Calypso končno čakajo boljši časi. Foto: Reuters
Calypso končno čakajo boljši časi. Foto: Reuters

Ladja je bila na Otoku zgrajena kot minolovka, leta 1950 pa so jo spremenili v premični oceanografski laboratorij. Na njej je Cousteau opravil nekaj najpomembnejših raziskav morskega dna, pojavila pa se je tudi v dokumentarnih serijah Podvodni svet Jacquesa Cousteauja, ki so bile posnete v 60. in 70. letih 20. stoletja.

Vanjo se je zaletela ladja
Nato so se za ladjo začeli slabši časi, saj je bila močno poškodovana v nesreči leta 1996, ko se je v marini v Singapurju vanjo zaletela neka ladja. Nekaj časa je bila prepuščena sama sebi, nato pa so se leta 2007 lotili njene prenove, a ne za dolgo, saj so se njeni lastniki, družba Cousteau, ki jo je sam raziskovalec ustanovil leta 1973, zapletli v spor zaradi financiranja. Prenova naj bi po načrtih namreč stala 300.000 evrov, a ker družba toliko denarja ni imela, so se obrnili po pomoč k ljudem in njihovim donacijam.

Ko so potrebni kupček denarja zbrali, so se v ladjedelnici v Bretaniji začela dela. Calypso bodo tako po mnogih letih propadanja vdihnili novo življenje, saj ji bodo popolnoma zamenjali opremo in jo prebarvali. "Poganjala jo bosta dva motorja, tako kot si je kapitan Cousteau želel," je dejala predstavnica organizacije Francine Cousteau, ki načrtuje, da bi ladja znova lahko "zagrizla" v valove v prvem trimesečju letošnjega leta. Vsi, ki jo bodo želeli krmiliti, pa so se morali izobraževati in usposabljati eno leto.

Jacques Cousteau je umrl zaradi srčnega napada v Parizu leta 1997. Nastopil je v več kot 120 dokumentarcih, napisal več kot 50 knjig, njegova okoljevarstvena fundacija pa ima 300.000 članov.