Carlsen proti Gatesu ... Partija se je hitro končala. Foto: YouTube
Carlsen proti Gatesu ... Partija se je hitro končala. Foto: YouTube

Gatesu ni pomagala niti časovna prednost, 23-letni Norvežan je zlahka dosegel zmago. Medtem ko je imel Američan dve minuti na voljo za eno potezo, je norveški šahovski mojster, ki mu mediji radi pripisujejo vzdevka "šahovski Justin Bieber" in "šahovski Mozart", za eno potezo imel na voljo le 30 sekund. Partija je trajala minuto in dvajset sekund.

"To je bilo pa hitro," je dejal po zmagi Carlsen, ki se je z 58-letnim ustanoviteljem Microsofta pomeril v televizijskem šovu dobro poznanega norveškega televizijskega voditelja Fredrika Skavlana, ki ga prikazujejo na Norveškem, Danskem in na Švedskem.

Gates, ki se je letos na Forbesovem seznamu najbogatejših ljudi na svetu povzpel na drugo mesto - pred njim je Mehičan Carlos Slim -, je v oddaji na vprašanje Skavlana, v kakšnih okoliščinah se je počutil intelektualno "nezadostnega", odgovoril: "Ko igram šah z njim (Carlsenom, op. a.)."

Carlsen, ki je v svoji domovini velika zvezda, je že pri 13 postal šahovski velemojster, od julija 2011 pa je na čelu lestvice Mednarodne šahovske zveze. Novembra lani je premagal šahovsko legendo in petkratnega svetovnega prvaka Indijca Višvanathana Ananda in tako slavil svoj prvi naslov.