Bolezni-zdravila
slice
Pediatrinja iz Lenarta: Zmerjajo me s Hitlerjem
Odstotek precepljenosti populacije v Sloveniji vztrajno pada. Leta 2016 smo pri nas po 25 letih znova zaznali primer tetanusa pri otroku, ki ni bil cepljen., 21. februar 2017 ob 10:07 Vse več staršev se odloča, da ne bodo cepili svojih otrok. Leta 2016 je na ministrstvo za zdravje prispelo okoli 600 vlog za opustitev cepljenja. In posledice?
345
Depresija, prosim spusti me iz rok!
29
15. februar 2017 ob 06:18 Prazen pogled, utrujenost na obrazu, prazna duša, brez čutenj in zaznav. Tema. Brezup. Ne moreš predvideti, kdaj bo prišla. Včasih je niti prepoznaš ne.
Velika Britanija: Pri štirih bolnikih z malarijo je običajno zdravljenje spodletelo
7
31. januar 2017 ob 12:43 Britanski zdravniki so sporočili, da prvič v zgodovini zdravljenje malarije z običajno terapijo ni bilo uspešno.
Več kot ve pacient o zdravilih in zdravnik o pacientu, bolj bo uporaba zdravil varna
3
27. januar 2017 ob 12:33 O zlorabi oziroma nemedicinski rabi zdravil govorimo, če ljudje jemljejo zdravila v druge namene, kot so bila predpisana, in v drugačnih odmerkih.
Slovenski znanstveniki razvili biološko napravo, ki preži na vnetja in sama izdela zdravilo
58
17. januar 2017 ob 06:21 Raziskovalci Kemijskega inštituta so z genskim "hekanjem" izdelali celice, ki v telesu samodejno zaznavajo vnetje in sprožijo terapevtski odziv - izdelavo zdravila.
Slepe miši spregledale s prisajenimi človeškimi fotoreceptorji Ameriški raziskovalci so slepim mišim povrnili vid s presaditvijo človeških fotoreceptorskih celic. Ta dosežek sicer ni nov, jim je pa uspelo pridobljeni vid vzdrževati precej dlje - devet mesecev.
7
Nad veliko število obolelih za gripo tudi s posebnim oddelkom V UKCL-ju imajo zaradi povečanega števila obolelih za gripo in drugimi virusnimi boleznimi hude težave s pomanjkanjem postelj. Zato so v bolnišnici Petra Držaja odprli poseben oddelek za epidemije.
12
Sončne celice pod kožo bi lahko napajale srčne spodbujevalnike Študija švicarskih raziskovalcev kaže, da bi za napajanje srčnega spodbujevalnika zadoščala že 3,6 kvadratnega centimetra velika podkožna sončna celica.
6
Študija: Bližje prometnic je večje tveganje za razvoj demence Ljudje, ki živijo znotraj 50-metrskega pasu ob hrupnejših in prometno bolj obremenjenih ulicah, imajo za sedem odstotkov več možnosti za razvoj demence kot tisti, ki živijo dlje kot 300 metrov od ...
35
Potrjen primer ptičje gripe na Pragerskem Na Pragerskem so pri poginulih labodih potrdili primer ptičje gripe, so sporočili z državne uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
32
Cepivo proti eboli predvidoma na voljo do leta 2018 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila podatek, da bi se prototip cepiva, ki naj bi bilo na voljo do leta 2018, proti smrtonosnemu virusu ebole lahko izkazal za skoraj 100-odstotno ...
12
Šumeče tablete Aspirin plus C niso primerne za uživanje Uporabnik je v škatlici zdravila naletel na rjavo tableto neprijetnega vonja, ki je po raztapljanju v kozarcu vode to obarvala rjavo, so sporočili z agencije za zdravila.
3
Posnetki MRI razkrili štiri edinstvene podtipe depresije Ob pregledu več kot 1.100 posnetkov možganov z magnetno resonanco je raziskovalcem uspelo identificirati štiri podtipe depresije, ki jih določajo specifični vzorci v možganih. "Štirje podtipi ...
7
Z novostjo podaljšali čas za presaditev pljuč Z novim načinom shranjevanja darovanih pljuč, imenovanim EVLP (Ex vivo lung perfusion), je moč uspešno podvojiti čas, ki ga imajo kirurgi na voljo za presaditev tega organa, kaže študija.
3
Vsako leto začne jemati zdravila za sladkorno bolezen 2.500 ljudi Število bolnikov s sladkorno boleznijo je eno najhitreje rastočih, predvsem zaradi hitrega naraščanja števila bolnikov z boleznijo tipa 2, s katero je povezan nezdrav življenjski slog.
17

Kazalo