Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 4 glasov Ocenite to novico!
Sladoled
Domači sladoled je lahko zelo kakovostna sladica. Foto: Pixabay

Vsak Slovenec letno v povprečju poje skoraj štiri kilograme sladoleda

Letos dobra sezona, a ne rekordna
27. september 2017 ob 15:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Marsikomu sladka pregreha, imenovana sladoled, tekne vse leto. V severnih evropskih državah in Rusiji ga pozimi pojedo celo več kot poleti, pri nas pa ga največ - kar 89 odstotkov - pojemo od aprila do oktobra.

V povprečju vsak Slovenec letno poje skoraj štiri kilograme sladoleda, ki ga je Marko Polo v Italijo prinesel iz Kitajske - na Vzhodu so ga mešali že pred 3.000 leti. Okusi so nenavadni, od japonskega zelenega čaja do straciattelle s svežo meto, a kljub pestri ponudbi Slovenci še vedno prisegamo na klasiko - čokolada, jagoda in vanilja.

Lučka, ježek in Tom ter seveda rekorderka Planica so med najbolj priljubljenimi sladoledi pri nas. "Letos smo proizvedli več kot 11 milijonov kosov sladoleda, približno enako kot lani," pojasnjuje Renata Lovrak iz Ljubljanskih mlekarn. Prodaja je sicer odvisna predvsem od vremena.

Kako - če sploh - zdrav pa je sladoled? Če pogledamo sestavo - industrijski je lahko zelo slabo živilo, pravi domač pa kakovostna sladica: "Če si torej privoščimo eno kepico sladoleda poleg skodelice sadja, je to lahko še vedno uravnotežena, ampak še vedno sladica," pravi prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec.

Sladoled pa pri nas tudi ni poceni, sredi Ljubljane kepica stane približno 1,70 evra - v stari valuti bi bilo to kar 407 tolarjev.

VIDEO
Sladoled tekne tudi jeseni
T. H., Katarina Braniselj/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
fuckwad
# 27.09.2017 ob 15:19
Sam ga požrem 50+ kil
am shagar
# 27.09.2017 ob 16:31
Kaj lažete. Jaz ga ne jem.
mihamiha23
# 27.09.2017 ob 15:22
čakam na hmeljni sladoled
JohnSmith
# 27.09.2017 ob 17:48
Jaz ga pojem najmanj 30 kil na leto.
janezvalva
# 27.09.2017 ob 18:18
letos niti grama
evaevi
# 27.09.2017 ob 22:12
Stepeš 3 beljake z 2-3 žlicami sladkorja in vanilin sladkorjem v čimbolj trd sneg.
Vanj na roke rahlo vmešaš tri rumenjake, v to rumeno peno pa enako rahlo še stepeno sladko smetano. To je osnovni vanilijev sladoled, ki mu dodaš lahko žlico kakava ali sadja ipd...in ga daš v zamrzovalnik. Najboljši je čez kakšni dve uri, ko še ni povsem trd.
Če je bil dobro stepen, ne bo kristaliziral. Odličen je, pri nas zagotovo pojemo več kot 4 kg na leto, ma se nismo zato še nič zredili.!
21.12.2012
# 27.09.2017 ob 19:21
Zanimivo. Folk ne je sladoleda. Jaz ga z užitkom. In je manj redilen kot na primer čokolada.
sistema
# 27.09.2017 ob 19:09
Rekel bi, da prijatelji albanski perejo denar bolj kot pa mi jemo sladoled.
musty
# 27.09.2017 ob 18:56
nekateri mi očitno zbijajo povprečje, saj ga 4kg zmažem običajno prve tri dni v maju...

p.s.; okusi ne igrajo vloge...
marjana2704
# 27.09.2017 ob 17:05
to, da menda pojemo največ vanilije, čokolade in jagode bo najbrž rez, saj ti okusi žal predstavljajo večino trgovinske ponudbe. Za nas, ki bi kaj bolj sofisticiranega, kot so marelica ali banana, preostane samo opcija naredi si sam.
JohnSmith
# 27.09.2017 ob 17:51
Aja, ne. Najbrž ga ne pojem toliko, ker sem razmišljal v litrih, ne v kilogramih. Verjetno ga pojem nekje med 20 in 25 kilogramov na leto.
alps
# 27.09.2017 ob 17:16
Takoj, da se javi tisti, ki je pojedel moje 3 kg.
Encefalitis
# 27.09.2017 ob 15:19
Pa res je neverjetno ko se v javnosti ozrem naokrog in se vedno znova sprašujem kako debeli smo postali.
djdj
# 27.09.2017 ob 16:48
Ne ližem sladoleda, tako da naslov "Vsak Slovenec..." ne drži.
tureavanture
# 27.09.2017 ob 15:01
no, nekdo ga poje več kot 4kg, ker jaz ga občutno manj
zzimba
# 27.09.2017 ob 15:19
Več kot 1,20 za kepico ne dam, sem raje brez
Kazalo