Alysia Montano se je na progo podala v 34. tednu nosečnosti. Foto: EPA
Alysia Montano se je na progo podala v 34. tednu nosečnosti. Foto: EPA

"Vem, da obstaja stigma in res moram poudariti, da je svet zaslepljen s stereotipi o nosečnicah in njihovem udejstvovanju v športnih dejavnostih. V resnici je to dobro za mamo in otroka," je dejala 28-letna tekačica za televizijsko postajo CBS LA po tekmi.

Tekačica v naslednjih dneh pričakuje rojstvo svojega prvorojenca in kot je dejala za tiskovno agencijo AP, bo tekla do rojstva. Še več: z možem sta načrtovala to nosečnost tako, da se ne bi prekrila s sezonama, kjer so v ospredju ciljev atletov svetovno prvenstvo in olimpijske igre.

"Samo nisem hotela pasti," je dejala za AP. In čeprav ni padla ali se uvrstila v polfinale, je vzbudila precej pozornosti na stadionu Hornet. Njen oče Eric Johnson je za CBS LA izjavil: "Poglejte, kako ji visi trebušček."

In še pogled stroke ... Zdravnik Francis Chang je za CBS LA izjavil, da je varno za Montano, da tekmuje noseča, saj je njeno telo vajeno takšnih fizičnih naporov. Hkrati pa je za televizijsko postajo dejal, da drugim nosečnicam odsvetuje podobno dejavnost.