Kanadčani so dejali, da zahtevajo, da jih na Kitajskem zastopa Anastasia in nobena druga. Foto: Reuters
Kanadčani so dejali, da zahtevajo, da jih na Kitajskem zastopa Anastasia in nobena druga. Foto: Reuters
Rolene Strauss
Lani je na izboru v Londonu slavila Južnoafričanka Rolene Strauss. Foto: Reuters

25-letna Anastasia Lin ima tudi sama kitajske korenine, sicer pa se preživlja kot igralka. Kot mis Kanade bi se morala 19. decembra v kitajskem letovišču Sanja udeležiti izbora za mis sveta, a se je zapletlo.

Kitajska vlada ji namreč ni poslala uradnega povabila, brez katerega ni mogla zaprositi za vizum. Ker bo uradno odprtje tekmovanja nocoj, je bil zadnji rok za prejem pisma v petek, a na Anastasijin naslov ni prišlo. Druge kandidatke, tudi slovenska mis Mateja Kociper, ki je proti Kitajski odpotovala v petek, so omenjeno pismo prejele konec oktobra.

"Če se ne bom udeležila slovesnosti ob odprtju, bom verjetno morala izpustiti celoten dogodek, vsaj tako je zapisano v pravilih tekmovanja," je dejala Anastasia, ki se je od maja, ko je osvojila krono najlepše Kanadčanke, večkrat oglasila in opozorila na kršitve človekovih pravic na Kitajskem. Posebej glasno je zagovarjala Falun Gong, duhovno skupino, ki jo kitajska vlada obravnava kot kult, po kitajskih zakonih pa je dovoljeno aretirati vsakega, ki ga sumijo podpiranja verskih gibanj, ki jih država ne potrdi.

Anastasia Lin, ki se je iz Kitajske v Kanado preselila leta 2003, je o tej temi spregovorila tudi julija pred ameriškim kongresnim odborom.

"Seveda me je strah"
Predstavnik tekmovanja za mis Kanade je dejal, da Kanada namesto nje na Kitajsko ne bo poslala prve spremljevalke, saj je za to že prepozno. Neustrašna Anastasia je v pogovoru za BBC tudi dejala, da se je o zapletu pogovarjala tudi z nekdanjo kitajsko mis sveta Ju Venšja, ki je krono najlepše Zemljanke osvojila leta 2012, in da se strinja z njenimi stališči. "A govoriti si o tem javno ne upa, saj se boji, da bi tudi njej Peking zavrnil dostop do vizuma. Tudi mene je, razumljivo, strah, saj sem že bila priča povračilnim ukrepom," je dodala mis Kanade. Tudi na uradni spletni strani tekmovanja za mis sveta je opaziti zaplet, saj le pri njej ni na voljo fotografije.

Ko je Anastasia postala mis Kanade, so kitajske varnostne sile stopile v stik z njenim očetom in mu grozile, da bodo posledice, če bo njegova hči še tako glasna. Ker njen oče še vedno živi na Kitajskem, je Anastasia Lin zanj posebej zaskrbljena. Kljub temu ne bo odnehala, saj namerava proti organizatorjem sprožiti peticijo.