Od tragedije Titanika mineva 100 let. Foto: EPA
Od tragedije Titanika mineva 100 let. Foto: EPA

Ameriška avkcijska hiša PRAuction bo v počastitev 100. obletnice nesreče ladje Titanic namreč na dražbo postavila več kot 180 spominskih predmetov z nesrečne ladje, vključno s pismom enega izmed glasbenikov, ki se je odločil, da bo nadaljeval igranje, medtem ko se je ladja potapljala.

Glasbenik Wallace Hartley je pismo poslal svojim staršem v Angliji. Zapisal je, da je Titanic sijajna ladja, da so njegovi soigralci prijazni in da naj bi se kmalu vrnil domov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Pismo je bilo odposlano med enim od dveh postankov, preden je Titanic 565 kilometrov južno od Nove Fundlandije zadel ob ledeno goro in potonil. V ladijski nesreči je umrlo 1.517 ljudi.

Pismo bo "zvezda" dražbe
Podpredsednik avkcijske hiše Bobby Livingston je prepričan, da bo Hartleyjevo pismo glavna atrakcija dražbe, ki se bo začela 19. aprila, končala pa 26. aprila. Pričakujejo, da bo pismo doseglo ceno med 100.000 in 200.000 dolarjev.

Livingston je še povedal, da so se na 100. obletnico potopitve Titanica pripravljali kar devet mesecev. "Uspelo nam je zbrati neverjetno zbirko predmetov 30 različnih zbirateljev z vsega sveta. Predmeti s Titanica so zelo redki, njegova tragedija pa še vedno odmeva, zato je za dražbo veliko zanimanja," je dejal.

NEARER MY GOD TO THEE, odlomek iz filma Titanic (1997)