Številnim se zdi darovanje krvi za denar nespodobno, saj vzbuja etična vprašanja. Foto: MMC RTV SLO
Številnim se zdi darovanje krvi za denar nespodobno, saj vzbuja etična vprašanja. Foto: MMC RTV SLO
Za kri ponujajo denar

V poštne nabiralnike so Mariborčani dobili letak avstrijskega nakupovalnega centra v bližini meje, v katerem je vabilo za krvodajalce, ki za darovanje krvi prejmejo denarno nadomestilo za potne stroške in porabljen čas v višini 22 evrov. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa pravijo, da je nedopustno pozivati ljudi k darovanju krvi za denar in s tem vplivati na varnost krvi.

"Darujemo, da bi pomagali drugemu"
"Krvodajalstvo je humano dejanje, s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. Zato je treba poudariti pomen krvodajalstva v družbi in oddati zahvalo vsem krvodajalcem in organizatorjem za njihovo solidarnost ter nesebičnost, posebej v današnjih težkih časih," je prepričana predstojnica Centra za transfuzijsko medicino v mariborski bolnišnici Lidija Lokar.

Kljub takim pozivom in propagandi Lokarjeva verjame, da bodo v Mariboru lahko zagotovili zadostno količino varne krvi za svoje bolnike.

Od leta 1953 je v Sloveniji in tudi v večini evropskih držav darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno. Preskrba s krvjo temelji na načelu samozadostnosti, kar pomeni, da zdravstvene ustanove zberejo dovolj krvi za zagotavljanje ustrezne in nemotene preskrbe s krvjo.

Za kri ponujajo denar