Majhne, srednje, velike ... Katere so vam všeč? Foto: EPA
Majhne, srednje, velike ... Katere so vam všeč? Foto: EPA
Ženski
Ženskam se postave spreminjajo. Foto: EPA

Opazna razlika se pozna že v 15 letih, saj se je v tem obdobju obseg ženskih prsi v povprečju povečal za 2,3 centimetra. Medtem ko je bil leta 1994 povprečen obseg prsi Nemke 96,4 centimetra, letos znaša že 98,7 centimetra.

Podobno je z obsegoma ženskih bokov in pasu, ki sta se v 15 letih prav tako povečala. Primer: obseg ženskega pasu v Nemčiji je leta 1994 znašal 80,8 centimetra, letos pa znaša že 84,9 centimetra. Obseg bokov je v omenjenem obdobju narasel za 1,8 centimetra, s 101 centimetra na 102,8.

Višji in debelejši
Človeška telesa se ves čas spreminjajo, natančneje, skozi stoletja in desetletja postajamo vse višji - in tudi vse debelejši. Pred sto leti so Nemke v povprečju v višino merile 157 centimetrov, danes pa so kar za osem centimetrov višje.

S tem se je spremenila tudi oblika telesa. Tako je vse manj drobnih, majhnih in lepo zaobljenih postav ter takšnih z obliko peščene ure, kot jo je imela morda najbolj znana plavolaske vseh časov Marilyn Monroe. Te spremembe, ki pomenijo, da na ženskem telesu počasi vse postaja večje in širše, pa s seboj prinesejo tudi - večje prsi, saj ta del telesa raste sorazmerno s težo "lastnice".

Vzrok za povečevanje teže je seveda jasen vsem - čeprav je v zadnjih desetletjih povprečno število kalorij, ki jih človeštvo dnevno uživa, ves čas približno enako, pa se je spremenila sestava hrane, saj v naša telesa pride vse več nezdravih, nasičenih maščob in sladkorja.