Bolezni-zdravila
slice
Vlada omogočila uporabo konoplje v medicinske namene
Gojenje konoplje v medicinske namene ostaja prepovedano, 23. marec 2017 ob 11:40 S sprejeto vladno uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog je omogočena uporaba konoplje v medicinske namene.
74
Bolezni ščitnice se velikokrat zamenjuje z izgorelostjo ali depresijo
5
18. marec 2017 ob 11:40 "Glavna težava pri odkrivanju bolezni ščitnice so nespecifični znaki, ki se velikokrat povezujejo z izgorelostjo ali depresijo," je opozorila predsednica društva Metuljčica Janja Drenšek.
Za rakom v Sloveniji letno umre več kot 5.000 ljudi
49
6. marec 2017 ob 07:35 Pojavnost rakavih bolezni se v Sloveniji povečuje in se je v zadnjih 20 letih skoraj podvojila. Letno zboli okoli 12.000 Slovencev, polovica manj pa jih umre.
V UKC-ju Ljubljana prvič popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu
8
1. marec 2017 ob 12:28 Na oddelku za kirurgijo srca in ožilja UKC-ja Ljubljana so prvič v Sloveniji pri dveh bolnicah uspešno v popolno funkcionalno stanje popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu.
Pediatrinja iz Lenarta: Zmerjajo me s Hitlerjem
429
21. februar 2017 ob 10:07 Vse več staršev se odloča, da ne bodo cepili svojih otrok. Leta 2016 je na ministrstvo za zdravje prispelo okoli 600 vlog za opustitev cepljenja. In posledice?
Depresija, prosim spusti me iz rok! Prazen pogled, utrujenost na obrazu, prazna duša, brez čutenj in zaznav. Tema. Brezup. Ne moreš predvideti, kdaj bo prišla. Včasih je niti prepoznaš ne.
29
Velika Britanija: Pri štirih bolnikih z malarijo je običajno zdravljenje spodletelo Britanski zdravniki so sporočili, da prvič v zgodovini zdravljenje malarije z običajno terapijo ni bilo uspešno.
7
Več kot ve pacient o zdravilih in zdravnik o pacientu, bolj bo uporaba zdravil varna O zlorabi oziroma nemedicinski rabi zdravil govorimo, če ljudje jemljejo zdravila v druge namene, kot so bila predpisana, in v drugačnih odmerkih.
3
Slovenski znanstveniki razvili biološko napravo, ki preži na vnetja in sama izdela zdravilo Raziskovalci Kemijskega inštituta so z genskim "hekanjem" izdelali celice, ki v telesu samodejno zaznavajo vnetje in sprožijo terapevtski odziv - izdelavo zdravila.
58
Slepe miši spregledale s prisajenimi človeškimi fotoreceptorji Ameriški raziskovalci so slepim mišim povrnili vid s presaditvijo človeških fotoreceptorskih celic. Ta dosežek sicer ni nov, jim je pa uspelo pridobljeni vid vzdrževati precej dlje - devet mesecev.
7
Nad veliko število obolelih za gripo tudi s posebnim oddelkom V UKCL-ju imajo zaradi povečanega števila obolelih za gripo in drugimi virusnimi boleznimi hude težave s pomanjkanjem postelj. Zato so v bolnišnici Petra Držaja odprli poseben oddelek za epidemije.
12
Sončne celice pod kožo bi lahko napajale srčne spodbujevalnike Študija švicarskih raziskovalcev kaže, da bi za napajanje srčnega spodbujevalnika zadoščala že 3,6 kvadratnega centimetra velika podkožna sončna celica.
6
Študija: Bližje prometnic je večje tveganje za razvoj demence Ljudje, ki živijo znotraj 50-metrskega pasu ob hrupnejših in prometno bolj obremenjenih ulicah, imajo za sedem odstotkov več možnosti za razvoj demence kot tisti, ki živijo dlje kot 300 metrov od ...
35
Potrjen primer ptičje gripe na Pragerskem Na Pragerskem so pri poginulih labodih potrdili primer ptičje gripe, so sporočili z državne uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
32
Cepivo proti eboli predvidoma na voljo do leta 2018 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila podatek, da bi se prototip cepiva, ki naj bi bilo na voljo do leta 2018, proti smrtonosnemu virusu ebole lahko izkazal za skoraj 100-odstotno ...
12

Kazalo