Tudi število prijateljev in socialna opora, ki jo to daje,  pomembno vplivata na zdravje. Foto: BoBo
Tudi število prijateljev in socialna opora, ki jo to daje, pomembno vplivata na zdravje. Foto: BoBo
Prvi šolski dan šolarji
V primerjavi z drugimi državami slovenski mladostniki najmanj pogosto doživljajo psihosomatske simptome, a v povprečju čutijo večjo obremenitev s šolo. Foto: BoBo
Malica
Veliko mladostnikov doma ne poje zajtrka, prvi obrok je tako malica v šoli. Foto: MMC RTV SLO

Svetovna zdravstvena organizacija je izdala mednarodno poročilo, ki prinaša zadnje podatke raziskave "Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju 2010 (HBSC)" iz 39 držav Evrope in Severne Amerike. Med njimi je tudi Slovenija, kjer je raziskavo izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS. Raziskava, ki se izvaja vsake štiri leta, se ukvarja z zdravjem, vedenjem, povezanim z zdravjem, socialnim kontekstom, ter tveganim vedenjem med 11-, 13- in 15-letniki.

Raziskava v angleškem jeziku je dostopna tukaj.

V primerjavi s povprečjem se slovenski mladostniki označujejo za manj zdrave in imajo v povprečju slabše prehranjevalne navade. Slovenija je na zadnjem mestu pri odstotku tistih, ki redno zajtrkujejo. To je po mnenju IVZ-ja posledica tudi tega, da imamo kot ena redkih držav organizirano malico. "Razveseljivo je, da je razen pri 15-letnikih odstotek tistih, ki redno uživajo sadje v Sloveniji, nad povprečjem," ob tem dodaja Helena Jeriček Klanšček z IVZ-ja. Po drugi strani pa smo v vrhu po pitju sladkih pijač.

Več kot četrtina fantov kadi pred 13. letom
Kadilske navade slovenskih mladostnikov v primerjavi z vrstniki niso izstopajoče, saj je Slovenija nekje na sredini, razen pri 15-letnikih, kjer smo malo nad povprečjem. 22 odstotkov 15-letnih deklet in 27 odstotkov 15-letnih fantov je kadilo že pred 13. letom. Manj ugodni so podatki o uživanju marihuane pri 15-letnikih, saj smo v prvi tretjini držav po njenem uživanju.

Podoben vzorec je tudi pri uporabi alkohola, saj so 15-letniki pri deležih rednega pitja alkohola in vsaj dvakratni opitosti nad povprečjem in na okoli 10. mestu med državami, medtem ko so 11- in 13-letniki nekje na sredini. Alkoholno pijačo pije najmanj enkrat tedensko odstotek 11-letnic in trije odstotki 11-letnikov, štirje odstotki 13-letnic in 10 odstotkov 13-letnih fantov ter 20 odstotkov 15-letnih deklet in 33 odstotkov 15-letnih fantov v Sloveniji.

Spolne izkušnje že pred 15. letom
V zgornji polovici lestvice držav smo tudi pri izkušnjah mladostnikov v spolnosti. 24 odstotkov deklet in 31 odstotkov fantov, starih 15 let, že ima spolne izkušnje. Največ izkušenj s spolnostjo imajo sicer Grenlandci, kjer je kar 71 odstotkov 15-letnic in 46 odstotkov 15-letnikov že občevalo. Za njimi so Danci (38 odstotkov fantov in deklet). Je pa Slovenija na petem mestu po uporabi kondomov med 15-letniki. Uporabilo ga je 82 odstotkov deklet in 85 odstotkov fantov.

Slovenci z manj dobrimi prijatelji
Po številu dobrih prijateljev so slovenski mladostniki v zadnji tretjini držav, kar pomeni, da imajo v povprečju manj dobrih prijateljev, se manj družijo in redkeje komunicirajo z njimi kot njihovi vrstniki iz drugih držav. "Zanimivi so podatki o tem, ali je šola mladostnikom všeč, saj smo pri 11- in 13-letnikih na repu držav, kar pomeni, da jim je šola manj všeč kot vrstnikom iz tujine. Po deležih pri 15- letnikih pa se uvrščamo na 5. mesto, takoj za Armenijo, Makedonijo, Izrael in Madžarsko, kar pomeni, da je 15-letnikom šola zelo všeč," podatke pojasnjuje Jeriček Klanščekova.

Brezposelnost staršev vpliva na zdravje otrok
Zanimivo je, da se slovenski mladostniki uvrščajo na zadnje mesto glede na redno doživljanje psihosomatskih simptomov. Na prvem mestu so mladostniki iz Turčije in Italije. So pa v raziskavi ugotovili, da na zdravje mladostnikov vplivata šolski uspeh in število prijateljev. Mladostniki s slabšim uspehom ali tisti, ki obiskujejo manj zahtevne šolske programe, sami menijo, da so slabšega zdravja, pogosteje kadijo in pijejo alkoholne pijače.

Tudi brezposelnost staršev je povezana s slabšo samooceno zdravja in zadovoljstva z življenjem. Prav tako je bila brezposelnost staršev povezana s pogostejšim kajenjem tobaka, pitjem alkoholnih pijač in pogostejšo spolno aktivnostjo ter s slabšim duševnim zdravjem in manj zdravim življenjskim slogom. Zanimivo pa je, da so mladostniki iz družin z obema brezposelnima staršema poročali o večjem zadovoljstvu s šolo.

Veliko mladostnikov se vidi kot debele
Med prvimi devetimi državami je Slovenija pri odstotkih predebelih mladostnikov glede na samoporočano težo in višino ter med prvimi štirimi državami v samooceni mladostnikov, da so predebeli. Pri 11- in 15-letnikih je Slovenija na tretjem, pri 13-letnikih pa na četrtem mestu, takoj za Nemčijo, Luksemburgom in Poljsko. Kljub temu pa nismo med prvimi državami po odstotkih mladostnikov, ki so na takšni ali drugačni dieti za zmanjšanje teže.