Dnevne novice

Poudarki

  • Potrebna bodo še "redakcijska usklajevanja"
  • Kdo je v sredo lagal?
Sestanek ministric
Ministrici na enem izmed vladnih sestankov, fotografija je simbolična. Foto: BoBo/Borut Živulovič
VIDEO
Predstavitev zakona o zdr...
VIDEO
Bolnišnice tožijo nad fin...
VIDEO
Ministrici naj bi se napo...

Dodaj v

Ministrici po srečanju s Cerarjem: Uskladili smo ključne rešitve zdravstvenega zakona

Kaj se je zares dogajalo v sredo
21. december 2017 ob 10:14,
zadnji poseg: 21. december 2017 ob 13:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrici za zdravje in za finance sta se srečali s premierjem in ugotovili, da so ključne rešitve zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju usklajene. Zdaj jih bosta predstavili koaliciji.

Kolar Celarčeva je predlog zakona predstavila koalicijskim partnerjem in jim ga v papirnati obliki tudi izročila. Do danes namreč vsaj v DeSUS-u in SD-ju predloga še niso videli, čeprav je Kolar Celarčeva v sredo zagotovila, da jim je zakon poslala že v torek. Kot je danes pojasnila, je bilo po tistem, ko so zakon poslali v DZ, s predsednikom vlade dogovorjeno, da ga danes najprej predstavi vrhu koalicije in šele nato pošlje v poslanske skupine.

Tudi vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je danes pojasnila, da so se držali dogovora koalicije, da medresorsko usklajen predlog ministrica predstavi vrhu koalicije, ko ta da zeleno luč, pa ga pošljejo poslancem.

Predlog je tako danes s soglasjem koalicije romal v poslanske skupine koalicije, ki ga bodo proučile in dale pripombe. "Prošnja je bila, da bi mogoče tudi kaj praznikov izkoristili, da ga preberejo," je ob robu seje vlade dejala ministrica.

Odziv partnerjem je bil po njenem mnenju pozitiven in so pozdravili pripravo tako obsežnega zakona. Spomnila je, da bo v skladu z zakonom več kot 90 odstotkov upokojencev in več kot 50 odstotkov zaposlenih plačevalo zdravstveni prispevek manj, kot je doslej dopolnilno zavarovanje. To bo tudi odbitna postavka pri dohodnini, je dodala ministrica in opozorila še na niz drugih rešitev.

Po njenih navedbah tisti, ki so zakon prebrali, menijo, da je dober in bi bilo prav, da ga sprejmejo.

A iz prvih odzivov partnerjev že prihajajo kritike. Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je pred koalicijskim vrhom poudaril, da je nad dogajanjem presenečen. "To je način dela ministrice za zdravje, ves čas se spopadamo s temi težavami. Ona trdi, da je zakon usklajen, ko pride do razprave, pa ugotovimo, da ni tako," je dejal.

Po njegovem mnenju se ministrica za zdravje vede tako, kot da je v prvem letu mandata, medtem ko se vsi koalicijski partnerji zavedajo, da je nekaj mesecev pred volitvami težko sprejemati kakšen pomemben zakon. Po Erjavčevem mnenju tudi ni veliko možnosti, da bi zakon sprejeli do konca mandata. Ob tem je priznal, da mu predstavljen predlog ni všeč, saj da favorizira bogatejše, ne pa tistih z nizkimi dohodki.

Ministrica po njegovem mnenju s tem, ko "tako neodgovorno vlaga zakone oz. jih naznanja v javnosti, dela škodo". Spomnil je tudi, da so v DeSUS-u že večkrat poudarili nezadovoljstvo z njenim delom, a je premier vztrajal, da naj delo nadaljuje.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han nad dogajanjem in zakonom, ki pa ga je danes v papirnati obliki vendarle prejel, ni navdušen. "Ta skrivnostni dokument je bil včeraj najbolj iskan v državi," je dejal v izjavi novinarjem po koalicijskem vrhu. Več o ravnanju ministrice ni želel reči, ker da bi bil z vsakim komentarjem, ki bi ga dal, preoster. Opozoril pa je, da na koalicijskem vrhu ni bilo ministrice za finance.

Han nezadovoljen
Predlog zakona bodo v SD-ju proučili in sporočili svoje stališče, je pa Han že kritičen do nekaterih določil, ki ga ne prepričajo. "Zopet bomo srednji sloj obremenjevali," je opozoril. Po njegovih navedbah gre vendarle za resno tematiko, a način, na kakršen se je začelo, tej zgodbi ne napoveduje srečnega konca. Spomnil pa je še, da se tak zakon po rednem postopku zelo težko sprejme v treh mesecih, saj maja v DZ-ju ni več seje.

Po besedah Kustec Lipicerjeve si vsi želijo, da čim hitreje začnejo obravnavati predlog zakona, ki je več kot potreben, da bo končno naredil red in počistil temeljna vprašanja zdravstvenega varstva in pravic. Doslej je namreč po njenem mnenju prihajalo do zlorab v zdravstvenem sistemu, "prepogosto smo preplačevali določene zdravstvene storitve in svoje pravice zastavljali na račun dobičkov zavarovalnic".

Se pa Kustec Lipicerjeva ni želela izreči, ali se ji zdi opredelitev plačevanja zdravstvenega prispevka dovolj solidarna in ali je glede tega v SMC-ju enotnost.

Prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zavarovanje, bo razdeljen v pet razredov, znašal bo od 20 do 35 evrov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 21.12.2017 ob 10:35
tupamaross
Če bo resnično potrjeno, da bodo tisti z dohodkom do 800
EUR na mesec plačevali 20 EUR, od 800 do 1.600 EUR
25 EUR in nad 1.600 EUR pa 35 EUR za dopolnilno
zdravstveno zavarovanje, bo to najstrašnejša delitev
državljanov Slovenije na revne, manj revne in na elito.


A nekdo s 1600€/mesec je že "elita"? Daleč smo prilezli v tej državi, ni kaj.
k.u.j.o.
# 21.12.2017 ob 10:29
Davki, trošarine, obvezni prispevki, nadomestila ....

Vedno več smo obremenjeni in omejeni ....

Namesto, da bi nas razbremenili in osvobodili, nas obremenjujejo in omejujejo...
Geres*
# 21.12.2017 ob 10:52
SpicyWeiner: A nekdo s 1600€/mesec je že "elita"? Daleč smo prilezli v tej državi, ni kaj.

Za naše dacarje na žalost je. Če ima nekdo 1.600 eur neto in nima vzdrževanih družinskih članov (se pravi nima otrok ali ap so že odrasli), da za davke in socialne prispevke cca 46% plače (govorim o razliki med bruto bruto in neto). Juhej! Potem mu pa še kreteni po formu razlagajo, da se mu premalo trga za socialo.
Balaš Junior
# 21.12.2017 ob 10:51
Za cisto majckeno socializma - namesto enake stopnje 27 eur ki gre privat zavarovlanicam, dobivamo stopnje od 20 do 35 eur, ki gre drzavi - bomo zapravili milijone evrov za usklajevanje, in nato seveda se vec milijonov za jako nepogresljive ljudi ki bodo to urejali.

Se mi zdi da je ze v startu socializem bil samo izgovor, da se lahko denar od precej malih krvosesov (vzajemna in obe konkurentki) prekanalizira k velikim krvosesom (v nedrjih javne birokracije).

Seveda poslej tudi ne bo tezko vsakih nekaj let reci "noo, tisti bogati pujski med delafci, ki imajo cez jurja i kusur neto place, pa naj od zdaj placajo 45/55/70/99 eur, ker # socialna pravicnost!

In delovne ovcice pri 600 ali 800 i kusur placice bodo lepo zaploskale in zameketale, saj vedo, da one nikoli ne bodo med bogatimi prasici, ki zasluzijo bajnega jurjadvesto, ali bognedaj celi jurjapecto, ali se vec, kar bi itak bilo treba z dekretom prepovedati.

Lepo je v nasi domovini biti penzionist v jazbinskovem stanovanju!
SpicyWeiner
# 21.12.2017 ob 10:49
_cerebro
Problem pri takšnih na pol progresivnih lestvicah je v tem, da tistega na začetku segmenta zadene bistveno bolj, kot tistega pri vrhu. 20eur od 800eur je 2,5%, od 1600eur pa 1,25%, kar je dovolj, da ne prestane ustavne presoje.


Isto lahko reče nekdo, ki ima višje dohodke, da je v neenakopravnem položaju glede plačevanja prispevkov, kot pa tisti, ki ima nižje. Na koncu oba končata v isti čakalni vrsti z isto kvaliteto storitev, le da je en plačal še enkrat manj od drugega.
guverner
# 21.12.2017 ob 12:01
Uboga Milojka ni nič kriva. Ona je samo popolnoma nesposobna. Kriv je tisti, ki jo je postavil za ministrico. Najbolj pa je kriv tisti, ki je (še) ni odstavil!
janroz
# 21.12.2017 ob 11:44
Kdo sedaj laže. Laže ena ali druga ministrica ali obe? Laže predsednik vlade, lažejo mediji? Kako je to sploh mogoče. Pri tako pomembni temi se pred očmi celotne javnosti delate norca iz nas! Nihče ne pove jasno in glasno, kaj je v ozadju. To, kar sedaj predlaga ministrica je obvezno zavarovanje, je obvezno lupljenje davkoplačevalcev in to po željah in potrebah lobijev, ne zdravstva. Celotna zahodna Evropa pozna dodatno zavarovanje, ki pomeni nekaj več in če to želiš, doplačaj! Mi, ja mi pa furamo enotirni sistem, sistem brez konkurence in brez nadzora, to je sistem v katerem lahko vsakokratna politična elita šari po mili volji, pobere kolikor rabi, če kaj ostane pa bo morda za paciente. Niti trohice upanja ni, da bi se sistem spremenil na bolje. Žal smo v 21. stoletju priča letom real socializma in planskega gospodarstva. Pred popolnim mrkom zdrave pameti nas rešujejo samo še podjetja, ki so izvozno usmerjena in podjetja v lasti tujcev, ki nimajo bremena preteklosti za seboj, ki niso povezani z balkanskimi veljaki. Glede na to, da je več kot očitno, da bo to skrpucalo vendarle prineslo veliko denarja, vsi modro molčijo računajoč, da bodo kaj imeli od tega, samo tisti, ki bomo plačevali več za manj, tisti smo očitno nepomemben deležnik v tem procesu zdravstvene norišnice.
barbar2
# 21.12.2017 ob 10:44
Kaj je že naredil Gantar ko je bil minister za zdravje??
IndyBob
# 21.12.2017 ob 11:48
Brez veze, pol leta pred volitvami bi korenito spreminjali zdravstveni sistem. Bolje da pusti vse pri miru in samo se zaliva fikus pol leta.

V zrelih demokracijah stranke pridejo v vlado z ze detajlno izdelanim nacrtom in predlogi zakonov, tako da so ti lahko implementirani v roku enega leta po volitvah.

Misija nemogoce, ce stranka nastane 1 mesec pred volitvami. Slovenci pac volijo nove obraze in upajo, da se ne bo nic spremenilo.
the law1
# 21.12.2017 ob 11:18
@tupamaross

Zadnjič je ena od ministric (mislim, da gospa Mrakova) povedala,
da smo na nekem socialnem področju kopirali določene zadeve
od Danske inda procentualno smo celo bolj izdatni od Danske.


Od Danske nismo kopirali prav nič, ker če bi ne bi imeli obveznih prispevkov in vsota vseh davkov, ki jih posameznik plačuje ne bila višja od 51%. Pri nas pa je samo dohodnina 50%+obvezni prispevki.

Mi imamo davke na osebne prihodke pač višje kot Danska
internazionale
# 21.12.2017 ob 11:03
skoraj 13% prispevka na bruto bruto pa kar pozabimo?
_cerebro
# 21.12.2017 ob 10:28
Celarčeva bo žrtev predvolilne kampanje in mina, ki so jo z vsemi neuspešnimi interpelacijami lepo nastavili SMC. Pri vsem skupaj je najbolj zabavno to, da bi Cerar to moral opaziti in jo sam razrešiti že vsaj pri drugi interpelaciji.
janroz
# 21.12.2017 ob 11:53
Problem je pri nas ta, da država namesto da bi vzpostavila razmere za normalno delovanje vseh sistemov, sama vodi večino teh sistemov, zato ni nadzora, ni odgovornosti ni napredka. Vse kar pobere država so davki ali prispevki. Če bi sedanji sistem dodatnega zdravstvenega sistema nadgradili, sem prepričan, da bi v nekaj letih imeli na razpolaga veliko dobrih storitev in posameznik se bo odločal koliko bo plačal. Obvezen znesek je za vse enak, naprej pa naj se odloča vsak sam. Zapisal sem že, da je ta metoda Celarčeve metoda bivšega režima in žal gremo samo nazaj in ne naprej, država nedvoumno hoče voditi vse, enaka zgodba je s šolstvom, plačevanje privatnih šol. Konkurenco je treba uničiti. Država edina ve, kaj je dobro za nas. Opozarjam, da je ta država strankarska elita podprta z lobiji in nikoli ne bo zares delovala v korist ljudi in ji tudi ni treba, ker nima konkurence. In ko se bomo spet jokali, da najboljši kadri odhajajo, ne sprašujte zakaj, država dobro ve, pametni in sposobni - ljudje s svojo glavo pač niso zaželeni v tej mlaki pohlepnežev.
henrik.r
# 21.12.2017 ob 10:33
Saj bo šla kmalu v penzijo. Potem bosta z Erjavcem lažje sodelovala.
RJSlo
# 21.12.2017 ob 10:32
No ja. Nič pa o njenem "pričanju" pred preiskovalno komisijo? In pomoč, ki ji jo je nudila Mlakarjeva? Portal+ pa to?
Juhu
# 21.12.2017 ob 11:11
To usklajevanje je nategovanje naroda.
Geres*
# 21.12.2017 ob 10:54
tupamaross

Če bo resnično potrjeno, da bodo tisti z dohodkom do 800
EUR na mesec plačevali 20 EUR, od 800 do 1.600 EUR
25 EUR in nad 1.600 EUR pa 35 EUR za dopolnilno
zdravstveno zavarovanje, bo to najstrašnejša delitev
državljanov Slovenije na revne, manj revne in na elito.


Pa vi veste, koliko vsak od navednih da za obvezno zdravstveno zavarovanje? Ali pa morda da je Slovenija med peščico držav, kjer socialni prispevki niso omejeni?
AndyM
# 21.12.2017 ob 12:10
Milojka bi končno morala spoznati, da dela OGROMNO škodo koaliciji in predvsem svoji stranki, ki se bo spopadala s tem, ali bo po volitvah sploh prišla v parlament. Nemudoma bi morala sama nepreklicno odstopiti. Sploh, ker pač že vrabci čivkajo, da ni sposobna.
To pa je dokazala že v Vzajemni, zato jo je nadzorni svet tudi odstavil. Vse ostalo so pa samo njeni izgovori.
Žal Cerar še danes tega ni sprevidel...
Pravzaprav je Cerarjeva pomanjkljivost ravno to, da se velikokrat obdaja z napačnimi osebki.
aktivist
# 21.12.2017 ob 12:03
Erjavec po 10 letih vladanja v koaliciji še ni uredil pokojninske reforme, zna pa pametovati o neusklajenosti zdravstvene.
elmarco
# 21.12.2017 ob 13:11
Ne morem verjeti, da si Cerar ne pride gor... Milojka je ena "najbolj zasluznih" da nima Cerar nikakrsnih moznosti na naslednjih volitvah. Kaj je ta ekipa vse zamudila. Imeli so zaupanje naroda, pa prakticno niso naredili nicesar, nobene prave reforme. Imeli so moznost narediti (prvo leto) trdo vendar nujno potrebno reformo, pa se tega niso lotili. Sedaj poskusajo nekaj na silo pa jim ne uspeva nicesar. Razmere v zdravstvu pa so na meji zloma. Najbolj skodljivo je, da niso naredili nicesar.
božo1
# 21.12.2017 ob 12:56
...medtem ko se vsi koalicijski partnerji zavedajo, da je nekaj mesecev pred volitvami težko sprejemati pomembne zakone....

Torekj gospod Erjaves vi in še njih je, ki "vozite" Slovenijo zaradi volitev in ne zaradi države in njenih ljudi. Čas je, da spokate! Stranka pa, ki kobajagi zastopa upokojence, je pa čista demagogija. Vsaka normalna stranka mora vedeti, da so v državi otroci in upokojenci in mora imeti v svojih mislih vse, uravnoteženo, razvojno, vzdržno! Kakšna borba za upokojence neki ali za partizane, lepo vas prosim!
andreas
# 21.12.2017 ob 11:48
Dajte že enkrat razumet!
NIKOMUR v aktualni vladi ljudje niso pomembni.
Pomembno je obdržati položaje kar se da dolgo, pa čeprav preko "trupel"
PodrepnikPolde
# 21.12.2017 ob 10:39
"Uskladili smo ključne rešitve zdravstvenega zakona" Do največje težave se seveda nista prebili, namreč do drobnega tiska....Tam pa so seveda največje zanke...
guverner
# 21.12.2017 ob 12:20
Milojka je bila velika prijateljica pokojne generalne državne tožilke Zdenke Cerar.
fiston
# 21.12.2017 ob 11:53
@tupamaros Le zaradi razlike 5, 10 ali 15 EUR bomo v zdravstvenih
ustanovah natančno videli v katero skupino pripadaš in
se na podlagi tega odločali za najdražja in najboljša
zdravila, cenejša in manj uspešna zdravila ali pa za
placebo "zdravila."


Kaj a to boš v zdravstveni dom hodil plačevat ? Drugače ne vem kako bi vedeli, koliko plačaš. No če bodo to vedeli, potem vedo tudi koliko plačaš od plače, tako da je skrb odveč.
Meni se zdi, da kar bodo oni videli, je da je zavarovanje veljavno, drugega pa ne.
Verjetno se bodo še naprej odločali po poznanstvih kaj boš dobil kot do sedaj.
Banban
# 21.12.2017 ob 11:14
Tole Karlovanje Desusovih kruhoborcev postaja odvratno.

Naj ne bom razumljen napak. Živce mi najedajo Karel in kompanija. Upokojenci so njihov živi ščit.
aktivist
# 21.12.2017 ob 10:25
Cestitam! Vceraj novica o tem, kako je zavarovalnica Sava okradla gasilce, nekateri pa jih imajo se vedno radi.
Geres*
# 21.12.2017 ob 12:01
Fiston: Verjetno se bodo še naprej odločali po poznanstvih kaj boš dobil kot do sedaj.


Tako je. Ljudje se noro bojijo, da bi morali kaj doplačati. In se obenem sprenevedajo, da imamo sedaj vsi enak dostop v javnem sistemu. Nimamo. Pogojen je z vezami/poznanstvi. Če bi se postavil jasen sistem, kaj za določen denar dobiš, kaj moraš pa doplačat, bi vsaj vedel, pri čem si in koliko te bo to stalo. Sedaj je eno samo sprenevedanje – vse vsem na voljo, na koncu čakaš ko budala pol leta na preiskave, dve leti na operacije itd.

Jasno je, da javno zdravstvo vsega ne more kriti. Treba je jasno povedat kaj in v kakih ikvirih lahko ter ponuditi zavarovanja, kjer se lahko odatno zavaruješ. Iz prve roke : večina dodatnih zavarovanj pri nas je kr neki – krijejo ti pregled pri specialistu, nimaš pa kritih večine bolj zahtevnih posegov, tako da si spet v čakalni vrsti v javnem sistemu. Skrtaka jaj*a od zavarovanj.
Geres*
# 21.12.2017 ob 11:28
tupamaross:

Zadnjič je ena od ministric (mislim, da gospa Mrakova) povedala,
da smo na nekem socialnem področju kopirali določene zadeve
od Danske inda procentualno smo celo bolj izdatni od Danske.

Morala bi navesti natančno zneske in ne %. Toliko nepismen pa
res nisem.

Zadnji Tvoj odstavek mi ni čisto jasen. Če si prijazen, malo bolj
ga pojasni.


Kar se izdatkov za socialne prispevke tiče, je tako, da v Sloveniji delavec plača NAJVEČJE prispevke za socialno varnost med vsemi OECD državami. Več si lahko preberete na povezavi: https://siol.net/posel-danes/novice/v-sloveniji-placa-delavec-najvisje-prispevke-za-socialno-varnost-med-clanicami-oecd-415578

Kar se moje izjave tiče: Ali pa morda da je Slovenija med peščico držav, kjer socialni prispevki niso omejeni? S tem govorim o dejstvu, da so v enormni večini držav prispevki za socialno varnost navzgor omejeni.

Recimo da je v Sloveniji povrečen prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje 100 eur (govorim na pamet). No velika večina držav postavi zgornjo mejo in reče: če je povprečni prispevek 100 eur, naj bo recimo maksimalni 400 eur. Pri nas pa se ta prispevek navzgor ne omeji. Tako nekateri plačujejo enormne zneske.

Solidarnost je že v redu, ampak neka meja mora biti. Pri nas so davki in prispevki tako absurdni, da se praktično nad določeno ravnjo plače ne splača delati. Pa to ne govorimo o plači 10.000 eur neto in več, ampak kot je že zgoraj zapisano, se pri nas kot elito tretira že ljudi, ki imajo plačo 1.600 eur neto in od plače katerih gre za socialo in davke več kot 45%. Na koncu dneva smo vsi enaki, kar seveda za razvoj ni stimulativno.
the law1
# 21.12.2017 ob 12:31
@aktivist

Ce bi vedel bi ze davno razlozil. Ker pa nimas pojma in samo tipkas kot po tekocem traku moram se vedno cakati na boljsi trol od tebe

No, da ne boš naprezal preveč tiste edine celice. Kot prvo tisto so pobrani davki prikazani kot delež BDP in ta je na danskem višji kot v Sloveniji

Drugo pa je struktura pobranih davkov. Jaz sem takoj za danski nepremičninski davek v višini 3% od vrednosti nepremičnine toda potem ne joka, da nekateri penzionisti ne bodo upali plačevati tega davka.

Če bi uvedli takšen davek bi na leto pobrali cca. 4 milijarde EUR. Za toliko bi potem lahko razbremenili plače oz. bi bili lahko prispevki skoraj na nuli kot na Danskem

Ja samo za informacijo 4 milijarde je cca. 10% BDP in bi bili takoj na danskem % pobranih davkov kot delež BDP.

No seveda danci imajo tudi davek v stilu juge na avtomobile

No, da boš vsaj malo obremenjeval celico. Spodaj imaš prikazano strukturo pobranih davkov

Revenue Statistics 2017 - Slovenia

Revenue Statistics 2017 - Denmark

V strukturi pobranih davkov obvezni prispevki na danskem predstavljajo en velik 0% medtem, ko v Sloveniji pa enormnih 40%, kar je eden izmed najvišjih %, če ne najvišji v strukturi pobranih davkov
rubin
# 21.12.2017 ob 12:19
Spyciweiner, "
A nekdo s 1600€/mesec je že "elita"? Daleč smo prilezli v tej državi.. ". Ne samo to, če nekdo zasluži z najemnino 2000 evrov, ali dobiček itd se smatra kot reven, ker pasivni dohodki ne štejejo... Samo da se delo brutalno obdavči, kapital pa pusti... Res, superhik je ta naša" leva vlada"..
Damoklej
# 21.12.2017 ob 11:47
Cerar kako dolgo jo boš še ščitil? Če je nočeš vreči pol pa odstopi tudi sam. Nobene škode ne bo za narod. Samo določeni ministri in še nekaj ljudi bodo bolj praznih žepov.
Sem za odstop celotne vlade. Pojdite u .......
johann
# 21.12.2017 ob 16:07
Naj raje rešijo težavo z nepotrebnimi obiski zdravnikov. Sedaj se dogaja absurd,da kakšne penzionistke malo kihnejo, pa že letijo k zdravniku, za nameček pa jih tam še morijo z svojimi tegobami....
Homer.
# 21.12.2017 ob 13:54
Jaz nikjer ne vidim natanko opredeljeno kakšne pravice iz tega izhajajo.
Dokler je to bilo preko zavarovalnice je bilo jasno kaj za teh 25 € dobiš.
Ker sedaj ni posrednika in ni tistega, ki bi služil na ta račun, bi po "kmečki logiki" moral obseg pravic biti večji. Bojim pa se da temu ni tako ........
imlakar4
# 21.12.2017 ob 19:10
Narobe svet, nobene logike ni, da tisti, ki zaslužijo več tudi vsepovsod največ plačujejo, dobivajo pa vsi enake usluge. Normalno bi bilo, da tisti, ki več plačuje tudi več dobi. Tisti, ki nič, malo, ali pa slabo delajo so vsepovsod nagrajeni.
Radio
# 21.12.2017 ob 18:25
@božo1:

Pa a si ti Zemljarič? Ker tole kar pišeš meji na blodnjavo motnjo.
enbody
# 21.12.2017 ob 18:11
Me tem časom, ko ministrica pripravlja zakon, jih je po nepotrebnem odšlo v večna lovišča veliko preveč bolnikov.
RJSlo
# 21.12.2017 ob 15:28
Ministrici po srečanju s Cerarjem: Uskladili smo ključne rešitve zdravstvenega zakona
--------------------------------------
No ja. Jaz jima ne verjamem. Pri teh rešitvah bi morala obvezno sodelovati tudi Maša Ko ciper, pardon Kociper. Ker tu se le gre za " veliki krogec v malega" sistem in ona je edina, ki to pozna, razume in lahko najde rešitev.
divacvlade
# 21.12.2017 ob 12:56
Po tej logiki bi mandat moral trajati 3leta, saj se zadnje leto ne sprejema pomembnih odločitev.
dejneseri
# 21.12.2017 ob 11:19
mislim tale herjavec, na zacetku mandata se en sprejemapomembnih zakonov ker ekipa se ni uigrana, kasneje pa spet ne zato, ker se blizajo volitve.

se pravi, pomembnih zakonov se ne sprejema, zato da bodo isti salabajzerji in oportunisti imeli vsaj upanje na ponovno izvolitev.

ko/ce bodo izvoljeni, pa spet ne bodo naredili nic, ker ekipa se ne bo uigrana oz ker se bodo blizale volitve...
smukač
# 21.12.2017 ob 10:47
DeSUS je bila resnično najtežavnejša stranka v vseh koalicijah do sedaj, ko zavohajo lasten interes se na koalicijo požvižgajo in zasolirajo kot to zna je Karel. Cerar je naredil največjo napako ker ni namesto DeSUS-a povabil v koalicijo Alenko Bratušek.
_cerebro
# 21.12.2017 ob 10:41
Problem pri takšnih na pol progresivnih lestvicah je v tem, da tistega na začetku segmenta zadene bistveno bolj, kot tistega pri vrhu. 20eur od 800eur je 2,5%, od 1600eur pa 1,25%, kar je dovolj, da ne prestane ustavne presoje.
Skippy
# 22.12.2017 ob 03:14
Lenuhi in manj sposobni bodo za koriščenje iste storitve spet z žegnom države kradli iz žepa produktivnejšim prebivalcem.
Radio
# 21.12.2017 ob 19:27
@božo1:

Lol, moj otrok pa čaka 3 leta na prvi pregled pri ortodontu. Zobozdravniki v ZD Koper pa morajo sodelovati z zobotehniki iz Hrvaške, ki jih nikoli ne vidijo, kaj šele, da bi sodelovali v neposrednem stiku. Proteze pa so živ obup. Sicer pa imam veliko veliko več neposrednih slabih izkušenj iz zdravstva kot se tebi lahko sanja. Vsak dan poslušam grozljive zgodbe in stiske bolnikov. Pa saj si vse povedal, ko si izkazal spoštovanje Zemljariču.
Adebisi
# 21.12.2017 ob 16:22
Vesel sem. Boste kdaj samozaposlenim omogočili refundacijo prispevkov na dan, ko darujemo kri?
percar
# 21.12.2017 ob 15:32
Ministrica za zdravstvo se obnaša kot otrok v prvem razredu osnovne šole, predsednik vlade pa ob tem kot starši najbolj razvajenega otroka.
tupamaross
# 21.12.2017 ob 14:19
Spoštovani The law 1,
navedel sem, da je ministrica navedla nekaj v zvezi socialnih
dajatev brezposelnim ali nekaj takega. Da so to kopirali od
Danske in, da so to celo še izboljšali(!?).

Žal mi je, da nisem to malo bolj spremljal, ker vedno zastrižem
z ušesi, če se kateri od naših politikov pohvali, da so določene
zadeve prevzeli od visoko razvitih držav.
tupamaross
# 21.12.2017 ob 14:13
Hvala za pojasnilo, spoštovani Geres,
ki si mi ga navedel v svojem postu ob 11,28. Sem že nekaj časa
upokojen in pri teh zadevaj nisem ravno najbolj seznanjen.
samburin
# 21.12.2017 ob 12:12
SMC ali LDS vas imata rada. Volite jih pa boste plačevali še gumbe na srajcah.
Skippy
# 22.12.2017 ob 03:27
Ali ne gre le za to, da 50 milijonov Eur, ki so šli direktno v žepe ''zavarovalničarjev'' damo v zdravstveni sistem, kjer nam vsem prav pride?

1. ker bo novi sistem zastonj?
2. ker bodo javne storitve nudene po isti ceni kot privatne? Če še ne veš, se privatniku gre za dobiček, zato izpogaja nižje cene.
3. teh 50 milijonov bo sedaj na voljo v istem koritu, kar pomeni, da jih bodo še hitreje pokradli. Kot da nimajo v tistem koritu že 2 milijardi in še kar ni zadosti.
Kazalo