Dnevne novice

Poudarki

  • Računsko sodišče: Ministrstvo neučinkovito pri upravljanju zdravstva
Operacija
Program otroške srčne kirurgije je razrvan s težavami. Foto: Andraž Cerar, UKC LJ
Računsko sodišče
Računsko sodišče je kritično do delovanja tako rekoč vseh sestav ministrstva za zdravje do zdaj. Foto: BoBo
tablete Slovenija denar zdravstvo
Kako učinkovito je organizirano javno zdravstvo ? Ne ravno dobro, pravi Računsko sodišče. Foto: BoBo
VIDEO
Poslanci pretresajo razme...

Dodaj v

Kdo je kriv za razmere na otroški kardiologiji? Odšla naj bi še zadnja kirurga.

Seja odbora DZ-ja za zdravstvo
8. november 2017 ob 18:01,
zadnji poseg: 8. november 2017 ob 21:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pogram otroške srčne kirurgije na ljubljanskem UKC-ju naj bi zapustila še poslednja dva kirurga. O problematiki so razpravljali tud na odboru DZ-ja, kjer so predstavniki kliničnega centra za afere okrivili novinarje.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je dejala, da o odhodu dveh zdravnikov nima uradnih podatkov, posredno pa je potrdila njun odhod. A zatrdila, da ni posledica slabih odnosov. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da ni seznanjena z informacijami o odhodu dveh kirurgov, ki sta se izobraževala v programu otroške srčne kirurgije. Informacija jo je pretresla, je priznala v prvem odzivu in se zbala, da je v tem primeru vprašanje o prihodnosti tega programa v Sloveniji nadvse resno.

Slabi medsebojni odnosi
Po poročanju POP TV sta kirurga, ki sta se v programu izobraževala za otroška srčna kirurga, kot glavni razlog za odhod navedla slabe medosebne odnose, saj da otroškim kardiologom ne zaupata več in da z njimi ne moreta več sodelovati. Njuni nadrejeni so ju poskušali že večkrat prepričati, naj ostaneta, a sta postavila pogoj - bodisi bosta ostala v UKC-ju in operirala odrasle bolnike ali pa bosta odšla iz bolnišnice, saj v programu otroške srčne kirurgije ne želita več sodelovati.

Pfeiferjeva je po seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, kjer so razpravljali prav o stanju na področju otroške kardiologije na UKC Ljubljana, dejala, da so odnosi na kardiološkem oddelku pediatrične klinike sedaj homogeni in delajo timsko, saj ni več motečih ljudi.

Tako po njenih navedbah tudi ne drži, da se otroški kirurgi, ki sodelujejo v programu otroške kirurgije, s kardiologi ne razumejo. Kot je dejala, je bila na več sestankih, kjer so sodelovali tudi kirurgi in kardiologi, in je bilo videti, da bolje sodelujejo. Ni bilo trenj in prepirov, je dodala.

"Ne razumem, da bi bil nesporazum s kardiologi razlog za odstop, kot pravite, teh bodočih srčnih kirurgov iz Ljubljane," je dejala. Čeprav Pfeiferjeva, kot trdi, o odstopih uradno ni obveščena, pa je dejala, da je danes prejela SMS, "v katerem so mi tisti, ki so govorili s konkretnim kirurgom, ki je najbolj napredoval v poučevanju, dejali, da to ni razlog". "Pač pa da je razlog, da se v tem času, ko je tri leta delal v programu, ni uspel dovolj izobraziti, ker mu očitno nismo dali dovolj priložnosti," je dodala.

V pomoč prihajajo Čehi
Na vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost programa, je dejala, da so podpisali pogodbo s praškim centrom za otroško srčno kirurgijo. Tako je prvi pediatrični srčni kirurg od ponedeljka že v UKC-ju in se je po njenih navedbah vklopil v delo. Prihodnji teden pride izkušen kirurg, ki bo izvajal operacije.

Predlog novega programa je, da bodo kirurgi tukaj ves teden. Pfeiferjeva verjame, "da se bo naš otroški srčni kirurg še udejstvoval v tem programu in si bo morda premislil, ko bo videl, da sedaj program poteka varno, bolje organizirano".

Tudi strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko upa, da si bosta kirurga premislila in vendarle nadaljevala sodelovanje v programu, "ko bo prišlo do teh sprememb in ko se bo stanje s pogodbeno ustanovo začelo konsolidirati".

Program sicer po njegovih besedah mora iti naprej. S podpisom pogodbe s centrom v Pragi pa so poskrbeli za otroke, da bodo operirani in obravnavani, kot je bilo doslej, je dodal. Cilj tega, da so poiskali partnerja in podpisali pogodbo, je po njegovih navedbah ravno v tem, da nestabilnosti, do "katerih prihaja morda zaradi nekih personalnih zadev, lahko z njimi kompenziramo".

Navedb kirurgov, da odhajata zaradi slabih odnosov, Veselko ni želel komentirati, "ker ne bi rad prilival olja na ogenj". Zatrdil je, da se trudijo urejati zadevo, a je ne morejo urediti sami, ampak potrebujejo podporo javnosti, ministrstva in drugih.

Na komentar, da je sedem kirurgov že odšlo iz tega programa, je odvrnil, da je to bilo v dolgih letih, od tega je bilo nekaj tujcev. "Seveda, če ne bi bilo problema, ga ne bi bilo treba reševati," se je strinjal.

Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je po odboru dejala, da ne trdi, da je na pediatrični kliniki vse v redu. "Pravim samo, da se trudimo," je dodala in poudarila, da klinika v zadnjih dveh mesecih deluje drugače kot prej.

Na vprašanje, ali bi bilo smiselno določene ljudi v programu zamenjati, če niso kompatibilni, pa je odgovorila: "Vaše vprašanje je postavljeno tako, da lahko odgovorim, da ja. Smiselno je narediti tako, da program gladko deluje." Ob tem se je strinjala, da tega doslej ni uspelo rešiti še nikomur.

Razprava na seji parlamentarnega odbora
Na odboru DZ-ja za zdravstvo so znova razpravljali o stanju na področju otroške srčne kirurgije. Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marija Pfeifer je poudarila, da so otroci njihova prva skrb. Primeri neustreznega zdravljenja so se po njenih zagotovilih zgodili v preteklosti, letos pa da ni bilo v otroški srčni kirurgiji nobenega zapleta ali spodrsljaja.

Po njenem mnenju je bilo poročilo o varnostni analizi smrti 37 dni starega dojenčka iz leta 2015, ki je v medije prišlo konec avgusta, del medijskega gibanja, "ker so morali preusmeriti pozornost drugam in prikazati, da so razmere na pediatriji katastrofalne". Pravi razlog za te zgodbe pa vidi v borbah dveh sil, novih in starih na programu.

Generalni direktor UKC-ja Andraž Kopač je dodal, da podatki o smrtnosti v programu otroške srčne kirurgije kažejo na to, da se stanje v programu izboljšuje.

Megličeva: Novinarji zlorabljajo starše
Tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je s prstom pokazala na novinarje, češ da zlorabljajo starše, ki pred kamero govorijo o svoji stiski zaradi bolezni otroka. Priznala je, da so bile storjene napake in da je bilo slabo medsebojno razumevanje zaradi pomanjkanja zdravnikov. "A pod medijskim pogromom je izredno težko delati. Vse to, kar se v medijih odvija proti nam, neposredno škoduje zdravljenju otrok in ovira naše delo v izboljševanju razmer."

Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec, ki je tudi predlagal sklic seje, je ob tem vprašal, ali je problem medijsko poročanje o nepravilnostih na pediatriji ali so problem nepravilnosti. Sicer pa Vrtovec meni, da je za stanje na otroški kardiologiji kriva ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je imenovala svet UKC in vodstvo.

Tudi poslanec SDS-a Marjan Pojbič meni, da mediji niso krivi za škodo v slovenskem zdravstvu, pač pa težava to, da se v zdravstvu želijo nepravilnosti skriti.

Poslanec SMC-ja Jani Möderdorfer je pozval, naj se vodstvo UKC-ja ne izgovarja na novinarje. "Ta duh, ki je ušel iz skrinjice, ste ustvarili vi na pediatriji. Vodstvo UKC-ja pa se ni znalo odzvati in je še prililo olje na ogenj," je dodal in izrazil prepričanje, da niti svet UKC-ja ni opravil svoje naloge.

Poslanka Alenka Bratušek pa je opozorila, da je za razmere v zdravstvu odgovorna vlada. To, da zdravniki razpravljajo prek medijev o napačnih zdravljenjih in diagnozah, se ne bi smelo dogajati, pač pa bi morali to rešiti za zaprtimi vrati znotraj UKC-ja.

Poslanec DeSUS-a in predsednik odbora Tomaž Gantar je prepričan, da je treba v ta problem "ostro zarezati, ga prekiniti in začeti delati drugače". Opozoril je, da je kot minister za zdravje poslušal enaka zagotovila od tedanjega vodstva UKC-ja, da je s programom otroške kardiologije vse v redu, pa danes vidimo, da ni tako.

Po mnenju poslanke SD-ja Bojane Muršič je bilo ministrstvo za zdravje predolgo potrpežljivo, zato je del odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji tudi na ministrstvu. Izjavo Pfeiferjeve o boju med starim in novim vodstvom pa je označila za neprimerno.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da se ministrstvo ne otepa odgovornosti, ukrepa pa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Odbor je sprejel sklep, s katerim ministrstvu za zdravje predlaga, naj v enem mesecu poroča o ukrepih za ureditev razmer v službi za kardiologijo pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Še pred razpravo o kardiologiji pa je imel odbor DZ-ja za zdravje še eno, ločeno sejo, in sicer na temo poročila računskega sodišča o zdravstvu.

Računsko sodišče: Upravljanje neučinkovito
Parlamentarni odbor za zdravstvo se je seznanil z revizijo Računskega sodišča, ki je ugotovilo, da je bilo ministrstvo za zdravje od leta 1992 neučinkovito na področju organiziranosti in kadrovske pokritosti zdravstvene dejavnosti v okviru javne zdravstvene mreže.

Po ugotovitvah Računskega sodišča ministrstvo za zdravje med leti 1992 in 2016 ni vedno dosledno izvajalo svojih pristojnosti pri določanju javne zdravstvene mreže. Miroslav Kranjc z Računskega sodišča je na seji odbora opozoril, da je ministrstvo v preteklosti podeljevalo koncesije na nedosleden, neprimerljiv in netransparenten način. Koncesij na sekundarni ravni niso podeljevali glede na potrebe po zdravstvenih storitvah, opozoril je tudi na neustrezne in pomanjkljive evidence, ki bi ministrstvu omogočale pregled nad urejenostjo oz. organiziranostjo javne zdravstvene mreže.

Podelitve koncesije na podlagi javnega razpisa se je ministrstvo prvič lotilo šele leta 2016, pred tem pa ni omogočilo konkurenčnosti med zainteresiranimi zasebnimi izvajalci. Poleg tega je Računsko sodišče ugotovilo, da ministrstvo nima pregleda nad izkoriščenostjo zdravstvenega kadra.

Gantar se ne strinja
Ugotovitvam v poročilu je na današnji seji ugovarjalo več nekdanjih ministrov za zdravje, med drugim tudi Gantar, ki zdaj vodi odbor DZ-ja. "Nobene strokovne podlage nimate, da bi lahko trdili, da ministrstvo za zdravje ni bilo učinkovito v preteklih 24 letih," je poudaril Gantar, ki je vodil ministrstvo med februarjem 2012 in decembrom 2013.

Slovenija ima glede na vložena sredstva in opravljene storitve zelo učinkovito zdravstvo. In takšna učinkovitost sistema po njegovih besedah "ni kar tako, sama od sebe," in ker bi bilo ministrstvo neučinkovito, je dejal.

"Ministri za zdravje smo sproti delali in prilagajali ter reševali probleme v danem trenutku. Upam si trditi, da smo to delali dokaj uspešno. Ni pa delo na ministrstvu idealno - ni bilo in niti ni še danes," je dejal. Poudaril je, da koncesije v preteklosti niso bile "šenkane prek palca". "Če bi kdo iz pravne službe rekel, da je treba narediti razpis za koncesijo, bi ga naredili," je dejal.

Koncesije "oprte na podlagah"
Zofija Mazej Kukovič, ki je ministrstvo vodila med septembrom 2007 in novembrom 2008, je dejala, da so v njenem času evidentirali podelitev vseh koncesij. Zavrnila je tezo, da so koncesije podeljevali brez podlage, ter poudarila, da so bile podelitve vseh 16 ali 20 koncesij na sekundarni ravni oprte na podlagah, ki so jih pridobivali pri ustvarjanju resolucije.

Tudi njen predhodnik na tem mestu Andrej Bručan, ki je zdravstveni resor vodil med decembrom 2004 in septembrom 2007, je poudaril, da so v njegovem obdobju podeljevali koncesije na podlagi veljavne zakonodaje, ki pa ni zahtevala razpisa. Priznal je, da je bilo ravno v njegovem obdobju podeljenih največ koncesij, saj "podeljevanja nisem zaviral".

Spregovoril pa je tudi o znani noči v letu 2006, ko je bilo po njegovih navedbah podeljenih 36 koncesij. Kot je dejal, je bila množična podelitev koncesij tiste noči posledica blokade oz. sabotaže na ministrstvu, saj so določeni ljudje podelitev prej onemogočali.

Video 1: Seja o poročilu računskega sodišča

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 08.11.2017 ob 18:45
Zakaj se več ne vznemirim,ko preberem kaj takšnega?Dobro so nas natrenirali,seveda v sodelovanju z mediji,da ne pozabim.
Delam v zdravstvu in vem,da je totalna štala. Kljub temu pa zaenkrat funkcionira za uporabnike.Da bi pa naredili red v zdravstvu,bi morali na ministrstvu za zdravje odpustiti vse zaposlene in jih nadomestiti s tujci,vključno z ministrom.Enako velja za Agencijo za zdravila in medicinske pripomočke
tu in tam
# 08.11.2017 ob 19:02
Naj računsko sodišče raje pove, katero ministrstvo je bilo kadarkoli učinkovito v organizaciji česarkoli.
Bo krajši seznam.
brehme
# 08.11.2017 ob 22:14
Žalostno!
Medtem ministrica in Cerar še vedno delata zdravstveno reformo.
Mediji sokrivi.
chakboris
# 08.11.2017 ob 22:22
V UKCju je totalna anarhija kar zadeva vodenje in upravljanje. 100 vrtičkov, 100 bogov v belem, ki je vsak najbolj pameten, pomemben in edini ve, kaj je prav. Vsak, ki hoče kaj narediti drugače in spremeniti na bolje, je takoj onemogočen. Nobene osebne odgovornosti, nobene samokritčnosti. Vsak po svoje nabavlja opremo in material, vsak tišči svoje dobavitelje naprej. Nič se ne da dogovorit, vse je nemogoče. Katerokoli podjetje v gospodarstvu bi s takim poslovanjem bankrotiralo v enem letu. Tukaj pa še kar filamo denar in poslušamo, kako se ne da nič izboljšati, denarja pa je vseskozi premalo. KATASTROFA, za katero je v prvi vrsti odgovorna vlada z ministrico na čelu, potem generalni direktor UKCja pa vsi direktorji klinik in strokovni direktorji. Nujno vse te ljudi odstranit, zdravnikom vzet upravljalske funkcije in naj samo zdravijo, če sploh še znajo, na ključna mesta pa pripeljat krizne menažerje, da naredijo red in postavijo sistem funkcioniranja. Ali pa zapret vse skupaj in narest nov UKC od začetka. Drugače ne bo nikoli bolje pa tudi če zmečemo vanj še dvakrat več denarja!
5tane
# 08.11.2017 ob 22:03
Tako kot v košarki. Ekipa se gradi najprej od njenega vodstva pa potem od trenerja. Ve se kje so krivci.
aljaz26
# 08.11.2017 ob 22:12
Se strinjam s krivdo na medijih.
Simba
# 08.11.2017 ob 22:40
A vi še kar verjamete da je v sloveniji javno zdravstvo? :D
ne, ni javno, državno je. zato pa tudi propada.
ThePianoGuy
# 08.11.2017 ob 22:33
@Vojanov79: Nočeš imeti privatnega zdravstva, verjemi. Enkrat ko zavarovalnice zavohajo, koliko smo ljudje pripravljeni plačati za zdravljenje resnih bolezni, cene zavarovanj poletijo v nebo. Potem pa dobiš ZDA, kjer srednji in nižji sloj množično odhaja v Mehiko, Kubo in Evropo na tovrstna zdravljenja.
heristalski166
# 08.11.2017 ob 22:15
računsko sodišče je namenjeno predvsem temu, da ljudje hodijo v službo, imajo občutek pomena in jim ne hodijo neumnosti po glavi
tu in tam
# 09.11.2017 ob 00:16
@Sandalovina
>>...Pred osamosvojitvijo smo imeli
>> solidno javno zdravstvo, ...
A ti še vedno to sanjaš?
Včasih je bilo na voljo 50 zdravil, zdaj jih je v registru zdravil cca 3000.
Včasih si ob diagnozi raka lahko samo še parcelo na britof šel rezervirat, zdaj imaš dokaj dobre šanse za ozdravitev.
Zdravil in terapij kakršnih hočeš, ni da ni.
Denarja pa enako kot pred 20 leti (% pri plači).
heristalski166
# 08.11.2017 ob 23:43
lahko pa razumem kako zdravnike jezi in kompleksa kakšn drobiž to zaslužijo tudi tisti ki največ zaslužijo v primerjavi s tistimi ki so dobro povezani pri javni naročilih, ampak to je že drug problem in je podobno tudi drugod,pomagat bolnim pač ni dober biznis (sej tut na listi fortune 500 ni nobenega zdravnika, niti plastičnega kirurga ne), plastična kirurgija od medicine še najbolj
heristalski166
# 08.11.2017 ob 22:25
so si in še bolj si bodo pa zdravniki s tem izrednem pohlepom zakockali svojo patino bele halje (na katero padajo še najbolj revni in bolni, ne bogati in zdravi kjer je veliko denarja)
samogledam
# 09.11.2017 ob 06:34
Ja vi pa res tiscite glavo v zid ? Ukinit oddelek in paciente posljite v tujino ! Ne vem zakaj hocete Slovenci imeti vse in biti povsod najboljsi...naucite se strokovnost prepustiti strokovnjakom v tujini.Bo ceneje, hitreje in bolj varno ! Nihce si ne zeli v prepirljivo operacijsko sobo !
veza
# 09.11.2017 ob 00:15
Pred osamosvojitvijo smo imeli solidno javno zdravstvo, zdaj imamo korupcijo in načrtno sesuvanje javnega zdravstva. Barabe peljejo svoje načrte, stradali bodo ljudje, ki nimajo denarja. Mafija.

no, ne pretiravat, že takrat je bilo marsikaj v razsulu, najboljši so šli ven, mafija je že takrat delovala.
TineB
# 09.11.2017 ob 08:04
Ta UKC je ena navadna močvara - in to zaradi egotripa nekaterih (vodilnih) dohtarjev, ki zastrupljajo klimo. Medosebni odnosi med zaposlenimi na oddelku so v podnu. Temu primerna tudi slaba kvaliteta dela. Na škodo pacientov!

In zakaj se nič ne naredi? Zato, ker ti dohtarji vedo, da so nepogrešljivi in so oddelki od njih odvisni, saj takšnega kadra primanjkuje. Ni lahko vsak tak specialist. In potem si lahko privoščijo vladanje na oddelku v stilu Ludvika XIV.

Slovenski javni sektor je ujetnik svoje kadrovske majhnosti. Tudi zaradi neprimernega plačnega sistema, ki ne nagrajuje najboljših dovolj dobro, ampak je narejen kot uravnilovka. Ter ščiti tiste lene in manj sposobne.
enbody
# 09.11.2017 ob 08:03
Če kdo upa, da se bo naše zdravstvo kmalu opomoglo, je milo rečeno optimist. Tako bo, dokler se bodo politične in ostale barabe zdravile v tujini.
sam-zee
# 09.11.2017 ob 06:50
Odgovornost je na šefih. To se ne more zgoditi če se pravilno vodi organizacijo. Pa prosim da zdaj ne začne politika reševati stvari, to bo šele godlja...
tone7
# 09.11.2017 ob 09:51
Zdravstvena MAFIJA, ki živi tudi na račun otrok, tudi to je "demokratična" Slovenija
džeko
# 09.11.2017 ob 07:12
Preberte tole butasto:
Krivec pa so volivci, ki volijo politike, ki zagovarjajo javno zdravstvo. Sami sebi jamo kopljemo pa se sploh ne zavedamo! Ampak pri nas tako ali tako nihce ne gleda dolgorocno na stvari.

Krivo je ministrstvo ker dovoljuje privatnikom delati v javnem zdravstvu. Kaj je privat naj bo privat.
Se pa strinjam naj bo tudi privat, ne pa kot sedaj. Eni imajo 8 služb, a je to normalno?? In tudi v javnem zdravstvu.
Ti, ki si pa za privat se pa idi zdravit ven privat in to za svoje stroške, pa da te vidim. Verjetno imaš že kje prste vmes....
copcop
# 08.11.2017 ob 23:16
Se strinjam s krivdo na medijih.

Neumnost, Mediji zgolj napišejo kar starši izrečejo. Če bi bili starši zadovoljni z zdravstveno stroritvijo, pripomb in pisanja ne bi bilo.
Skippy
# 08.11.2017 ob 22:52
Ne toliko novinarji, kot so krivi Youtube strokovnjaki. Drugi del krivde pa nosi socialistično zdravstvo.
vsenior
# 10.11.2017 ob 09:34
@tu in tam @Radio Zobozdravniki kocesionarji zaračunavajo nevednim pacientom marsikaj, kar je v javnem zdravstvu zastonj. Pošljejo te na rentgensko slikanje brez napotnice. Slikanje moraš plačati iz lastnega žepa. To je kraja! Napotijo te v točno določene specialistične ordinacije s koncesijo, kjer izsiljujejo (nujne zdravstvene obravnave--otekline, bolečine, apikotomije) z dolgim čakalnim obdobjem na poseg. Če temu kocesionarju plačaš z gotovino, kot privat poseg, pa si na vrsti naslednji dan. Več mesecev te zobarji s koncesijo ob zdravljenju sprednjega zoba pustijo škrbastega brez začasnega nadomestka. Zelo ŽALOSTNO in SPREVRŽENO! Ta strošek naj bi šel iz odobrenih 120.000€ javnega denarja--pa spet goljufa paciente! Zagotovo bi dal pacient nekaj 10€ za začasni sprednji zob. Ne tudi tu je potrebno šparat v zobozdravniško korist.
Zdravniki se v javnih ustanovah izobražujejo za zdravljenje z novimi sodobnimi metodami, ker pa fušajo še v privat ordinacijah, pciente v javnih ordinacijah ne želijo obravnavat. Prepošljejo jih na svoje privat klinike. To je že vsakdanji pojav. Zdrvstvena inšpekcija na tako prijavo nepoštene obravnave pacientov ne reagira, ker so med seboj povezani. Ob prijavi takih anomalij ta inšpekcija povsem POBESNI!!!!!
galoper
# 10.11.2017 ob 08:39
Kot senca osnove 'zdrah' v UKCLJ se se pojavlja zastopstvo lobija. Vam ga je težko prepoznati?
myosotissyl
# 09.11.2017 ob 11:59
Kratko o politiki in zdravstvu. Ta teden je v celjsko bolnišnico prišla ministrica osebno, da pomaga zrušiti tamkajšnjega direktorja, ki je doslej uspešno ( cca 5 let) vodil to ustanovo, Edini utemeljen razlog - kako pa lahko ostane, če je zanj le večina zdravnikov - ti vendar niso pomembni.. Po mnenju kolarjeve je predvsem pomembno, da ta položaj zasede član ali članica SMC. .
SpicyWeiner
# 09.11.2017 ob 10:10
Ni ministrica tukaj nič kriva, kriva sta SD in DeSus, ki nista želela podpreti njene interpelacije zaradi lastnih političnih interesov.
marko02
# 09.11.2017 ob 08:42
Ne razumem, kaj počne v UKC Andraž Kopač ?
Temu še čistilnega servisa ne bi zaupal.
designprologo
# 09.11.2017 ob 07:57
To dobite, ko "furate" socialistično zdravstvo na tržni osnovi!

Saj pravim, čez 15 let bo veselo.
Koncesije oz. programi bodo šli nazaj v sistem, zdravniki pa NE!

* Iz prve roke vam povem, pa jih poznam zelo veliko, da nazaj v TOZDe po prenehanju koncesije, ne boste dobili niti enega zdravnika. Sanja se vam ne, kakšen razkol je nastal! Te pravljice je konec! *
Emsho
# 09.11.2017 ob 07:16
To je samo začetek. Počasi bomo o tem, da ni več zdravnikov brali tudi na drugih področjih... Naslednjih 10 letih bo šla polovica osebnih zdravnikov v penzion, novih pa ni, ker v takem kaosu nihče noče delat. Osebne zdravnike koncesionarje bodo pa kar ukinili... Bravo milojka...
Sandalovina
# 08.11.2017 ob 23:49
Lahko bi naredili red, pa tega načrtno ne storijo. Treba je ljudi prepričat, da javno zdravstvo ne funkcionira in da ga je zato treba privatizirati. Tako politika, kot zdravniki, sodelujejo pri tem. Kot je rekel en zdravnik, vse je že zakoličeno, javnega zdravstva več ne bo. V zobozdravstvu so to že storili in vidite kaj imamo. Problemi so se začeli z mešanjem javnega in zasebnega. Pred osamosvojitvijo smo imeli solidno javno zdravstvo, zdaj imamo korupcijo in načrtno sesuvanje javnega zdravstva. Barabe peljejo svoje načrte, stradali bodo ljudje, ki nimajo denarja. Mafija.
vsenior
# 10.11.2017 ob 10:01
Anomalije na zobozdravstvenem področju trajajo že 10 let.To so moje izkušnje in izgleda, da jih nobena vlada ne more razrešiti.
Ob gledanju nekaterih oddaj na TV, kjer so govorci koncesionarji, zobarji, je toliko sprevrženih izjav v prid privat zdravstvu, da jim ne zaupam. V posodobitve svojih ordinacij investirajo zelo malo. večino zdravstvenih posegov opravljajo s cenenimi materiali in s staro tehniko. Tisti čisti privatniki, ki pa investirajo v sodobne naprave, pa imajo za naše finančne zmožnosti nenormalne cene storitev. Najdražje čiščenje zobnega kanala, ki ne traja več, kot 45 minut stane 800€, najcenejše pa 360€.
Osebno poznam primer iz USA, kjer je zobozdravnica opravila malomarni pregled vnetja korenine zoba. Pacient se je napotil k drugemu zdravniku. Ta je zaznal težave. Dobila je začasni suspenz, obvezno dodatno šolanje in zahtevo po posodobitvi ordinacije. In še 50.000$ kazni. To je v Sloveniji FATA MORGANA.
Sandalovina
# 09.11.2017 ob 23:05
tu in tam

Res ste smešni. Perpetuum mobile.
Sandalovina
# 09.11.2017 ob 22:01
Radio, tu in tam

Ha, ha, ha. Vedno na isti liniji in z istim namenom: sesuti javno zdravstvo. Sijamska dvojčka.
Sandalovina
# 09.11.2017 ob 21:01
tu in tam

Ko vam človek pove, da je koncesionar zasebnik na davkoplačevalskem denarju, kar ste trdili, da ni res, se obeša na posamezne besede. In res je, ne "pojete " preveč ubrano, še bolj pa je moteče, da ponavljate eno in isto pesem. Dolgočasno.
kapljač
# 09.11.2017 ob 17:32
Vsepovsod v državi je krivo to, da ljudje na odgovornih mestih lahko počno kar jim je volja. ( Tito je za podobne človeške neprilagodljivosti imel na voljo dober mehanizem, najprej "Goli otok" , potem pa vsaj še gajžlo za saboterje družbenih odgovvornosti- Udbo, )
Sandalovina
# 09.11.2017 ob 13:47
Kralj Matjaž

"Če bi pa zavod za zdravstveno zavarovanje plačal nekemu koncesionarju 100% zasedenost, ker pač je spustil ceno storitev, bi pa kar naenkrat trg začel delovati in bi za isti denar dobili več in boljše."

Ja. Zasebniki so znani po tem, da radi deljo več za manj denarja. Kakšne nebuloze! Res mislite, da smo sesali vesla?
Sandalovina
# 09.11.2017 ob 13:30
tu in tam

"Očitno se ta dva kirurga ne čutita dovolj usposobljena za te operacije.
Kar po enem letu ob stalnih medijskih napadih, menjavah, prekinitvah,...sploh ni čudno."

Kakšne zveze imajo stalni medijski napadi, menjave, prekinitve, z usposobljenostjo teh dveh kirurgov? Če nista bila dovolj usposobljena za delo na pedijatrični kirurgiji, kaj sta sploh tam počela? A zdaj se bodo še zdravniki zmišljevali tudi kje bi radi delali? Že tako se vsi izogibajo delu na podeželju in bi vsi radi v UKC. To je tudi ena od "inovacij" po osmosvojitvi.
kotzi
# 09.11.2017 ob 09:16
ministrca...oz vlada...se kaj..oz sd...desus..smc..ki jo podpirajo...torej Židan...Erjavec ...Cerar...se kaj
klara76
# 09.11.2017 ob 09:13
Čudno...niso krivi slabi odnosi kajne? Samo vsi od tam pobegnejo...le zakaj?
Robiland
# 09.11.2017 ob 09:02
Kaj pa hipokratova prisega, dragi doktorji? Boste pustili bolne otroke na cedilu zaradi ugleda in denarja?
Guliarth
# 09.11.2017 ob 07:45
Politiki, če bi lahko, bi obdolžili bolnika, zato ker je bolan in jim stroške dela.
ZIZITOP
# 09.11.2017 ob 07:32
Kdo je tu kriv, tudi jaz ne vem, vem pa, da v tem dreku ni normalnih ljudi.
matej pirnat
# 09.11.2017 ob 07:32
V UKCL bi bilo nujno prevetrit ves kader! Medosebni odnosi so katastrofalni povsod v UKCL
matej pirnat
# 09.11.2017 ob 07:28
Ministrica Miladojka naj odstopi!
tanj
# 09.11.2017 ob 07:07
Za otroke gre!
zapravico
# 09.11.2017 ob 06:44
Firtoh bravo,imaš 100 x +
jureimacure
# 09.11.2017 ob 06:15
Kako lahko deluješ na ministrstvu kot minister, če nimaš 100% podpore v svojih podrejenih. Ne znam si predstavljati kako bi v primerljivi organizaciji to delovalo drugače kot neuspeh.
Več glav, več zelja.
Za strokovno učinkovitost je odhod kirurgov katastrofa, to je tako kot bi pri Nasi dali odpoved vsi raziskovalci. Kako lahko menedžer na otroški kirurgiji dopusti sesutje sistema. Vlada kot nadzornik in upravnik je odgovorna za takšen menedžment.
Mi volilci pa za nastavitev brez jajčnikov.
veza
# 09.11.2017 ob 00:12
Smo v času, ko prosperirajo šalabajzerji in bleferji, kdo ve, če niso tudi diplome na medicini kupljene?
a.orhidejca
# 08.11.2017 ob 22:36
vse odpustiti.
Sandalovina
# 09.11.2017 ob 19:57
tu in tam

Meni se pa zdi, da vi ne veste kaj so koncesionarji, pa tudi ne veste kateri odgovor je namenjen vam in kateri ne. Komentatorju "Emsho" sem odgovorila na njegovo trditev, da so čakalne vrste manjše pri koncesionarjih.

Na vratih mojega osebnega zdravnika, ki je koncesionar, piše zasebnik. Koncesionarji so zasebniki na davkoplačevalskem denarju. Niste zdravnik? Ste mogoče Madona v pajkicah? Bla - bla-bla.
Sandalovina
# 09.11.2017 ob 18:20
Emsho

" tu in tam": "Dober si, da se ti da."

Seveda se mu da. Saj se, kot lev, bori za svoj interes. Ne vem samo kdaj dela, saj visi na vseh portalih, je PR služba koncesionarjev.

Čakalne vrste niso nič krajše pri koncesionarjih, to je še ena od neštetih laži.
Kazalo