Bolezni-zdravila
V preteklih dveh mesecih so spodbujevalnik vstavili sedmim bolnikom, ki se počutijo dobro. Foto: Pixabay

Dodaj v

Slovenskim srčnim bolnikom že vgrajujejo najmanjše srčne spodbujevalnike na svetu

V letu 2018 načrtujejo 30 vstavitev spodbujevalnika brez kirurškega reza
20. december 2017 ob 17:16,
zadnji poseg: 20. december 2017 ob 17:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) so vstavili prve srčne spodbujevalnike, pri katerih kirurški rez ni potreben. Micra spodbujevalnik namreč v srce vstavijo s pomočjo punkcije preko vene v dimljah.

Gre za najmanjši srčni spodbujevalnik na svetu, velik je kot malo večja vitaminska kapsula. Klasični spodbujevalnik zahteva vstavitev baterije v prsni koš, baterija pa je z elektrodami povezana s srcem. Nov srčni spodbujevalnik vstavijo v srce s katetrom preko vene na nogi. Nato ga pripnejo na mišico. Postopek zaključijo z odstranitvijo katetra.

Vstavitev novega spodbujevalnika je v primerjavi z vstavitvijo klasičnega manj invazivna in krajša. "Manj je tudi zapletov, spodbujevalnik pa je tudi bolj učinkovit, ker ni žepa za baterijo. Tudi lepotnega učinka ne gre zanemariti. Nekatere bolnike in bolnice moti brazgotina, ki nastane ob vstavitvi klasičnega spodbujevalnika," je prednosti opisal kardiolog Igor Zupan.

"Prav elektroda pri klasičnih spodbujevalnikih predstavlja največji problem, ker se mora prepogibati," je izpostavil kardiokirurg in predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik. "Pri novih spodbujevalnikih pa je vse združeno, tudi baterija in elektroda," je dodal.

"Srčni spodbujevalniki so eden izmed redkih načinov zdravljenja, ki omogočajo popolno ozdravitev," je poudaril Zupan. "Bolnik po posegu funkcionira popolnoma normalno," je dodal.

V preteklih dveh mesecih so spodbujevalnik vstavili sedmim bolnikom, ki se počutijo dobro. To sta potrdila tudi Albino Prodani in Silva Kordaš, ki imata nov spodbujevalnik. "Danes se počutim veliko bolje. Fizično sem bolj sposoben," je pojasnil 79-letni Prodani. Opisal je, da lahko zdaj hitreje premaga stopnice. "Počutim se varno, ker je bila prej moja fibrilacija nepredvidena. Življenje se je močno spremenilo, kakovost je veliko boljša," je dodala 85-letna Kordaševa.

Novi spodbujevalniki delujejo 10 let, po potrebi pa je treba v srce dodati nov spodbujevalnik. Pri vstavitvi spodbujevalnika splošna anestezija ni potrebna. Do zdaj operirani so v bolnišnici prespali eno noč, bi pa poseg lahko izvedli tudi ambulantno.

Spodbujevalnik le za odrasle
Terapija je primerna predvsem za bolnike, za katere klasični spodbujevalnik ni primeren. "To so denimo dializni bolniki, ki nimajo žilnega dostopa," je pojasnil Zupan. Implantacije so do zdaj izvedli na odraslih osebah, za otroke ta spodbujevalnik še ni certificiran.

V Sloveniji vstavitev spodbujevalnika potrebuje 1100 bolnikov letno. 20 odstotkov teh pa potrebuje tak spodbujevalnik, kot je micra. Spodbujevalnik vstavijo bolnikom, ki jim srce bije počasi. Bolniki imajo sicer pogosto težave z omotico in vrtoglavico. V letu 2018 načrtujejo 30 vstavitev spodbujevalnika brez kirurškega reza.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
ZIZITOP
# 20.12.2017 ob 17:44
Bilo mi je v veselje prebrat tole. Čestitke.
Sl4fko
# 20.12.2017 ob 18:17
Tako je. Odlična novica!
Radoveden
# 20.12.2017 ob 18:30
Noro.
nimely
# 20.12.2017 ob 20:42
Niti deset komentarjev ni pod to novico..seveda da ne..ker opisuje nekaj dobrega..če bi bilo kaj negativnega..bi bilo pa tukaj že milijon negativnezov
REsnica
# 20.12.2017 ob 21:53
Članek trdi da gre pri namestitvi spodbujevalnika skozi veno na nogi za novost. Pa temu ni tako. Zanesljivo trdim, da so na ta način že ustavljali srčne spodbujevalnike. Gre pa za nov spodbujevalnik.
Nikolaj
# 20.12.2017 ob 21:12
Odlična novica.
Lahko smo ponosni !
Bubi
# 20.12.2017 ob 19:53
svaka čast, takšne novice rabimo :)
mrsdarcy
# 21.12.2017 ob 11:18
saj ne vem, ce se splaca komentirat odzive na kolicine v Nemciji pa ceno, pa vendarle..., ta PM ni primeren za vsakogar, ne zaradi cene ampak predvsem zaradi zivljenske dobe baterije(10 let), in Nemciji jih ni 70%, v naboru srcnih bolnikov, ki potebujejo tak PM jih je od 20-30% in nemski zdravniki jih zagotovo ne vgrajujejo pacientom katerih indikacije za to niso primerne oz. ne zadostujejo vsem zdravstvenim kriterijem.
slovenkaaaa
# 20.12.2017 ob 20:17
Kaj? To ni mogoče. Prva država? Če pa v drugi temi komentatorji tako udrihajo, kako slaba država smo. Najslabša na svetu. Hm.
vsenior
# 21.12.2017 ob 09:36
Tudi podatek o ceni je trapast, (kljub temu, da so izjemno dragi), kajti zakaj jih privat zavarovalnice ne bi plačale, če pa imajo dobiček??? Lahko, da so nekateri pomembni zdravniki lastniki teh zavarovalnic, sicer bi morale vložit več denarja v zdravje pacientov. Posredno jim določa plačilo ZZZS, kar pomeni, da je problem v ZZZS-ju. In kdo dočoča kaj bo plačal ZZZS? ZDRAVSTVENI SVET! In kdo je v zdravstvenem svetu? Pomembni predstojniki, ki imajo svoje privat ambulante. Krog mafije v medicini j s tem zaključen.
vsenior
# 21.12.2017 ob 09:31
To naj bi bila nova metoda, saj jih tudi drugje vstavljajo množično šele nekaj zadnjih let. Hkrati pa žalosti podatek, da v Nemčiji vgrajujejo že 70% takih spodbujevalnikov, pri nas pa jih nameravajo vgraditi v letu 2018 le 30. Prav zato menim, da ne bi bilo potrebno takega marketinga kardiologov. Je pa to razumljivo, kajti imajo toliko slabih notranjih odnosov v svoji mreži, da ni čudno, če ima kardiologija v UKC tako slab uspeh pri zdravljenju obolelih na srcu. Globoko pod povprečjem srednjeevropskih držav. Kardiologija je v SLO na nivoju BALKANA, seveda se je zato potrebno pohvaliti s kako izjemo. Sam sebe hvalit pa ni korektno. Še posebno, če bodo 97% obolelim še vedno vstavljali stare tipe spodbujevalnikov. Vesel bi bil, če bi zdravniki povedali, da bodo 97% vstavljali nove spodbujevanike. Hkrati želim ošvrkniti proizvajalce teh miniaturnih spodbujevalnikov. So nesramno dragi. Vse kar diši v tehniki na medicino je 500% dražje, kot v drugih vejah tehnike in znanosti.
ronzi
# 20.12.2017 ob 19:31
bomo prišli tak daleč,da ti bo zobar zobe skori ritno lukno popravlal :) glede na to,da ti spodbujevalnik skozi žilo zmontirajo :)
semaino
# 20.12.2017 ob 23:47
Sramota, da jih do sedaj niso.

Koliko provizij je moral steci in koliko ljudi umreti?
Da o otrocih in manipulacijah na njihov racun ne govorimo. :/
Kazalo