Bolezni-zdravila
slice
Sezonska gripa vsako leto po svetu zahteva do 646.000 življenj
V Avstraliji letos rekordno število hospitalizacij in smrti, 14. december 2017 ob 10:32 Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da zaradi sezonske gripe vsako leto po svetu umre od 291.000 do 646.000 ljudi, kar je precej več, kot so mislili do zdaj.
42
Omejitev obiskov na gastroenterologiji zaradi nevarne bakterije
11. december 2017 ob 19:39 Na oddelku za gastroenterologijo interne klinike ljubljanskega UKC-ja so zaradi bakterije, ki je odporna proti več antibiotikom, omejili obiske na eno zdravo osebo za 15 minut.
Integrirana oskrba je podlaga za prilagajanje zdravstvenega sistema bolniku
5. december 2017 ob 16:19 V okviru integrirane oskrbe sta v ospredju bolnik in njegovo dejavno sodelovanje pri zdravljenju bolezni, ki je prilagojeno posameznikovemu načinu življenja.
Videoigra kot zdravilo za hiperaktivne, neosredotočene otroke
29
4. december 2017 ob 11:40 Klinična študija je pokazala, da lahko namenske videoigre izboljšajo stanje pri otrocih z motnjo aktivnosti in pozornosti. Med igro otroci rešujejo probleme, ki terjajo osredotočenost.
Katere zdravstvene podatke o zaposlenih lahko pridobivajo delodajalci?
37
2. december 2017 ob 06:16 Nekateri delodajalci, kot so ugotovili pri informacijskem pooblaščencu, zaradi bolniških odsotnosti zbirajo zdravstvene podatke zaposlenih, kot so diagnoze, vrste bolezni in poškodb itd., čeprav gre ...
Z umetno roženico vrnili vid slepemu Na očesni kliniki UKC Ljubljana so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Pacient je bil skoraj popolnoma slep, zdaj pa brez očal bere časopise.
40
Slovenski znanstveniki odkrili gen, ki povzroča prezgodnje staranje V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so predstavili gen za prezgodnje staranje, ki so ga odkrili slovenski znanstveniki in raziskovalci Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko ...
40
Slovenija je med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV-om Pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje pomeni boljše izide zdravljenja, ob evropskem tednu testiranja na HIV sporočajo z ministrstva za zdravje.
13
Rak trebušne slinavke: relativno redek, a še vedno precej smrtonosen Čeprav se rak trebušne slinavke ne pojavlja prav pogosto, vseeno velja za enega od rakov z najslabšo prognozo - predvsem zato, ker je le petina bolnikov ob postavitvi diagnoze primerna za kirurško ...
17
Dečku zamenjali 80 odstotkov kože, polne ran in brazgotin Nemški strokovnjaki so devetletnemu dečku, ki se bori s hudo kožno boleznijo bulozna epidermoliza, 80 odstotkov poškodovane kože zamenjali z genetsko spremenjeno kožo, izdelano v laboratoriju.
20
Za rakom prostate na leto zboli 1.500 Slovencev Tudi v letošnjem novembru bo potekala preventivna akcija z imenom Movember, ki je namenjena ozaveščanju o raku prostate, bolezni, za katero letno v povprečju umre 376 Slovencev.
38
NIJZ opozarja: Če potujete na Kosovo, se cepite proti ošpicam Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni NIJZ vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni.
11
Na Kosovu izbruhnila epidemija ošpic Na Kosovu je izbruhnila epidemija ošpic. Samo v glavnem mestu Priština naj bi bilo z virusom, zaradi katerega je v državi nedavno umrl otrok, okuženih okoli sto ljudi.
18
Program ambulantne kardiološke rehabilitacije se bo širil po Sloveniji Bolnikom po srčnem infarktu, v Sloveniji jih je letno približno 3.500, bo v prihodnje po odpustitvi iz bolnišnice omogočena ambulantna kardiološka rehabilitacija.
3
Začetek sezonskega cepljenja proti gripi Na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo v ponedeljek začeli cepiti proti gripi. Cepljenje posebej priporočajo starejšim od 65 let in kroničnim bolnikom.
40

Kazalo