Odločitev javne radiotelevizije BiH-a o nesodelovanju na Evroviziji 2013, je povzročila veliko razburjenje. Foto: EPA
Odločitev javne radiotelevizije BiH-a o nesodelovanju na Evroviziji 2013, je povzročila veliko razburjenje. Foto: EPA
Eva Boto
Na zadnji Evroviziji je Slovenijo predstavljala Eva Boto. Kdo jo bo nasledil, še vedno ni znano. Foto: Uradna facebook stran Eve Boto/RTV SLO

"Glede na to, da je javna televizija BHRT sporočila, da nima denarja za realizacijo sodelovanja na Evroviziji, se mi prostovoljno javljamo, da brez predizborov in izborov predstavimo Bosno in Hercegovino na na Evroviziji. Mi imamo pesem, imamo letalske vozovnice za Švedsko, spali bomo pri prijateljih. Od BHRT-ja pričakujemo samo zastavo," so zatrdili člani skupine.

"Takoj, ko smo prebrali vest o odstopu od evrovizijskega tekmovanja, smo se odločili, da se ponudimo, da gremo tja brez vsakega plačila, saj si lahko sami organiziramo potovanje in namestitev. Imamo dobro pesem in zagotovo bi pritegnili pozornost na tem dogodku ter predstavili našo državo v dobri luči. Zdaj potrebujemo samo še odobritev BHRT-ja, da nas potrdijo kot predstavnike," je pojasnil pevec Mario Knezović.

Ko so novinarji Knezovića opozorili, da mora vsaka sodelujoča država plačati tudi kotizacijo, katere višina je odvisna od števila prebivalcev, velikosti in standarda države, pa tudi od skupnega števila sodelujočih držav, pa je odgovoril: "Naj nam povedo, koliko denarja je to in verjamem, da ga ne bi bil problem najti. Prepričan sem, da bi bili tudi državljani pripravljeni prispevati kaj, zato da bi lahko imeli svojega predstavnika tam. Če pa oni niso zato, potem pa ni niti smiselno, da gremo tja!"

Na nogah tudi v Republiki srbski
"Vsem je jasno, da je ekonomska situacija izredno težka in imamo vse več ljudi, ki nimajo kaj jesti. Zato smo se odločili, da bi bilo pametno, da tokrat preskočimo sodelovanje na Evroviziji in sredstva, ki bi jih porabili za to, raje vložimo v kaj drugega." Zaradi te odločitve javne radiotelevizije BiH-a, ki je včeraj tudi uradno odpovedala sodelovanje na Evroviziji 2013, pa je na noge zdaj skočila televizija Republike srbske, ki na vsak način vztraja pri sodelovanju na tem tekmovanju.

Iz RTRS-ja so namreč sporočili, da se jim zdi odločitev BHRT-ja neprimerna, zaradi vseh državljanov Bosne in Hercegovine, ki plačujejo rtv-prispevek, pa tudi popolnoma zgrešena.

Radiotelevizija Republike srbske namreč trdno stoji za projektom skupine Alexandria iz Banjaluke in njihovo pesmijo z delovnim naslovom Horizonti, ki jo pripravljajo prav za Evrovizijo in je že tik pred končno različico. "Na tej pesmi že dalj časa sodelujejo člani skupine Alexandria in glasbeni urednici RTRS-ja, Maja Tatić in Jadranka Stojaković. Zato javnosti zagotavljamo, da smo pripravljeni prevzeti vso odgovornost za predstavljanje BiH-a v Malmöju - tako po organizacijski kot tudi po finančni in kakovostni plati," so zapisali v sporočilu za javnost.

Prepričani so, da bi tako izpolnili obveznosti do javnosti v Bosni in Hercegovini, in dodajajo: "Od javnosti želimo podporo, od javne televizije BHRT pa način, kako bi lahko ta naš predlog uspešno izvedli."

Slovenija BO sodelovala
Danes je sicer zadnji rok za odločitev, prav do zadnjega pa smo tudi Slovenci čakali, da bi izvedeli, ali bomo imeli svojega predstavnika na Švedskem ali ne. "Ali bo Slovenija prihodnje leto na Eurosongu? Bo!" je nazadnje le tvitnil generalni direktor RTV-ja Marko Filli in dodal: "Udeležbo bomo skrajno racionalizirali in tržno pokrili. Zanimanja je v SLO preveč, da bi to gledalcem odrekli ..." Več podrobnosti o projektu bo znano v ponedeljek.