Italijo je že leta 2008 pretresel škandal, ko se je na tržišču pojavila mocarela, v kateri so našli sledi rakotvornega dioksina. Foto:
Italijo je že leta 2008 pretresel škandal, ko se je na tržišču pojavila mocarela, v kateri so našli sledi rakotvornega dioksina. Foto:

"Modro" mocarelo, proizvedeno v Nemčiji za italijanskega distributerja, je v soboto zasegla italijanska policija. Preiskava glede izvora okužbe in nevarnosti poteka, evropski inšpektor pa je že na poti v Nemčijo, je pojasnil tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Frederic Vincent.

Na "modro" mocarelo so v Italiji prvič opozorili 9. junija, potem pa je bila odkrita tudi v Sloveniji, kamor je bila izvožena. Nanjo so bile nato v okviru sistema za hitro obveščanje opozorjene vse države članice EU-ja.

Proizvod je bil takoj umaknjen s polic
Imena trgovin, v katerih so našli "modro" mocarelo, italijanska policija do zdaj ni razkrila, ker so po zagotovilih ukrepali hitro in proizvod takoj umaknili s prodajnih polic, tako da ni več nevaren potrošnikom. Glede morebitne nevarnosti "modrega" sira pa na Inštitutu za varovanje zdravja še ne vedo nič natančnega.

Vzrok bakterija?
Italijanska policija je v soboto v Torinu zasegla okoli 70.000 paketov "modre" mocarele. Analizo o tem, ali sir vsebuje strup na podlagi svinca, bakra ali niklja, izvaja inštitut v Torinu. Preiskava naj bi trajala nekaj dni, a po prvih rezultatih naj bi bila vzrok za obarvanost sira neka bakterija.

Italijo je sicer že leta 2008 pretresel škandal, ko se je na tržišču pojavila mocarela, v kateri so našli sledi rakotvornega dioksina.