Voditelj Sam Arlen med najbolj gledanim TV-prenosom v sredo v ZDA. Foto: Reuters
Voditelj Sam Arlen med najbolj gledanim TV-prenosom v sredo v ZDA. Foto: Reuters
Trgovina
Prodajalec v trgovini v Chino Hillsu, v kateri je bil prodan dobitni listek, slavi z drugimi strankami. Foto: Reuters

Ker v igri na srečo Powerball dobitek prej ni bil izžreban kar 19 krogov, je bil v sredo v žrebanju nagradni sklad neverjetnih 1,586 milijarde ameriških dolarjev (1,46 milijarde evrov), kar je najvišji dobitek v zgodovini prirejanja iger na srečo na svetu.

8, 27, 34, 4, 19 in 10
V urah pred žrebanjem so z vseh koncev ZDA poročali o dolgih vrstah ljudi, ki so želeli kupiti listek, ki stane dva ali tri dolarje. Vsak sodelujoči je imel le 1 : 292,2 milijona možnosti, da bo izžreban prav njegov listek. A kot kaže zdaj, se je to vseeno zgodilo in da so številke 8, 27, 34, 4, 19 in powerball številka 10 prinesle nepredstavljivo bogastvo vsaj trem igralcem. Zmagovalec mora sicer zadeti kombinacijo petih številk od ena do 61, poleg tega pa še posebno številko od ena do 26, ki se imenuje powerball.

Dobitniki se za zdaj še niso oglasili - in tudi vprašanje, ali se kdaj bodo, če bo želel imeti mir. Najprej je kalifornijska loterija sporočila, da je bil listek s temi številkami prodan v eni izmed trgovin verige 7-Eleven v losangeleškem predmestju Chino Hills, nato pa sta dobitek prijavili tudi loteriji v Tenneesseeju in na Floridi. Loterije iz drugih zveznih držav dobitka za zdaj še niso prijavile, lahko pa bi se to lahko zgodilo v prihodnjih urah.

Po objavi kalifornijskega kraja, kjer je bil prodan srečni listek, so se mnogi okoliški prebivalci zgrnili v omenjeno trgovino, se v njej fotografirali in čestitali lastniku, ki se mu tudi lahko smeji, saj bo tudi trgovina prejela milijon dolarjev nagrade le zato, ker je prodala "listek za nebesa".

Skoraj 40 odstotkov davka državi
Srečni dobitniki se bodo lahko odločili za izplačilo v enkratnem znesku, lahko pa tudi, da jim bo ameriška loterija naslednjih 29 let izplačevala določene sorazmerne deleže. Svoj lonček bo pristavila tudi ameriška vlada, saj bo od 1,586-milijardnega zneska vzela 39,6-odstotni davek, vsakega zmagovalca pa bo nato obdavčila še zvezna država, v kateri živi.

Powerball je igra na srečo, ki jo igrajo v 44 ameriških zveznih državah, prestolnici Washington in v Portoriku ter na Deviških otokih. V šestih zveznih državah pa takšen lov na srečo ni mogoč. To so Alabama, Misisipi, Utah, Aljaska, Havaji in Nevada). Za vsak vplačani dolar se polovica zneska nameni nagradnemu skladu, 40 odstotkov gre za izobraževanje, deset odstotkov pa prodajalcem listkov in za plačilo administrativnih stroškov.

Brez glavnega dobitka od novembra lani
V igri powerball niso razdelili glavnega dobitka vse od lanskega novembra in od takrat je po 18 žrebanjih znesek narasel na rekordnega. Do zdaj je bil rekordni dobitek na ameriški loteriji 656 milijonov dolarjev. Doslej je bilo največ zmagovalcev - 16 - iz Pensilvanije.