Izbor Zdravje

Poudarki

  • Akutna limfoblastna levkemija
  • Kalibriranje imunskega sistema vsakega pacienta posebej
Kymriah (CTL019)
Gensko spremenjene imunske celice (CAR-T) pred vbrizganjem v pacienta. Foto: Penn Medicine
       Poudarjam, da je terapija odobrena le za omejeno skupino ljudi, in povsem jasno naj bo, da to ni čarobna paličica, ki bo v tem trenutku pozdravila vse vrste raka in dajala lažno upanje.       
 Anže Smole, raziskovalec s področja sintezne biologije in imunologije, Penn Medicine
limfom
Limfoblasti pod mikroskopom. Njihova nenadzorovana rast povzroči akutno limfoblastno levkemijo. Foto: MMC RTV SLO
Anže Smole
Anže Smole je podoktorski raziskovalec v ZDA. Foto: Arhiv avtorja
       Upam, da bodo terapijo, razvito v ZDA, kmalu odobrili tudi v Evropi. Nato bo postopke priprave celic CAR-T, potrebno infrastrukturo in znanje, nujno za učinkovito in varno izvedbo terapije, treba prenesti tudi v bolnišnice v Evropo.       
 Anže Smole
Children’s Hospital of Philadelphia
Bolnišnica, kjer so ozdravili prvo pacientko z ALL - šestletno Emily Whitehead, ki se je nehala odzivati na vse druge oblike terapij. Foto: Penn Medicine
Carl June
Med pomembnejšimi imunoterapevti na raziskovalnem inštitutu Penn Medicine je Carl June. Foto: Penn Medicine
       Zame bo to izjemen spomin: da sem bil priča temu zgodovinskemu dogodku na področju imunoterapije. Zaradi takšnih trenutkov, ko vidiš, da raziskave, ki jih danes delamo v laboratoriju, pomenijo novo upanje in možnosti za bolnike, se zaveš, da je delo na področju raziskav izjemen privilegij, čast, veselje, poslanstvo in odgovornost.       
 Anže Smole
Novartis
Penn Medicine je terapijo razvil v sodelovanju z Novartisom. Multinacionalka je Slovencem bolj znana po tem, da ima v lasti Lek. Na fotografiji terapevtski izdelek kymriah. Odvisno od postopka odobritve bo v Evropski uniji na voljo najprej prihodnje leto. Foto: Novartis
DNK
Genske terapije ravno v teh letih začenjajo prehajati v širšo klinično rabo. Pravi plaz naj bi sledil v prihodnjih nekaj letih. Foto: Reuters

Dodaj v

Revolucionarna terapija proti raku "pot v novo dobo zdravljenja"

Odobrena genska terapija kymriah
20. september 2017 ob 07:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

V ZDA so za klinično rabo odobrili revolucionarno terapijo proti raku, ki je v testiranjih ozdravila 83 odstotkov pacientov pred gotovo smrtjo. Za zdaj je na voljo le za en sam tip raka in manjšo podskupino bolnikov, poleg tega pa je precej tvegana. A okno v dobo genskih terapij je odprto.

Ameriške oblasti (FDA) so prvič v zgodovini odobrile celično terapijo proti raku, in sicer proti akutni limfoblastni levkemiji. Terapijo z nazivom kymriah (CTL019) so razvili na Univerzi v Pensilvaniji (Penn Medicine) v sodelovanju z Novartisom, postopek za odobritev pa bo v Evropski uniji sprožen do konca leta.

Dogodek je po eni strani majhen korak naprej, saj je terapija draga in namenjena zelo ozki skupini pacientov. A za razvoj znanosti in medicine kot celote je revolucionarna. Kymriah je namreč prva odobrena genska terapija proti raku, ki za nameček nakazuje tektonske spremembe na tem področju. "Pot v novo dobo zdravljenja različnih oblik raka za vse bolnike je zdaj svetlejša kot kdaj koli prej," je za MMC pojasnil Anže Smole, podoktorski raziskovalec s področja sintezne biologije in imunologije na raziskovalnem inštitutu Penn Medicine.

Prva izmed mnogih
Najbolj poenostavljeno, kaj so na inštitutu Penn Medicine dosegli. Raziskovalci so imunskim celicam vgradili "detektor" za rakave celice, jih spustili v telo bolnika in pustili, da so se namnožile. Nato so same poiskale rakavo tkivo in ga uničile. Večina pacientov je doživela takojšnje izboljšanje, pri 83 odstotkih je rak po treh mesecih izginil. Nekaj pacientov pa je doživelo hude reakcije, potrebovalo oskrbo na intenzivni negi in utrpelo dolgotrajne posledice, piše v sporočilu za javnost Univerze v Pensilvaniji.

Za prvo odobreno gensko celično terapijo so se zadnja leta trudile nekatere najuglednejše medicinske in akademske ustanove. Lani je bil na primer odmeven dosežek Centra za raziskovanje raka Fred Hutchinson (FH), kjer se je pri 27 od 29 testirancih bolezen trajno ustavila, v teku pa je še precej drugih projektov. Preboj, ki so ga prvi dosegli na inštitutu Penn Medicine, je tako prva lastovka tehnologije, ki prihaja, prve kaplje izza jeza, ki nakazujejo prihajajočo poplavo, in ki se bo – predvidoma – širila na vse več vrst te smrtonosne bolezni. Morda tudi marsikam drugam. "Nove tehnologije, kot je ta celična terapija, imajo neizmeren potencial za preobrazbo medicine."

Namenja ozki skupini bolnikov
Sama terapija kymriah je precej ozko usmerjena. Za zdaj je uporabna izključno za B-celično akutno limfoblastno levkemijo (ALL). To je "rakasto obolenje kostnega mozga in krvi, pri katerem telo proizvaja nenormalne limfocite. Bolezen napreduje hitro in je najpogostejši rak pri otrocih v ZDA," je pojasnil Smole. Še več, ne sme se uporabljati za vse obolele z dotično vrsto raka. Le za mlajše bolnike, ki jim v praksi skoraj ni pomoči. Stari morajo biti do 25 let, obstoječa terapija pa pri njih sploh ne deluje. Še ena možnost: za tiste, pri katerih se je rak že dvakrat vrnil. Razlog tiči v tveganju. Pri terapiji namreč zdravniki spreminjajo posameznikov imunski sistem, ki je izjemno kompleksen sistem ravnovesij, poleg tega pa je še vedno slabo razumljen.

Po podatkih ameriškega državnega inštituta za raka je 80 odstotkov obolelih za ALL-om mogoče ozdraviti z "intenzivno kemoterapijo". A za tisto petino, ki se nanjo ne odziva ali se s ponovitvijo raka v bolnišnico vrne tudi po kemoterapiji ali presaditvi matičnih celic, skorajda ni izhoda. ALL je pravzaprav glavni vzrok smrti med otroki, ki imajo raka. Le 10 odstotkov tistih, pri katerih se ALL ponovi, živi dlje od pet dodatnih let, navaja Novartis.

Kako poteka zdravljenje
ALL je krvna bolezen, pri kateri se eden od treh tipov belih krvničk - limfociti B - začne nenadzorovano razraščati. Običajno se zdravi s kemoterapijo in obsevanjem, pa tudi s presaditvijo kostnega mozga v poznejših fazah. Zdaj se naboru pridružuje še imunoterapija. Pri tej zdravniki izkoriščajo dejstvo, da limfociti B na površini izražajo čisto specifičen "podpis", t. i. antigen CD19. Vse, kar morajo doseči, je: preostali imunski sistem prepričati, da pobije vse s tem podpisom. Naloga pa ni niti najmanj lahka, sicer se znanstvena skupnost ne bi z razvojem ukvarjala že skoraj trideset let.


Pri imunoterapiji kymriah zdravniki kot ubijalce vprežejo drug tip belih krvničk: limfocite T, ki v telesu igrajo vlogo "serijskega ubijalca". Iz vsakega posameznega pacienta jih odvzamejo s t. i. postopkom afereze, je za MMC pojasnil Smole. Odvzete celice T v laboratoriju spremenijo z genskim inženiringom. Vanje s pomočjo predelanih virusov vstavijo sintetični protein, ki je sposoben prepoznave antigena CD19 in ki ob zaznavi tovrstne tarče sproži uničevalni mehanizem. Dodani protein se imenuje CAR (chimeric antigen receptor), reprogramirane imunske celice pa CAR-T.

Celice CAR-T nato vrnejo v telo bolnika, kjer se same namnožijo. Sodeč po sporočilu za javnost, vsaka vstavljena celica navrže skupno 10.000 dodatnih. Vse skupaj pa očitno izvedejo pravi pomor nad rakastimi. Klinično študijo so izvedli v več medicinskih centrih pri skupno 63 bolnikih, otrocih in mladostnikih. 83 odstotkov izmed njih po treh mesecih ni kazalo nobenih znakov bolezni več. Rak se je pri njih umaknil. Zdravniki se sicer pri tem izogibajo izrazu "ozdravitev", saj ne morejo z gotovostjo vedeti, ali so resnično odstranjene čisto vse rakaste celice.

Ni poceni in ni brez tveganja
Postopek je zahteven in drag. Terja visoko izurjeno medicinsko osebje, ki izvaja kopico zapletenih nalog. Opraviti jih je treba za čisto vsakega pacienta posebej, saj bi celice nekoga drugega telo najbrž zavrnilo oz. jih samo napadlo. Cena za posameznika zato znaša okoli 475.000 dolarjev oziroma slabih 400.000 evrov, kar je ogromno denarja, a obenem "primerljivo s presaditvijo kostnega mozga".

Visoki stroški nastanejo tudi zato, ker je treba bolnike po vbrizganju celic CAR-T ves čas nadzorovati. Možne so namreč številne škodljive reakcije. Smole je navedel "sistemski odziv" na aktivacijo in delitev celic CAR-T, kar lahko povzroči visoko vročino in gripi podobne simptome ter nevrološko toksičnost, torej škodljivost za živčni sistem. "Oba tipa stranskih učinkov sta lahko življenjsko ogrožajoča," je poudaril. A tudi dodal: "Izurjeno medicinsko osebje jih lahko hitro prepozna in učinkovito zdravi." Zaradi zahtevnosti postopka je izvajanje za zdaj dovoljeno le v 20 centrih v ZDA. Podrobneje so stranski učinki našteti v Novartisovem sporočilu za javnost.


Ni ločevanja med "grešnimi in svetniki"
Terapija skoraj neizogibno pomori čisto vse limfocite B, kar jih najde, tako zdrave kot rakaste. Limfociti B imajo svojo vlogo v imunskem sistemu tekočin in ob njihovi odsotnosti postane telo ranljivo za določene okužbe. Tudi za to imajo zdravniki pripravljen protiukrep, je dejal Smole: intravenozno vnesejo protitelesa (IgG), ki jih pridobijo od darovalcev.

Drugi na poti
"Verjamem, da bomo kmalu videli odobritve CAR-T in podobnih imunoterapij tudi za druge oblike krvnega raka," je napovedal slovenski znanstvenik, ki deluje v ZDA. Podobno mnenje so zapisali na ameriškem državnem Institutu za raka (NIH). Zelo kmalu naj bi sledila odobritev terapije za "napredne limfome" in še nekaj podobnih za ALL. "V naslednjih letih bomo videli spektakularen napredek in premikanje mej možnega pri teh celičnih genskih terapijah," so napovedali.

Četrti večji steber
Tako človeštvo dobiva četrti večji steber zdravljenja raka. Prvi in najbolj uveljavljeni je operacija, ki pa je uporabna predvsem za trdne oblike raka, ki se nabirajo v lokalnih tkivih ali tumorjih. Po podatkih ljubljanskega Onkološkega inštituta se operira 60 odstotkov obolelih z rakom. Drugi je kemoterapija, ki – poenostavljeno – zastruplja telo in uničuje mlajše, hitro deleče se celice, izkoriščajoč dejstvo, da je med njimi največ rakastih. Pojavljajo se tudi ciljana zdravila, ki imajo manj stranskih učinkov, sicer zelo značilnih za kemoterapijo. Tretji je obsevanje ali radioterapija, pri kateri z ionizirajočim sevanjem obstreljujejo tumor in ga s tem ubijajo, pri tem pa se poškodujejo tudi sosednja tkiva.

Četrta, genska imunoterapija, je za zdaj v povojih. Raziskovalci bodo v prihodnosti morali še veliko storiti za varnost. Pri kliničnih testih CAR-T je prišlo tudi do smrti in hudih reakcij, kot v prej omenjeni študiji inštituta Fred Hutchinson. Smole je pri tem opozoril, da so na Pennu uporabili nekoliko drugačen pristop. "Penn je uporabil kostimulatorno domeno 4-1BB, drugi pa CD28. [...] Vsaka ima svoje prednosti, vendar pa se je pokazalo, da celice z domeno 4-1BB ostanejo dlje v telesu in povzročajo manj stranskih učinkov pri uporabi za to specifično obliko raka."

Trdni tumorji trd oreh
Izkazuje se za primerno pri krvnih rakih, kako jo uporabiti proti trdnim tumorjem, pa ostaja odprto vprašanje. Tudi na tem področju je napredek obstoječ, čeravno počasen in previden. V bolnišnici Massachusetts General Hospital (MGH) so na primer s celicami CAR-T dosegli določen učinek tudi pri trdnem glioblastu. "Vendar je to še daleč od odobritve. Nekje tam, kjer je bila zdajšnja odobritev deset let nazaj," je ponazoril sogovornik. Težavi sta dve. Prva je, da se rak prekanjeno upira. Tumor ustvarja imunosupresivno okolje, torej območje, kjer se aktiven odziv imunskega sistema zavira. Še večja težava je usmerjanje celic ubijalk. Limfociti B so pripravne žrtve, ker imajo izrazit podpis na površini. Pri drugih rakastih tkivih ni tako enostavno. "Težko je najti ustrezno tarčo. Torej protein, izražen na površini rakastih celic trdnih tumorjev, ki se obenem ne izraža v zdravem tkivu do te mere, da bi terapija vodila do potencialno usodne poškodbe," je pojasnil.

Tudi zato je posvaril, naj ljudje ne gojijo zaman preuranjenih upov na imunoterapijo. "Poudarjam, da je terapija CTL019 odobrena le za prej omenjeno skupino ljudi, in povsem jasno naj bo, da to ni čarobna paličica, ki bo v tem trenutku pozdravila vse vrste raka in dajala lažno upanje!"


Še en zanimiv dosežek

S CAR-T so na MGH-ju dosegli umik metastaz limfoma v možganih. Dva meseca pozneje se je sicer ponovno pojavil v podkožju in takrat so se celice CAR-T samodejno ponovno razmnožile in premagale tudi tistega. Raziskava je objavljena v znanstveni publikaciji New England Journal of Medicine in je v fazi kliničnih raziskav.

Genske terapije so precej širše področje. Eden najbolj odmevnih prebojev v zadnjem času je slednji: iz prve celice človeškega zarodka so z metodo CRISPR odstranili bolezenski gen in s tem poskrbeli, da se nevarni defekt ne deduje.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 20.09.2017 ob 07:26
Čestitke! Lepo je brati takšne članke.
robijezakon
# 20.09.2017 ob 07:38
@artoum

Ne razumem, kje vidiš povezavo s potomci. Le-ta ne obstaja, potomci bodo isti kot sicer. ;)
ko.renje
# 20.09.2017 ob 08:51
drugače pa genska terapija ni do sedaj prinesla še nič dobrega, samo slabe stvari

Kaj misliš, kdo proizvaja inzulin za vse sladkorne bolnike? Gensko spremenjene bakterije.
Franc Pijanc
# 20.09.2017 ob 08:51
Preden sem do konca prebral članek, si nisem mogel pomagat preletet komentarje.

Niso me razočarali ; kot običajno, pametovanje ljudi ki nimajo pojma ne nobenih izkušenj na to temo.

Samo tolk, če je ozdravilo 83 odstotkov bolnikov v zadnji fazi, je to skoraj čudež. Kolikšna je sicer stopnja ozdravljivosti pri takšnih pacientih? 2 odstotka? Nevem, zagotovo mnogo mnogo manj.

Kot drugo, če še niso "našli zdravila" za raka, to še ne pomeni da se ozdravljivost ni drastično izboljšala na pretekla leta. Je sicer veliko dela na zgodnjem odkrivanju, vendar tudi zdravljenje močno napreduje.
robijezakon
# 20.09.2017 ob 08:31
@artoum

Še enkrat. Nima vpliva na potomce, gre za popolnoma ločene stvari. Ko ustvariš potomca preneseš gene, ki so v spermiju oziroma jajčecu, za njiju sta zadolžena testis in jajčnik. Če je tam kaj narobe, lahko pride do napak.

Tu pa gre za gensko terapijo, kjer modificiras že obstoječe limfocite B.

Povedano drugače, jabolke in hruške. :)
Seneca
# 20.09.2017 ob 08:35
Rad bi videl vse negativne komentatorje zgoraj, če bodo rekli ne temu zdravilu v primeru, da sami dobijo krvnega raka!
robijezakon
# 20.09.2017 ob 08:40
@NOB2017

Pred 40 leti smo mislili, da bolezen poznamo dosti bolje in da je dosti bolj enoznačna. Kasneje se je izkazalo, da jo poznamo slabo, da pa vemo da gre za izjemno kompleksno zadevo, ki se spreminja, prilagaja in je ni lahko ustaviti. Tako da ne bi rekel, da se zavira karkoli, ampak je naredek res grozno počasen.
mattyy
# 20.09.2017 ob 08:14
400.000€?! Pa pravijo, da si z gnarom ne moreš kupit zdravja.
blue_house
# 20.09.2017 ob 08:44
Untanle

Potem pac ne poznas tematike. Ze v sloveniji je razlika med zdravljenjem (tako rekoc vseh rakov) danes in pred 10 leti kot dan in noc.
blue_house
# 20.09.2017 ob 10:44
QUENDI

Lepo je biti alternativec, dokler tudi sam ne pristanes na onkologiji.
7up
# 20.09.2017 ob 10:13
Katero preventivo naj bi se šel 2-3 letni otrok, ki bi zbolel za Levkemijo?

Nehajte pisati neumnosti! Rak je skupno ime za cca 300 različnih boleznih. Nekatere so posledice nezdravega življenskega sloga - druge so posledice navadnega slučaja pri delitvi celic.
xP
# 20.09.2017 ob 11:27
Lol, borchica. Z vodikovim peroksidom bi zdravil raka. Ploskam ti. Raje se kosarke drzi, pa ze tam vcasih kozle streljas.
o.r.c.h.i.d
# 20.09.2017 ob 08:02
artoum,
če si ti doslej sprejemal kakšno dozo sevanja v bližini tvojih primarnih spolnih organov (po domače, če so ti obsevali jajca), so ti tudi sedaj svetovali, da naj raje ne zaplodiš novih otrok.
neviden
# 20.09.2017 ob 07:34
Navadni smrtniki se lahko obrišemo pod nosom.
Nekdopac
# 20.09.2017 ob 09:53
Kaj je rak? To je, ko dobesedno (iz nekega X razloga - zato običajno zakasnela diagnoza) ponorijo tvoje celice in začnejo napadati lastno telo ... logično, da je zelo težko oblikovati ustrezno terapijo oz. narediti učinkovito zdravilo zoper to ...

... tako da je vsak korak več izjemno dobrodošel :)
smita
# 20.09.2017 ob 11:24
sem izgubil očeta zaradi levkemije, zatorej še toliko bolj z veseljem preberem tak članek....
makoshark
# 20.09.2017 ob 11:22
@borchica

Res je neverjetno, kakšno moč ima farmacevtski lobi, da v strahu drži komplet vse zdravnike in raziskovalce. Ali po tvoje v Sloveniji ne obstaja noben zdravnik na področju zdravljenja raka, ki ne bi bil kupljen ali pa opran? Saj ne vem, ali se mi v tvojem svetu bolj smilijo pacienti ali zdravniki. V realnosti še najbolj teoretiki zarot. Težava tega sveta je, da so neumni ljudje samozavestni, pametni pa polni dvomov - Bukowski

Mimogrede, ali je NBA zmagovalec letos že fix?
Seneca
# 20.09.2017 ob 10:13
Neverjetno je, da ogromno ljudi verjame, da so prav vsi zaposleni v farmaciji psihopati in sadisti, ki delajo izključno samo takšna zdravila, da je še več ljudi bolnih. Ne vem ali to pride od preveč gledanja ameriških filmov ali pa so to kar konkretne bolezenske motnje v glavah prav zaradi raznih psihičnih bolezni.
Dejstvo je namreč, da je v sodobnem informacijskem času, ko zvemo če ameriškemu predsedniku malo postrani špricne po zeleni oblekici, vse take zarote praktično nemogoče skriti, saj se vedno najdejo pošteni ljudje, ki to obelodanijo.
Kefren
# 20.09.2017 ob 10:08
Ne vem zakaj odkrivajo toplo vodo, če je splošno znano da konoplja in bioenergetiki iz salomonovega oglasnika ozdravijo vse vrste raka v vseh fazah bolezni.
robijezakon
# 20.09.2017 ob 07:36
Sicer lepo da se premikamao naprej, toda tole zdravilo prinaša vse prej kkt čudežno ozdravitev, kar pa je seveda skozi članek tudi lepo razvidno. Dobro napisano!

Težava, kot jo vidim jaz, za dolgoročnost takšnega zdravljenja, poleg seveda hudih in tudi zelo pogostih akutnih stranskih učinkov, je popolna odsotnost limfocitov B v telesu. Z nadomeščanjem IgG od darovalcev, po mojem mnenju ni možno pokriti nabora možnih okužb, nadomeščanje le-teh za nedoločen čas pa tudi ne zveni obetavno.

Pozdravljam napredek, vendar pazljivo in po pameti, kot smo včasih rekli. :)
stojan1111111
# 20.09.2017 ob 11:55
7x7. Hvala za dobre komentre. Kaj je človeška neumnost? Daš 1000 ljudem spiti 1 žlico škropiva, čez 10 let imajo vsi raka, ampak ker je v škropivu 10.000 različnih spojin in ne znamo s prstom pokazati katera točno povzroča katero vrsto raka, naredimo zaključek, da ni dokaza da to škropivo povzroča raka.. Možno je da škropivo vzrok za rak, pomembno je odkriti katera je to spojina ki deli celice, Nekatera zdravila imajo tudi enake sastavine ki delijo celice. Zato sem navedel vzrok kot ti navajaš (ljubezen do zemlje in narave). Če neki strup damo v zemljo, ona nam enako vrne v drugi obliki (bolezen). Vse se vrača vse se plača. Eno raziskavo bi mogli narediti za ljudi ki delajo sami svojo hrano brez škropiv in umetnih gnoil, in za tiste ki jejo hrano iz Hoferja, Mercarorja, Spara ali Lidla.
Rasta75
# 20.09.2017 ob 11:15
borchica: "Še en nateg farmacevtske industrije. Zdravilo za raka obstaja že zelo dolgo. In to več njih, pa večina deluje širokospektrno na vse vrste raka, samo pač niso priznane, ker so prepoceni... Eno takih je 35% vodikov peroksid recimo."

Ti povem, da je kačja slina še boljša od preoksida.
gigi76
# 20.09.2017 ob 08:55
Lahko povem, da so najboljši centri daleč pred nami in mi nimamo denarja ne za raziskave in ne za tekoča izobraževanja, do o opremi ne govorimo....medicina napreduje vsake štiri mesece...tako da...
Tudi navadni ljudje lahko pridemo do teh storitev, sam imam sklenjeno zdravstveno storitev, ki mi krije tudi preverbo diagnostike in zdravljenje v pri najboljših specialistih sveta vključno z vsemi stroški od transferja, nastanitve, zdravljenje velja pa mi do 85. leta starosti...
Problem je ker ljudje ne vedo, da to obstaja....in pri nas sklepajo neka druga mnenja..meni drugo mnenje iz Lj v Celje ne pomaga kaj dosti....
Tukaj ne bom delal reklame, če pa koga zanima pa lahko vpraša na zasebno sporočilo
ffffff
# 20.09.2017 ob 14:02
10 učinkovitih tablet za erekcijo in zaenkrat nobena učinkovita za raka.
johndeer
# 20.09.2017 ob 11:47
@ borcicha
35% vodikov peroksid? Sploh veš kaj je to?
blue_house
# 20.09.2017 ob 11:42
5-RA

Govor zgolj o tem, da sistem ni fer, se posebej do davkoplacevalcev iz Zda, ki placajo vecino raziskav, v zameno pa dobijo ena najdrazjih zdravil na svetu
Skippy
# 20.09.2017 ob 11:19
Neverjetno je, da ogromno ljudi verjame, da so prav vsi zaposleni v farmaciji psihopati in sadisti, ki delajo izključno samo takšna zdravila, da je še več ljudi bolnih. Ne vem ali to pride od preveč gledanja ameriških filmov ali pa so to kar konkretne bolezenske motnje v glavah prav zaradi raznih psihičnih bolezni.

To pride od preveč časa, zastonjkarstva in posledičnega gledanja preveč Youtuba. Zadnje čase ljudje mislijo, da se na vse spoznajo, ker vedo uporabljati Google in Youtube.
7x7
# 20.09.2017 ob 10:08
Kaj je človeška neumnost? Daš 1000 ljudem spiti 1 žlico škropiva, čez 10 let imajo vsi raka, ampak ker je v škropivu 10.000 različnih spojin in ne znamo s prstom pokazati katera točno povzroča katero vrsto raka, naredimo zaključek, da ni dokaza da to škropivo povzroča raka.
7x7
# 20.09.2017 ob 09:13
Kaj pa če bi več denarja dali za to, da bi delali na preventivi, razumevanju delovanja imunskega sistema in odstranjevanju povzročiteljev raka? Po eni strani ogromno denarja v zadnjih 70 letih za iskanje zdravila (in zdravljenja) in na drugi strani ogromno denarja za lobiranje - za naše škropivo (proizvodni material, hrana, v preteklosti seveda tudi tobak) še ni dokazano, da povzroča raka.
Jon
# 27.09.2017 ob 12:38
Kdaj se bo medicina nehala ukvarjati z večnim zdravljenjem in začel delati na preprečevanju bolezni? Napredek v zdravljenju, a zdravje vse slabše.
Rainer
# 20.09.2017 ob 13:55
Nočem biti črnogled ampak to smo že velikokrat slišali...in potem ali še zmerom ni prišlo v normalne bolnišnice ali se je izkazalo za preveč rizično ipd... V praksi se sedaj že okoli 60+let POPOLNOMA enako zdravi z kemoterapijo(ki je v 60letih napredovala samo glede natančnosti in to je vse),ki je katastrofa za telo ali mesarskimi posegi. Generacije za generacijo se zdravijo in umirajo na enak način in vsaka upa na napredek. In ga ni. Dejansko ni nobenega napredka v zadnjih 60 letih. Te "revolucionarne" smo že slišali, bom verjel ko bom bral, da se uporablja splošno in uspešno.
G.Bruno
# 20.09.2017 ob 11:51
johndeer
@ borcicha
35% vodikov peroksid? Sploh veš kaj je to?

Seveda ve. Saj pa je zelo "blond". Zaščita pred rakom.
opranaglava
# 20.09.2017 ob 11:06
Jaz bi bil še bolj vesel, če bi se taki napori, sredstva in entuziazem vlagali tudi v preprečevanje. Pri reševanju težav je bilo še vedno najbolj učinkovito, če si odkril in odpravil vzrok za nastalo stanje.
mb128
# 20.09.2017 ob 10:52
Oprosti admin bi zatavil eno vprašanje, ki sicer sploh nima ničesar skupnega z člankom.
Ko sem predzadnjič pogledal odzive na ta članek sem imel 1 + in 6 -. Sedaj je stanje 0. Kako je to mogoče?! Pa se to ne dogaja samo pri meni. Vsi imamo samo 0. Kaj se dogaja?!
Bivši uporabnik
# 20.09.2017 ob 10:30
"Katero preventivo naj bi se šel 2-3 letni otrok, ki bi zbolel za Levkemijo?".... Ne vem kako bebav ali manipulativen mora biti osebek, ki napiše nekaj takega... Jasno je, da je levkemija pri 2-3 letnih otrocih cca 85 %, vseh rakavih oboljenj.... In naj napišem še enkrat za tiste bolj razmišljujoče... Preventiva in zgodnje odkrivanje.... Sveti gral, ..
7up
# 20.09.2017 ob 10:14
7x7

Če boš pil škopivo ti bodo po hitrem postopku odpovedala jetra - če ne boš že prej umrl zarati akutne zastrupitve!
blue_house
# 20.09.2017 ob 09:48
5-RA
Tisti, ki ste komentirali, da se razvoj financira iz proračuna...nekaj res vendar veliko večino financirajo farmacevtske družbe, ki si od zdravila obetajo zaslužek, ki bo presegel vložek

To ni res:

Big Pharma, while of course contributing to innovation, has increasingly decommitted itself from the high-risk side of research and development, often letting small biotech companies and the NIH do most of the hard work. Indeed, roughly 75% of so-called new molecular entities with priority rating (the most innovative drugs) trace their existence to NIH funding, while companies spend more on "me too" drugs (slight variations of existing ones.)

http://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-1027-mazzucato-big-pharma-prices-20151027-story.html

Premikanje mej v farmaciji se privatnemu sektorju ne izplaca, saj vecina taksnih raziskav ne privede do trzno zanimiv/ucinkovitih produktov. Tovrstne raziskave so v domeni davkoplacevalskega denarja.

Ista zgodba kot apple in google: javnost je financirala razikave, ki so privedle do interneta, mikrotranzistorja, gps sistetema itd, privatni sektor pa zanje dobicke. S cimer ni nic narobe, ce bi le placali normalne davke, pa jih ne.
5-RA
# 20.09.2017 ob 09:33
Bravo farmacija.
Prihodnost je v obvladovanju genetike in glede na to, da je to precej novo in neraziskano področje je napredek počasen in marsikdaj se brcne v temo...počasi se daleč pride. Vsekakor pa so vse te revolucionarne zadeve drage in tudi cena bo padla, ko bo zadeva zalaufala in se prečistila do te mere, da bo spremno zdravljenje rutina.
Tisti, ki ste komentirali, da se razvoj financira iz proračuna...nekaj res vendar veliko večino financirajo farmacevtske družbe, ki si od zdravila obetajo zaslužek, ki bo presegel vložek. Čist tko...za razvoj enega zdravila je potrebna vsaj miljarda € sredstev, zato ne bodite tako silno pametni, raje kupite delnice famacevtskih podjetij in boste s tem sofinancirali razvoj in ob uspehu še kaj zaslužili, ne sam nergat in komunajzersko trobit kako vas izkoriščajo sami pa ne naredite ničesar.
Pa gremo nazaj na tole krasno novico....velik potencijal imam tudi nano tehnologija in ko se bosta ti dve zanosti srečali bo to velika prelomnica tudi v zdravju ljudi.

Bravo ZDA
_50centy_
# 20.09.2017 ob 07:56
@artoum
boljše
galoper
# 06.10.2017 ob 10:12
Bolje bi bilo pisati o uspehu pri zadrževanju razvoja rakastih tvorb, ker jih vsi nosimo v sebi
galoper
# 03.10.2017 ob 09:34
V knjigi "The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer", avtorja Sidhartha Mukherjee-a, najdete preveč koristnih podatkov za presojo razvoja zdravljenja
Bivši uporabnik
# 22.09.2017 ob 18:19
RogergR
zakaj ne preberes članka do konca in šele potem komentiraš?
če sproti pozabljaš, ga preberi nekajkrat, da osvojiš vse pomembne informacije, potem komentiraj...
če to ne pomaga, ne komentiraj...
mb128
# 20.09.2017 ob 16:57
Ne vem če ste me prej dobro razumeli.
Dejstvo je, da je ta terapija rešila ljudi pred gotovo smrtjo. Dejstvo pa je še nekaj. Imunski sistem in tako tudi limfociti b imajo, recimo temu, spomin. Ergo kaj naj napadejo in kaj ne. Kaj če se je s to terapijo modificiral spomin linfocita b samega, kaj se bo zgodilo če bo ta limfocit čez nekaj mescev, nekaj let kar naenkrat začel napadati tudi tisto česar ne bi smel?! A boste takrat tudi zapisali, da je bilo vredno čeprav je človek žvel samo par mescev mogoče let več?!
blue_house
# 20.09.2017 ob 14:42
5-RA

Wow, res dober vir, ni kaj. To, da so raziskave v vecini javno financirane, sploh ni kontroverzno.

Se enkrat prilagam clanek, ki vsebuje linke na raziskave, in ga najbrz niti nisi prebrala:

http://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-1027-mazzucato-big-pharma-prices-20151027-story.html

Nihce ne demonizira farma industrije, demonizira se odlocitve managerjev. Vsa cast raziskovalcem, ne glede na to, ali so del javnega ali zasebnega sektorja.
karlo6
# 20.09.2017 ob 14:15
Jaz že približno 25 let , vsake pol leta zaznavam članke o revolucionarnih odkritij zdravljenja rakavih oboljenj. Dejansko pa popolnoma nič od tega , oziroma bore malo .
gozdar1
# 20.09.2017 ob 14:05
Očitno so v razvitemu delu sveta ostale v večini samo še rak, autoimune bolezni in pa tiste povezane s staranjem medtem ,ko so tiste , ki so stoletja pestile naše prednike večinoma (vsaj trenutno) premagane.
Tega je verjetno več tudi zaradi boljše diagnostike, slabšanja genetskega materiala (večimoma preživijo tudi tisti, ki v preteklosti niso in prenašajo slabe gene tudi na potomce), dejavniki okolja.
Sklonjen
# 20.09.2017 ob 12:02
@mb128
"Mene pa zanima koliko ljudi pa je že imelo to terapijo? 83% uspešnost je kar veliko ampak smatram, da je o kontraibdikacijah še prezgodaj govoriti. Jep poznamo jih nekaj ja ampak bojim se, da to niso vse kontraindikacije."


Edina kontraindikacija je smrt ... če ne prejmeš zdravila ;)
blue_house
# 20.09.2017 ob 11:34
5-RA

Ne bluzi mi o javnem sektorju in komunajzerjih, govorimo o financiranju farmacevtskih raziskav. Ja, se tretjic, po prebranih clankih, ki si jih prilozila, glavno breme nosijo davkoplacevalci.
GORILA
# 20.09.2017 ob 11:19
@7up
Nekatere so posledice nezdravega življenskega sloga - druge so posledice navadnega slučaja pri delitvi celic.

...no, jaz sem nekje zasledil podatek, da je več kot 90% raka čista loterija - slučaj, ostalih slabih 10% pa so posledica genov, nezdravega življenja, jedrskih bomb,...
5-RA
# 20.09.2017 ob 10:50
blue_house
V prvi fazi raziskav so zraven tudi državne fundacije, ko pa pride do faze, ki je najbolj riskantna saj na tem delu pade večina ,,zdravil,, torej pri fazi testiranja in do dokončne odobritve, pa je farmacija tista, ki je plačnik nastajajočega produkta.
Sicer pa denar je sveta vladar in izkazalo se je da konkurenca in želja po dobičku ustvarja idealne pogoje za razvoj...če iam od tega korist tudi ,,mali človek,, pa je to zelo pozitivno.
Ni v vseh državah država tista, ki se vtika in spozna na vse panoge gospodarsva in ima v lasti od tovarne štumfov do perutnine...iz tega nikoli ni bilo nič.
Kazalo