Joachim Löw bo bolj pazil na svoj jezik, je obljubil. Foto: EPA
Joachim Löw bo bolj pazil na svoj jezik, je obljubil. Foto: EPA
Julia Probst/Twitter
Število sledilcev na Twitterju Julie Probst je skokovito naraslo. Foto: Julia Probst/Twitter

Na novinarski konferenci pred jutrišno tekmo z Grčijo so tudi nemškega selektorja Joachima Löwa opozorili, da so njegove pripombe postale del svetovnega spleta in socialnih omrežij, zato je Löw zbranim novinarjem obljubil, da si bo prizadeval, da bo v njegovih navodilih kar najmanj kletvic.

30-letna Probstova priznava, da jezik na igrišču ni vselej najlepši - in ga brez olepšav tudi zapiše, vključno s kletvicami. Tiste milejše pusti v originalni obliki, kaj bolj grdega pa tudi izpusti ali označi z zvezdicami. "Mario, podaj, je pravkar rekel Schweini" ali pa "Lahm je čestital Benderju: dobro opravljeno", sta le dva od tvitov, ki jih je Probstova objavila med letošnjim EP-jem, za njih pa vlada veliko zanimanje, saj ima gluha Julie na Twitterju že več kot 20.000 sledilcev.

Kot neke vrste industrijsko vohunjenje
Probstova je v Nemčiji sicer še vedno eksotična posebnost, a v mednarodnem športu se branje z ustnic že uveljavlja kot neke vrste industrijsko vohunjenje - predvsem v ameriškem nogometu v ZDA, pa tudi v španskem nogometu, zato selektor Španije Vicente del Bosque med dajanjem navodil pred usti drži roko, podobnih navad pa se je v dresu Reala navzel tudi nemški zvezdnik Mesut Özil, piše STA.

Tvita samo, kadar je prepričana
Julia je v pogovoru za nemške medije zagotovila, da "tvita samo, kadar je povsem prepričana, da ima prav". Dodala je, da tekme najraje gleda doma, kjer je lahko na branje z ustnic povsem osredotočena, vedno ima v roki svoj BlackBerry in začne tipkati takoj, ko razbere kaj zanimivega, objavlja pa tudi blogerske zapise. 30-letnica je gluha od rojstva, a odraščala je v družini, kjer vsi slišijo, zato se je lahko ob običajnih pogovorih naučila brati z ustnic, zna pa brati tako v nemščini, kot v angleščini, vendar jo pri razbiranju izgovorjenega lahko ovira slaba svetloba, položaj igralca ali pa preprosto njena utrujenost.