Samica gibona z mladičem. Foto: ZOO Ljubljana
Samica gibona z mladičem. Foto: ZOO Ljubljana
Gibon
Giboni so lahko zelo glasni. Oglašajo se z različnimi toni in žvrgolenjem, ki lahko traja 10 minut. Foto: ZOO Ljubljana

Kot s sporočili iz živalskega vrta, je bila ta ustanova v noči na petek "tarča vandalizma". Ob 7.00 zjutraj so opazili štiri gibone izmed petih zunaj njihove ograde. Takoj so preverili njihovo notranje bivališče, kjer vedno prespijo noč in opazili, da je neznana oseba vdrla skozi zunanja vrata njihovega notranjega prostora, najprej v servisni prostor za oskrbnika in nato še v njihovo bivališče ter jih z bananami izvabila iz njihovega bivališča. Vrata zunanje ograje okoli otoka gibonov pa so ostala zaklenjena. Zunaj svojega domovanja, še posebej ponoči, so giboni negotovi in prestrašeni. Če jih nihče ne plaši, se zadržujejo v bližini svojega domovanja in se vanj skušajo vrniti.

Na vrv napeljali hrano
Oskrbnik je s hrano zvabil nazaj v bivališče najprej samico z mladičem, nato pa še samca. Triletni mladič pa je oskrbnike in svojo družino opazoval z vrha visokega hrasta ob gibonjem otoku, kamor se je želel vrniti. "S hrasta smo mu napeljali dolgo vrv in mu nastavili svežo hrano. Takoj je splezal s hrasta in se vrnil v svoje domovanje," so dodali v zoo-ju.

Pojasnili so še, da so živalski vrt za nekaj časa zaprli zato, da obiskovalci ne bi plašili mladiča, v stiski pa bi lahko tudi koga ugriznil.

Premikajo se s pregugavanjem
Giboni živijo v družinah, samec, samica in različno stari mladiči. Pri nas živi samec Liping in samica Liling, stara sta 28 let ter njuni mladiči: samica stara pet let, samec star tri leta in najmlajši mladič star leto dni.

Njihovo naravno okolje je tropski deževni gozd v Laosu in Vietnamu. Pogosto si medsebojno čistijo kožuhe, kar utrjuje vezi med njimi. Premikajo se s pregugavanjem, roka gre prek roke, ko potujejo skozi gozd. Kadar hodijo, je njihova hoja zelo nerodna. Roki držijo nad glavo in z njima lovijo ravnotežje. Živijo med 25 in 30 let, prehranjujejo pa se s sadjem, listi, cvetovi in nevretenčarji. Samica po dobrih sedmih mesecih rodi enega mladiča. Šele ko je star osem let, se osamosvoji in loči od staršev.

Giboni veljajo za ogroženo vrsto, saj v naravi živi le še okoli sto parov. Ogroža jih človek z izsekavanjem tropskega deževnega gozda in drobljenjem na majhna območja ter divjim lovom za hišne ljubljence.