Najbolj zadovoljni prebivalci Evropske unije prihajajo iz glavnega mesta Litve. Foto: EPA
Najbolj zadovoljni prebivalci Evropske unije prihajajo iz glavnega mesta Litve. Foto: EPA

Večina prebivalcev je zadovoljna z življenjem v glavnih mestih Evropske unije. V 18 državah ta delež presega 90 odstotkov. Z življenjem v glavnem mestu so najbolj zadovoljni prebivalci Vilne (98 odstotkov), Stockholma in Köbenhavna (97 odstotkov) ter Dunaja in Luksemburga (96 odstotkov). Ljubljana se je s podatkom, da je z življenjem v glavnem mestu zadovoljnih 92 odstotkov njenih prebivalcev, znašla pri vrhu. Ta delež se je glede na leto 2012 povečal za 2 odstotni točki.

Najmanj zadovoljni so prebivalci Aten (71 odstotkov), Rima (80 odstotkov) ter Bukarešte in Pariza (83 odstotkov). V Ljubljani je z življenjem v glavnem mestu zadovoljnih 92 odstotkov njenih prebivalcev.

Mestna središča, kjer živi skoraj tri četrtine prebivalstva Evropske unije, so hkrati izvor in rešitev za mnoge današnje gospodarske, družbene in okolijske izzive. Po eni strani spodbujajo gospodarstvo in ponujajo številne priložnosti na gospodarskem, izobraževalnem in družbenem področju, po drugi strani pa se spopadajo s številnimi družbenimi in okolijskimi izzivi, kot so reševanje stanovanjskih vprašanj, odpravljanje revščine, kriminal, prometni zastoji ali onesnaževanje.

Zadovoljstvo prebivalcev in primerjavo glede na leti 2015 (obarvano z rdečo) in 2012 (obarvano z modro) si lahko pogledate tudi v spodnjem grafu (Reykjavik, Oslo in Ankara niso v EU-ju).