Zdravje
Klinični center Ljubljana
Vlada je v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja (vlade) v svetu UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Poslanka SDS-a Jelka Godec je znova opozorila na nekatere probleme v zdravstvu, tudi na odstope v UKC Ljubljana. Prepričana je, da je zadnji čas, da premier Miro Cerar upošteva pozive in ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozove k odstopu, "kajti ona je srž problema v slovenskem zdravstvu".
UKC Ljubljana
Vodstvo UKC Ljubljana se bo, kot kaže, menjalo. Foto: BoBo

Agonija v UKC-ju se končuje: postopek za razrešitev vodstva le stekel

Svet UKC-ja začel postopek razrešitve vodstva
14. november 2017 ob 18:30,
zadnji poseg: 14. november 2017 ob 19:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svet univerzitetnega kliničnega centra je sprejel sklep o začetku postopka razrešitve generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer, je po seji sveta povedal novoizvoljeni predsednik sveta Jože Golobič.

Svet zavoda je namreč obravnaval trenutne razmere v ustanovi in stanje na področju izvajanja programa obravnave otrok s prirojeno srčno napako v UKC-ju ter odgovornost glede stanja na tem področju, so sporočili z zavoda in dodali, da so na tajnem glasovanju sprejeli sklepa o razrešitvi vodstva, saj so ugotovili, da obstajajo razlogi za začetek postopka razrešitve Kopača in Pfeiferjeve.

Zaradi velike količine dodatnega gradiva pa so sejo prekinili in sklenili, da jo bodo nadaljevali čez 48 ur oziroma v četrtek ob 18. uri, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zamenjanih šest članov sveta
Svet UKC se je sicer sestal prvič po tem, ko je vlada zamenjala še tri predstavnike ustanovitelja - kot je znano, je vlada v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda (novi člani sveta so Alenka Kolar, Jože Golobič, Drago Kreš, Alenka Bradač, Anica Užmah in Mojca Ramšak Pešec), zadnje menjave pa so se zgodile prejšnji teden, ko je v javnosti odjeknila novica, da program otroške srčne kirurgije zapuščata edina dva domača kirurga, ki sta se izobraževala za otroška kardiokirurga.

Ministrica k odstopu poziva od junija
Kritike vodstva UKC zaradi nenehnih afer prihajajo tako iz javnosti kot tudi političnih vrst že dalj časa. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je Kopača in Pfeiferjevo pozvala k odstopu že sredi junija, a se za to nista odločila. Takrat je ministrica tudi pozvala svet UKC, naj odloča o njuni odgovornosti za stanje na področju otroške kardiologije. Vendar pa ta svet v prejšnji sestavi na štirih sejah, vmes jih je bilo nekaj še odpovedanih, o razrešitvi vodstva ni odločal.

Vodstvo UKC je namreč ves čas zatrjevalo, da program otroške srčne kirurgije poteka varno, v službi za kardiologijo pa, da so odnosi dobri in da med seboj sodelujejo.

Odstop zahteval tudi Cerar
A po odstopu dveh kirurgov iz programa je tudi predsednik vlade Miro Cerar odločno nastopil proti vodstvu. "Vsi vidimo, da so razmere v programu otroške srčne kirurgije nedopustne in nesprejemljive. To kaže, da so vodstvu UKC dokončno ušle iz rok vse niti nadzora. Še zlasti, ker sami po strokovni plati ocenjujejo, da težav ni. To je naravnost neverjetno in evidentno ne drži," je dejal v četrtek. Tudi danes je na odprtju novih prostorov ljubljanske urgence pozval k zamenjavi vodstva UKC zaradi objektivne odgovornosti.

A vodstvo UKC tudi tokrat ne vidi večjih težav, Kopač in Pfeiferjeva nista odstopila.

VIDEO
Novi svet UKC-ja: Razlogov za menjavo vodstva dovolj
VIDEO
UKC Ljubljana: Postopek razrešitve vodstva vendarle stekel
T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Srečni Luka
# 14.11.2017 ob 19:24
Zamenjali jih bodo "novi obrazi ki prisegajo na etiko in moralo",rezultati pa bodo v "poglobljenem dnu" sliši se znano, mar ne?
tedomedo
# 14.11.2017 ob 19:16
Sem šel gledati tudi za ostale v svetu UKC in vsi imajo še druge službe. Pojdite na gugl, pa boste hitro videli, kaj vsi ti delajo še izven UKC.
Rainer
# 14.11.2017 ob 19:13
Sedaj, ko je vse zafrknila in mesec dni pred pokojem jo bodo razrešili, da gre v pokoj in vleče 4x povprečno plačo za penzijo neto na račun, kot sankcijo? Pa a imajo res vse nas za id*ote,da jo niso ščitili do sedaj in čakali? Tipična Slovenija. Vse zavoziš na največjih možnih razsežnostih in za posledice dobiš darilo. Mali človek pa samo položnice ne plača pa se nanj spravijo kot krdelo steklih psov.
Bravo!
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 20:01
He, he, v Sloveniji se politika ne meša v zdravstvo.

/ sarkazem off
tedomedo
# 14.11.2017 ob 19:47
Aha, vidim, da je skrivnost, da sta Alenka Kolar in Milojka Kolar Celarc v žlahti, To se mi je že zbrisalo povsod. Vsi v svetu nimajo dosti pojma o zdravstvu, to so nastavljene lutke, ki imajo prave službe drugje. Golobič je odvetnik, Kreš direktor nekih zavarovalniških zadev, Bradačevka ima podjetje s poslovnimi svetovanji... in tako naprej.
lotmeržanec
# 14.11.2017 ob 19:44
Cerar je na otvoritvi urgence dejal,da mora vodstvo odstopiti zaradi OBJEKTIVNE odgovornosti!! Moje mnenje pa je,da bi morala PRVA odstopiti ministrica za zdravje in sam Cerar zaradi OBJEKTIVNE odgovornosti!!
ajvard
# 14.11.2017 ob 20:25
Agonija v UKC-ju se končuje: postopek za razrešitev vodstva le stekel

agonija pacientov se s tem nič ne zmanjšuje.
poppy
# 14.11.2017 ob 19:55
Tu se ne ve več kdo pije in kdo plača.
QUENDI
# 14.11.2017 ob 20:54
......nisem zasledil kakšnega odziva Fidesa na to temo......hranijo sapo za zaščito svojih računov...........
Troyan
# 14.11.2017 ob 19:56
Kazen za neumnost - poseganje v svetega Kendo. Vendarle je Pfeiferjeva pretresla hlače marsikomu v KC. Bomo videli, kdo bo naslednik. Tole politično obračunavanje ni nujno ugodno za UKC in zdravstvo :-(
agenda21
# 14.11.2017 ob 19:30
Beli malteški vitezi
7up
# 14.11.2017 ob 19:16
Premier ki odloca osebno odloca o vodstvu bolnisnice in pa arbitralno odloca o posameznikih, ki so vaeni pred izvrsno in sodno veo oblasti..

He he!
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 21:38
Kenda direktor, Žvanova strokovna direktorica.

Zanju že razvijajo rdečo preprogo, belo oblečene deklice jo že posipajo s cvetjem.
clio1999
# 14.11.2017 ob 21:11
Agonija se ne končuje, ampak šele začenja....iskanje novih vodilnih kadrov. Noben normalen kandidat se zagotovo ne bo prijavil, ga sesujejo v nulo mediji in afere v par mesecih....najbolje, da za strokovnega direktorja nastavijo Kendo. Podporo politike ocitno ima, to je pa tudi edino, kar glede na aktualne kriterije steje. Zal.
vsenior
# 14.11.2017 ob 22:04
Ko dregneš v UKC prav povsod smrdi. Zdravniki predstojniki preforvardajo paciente iz javnih ustanov v svoje zasebne ordinacije. V to se pač CERAR ne bo vtaknil, ker ima tam svojo zdravnico. ČAS za RESET zdravstva. Slovensko zdravstvo ne zdravi, pač pa ustvarja trajne invalide.
firtoh
# 14.11.2017 ob 21:10
UKC je največje državno podjetje.In če država ni sposobna odnesti vodstvo s stoli ven iz UKC,naj odstopi vlada
sempetrc
# 14.11.2017 ob 22:16
Potem pa kot PM 70.000,00€ za vse bolečine ob neizvolitvi!
Alchemist
# 14.11.2017 ob 22:06
Ali se je agonija pričela s sedanjim vodstvom? Zgleda da ne. Ali se bo z njim končala? Dvomim.
zapravico
# 15.11.2017 ob 08:42
Zamenjali jih bodo novi obrazi,piši,njihovi sorodniki,in karavana gre dalje
blond4
# 15.11.2017 ob 07:15
Ne morem se otresti občutka, da je to samo še ena izmed predvolilnih potez ?

V 4ih letih niso uspeli narediti nič, sedaj pred volitvami pa super predstava za naivne ovčke, s tem, ko je vlada zahtevala razrešitev vodstva ?

Jok brate.
rabelj
# 15.11.2017 ob 07:05
Dokler bo Zemljarić hodil na take otvoritve kot je bila včeraj in stal v koloni pred direktorjem UKCja je rešitev agonije še zelooo daleč.
Močno dvomim, da bi npr. Šarec ali Cmerar upala reči ne nekomu ki mu je plačal volilno kampanjo. V primeru Cmerarja je to celo že jasno vidno.
enbody
# 15.11.2017 ob 07:04
Zamenjava vodstva - predvolilna farsa. Psi lajajo, karavana gre dalje po isti poti.
Hmeljar
# 14.11.2017 ob 19:15
Povejte mi bolnišnico, ki dela boljše, SB Celje? Katastrofa itd naprej po slo. Menjati ministrico in prvega ministra je rešitev za zdravstvo v Sloveniji
rabelj
# 15.11.2017 ob 12:20
Če bi zdravstvo privatizirali in bi vsak privatnik počel kar bi hotel, potem resnih bolezni in revnih pacientov nebi nihče zdravil!!! Ker se pač nebi splačalo. Lahko pa naše javne uslužbence- zdravnike pričnemo plačevati po učinkovitosti in kvaliteti kot bi bili plačani pri privatniku. To pa bi potem prineslo dobre rezultate. Vsi se namreč strinjamo da je med kuhinjo Jezeršek ali Dipo diskont velika razlika ali med Ferrarijem in Yugotom.
miranpohar138
# 15.11.2017 ob 08:52
Če bi zdravstvo privatizirali, bi bilo bistveno manj anomalij, tudi dvoživk ne. Izračunajte, koliko denarja gre namesto za bolnika za plave kuverte (tu mislim na podkupljene državne zdravnike pri naročilih), za naročanje materiala po preplačanih cenah (a dobavitelji so pa lahko zasebniki), za birokracijo itd, itd. In v privatnem zdravstvu se to, kar se dogaja npr. z zdravljenjem otrok (sramota na kvadrat) ne bi zgodilo. Če npr. škatla cigaret predstavlja sredstva za javno zdravstvo, ostane za samo zdravljenje samo za pol ene cigarete sredstev!!!
pirat1
# 15.11.2017 ob 07:33
Haha...

Prava agonija se zdaj šele začenja!!!

Prva poteza Kolar - Zemljaričeve bo ustoličenje Bojane Žvan, ki je imela ob sebi serijskega morilca Radana, z višjo smrtnostjo pacientov v UKC pa bodo končno uspeli rešiti neprijetna vprašanja pokojninske reforme.

Kot nekdanja šefica Vzajemne in visoko v finančnem ministrstvu Milojka dobro ve, kaj je prva in edina prioriteta- DENAR in nikakor ljudje.

Vse njene poteze na bolnem ministrstvu za (zdravje) temu le pritrjujejo...
nikoli
# 15.11.2017 ob 06:59
Kateri Kenda? Joe Kenda?
Gepard007
# 15.11.2017 ob 06:39
Kdaj pa bodo odstavili še zdravstveno ministrico? Al bo potrebno še Cerarja zraven, ki jo tako ščiti?
Tao3
# 15.11.2017 ob 08:21
Ni problem javno zdravstvo ampak dvoživke - privatniki, ki bolnike prenaročajo v svoje ambulante in ustvarjano v javnem zdravstvu umetne čakalne vrste. Ravno te privat dvoživke so problem! Ker gledajo na svoje žepe, za bolnike jim pa ni mar. Ste se kdaj vprašali zakaj za keššš takoj pridete na vrsto? Ker bele bogove zanima samo še vaš keš keš keššš.
miranpohar138
# 15.11.2017 ob 08:10
Javno zdravstvo je treba ukiniti in ga privatizirati. Kolikor časa bomo imeli javno zdravstvo, javne banke (javno=državno), javno telefonijo, skratka javno barabijo, toliko časa bo zraven tajkunska politika. In ta javna barabija bo v trenutku pobrala ves denar od gospodarske rasti, čeprav k njej ne prispeva popolnoma nič, še več ustvarja samo izgubo.
odlekiran
# 15.11.2017 ob 07:23
Ne vem kaj šimfate, saj jih vedno znova izvolite.
alice_
# 14.11.2017 ob 21:46
SMC si koplje jamo kar se volivcev tiče. Do vodstva UKC bi vlada lahjo pokazala več respekta. To ni samo fiskarjenje in računovodstvo ter kadrovanje podpornikov.
agenda21
# 14.11.2017 ob 20:27
...imajo dve zaprisegi.
Ena od obeh je papežu v Rimu.
Sem nekje bral, da je bilo včasih znano:
When people live in pain Rome is having champagne.
V šolah se nismo učili tega, se splača raziskati,...
Potem lažje razumeš zakaj se vrtimo v krogu
Kazalo