Bolezni-zdravila
slice
Slovenski znanstveniki razvili biološko napravo, ki preži na vnetja in sama izdela zdravilo
Raziskava Kemijskega inštituta v Ljubljani, 17. januar 2017 ob 06:21 Raziskovalci Kemijskega inštituta so z genskim "hekanjem" izdelali celice, ki v telesu samodejno zaznavajo vnetje in sprožijo terapevtski odziv - izdelavo zdravila.
58
 • Čisti prototip, za zdaj v klinični praksi neuporaben
 • Težave podoktorskih raziskovalcev v tujini z davki
 • Slepe miši spregledale s prisajenimi človeškimi fotoreceptorji
  7
  15. januar 2017 ob 13:14 Ameriški raziskovalci so slepim mišim povrnili vid s presaditvijo človeških fotoreceptorskih celic. Ta dosežek sicer ni nov, jim je pa uspelo pridobljeni vid vzdrževati precej dlje - devet mesecev.
  Nad veliko število obolelih za gripo tudi s posebnim oddelkom
  12
  11. januar 2017 ob 16:27 V UKCL-ju imajo zaradi povečanega števila obolelih za gripo in drugimi virusnimi boleznimi hude težave s pomanjkanjem postelj. Zato so v bolnišnici Petra Držaja odprli poseben oddelek za epidemije.
  Sončne celice pod kožo bi lahko napajale srčne spodbujevalnike
  6
  4. januar 2017 ob 14:09 Študija švicarskih raziskovalcev kaže, da bi za napajanje srčnega spodbujevalnika zadoščala že 3,6 kvadratnega centimetra velika podkožna sončna celica.
  Študija: Bližje prometnic je večje tveganje za razvoj demence
  35
  5. januar 2017 ob 07:33 Ljudje, ki živijo znotraj 50-metrskega pasu ob hrupnejših in prometno bolj obremenjenih ulicah, imajo za sedem odstotkov več možnosti za razvoj demence kot tisti, ki živijo dlje kot 300 metrov od ...
  Potrjen primer ptičje gripe na Pragerskem Na Pragerskem so pri poginulih labodih potrdili primer ptičje gripe, so sporočili z državne uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
  32
  Cepivo proti eboli predvidoma na voljo do leta 2018 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila podatek, da bi se prototip cepiva, ki naj bi bilo na voljo do leta 2018, proti smrtonosnemu virusu ebole lahko izkazal za skoraj 100-odstotno ...
  12
  Šumeče tablete Aspirin plus C niso primerne za uživanje Uporabnik je v škatlici zdravila naletel na rjavo tableto neprijetnega vonja, ki je po raztapljanju v kozarcu vode to obarvala rjavo, so sporočili z agencije za zdravila.
  3
  Posnetki MRI razkrili štiri edinstvene podtipe depresije Ob pregledu več kot 1.100 posnetkov možganov z magnetno resonanco je raziskovalcem uspelo identificirati štiri podtipe depresije, ki jih določajo specifični vzorci v možganih. "Štirje podtipi ...
  7
  Z novostjo podaljšali čas za presaditev pljuč Z novim načinom shranjevanja darovanih pljuč, imenovanim EVLP (Ex vivo lung perfusion), je moč uspešno podvojiti čas, ki ga imajo kirurgi na voljo za presaditev tega organa, kaže študija.
  3
  Vsako leto začne jemati zdravila za sladkorno bolezen 2.500 ljudi Število bolnikov s sladkorno boleznijo je eno najhitreje rastočih, predvsem zaradi hitrega naraščanja števila bolnikov z boleznijo tipa 2, s katero je povezan nezdrav življenjski slog.
  17
  Ob pravočasnem odkritju raka na debelem črevesju je možnost ozdravitve do 95-odstotna "Učinek upada raka na debelem črevesju in danki je viden tudi na celotnem upadu pojavnosti rakov na splošno," je pojasnila vodja programa Svit Jožica Maučec Zakotnik.
  13
  Revmatologov še vedno primanjkuje, dostop do zdravil je dober V Sloveniji ima eno od vnetnih revmatičnih bolezni med 40.000 in 60.000 bolnikov.
  1
  Cepljenje ne povzroča avtizma Nalezljive bolezni predstavljajo kar 42 odstotkov vseh bolezni na splošno.
  106
  Cerar od SD-ja in DeSUS-a pričakuje pojasnila, zakaj onemogočata lekarniški zakon Koalicija se je eno leto usklajevala okoli novega lekarniškega zakona in ga podprla na vladi, v DZ-ju pa sta mu podporo odrekla SD in DeSUS.
  10

  Kazalo