Danuta je izredno krotka in mirna samica Foto: ZOO Ljubljana/ZOO Magdeburg
Danuta je izredno krotka in mirna samica Foto: ZOO Ljubljana/ZOO Magdeburg
samica Danuta
Trenutno samica biva v notranjih prostorih. Ko se jih bo privadila, jo bodo začeli spuščati tudi v manjše zunanje izpuste in tik pred otvoritvijo, če bo vse potekalo normalno in se bosta tigra dobro počutila, tudi v zunanjo ogrado Foto: ZOO Ljubljana/ZOO Magdeburg

Že v torek je iz živalskega vrta Magdeburg prispela dveletna samica, ki so jo oskrbniki v Nemčiji imenovali Danuta, v petek pa še pol leta mlajši samec Amur iz živalskega vrta Šošto na Madžarskem. V ljubljanskem živalskem vrtu bodo novima članoma nadeli novi imeni.

Za nova člana so uredili novo sodobno domovanje na površini 4.000 kvadratnih metrov, otvoritev ene največjih ograd v Evropi in predstavitev sibirskih tigrov pa je predvidena za soboto, 31. avgusta.

Vse, ki bodo skrbeli za dobro počutje dveh novih tigrov v ljubljanskem živalskem vrtu, po napornem obdobju gradnje in pridobivanja živali čaka dan veselja ob otvoritvi ene največjih ograd v Evropi, pozneje pa bodo veselje hitro spet zamenjale skrbi ob navajanju tako različnih tigrov na dnevno oskrbniško in veterinarsko rutino in treninge. Na osrednjem opazovališču je namreč vse pripravljeno za to, da bodo trening teh karizmatičnih zveri, ki so največje mačke na svetu, lahko v živo na vsakodnevnih predstavitvah spremljali tudi obiskovalci. Potem ko bodo proučili, kako tigra prostor izkoriščata, bodo vanj dodali še nekaj pohištva in opreme, s katero bodo poskušali doseči kar najboljšo vidljivost živali. Kontroverzno je namreč, da boljša in večja, ko je ograda za živali, manj je všeč obiskovalcem, ker tigre težje vidijo.

Kakšna sta nova člana ZOO-ja?
V živalskem vrtu so o novih pridobitvah zapisali tudi nekaj zanimivosti. Sporočili so, denimo, da je Danuta mirna samica. Ko je bila stara le dva meseca, si je poškodovala eno od nog, zaradi oskrbe pa se je izredno navezala na svoje oskrbnike. Pred transportom v Slovenijo pa je bila zaradi odvečnih kilogramov celo na dieti. Amur je povsem drugačen. Živel je precej svobodnjaško, brez stika z oskrbniki, zaradi česar so ga morali za izvedbo transporta uspavati.

Slabo vreme, slabši obisk
V ljubljanski živalski vrt so letos sicer iz tujine že pripeljali par gepardov iz Švedske, samca mačjega pande iz Španije ter dva tigra iz Nemčije in Madžarske, medtem ko so nekaj živali iz Ljubljane odpeljali drugam, denimo kenguruje v Sarajevo in gibona v Francijo.

Čeprav je izjemno slabo vreme spomladi močno vplivalo na obisk živalskega vrta, je direktorica Zdenka Ban Fischinger zadovoljna z novostmi v letu 2013, saj so po seriji manjših prenov končno začeli reševati tudi najbolj perečih zadeve. "Polovico starega zverinjaka smo podrli in na njegovem mestu postavili eno največjih ograd za tigre v Evropi. Ogromna razlika med obema ogradama zdaj nazorno kaže smer razvoja živalskih vrtov v dobro živali in obiskovalcev," je poudarila direktorica.

Spodaj si lahko pogledate, kako je potekal transport samice Danute iz živalskega vrta Magdeburg v živalski vrt Ljubljana.