Ljudje pridejo po recepte, napotnice, pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Ljudje pridejo po recepte, napotnice, pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniki delajo kot prostovoljci. Foto: BoBo

V ambulanti s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja Pro Bono v Ljubljani imajo čedalje več bolnikov, med njimi delavcev iz Bolgarije in od drugod, ki prihajajo v Slovenijo brez urejenega zavarovanja. "Čedalje več je tudi obrtnikov, ki propadajo, obravnavamo pa tudi otroke, ki prihajajo k staršem po zakonodaji o združevanju družin," pravi vodja projekta in zdravnik v ljubljanski ambulanti Aleksander Doplihar.

Dnevno jih pride od deset do 15, pravi. V poletnem času je po njegovih besedah sicer nekoliko manj dela, ker se brezdomci iz Ljubljane odpravijo v obmorska mesta.

Med zdravstvenimi težavami bolnikov prevladujejo psihične težave - situacijska psihoza in nevroze. To je po Dopliharjevih besedah posledica brezizhodnih razmer, v katerih so se znašli. "So brez službe, denarja, stanovanja, hrane ..." Pri moških so pogosti tudi pljučne bolezni zaradi kajenja, srčnožilne bolezni in visok pritisk, pri ženskah pa rak na maternici, na dojki in ginekološke težave.

Zdravil imajo v ambulanti dovolj, pogrešajo pa teste za sladkorno bolezen in nekatere druge teste ter aparature, denimo aparat za merjenje krvnega pritiska. "Zelo veliko je tudi sladkornih bolnikov, ki bi si morali sami meriti vrednost sladkorja v krvi," je pojasnil.

V ambulanti je redno zaposlena medicinska sestra, približno 40 zdravnikov pa je prostovoljcev.

Karitas organizira ambulanto v Mariboru
Tudi v ambulanti, ki deluje v okviru Nadškofijske karitas Maribor, je vedno več bolnikov. Vsak delovni dan se oglasi od pet do deset ljudi. V zadnjih treh mesecih so imeli nekaj manj kot 100 bolnikov, od tega je bilo dve tretjini moških in ena tretjina žensk, pa tudi dva otroka, pojasnjuje Boštjan Cvetič iz Nadškofijske karitas Maribor.

Pri njih se oglasijo brezdomci, Romi, tujci, izbrisani in drugi, ki si zaradi različnih vzrokov ne morejo urediti obveznega zdravstvenega zavarovanja. Med drugim prihajajo zaradi virusnih obolenj, denimo prehlada, gripe in viroz, zaradi kroničnega obolenja srca in ožilja, visokega krvnega tlaka, psihičnih težav ter sladkorne bolezni.

V ambulanti trenutno sodeluje 42 zdravnikov prostovoljcev, med njimi trije pediatri in celo nevrokirurg.

V Kopru ambulanta enkrat na teden
Ambulanto s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Kopru, ki je začela delovati aprila lani in je odprta ob torkih popoldne, pa tedensko obiščejo približno trije ali štirje bolniki, pojasnjuje upokojeni zdravnik Stanislav Mahne. V ambulanti kot prostovoljec dela vsak torek, skupaj z njim pa prav tako kot prostovoljka še medicinska sestra.

Bolniki prihajajo z zelo različnimi težavami, od težav s srcem do sladkorne bolezni, spomladi pa je več astmatikov. Oglasijo se tudi kronični bolniki, ki potrebujejo zdravila in jih v ambulanti dobijo brezplačno.

Na podoben način kot ambulanti v Ljubljani in v Kopru deluje tudi ambulanta v Velenju. Jeseni naj bi začela delovati v Novi Gorici, ustanavljajo pa jo tudi v Kočevju, je pojasnil Doplihar iz ljubljanske ambulante.