V UKC-ju Ljubljana izražajo obžalovanje, da potek zdravljenja bolnice ni bil optimalen. Foto: BoBo
V UKC-ju Ljubljana izražajo obžalovanje, da potek zdravljenja bolnice ni bil optimalen. Foto: BoBo
UKC priznal napako

Bolnica bi morala biti operirana v Ljubljani, a je bila po nepojasnjenem odlašanju z operacijo sredi februarja letos operirana v Tübingenu v Nemčiji. Nadzor pa je pokazal na nepravilnosti glede same obravnave bolnice v Ljubljani, so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

"Komunikacija z bolnico je bila slaba"
"Na odlog operacije je vplivalo več dejavnikov - tudi velika zasedenost kirurga Ardebilija, ki bolnice Irene Volkner ni ocenil kot nujnega primera," je na novinarski konferenci povedal predsednik komisije v strokovnem nadzoru Janez Remškar.

Poleg tega so v nadzoru ugotovili, da je bila komunikacija z bolnico slaba, saj ji niso natančno pojasnili stanja njene bolezni in vzrokov za odlašanje z operacijo, je dodal.

"Klinična diagnoza je bila postavljena takoj, že ob prvem srečanju je bila načrtovana in obljubljena tudi pravilna terapija, operacija," je poudaril Remškar. Vendar je nato po njegovih besedah prišlo "do večmesečnega, bolnici nepojasnjenega odmika operacije".

Pojasnil je, da je sredi decembra lani, ko je bila zbrana ustrezna zdravstvena dokumentacija, konzilij nevrokirurške klinike ugotovil, da je tudi zaradi razraščanja tumorja najbolje bolnico napotiti v tujino. Bolnica je bila 13. februarja sprejeta na nevrološko kliniko v Tübingenu, kjer so jo uspešno operirali.

V UKC-ju obžalujejo
V komisiji po Remškarjevih besedah menijo, da je nujno postaviti jasno klinično pot za obravnavo tumorjev lobanjske baze, o tem, kdaj in na katerem mestu bo v čakalni vrsti posamezen bolnik s kompleksnim tumorjem, pa mora odločiti konzilij.

V UKC-ju Ljubljana izražajo obžalovanje, da potek zdravljenja ni bil optimalen, je poudaril Remškar.

Volknerjeva ovadbe ne bo vložila
Pravni zastopnik bolnice Andrej Pitako je dejal, da Volknerjeva glede na uspešen potek zdravljenja v Nemčiji ne bo vložila kazenske ovadbe. Vendar pa meni, da bi moral interni nadzor izpostaviti "odgovornost zdravnika, ki ji je decembra 2010 povedal, da jo bo operiral naslednji teden".

"Obžalujem neljubi zaplet"
V pisni izjavi se je odzval tudi nevrokirurg Seyed Yousef Ardebili: "Iskreno obžalujem, da je prišlo do neljubega zapleta pri zdravljenju gospe Volkner. Tudi javno se ji iskreno opravičujem in sem vesel, da dobro okreva po operaciji (opravičilo sem ji včeraj poslal tudi osebno)."

Zagotovil je, da bo spoštoval in izvajal vse naložene ukrepe, določene v izrednem strokovnem internem nadzoru, in da se neljubi zaplet ne bo ponovil.

"Rad bi pomagal vsem"
V povezavi z anonimno izjavo, da naj bi prejemal podkupnino, pa je zatrdil, da ni zahteval in ni nikoli prejel podkupnine, da bi pregledal ali operiral katerega koli bolnika.

"Ker imam zelo dolgo čakalno dobo v UKC-ju, pa sem verjetno kateremu od pacientov, ki je želel biti pregledan takoj in z izrecno željo, da ga pregledam jaz, povedal, da lahko pride k meni v samoplačniško ambulanto, saj sem z dovoljenjem UKC-ja delal tudi v samoplačniških ambulantah in tudi operiral," je pojasnil.

"Rad delam in operiram in rad bi pomagal vsem bolnikom, a žal to zaradi organizacije dela in omejitve programa s strani financerja ni mogoče," je še dodal.

UKC priznal napako