Stara žarnica v Goriških brdih (desno) in njena mlajša sestra (levo). Foto: Primorski dnevnik
Stara žarnica v Goriških brdih (desno) in njena mlajša sestra (levo). Foto: Primorski dnevnik

V hiši 87-letne Wande Reja in njene 94-letne sestre imajo žarnico, ki sveti že skoraj osemdeset let. Namestili so jo na začetku 30. let prejšnjega stoletja, ko so tudi v ta kraj v Brdih napeljali elektriko iz takrat dograjene hidrocentrale na Soči. Ohranil se je tudi račun za porabljeno električno energijo iz leta 1933 - izstavila ga je družba SACED in je zanimiv dokaz o »starosti« žarnice, ki so jo izdelali v še danes znani tovarni Osram, poroča Primorski dnevnik.

O neverjetno spoštljivi starosti žarnice je prepričan tudi Jože Brataševec, upokojeni uslužbenec Elektra Primorske, ki je leta 1955 že takrat približno 22 let staro žarnico rešil oziroma ji podaljšal življenje - to je storil tako, da ji je dodal drugo, 110-voltno žarnico in ju povezal v zaporedni povezavi. Bilo je v času, ko so v Brdih in drugod preurejali električno omrežje - prehod s 110-kilovoltnega na 220-kilovoltno. Žarnica pa je bila izdelana za napetost 110 voltov in bi ob podvojeni napetosti v omrežju v zelo kratkem času enostavno pregorela.

Rekorderka je v ZDA
A čeprav se ta naša slovenska žarnica ponaša s častitljivo starostjo, se v Guinnessovo knjigo rekordov žal ne bo uvrstila. Najstarejša znana žarnica, ki še vedno sveti, je namreč tista v gasilski postaji v Livermoru v Kaliforniji - trenutno je namreč že v 110. letu delovanja.

Starosto med žarnicami je obiskala tudi ekipa priljubljene oddaje Mythbusters (Uničevalca mitov), kar si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku.