Pisarna z najlepšim razgledom. Foto: RTV SLO
Pisarna z najlepšim razgledom. Foto: RTV SLO

Si predstavljate, da vas v službo in iz nje vozijo s helikopterjem? Sliši se dobro, malo manj to, da od prihoda na delo do odhoda domov včasih mine 10, 14 dni, včasih tudi tri tedne. A tako je, če je vaše delovno mesto v vremenski opazovalnici na Kredarici.

"Najdlje sem bil tukaj 35 dni v 38 letih, odkar sem tukaj," pravi opazovalec vremena Janez Gartner. Takrat so se menjavali peš, vsakih 14 dni, odvisno od vremena. Ko so se pred devetimi leti opazovalcem vremena na Kredarici pridružili pripadniki Slovenske vojske, menjave opravijo s helikopterjem.

Danes je pravi luksuz, pravi Gartner: "Včasih niti telefona ni bilo, da bi se z domačimi pogovarjali. Ko je bila menjava, si moral v Ljubljano klicati, da so te povezali z oddajnikom, da si se dogovoril nujne stvari."

V ekipi sta dva, ki si razdelita delovni dan, ki traja od četrte ure zjutraj do devete zvečer. Pogosto priskočijo na pomoč planincem in reševalcem. Včasih je koča polna, ob slabem vremenu več dni ni nikogar blizu. "Pozimi, če ne bi bilo nas, bi bilo vprašanje, ali bi veliko hiš sploh preživelo, saj je veliko aparatur ..." Pa tudi v dolini ne bi vedeli, kakšne so razmere v Triglavskem pogorju.

Pisarna na višini 2500 metrov
Pisarna na višini 2500 metrov