Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 10 glasov Ocenite to novico!
false
Protesti so potekali v Amsterdamu, Eindhovnu, Haarlemu, Rotterdamu in Utrechtu. Foto: EPA

Dodaj v

Ženske zavzele nizozemska mesta: protest zaradi premalo stranišč

Protest je potekal v petih mestih
24. september 2017 ob 17:37
Amsterdam - MMC RTV SLO, STA

V petih nizozemskih mestih je več sto žensk protestiralo zaradi pomanjkanja do žensk prijaznih javnih stranišč. V znak protesta so urinirale v moške pisoarje in na ulicah, za kar pa bi jih lahko doletela globa v višini 90 evrov.

Proteste je organizirala Geerte Piening, ki jo je na začetku tedna doletela omenjena globa zaradi javnega uriniranja na mestu, kjer ni bilo ženskega stranišča, je poročal nemški Deutsche Welle (DW).

Sodnik je Pieningovi ob izreku sodbe dejal, da bi morala uporabiti moško stranišče. "Ne bi bilo prijetno, vendar bi bilo izvedljivo," naj bi dejal sodnik in ji naložil 90 evrov kazni.

Protestnice so na družbenem omrežju Instagram objavile tudi številne fotografije svojega uriniranja. Nekatere od njih naj bi poslale nizozemski ministrici za izobraževanje, kulturo in znanost Jet Bussemaker s peticijo, ki zahteva enakopravnost uriniranja na Nizozemskem.

Po navedbah organizatorjev je v osrednjem Amsterdamu 35 javnih stranišč, le tri pa so primerna za ženske.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 24.09.2017 ob 18:18
je v osrednjem Amsterdamu 35 javnih stranišč, le tri pa so primerna za ženske.

Sramota.
zlobniCO2
# 24.09.2017 ob 20:53
se strinjam tako malo stranišč, to je sramotno
pal
# 24.09.2017 ob 18:51
@josh k. Slikovno gradivo: https://www.instagram.com/explore/tags/z
eikwijf/
friks
# 25.09.2017 ob 08:29
S kakšnimi pomanjkljivostmi se ponaša razvita Evropa. od 35 stranišč le 3 primerni za ženske, čeprav jih pravzaprav potrebujejo še bolj (točno vemo, kakšna vrsta je ob večjih dogodkih na ženskih straniščih).

In da potem nek prizadet sodnik ženski da kazen, ker ni uporabila moškega stranišča?

Resnično žalostno.
Serpente
# 25.09.2017 ob 07:15
Na Nizozemskem, ob vsaki prireditvi, pripravijo WC tako, da umaknejo talni pokrov od kanalizacije, in okoli luknje postavijo okrogli paravan. Za moske je to idealna resitev, za zenske je pa prakticno neuporaben, ja.
sisoruen
# 24.09.2017 ob 20:48
..Mah, normalno, da ni tako hudo, ko se sedaj hoče to predstavljat. Spet prihaja na račun feministična agenda, kar celo tale "žrtev" priznava sama, da ni bilo to tako mišljeno.

Sam sem pač preveril dejstva. Google zemljevid pravi, da je od mesta, kjer je urinirala tale ženska, prvo javno stranišče (za moške) oddaljeno 9 minut z avtomobilom (2.1km) ter 14 minut peš (1.1 km), kar pomeni, da bi moški na njenem mestu imel popolnoma enak problem. :D No, normalno, da je možnost, da je mogoče v bližini tudi stranišče, ki ga google zemljevit ne kaže, ampak če ga ni, potem je to lep primer zavajanja. :D

Drugič, treba se je zavedat, za kakšna stranišča tu sploh gre. Gre dejansko za stranišča odprtega tipa, torej pisoarje na prostem. Zraven je treba povedati, da s strani mestnih oblasti ni nobene obeznosti za postavljanje javnih stranišč. Ta stranišča so bila postavljena ne zato, ker bi bila do dolžnost mestnih oblasti oz. države, ampak ker so s tem hoteli preprečiti škodljivost uriniranje na prostem. Nasledni podatek, ki razloži dejstvo, zakaj je toliko več stranišč namenjenih le moškim je ta, da je za urniniranje na preostem bilo kaznovanih 9.214 moških in 250 žensk, verjetno na letni ravni. Glede na ta podatek je torej prej problem število moških stranišč kot ženskih. :D

In ko se dajo dejstva na mizo, potem nastane iz tega povsem druga zgodba. :D
josh k.
# 24.09.2017 ob 18:06
Pogrešam slikovno gradivo. Sicer pa sem proti uriniranju na javnih površinah, mar bi šle do župananove pisarne in tam opravile potrebo, tudi ta veliko.
hehet
# 24.09.2017 ob 18:47
več sto žensk
...
slovenkaaaa
# 24.09.2017 ob 18:08
Kako pa tuj turist ponoči v Amsterdamu ugotovi, kje so točno tisti trije ženski WC-ji?
Javorovina
# 25.09.2017 ob 21:35
sisoruen .... groza ...
.......

Če tam v bližini stranišča itak ni in če bi moški imel enak problem, potem zavaja sodnik, ko pravi, da bi morala uporabiti moško stranišče. Če pa stranišče je, pa ima sodnik prav (v točki, da bi ženska teoretično lahko na določen način uporabila moško stranišče (čeprav piše, da je tudi to oglobljeno lol)), ne vem pa, kje je tu kakšno zavajanje? Kdo zavaja? Zemljevid? Ni vsako dejstvo relevanten prispevek k debati. Jaz tudi lahko pogledam na google, kje so wc-ji v moji bližini in dodam, da je možno, da je še kakšen, ki ga ni na zemljevidu, ampak kaj ima to veze ..

da je za urniniranje na preostem bilo kaznovanih 9.214 moških in 250 žensk
Kaj pa če je ta signifikantna in zanimiva statistika (not) posledica tega, da ženske zaradi bioloških značilnosti in družbenih navad navadno pač ne urinirajo na prostem.

ne zato, ker bi bila do dolžnost mestnih oblasti oz. države, ampak ker so s tem hoteli preprečiti škodljivost uriniranje na prostem
Recimo da je bil za stranišča porabljen občinski denar .. res fer? Ženske očitno pač trpijo določene bolečine ali pa so dehidrirane, zdravje je slabše, morda tudi zdravje njihovih otrok in prihodnjih nizozemskih generacij.

Glede na ta podatek je torej prej problem število moških stranišč kot ženskih. :D
Kakšna bedarija ... kot da je važno, da moške, ki so urinirali v javnosti, lahko povežemo s 35 moškimi stranišči, in ženske, ki so urinirale v javnosti (kar sicer nima nobene zveze s tem, koliko stranišč potrebujejo (one ali kdorkoli)), s 3 ženskimi stranišči, in pri tem na vsako žensko, ki je urinirala v javnosti, dejansko pride 35 tisočin stranišča, na moškega pa samo 4 tisočine stranišča. Upoštevati moraš vse ženske in vse moške. Zdravje bi moralo biti pomembnejše kot pomrla občinska trata (al kaj) in izsiljevanje s tem, da se ženske pač težko zlijejo z in v okolico pri uriniranju.
feminist
# 24.09.2017 ob 21:58
vsekakor tema kljucnega pomena v trenutnih razmerah doma in po svetu.
ob razresitvi tega monumentalnega problema nizozemskih kolicin stranisc za zenske, si bo tudi S. Korejski Kim morda premislil glede jedrskega raketnega programa - ce kje, potem je lahko vsaj na straniscu enakost za vse, morda bo to tista povezovalna nit ki povezuje zahod in severne korejce.
z zenskimi stranisci na nizozemskem do miru na zemlji.
to je to.
Snežinkica
# 24.09.2017 ob 19:45
Po navedbah organizatorjev je v osrednjem Amsterdamu 35 javnih stranišč, le tri pa so primerna za ženske.

Pa še te si morajo deliti s transspolnimi osebami, tako da res, skrajni čas, da so ženske povzdignile svoj glas.
friks
# 25.09.2017 ob 08:30
Odlično reklamo za Nizozemsko so poslali v svet, ni kaj.
Kazalo