk več kot 400 let starega božičnega sejma
Obisk več kot 400 let starega božičnega sejma