Zanimivosti
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 8 glasov Ocenite to novico!
Beograd
Fontana obsega dobrih 800 kvadratnih metrov. Foto: Televizija Slovenija

Video: Sredi Beograda vesoljska ladja oziroma pojoča fontana

Investicija v vrednosti dveh milijonov evrov
13. avgust 2017 ob 15:59
Beograd - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Zadnja pridobitev Beograda, ki je v preteklih mesecih postal veliko gradbišče, je pojoča fontana na trgu Slavija, ki že zabava vse mimoidoče.

Dobrih osemsto kvadratnih metrov velik glasbeni vodomet, ki ga Beograjčani razglašajo za največjega v jugovzhodni Evropi, je stal skoraj dva milijona evrov. Po besedah pristojnih se bo denar hitro povrnil, saj so mnenja, da bo fontana postala nova turistična atrakcija.

Na glasbenem programu je vse od domačih uspešnic in klasike do Michaela Jacksona. Za zdaj pa se lahko posluša in občuduje le od daleč, saj je to projekt, ki je le začetek obnove celotnega trga, prek katerega gre vsak dan 70 tisoč ljudi.

Na spletu so se zaradi fontane pojavile številne šale - predvsem o vesoljski ladji sredi Beograda, pozivi na kopanje, pa tudi protesti, češ da je mogoče podoben vodomet na spletu kupiti pol ceneje in da prebivalci potrebujejo pomembnejše stvari.

Gradnja fontane je potekala šest mesecev, voda pa se dvigne do 16 metrov visoko. Je pa zdaj treba obnoviti še preostanek trga, zato bodo fontano vsaj do sredine novembra zaprli. Bo pa sicer potem delovala tudi pozimi, saj nizke temperature niso ovira.

Po različnih delih mesta naj bi zraslo še več fontan, prebivalci pa kljub protestom prav veliko besede o novih projektih nimajo. "Vsekakor se Beograd spreminja, v zadnjem času silovito. A politiki odhajajo, stavbe in spomeniki, ki se gradijo v času njihovega vladanja - najnovejša zamisel je 120 metrov visok drog z ogromno srbsko zastavo v parku med Savo in Donavo -, ostajajo," je za TV Slovenija pojasnil predsednik srbske akademije arhitektov Bojan Kovačević.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.

P. B., Boštjan Anžin (TV Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
nutcracker
# 13.08.2017 ob 17:43
Na Ali babi prodajajo take za 10k EUR. Rad imam Srbijo in BGD in prav žal mi je v kaj se spreminja. Če slučajno naredijo tisto grozo od Beograda na vodi bo uničenje najbolj paradoksalnega in posebnega glavnega mesta v Evropi popolno.
nemi
# 13.08.2017 ob 17:51
Strinjam se z gospodom, ki je primerjal fontano z smokingom. Sam imam rad, da se gradi, vendar tale trg Slavija rabi najprej marsikaj drugega kot pa sicer lepo fontano na sredini. Okoli so zanemarjene bajture in luknje. Ta fontana bi zelo lepo pasala če bi ble okoli lepe stavbe. Beograd ima ogromno takih ambientov, ampak ta trg Slavija je najbolj razjahan del in 1 fontana tega nebo rešila.
Gaius Julius
# 13.08.2017 ob 22:11
Problem Beograda ni pomanjkanje znamenitosti ampak neurejenost obstoječih znamenitosti in blokov. Večina zgradb iz 50. in 60. let ima še vedno prvotno fasado - in lahko si predstavljate, kako to izgleda ob gostem prometu danes. Treba je obnoviti obstoječe zgradbe, ne pa neke milijonske fontane gradit.
nordnung
# 13.08.2017 ob 16:11
Kapitalizem z veliko žlico...
Celjan27
# 14.08.2017 ob 07:28
Uf, super prispevek. Moram se malo zapeljat do dol, da se ujamem romantiko, kaksen je Beograd bil in podoziveti osemdeseta, ker se to ocitno kmalu ne bo vec dalo:)
hexen
# 13.08.2017 ob 23:30
Las Vegas
Kazalo