Operacija je bila zelo tvegana, je poudaril veterinar. Foto: Reuters
Operacija je bila zelo tvegana, je poudaril veterinar. Foto: Reuters

Ne poročamo pogosto o "dogajanju" v svetu zlatih ribic, še manjkrat se zgodi, da bi pisali o njihovem zdravju. Zgodba o Georgeu, desetletni zlati ribici, ki živi pri neki družini kot hišni ljubljenček, pa je res zanimiva.

K veterinarju Tristanu Richu je nedavno prišel zaskrbljeni lastnik zlate ribice. Veterinar je ugotovil, da ima George na zgornjem delu glave velik tumor, in lastnika je seznanil z dvema možnostma - operacija ali usmrtitev. Lastnik ni vrgel puške v koruzo in 11. septembra je Rich na svoji kliniki v Melbournu izvedel operacijo, med katero je Georgeu med splošno anestezijo v "zelo tveganem" posegu odstranil tvorbo. Na operacijski mizi je živalskega pacienta pri življenju ohranjal tako, da mu je v škrge dovajal s kisikom obogateno vodo. Strošek posega? 200 dolarjev.

"Ribica je imela že precej velik tumor, ki je počasi rasel, in kmalu bi že začel vplivati na kakovost Georgeevega življenja," je dejal veterinar po posegu, čez nekaj dni pa vesel sporočil, da je ribica povsem okrevala in da veselo plava v svojem akvariju.

Zlati ribici je napovedal še okoli 20 let življenja.