Potniki so bili nad spontanim glasbenim vložkom med čakanjem na vzlet več kot navdušeni. Foto: Reuters
Potniki so bili nad spontanim glasbenim vložkom med čakanjem na vzlet več kot navdušeni. Foto: Reuters
The Philadelphia Orchestra
Philadelphia Orchestra je leta 1973 postal prvi ameriški kulturni ambasador na Kitajskem. Foto: Reuters

V petek je na pekinškem letališču zaradi slabega vremena tako obstalo letalo, ki je bilo namenjeno v azijsko igralniško meko Macao, a potniki se nad večurno zamudo niso preveč pritoževali.

Njihovo pozornost je namreč pritegnil stavek ene izmed njihovih sopotnic. "Ni hao," je najprej vstala in jih pozdravila v kitajščini. "Člani ansambla Philadelphia Orchestra so na turneji po Kitajski in na poti v Macao, zdaj pa bi vam radi pripravili prav posebno glasbeno presenečenje," je napovedala.

Izbrali so Dvořaka
Po letalu se je razlegel velik aplavz, potniki so zgrabili kamere, fotoaparate in prenosne telefone, štirje glasbeniki pa svoje inštrumente - Juliette Kang in Daniel Han sta prijela za violino, Če Hung Čen za violo, Jumi Kendall pa za čelo.

Njihov nastop je nato napovedal tudi pilot, naslednjih pet minut pa so se po potniški kabini razlegali zvoki Antonina Dvořaka.

Že več kot milijon ogledov
Potniki so se odzvali s huronskim aplavzom, posnetek pa je takoj pristal tudi na YouTubu in do danes zbral že več kot milijon ogledov!

Philadelphia Orchestra je leta 1973 postal prvi ameriški kulturni ambasador na Kitajskem, njihov koncert v Kulturni palači narodov pa je bil prvi koncert kakšnega ameriškega orkestra v tej državi.

Ob 40. obletnici tega dogodka se je orkester vrnil na Kitajsko na dvotedensko turnejo, v katere program se je nazadnje vrinil tudi ta spontani nastop na krovu letala.