Dnevne novice
(7)
Zdravstvo
Po mnenju predsednice kongresa ima Slovenija zadostno število zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo. Foto: Pixabay

Dodaj v

Zdravniki opažajo pozitivne spremembe pri otroški kirurgiji

Kongres otroške kirurgije v Laškem
10. november 2017 ob 18:52
Laško - MMC RTV SLO, STA

Potem ko je bila Slovenija vrsto let specifična po tem, da ni imela otroške kirurgije priznane kot specialnosti, se razmere na področju otroške kirurgije premikajo in razvijajo, ugotavljajo zdravniki na prvem kongresu otroške kirurgije.

Predsednica kongresa, ki je potekal v Laškem, Milena Senica Verbič je ocenila, da ima Slovenija zadostno število zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo. Razmer na otroški srčni kirurgiji v ljubljanskem kliničnem centru ni želela komentirati, je pa dejala, da bi se aferam lahko izognili z dobrim dialogom, medsebojnim sodelovanjem in timskim delom.

Na vprašanje, kaj meni o predlogu vlade, da ustanovi center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami kot samostojni zavod in ne v okrilju UKC Ljubljana, je Senica Verbičeva odgovorila, da je ta odločitev prava, saj potrebujemo center, ki bi skrbel za otroške srčne bolnike.

Samostojna specializacija šele leta 2015
V Sloveniji je bila otroška kirurgija priznana kot samostojna specializacija šele leta 2015. Prvi korak na poti do priznanja otroške kirurgije kot samostojne specializacije pa je bila ustanovitev sekcije kirurgov otroške kirurgije. Sekcijo so ustanovili leta 2007 v Splošni bolnišnici Celje.

Kongresa se je udeležilo okoli 150 zdravnikov iz Slovenije, Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške, Srbije in Madžarske. Kongres se bo nadaljeval še v soboto.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Gepard007
# 11.11.2017 ob 02:39
A je pozitivna sprememba tudi to, da sta odšla zadnja dva slovenska otroška kirurga?!?
samogledam
# 11.11.2017 ob 05:21
Lahko bi bili vsaj toliko posteni do drzavljanov in bili vsaj tiho, ce ze pomagat ne znajo ! Ukinit oddelek in pacienta poslat v tujino, ni nobena sramota, nasprotno, pametna odlocitev za bolnike.
kapljač
# 14.11.2017 ob 18:52
Takoj razgnat tiste, ki delajo razprtije !
kapljač
# 14.11.2017 ob 18:52
Kako je med kirurgi sploh lahko prišlo od razhajanj v tej obliko, da so se obnašali, kot razposajeni otroci? Po odgovornosti, ki jo nosijo, bi s e morali obnašati zrelo in odraslo. / Razen če drži, da je razkorak med genijem in norcem zelo majhen)
NNNP
# 11.11.2017 ob 05:46
Če bodo ti novi specialisti tako dobri kirurgi kot glavni pobudnik te spremembe pri nas ....
Katere kirurške stroke bodo združili?
firtoh
# 10.11.2017 ob 22:24
V kateri državi pa živijo tile zdravniki?Je ja večina kirurgov zapustila kardiološki oddelek pediatrije,da smo morali češkega kirurga pripeljat,še prej Izraelca,ker srbski Šehič ni bil dovolj dober,ker baje zna samo otroke operirat in ni imel dovolj operacij odraslih in mu pri nas niso priznali specializacije,čeprav se je šolal v Londonu,medtem ko pa je Mishaly baje bil dober,čeprav je bil torakalni kirurg in ni imel direktne specializacije iz otroške kirurgije.Ob tem je potrebno še priznati(zapisano v novici),da pr nas sploh nismo imeli specializacije iz otroške kirurgije,tako,da ne vem na kaki osnovi so se v UKC sploh odločali o kirurgih.
Dost je blo,ker sem se razjezil in moram malo novega vina spit
HOR
# 10.11.2017 ob 20:36
Prav res - v Sloveniji se otroška kirurgija premika naprej, oziroma iz UKC...
Kazalo