Bolezni-zdravila
slice
Preventiva pomembna pri preprečevanju rakavih obolenj
Vsako leto zaradi raka pri nas umre 6.000 ljudi, 5. marec 2018 ob 17:28 Priporočila naj ne obvisijo v zraku, je geslo letošnjega tedna boja proti raku, z geslom želijo organizatorji spomniti, da veliko vlogo pri preprečevanju raka igrajo tudi preventivni ukrepi.
10
Gojenje medicinske konoplje je v Sloveniji prepovedano, razen če je namenjena kliničnim študijam
28
4. marec 2018 ob 14:53 Avstralska multinacionalka MGC Pharma v sodelovanju z biotehniško fakulteto že goji medicinsko konopljo v raziskovalne namene, pred kratkim pa je dobila omejeno dovoljenje za proizvodnjo zdravil iz ...
Cepljenje proti virusu HPV znižuje število primerov raka na materničnem vratu
45
4. marec 2018 ob 13:21 V Sloveniji se je število novoodkritih rakov na materničnem vratu od začetka delovanja državnega programa Zora prepolovilo.
Rak črevesja in danke še vedno vzame preveč življenj - samo pri nas 700 na leto
22
1. marec 2018 ob 10:49 Za rakom v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 14.000 ljudi, približno polovica od teh jih umre.
Na Kitajskem potrdili prvi primer virusa ptičje gripe H7N4 pri človeku
8
15. februar 2018 ob 12:18 Kitajske oblasti so sporočile, da so pri 68-letni ženski iz pokrajine Džjangsu potrdili virus ptičje gripe H7N4. Gre za prvi primer tega tipa bolezni pri človeku.
Lani v Evropi trikrat več obolelih za ošpicami V Evropi so lani našteli trikrat večje število obolelih za ošpicami, zaradi nizke precepljenosti pa ugotavljajo vedno nove izbruhe. Največ obolelih je bilo v Romuniji, Italiji, Grčiji in Nemčiji.
25
Japonka zaradi prisilne sterilizacije toži državo Med letoma 1948 in 1996 je bilo steriliziranih 25.000 Japoncev z duševnimi motnjami ali dednimi boleznimi. Ena izmed teh se je zdaj odločila za tožbo proti državi, kar je prvi takšen primer.
14
Slovenski raziskovalci odkrili mehanizem, ki verjetno povzroča širjenje raka Raziskovalci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta so prišli do novega odkritja o raku: opozorili so na signalizacijski mehanizem, ki bi lahko bil povezan s širjenjem raka ...
24
Število obolelih in umrljivost zaradi raka materničnega vratu se še naprej manjšata V okviru evropskega tedna preprečevanja raka materničnega vratu bodo potekali številni dogodki za večjo ozaveščenost.
18
Opustitev obveznega cepljenja – izrekanje kazni ovirajo dolgotrajni birokratski postopki Za odklanjanje ali onemogočanje obveznega cepljenja otrok so v Sloveniji zagrožene kar visoke kazni, toda, kot pravijo pristojni inšpektorji, inšpekcijski postopki za vse vpletene predstavljajo ...
180
Proti gripi cepili že 97.000 ljudi, ostaja le še 2.300 odmerkov Zaradi letošnje precej višje precepljenosti so nekaterim izvajalcem že pošle zaloge cepiv. Zjutraj so imeli na NIJZ-ju le še 2.300 odmerkov cepiv na zalogi, a še vedno prejemajo prošnje za dobavo.
80
Ugovori in dvomi o cepljenju so tako stari kot cepljenje samo Ljudje bodo po odmerku postali goveda, je moral zaradi cepiva na osnovi govejih koz poslušati že Edward Jenner, ko je odkril cepivo proti črnim kozam. Črne koze so pustošile po Evropi že stoletja.
104
Ošpice: "Ljudje se ne bojijo bolezni, bojijo se cepiv" "Precepljenost zadnje generacije je bila okoli 92-odstotna, predtem pa je bila precepljenost okrog 94-odstotna. Zato tudi ne pričakujemo večjih izbruhov ošpic. Vendar če se bo tako nadaljevalo, bi ...
172
Bi bilo smotrno povečati globe za neutemeljeno necepljenje? Cepljenje je najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni, vključno z ošpicami, znova poudarjajo na pristojnem ministrstvu, kjer so zaradi upada precepljenosti ...
140
Osnovnošolec zbolel za oslovskim kašljem Na osnovni šoli v Ljubljani je učenec 9. razreda zbolel za oslovskim kašljem, je poročal portal Siol.
120

Kazalo