Od okoli 100 mladih, obravnavanih na leto, jih v povprečju 27 sprejmejo na internistično urgenco in jih na opazovanju obdržjo 24 ur. Gre za tiste paciente, ki poleg alkohola zaužijejo tudi zdravila ali druge substance, zato je potrebno zdravniško opazovanje. Foto: EPA
Od okoli 100 mladih, obravnavanih na leto, jih v povprečju 27 sprejmejo na internistično urgenco in jih na opazovanju obdržjo 24 ur. Gre za tiste paciente, ki poleg alkohola zaužijejo tudi zdravila ali druge substance, zato je potrebno zdravniško opazovanje. Foto: EPA
Največ primerov opitih mladoletnikov na pediatriji obravnavajo ob zabavah ob koncu šolskega leta, pred novim letom in ob začetku šole. Foto: Jernej Kokol
Opijanje otrok vzbuja skrb

Ko v mestu potekajo množične kulturno-glasbene prireditve, kot so različni koncerti ob koncu ali začetku šolskega leta in za novo leto, jih sprejmejo še več. Običajno jih pripeljejo reševalci brez spremstva staršev. Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda pojasnjuje, da glede na dosedanje izkušnje ob večjih prireditvah, kot sta Žur za razlogom ali prihajajoči Ritem mladosti, okrepijo dežurne ekipe.

Številke so vseeno šokantne - na leto obravnavajo okoli 100 primerov zastrupitve z alkoholom pri mladoletnih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Letos (do konca avgusta) so jih sprejeli že 45. Od okoli 100 obravnavanih jih na leto v povprečju 27 sprejmejo na internistično urgenco in jih na opazovanju zadržjo 24 ur. Gre za tiste paciente, ki poleg alkohola zaužijejo tudi zdravila ali druge substance, zato je potrebno zdravniško opazovanje.

Najmlajša stara le devet let!
Najmlajša, ki so ji morali pomagati zaradi zastrupitve z alkoholom, je bila devet let stara deklica, ki so jo nezavestno k njim pripeljali že dopoldne, pojasnjuje Kenda. Poudarja, da na pediatriji sprejmejo le mladoletne in da k njim pride verjetno le okoli tretjina tistih, ki dejansko potrebujejo pomoč zaradi opitosti.

Lahko se zgodi vsakomur, tudi pridnim odličnjakinjam
Strokovni direktor Pediatrične klinike Ljubljana ob prihajajočem Ritmu mladosti (prireditev bo potekala konec tedna v Ljubljani) opominja starše, da gre pri pitju alkohola pri mladoletnikih za problem, ki ga ne gre zapostavljati. "Tega je preveč. Starši so prvi in najbolj odgovorni za vedenje svojih otrok. To so njihovi otroci in dolžni so jih pripeljati zdrave v odraslost," poudarja in opozarja, da se to lahko zgodi vsakomur, tudi najbolj pridnim odličnjakinjam, ker so nepripravljene in neizkušene.

Od zaskrbljenih do brezbrižnih staršev
Kenda ob tem pravi še, da zdravstveni delavci vidijo različne primere - od prvič opitih otrok in njihovih zelo presenečenih staršev do takih mladoletnikov, ki jih zaradi alkoholne zastrupitve obravnavajo večkrat, in njihovih staršev, ki se jim zdi, da zdravstveni delavci "po nepotrebnem zganjajo cirkus in delajo zgodbe iz tega, ker so otroci mladi in se radi zabavajo". Kenda starše poziva, naj svoje otroke vzgajajo predvsem z zgledom. "Tako kot nikoli ne smemo z otrokom pri rdeči luči prečkati ceste in se potem čuditi, če to počne sam, enako velja tudi za alkohol," je jasen Kenda. Kot pravi, v vzgojno metodo "napijanja otrok pod nadzorom staršev" ne verjame.

Ne le pijani, tudi podhlajeni, poškodovani, zlorabljeni
Ko k njim pripeljejo do nezavesti opitega otroka, zdravstveni delavci tega ne morejo obravnavati "le kot primer pijanosti", ko je treba otroka preprosto strezniti, še poudarja in dodaja, da pogosto ne vedo niti tega, koliko alkohola ali morda tudi drog je zaužil, ali je tudi podhlajen, morda poškodovan ali celo spolno zlorabljen. Tudi takšne primere so na ljubljanski pediatriji že imeli, dodaja.

Mladi, ki prvič pijejo alkohol, so zanj zanesljivo bolj dovzetni in že pri manjših količinah se pojavijo izraziti vplivi na vedenje in zavest, še opozarjajo zdravniki in dodajajo, da lahko pri nekaterih do opitosti pride že po dveh požirkih tekile, zato o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ni znakov opitosti, sploh ne moremo govoriti.

Opijanje otrok vzbuja skrb