Zdravje
(5)
zdravnik, zdravstvo
Na bolezni ščitnice zdravniki redko pomislijo zaradi nespecifičnih simptomov, opozarjajo v društvu Metuljčica. Foto: Pixabay
       Preprosto rad se moraš imeti, poslušati svoje telo, živeti zdravo in se izogibati stresu.       
 Janja Drenšek

Dodaj v

Bolezni ščitnice se velikokrat zamenjuje z izgorelostjo ali depresijo

Izogibanje stresu
18. marec 2017 ob 11:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Glavna težava pri odkrivanju bolezni ščitnice so nespecifični znaki, ki se velikokrat povezujejo z izgorelostjo ali depresijo," je opozorila predsednica društva Metuljčica Janja Drenšek.

Z dnevom ščitnice želijo v društvu Metuljčica čim širšo javnost poučiti o težavah, ki pestijo ljudi z boleznimi ščitnice. Za boleznimi ščitnice vsako leto zboli okoli 10 tisoč ljudi, med njimi je po besedah Drenškove okoli 80 odstotkov žensk. Najpogostejše oblike bolezni so preveliko ali premajhno delovanje ščitnice, Hashimotov trioditis, kar je vnetje žleze, in rak ščitnice. Preveliko delovanje žleze zdravijo z zdravili ali z radioaktivnim jodom, če nobena od naštetih terapij ne pomaga, se ščitnica lahko tudi kirurško odstrani. Ostale oblike bolezni zdravijo z dodajanjem sestavine, identične ščitničnim hormonom, je pojasnila Drenškova.

Znaki bolezni ščitnice so pospešeno bitje srca, slaba koncentracija in utrujenost, zato zdravniki običajno najprej ne pomislijo na nepravilno delovanje ščitnice. V zadnjih desetih letih so ravno dejavnosti društva ključno pripomogle pri skrajšanju časa postavljanja prave diagnoze. Zdravniki zdaj mnogo prej pomislijo na ščitnico in opravijo krvni test za to bolezen, je povedala.

"Imej se rad in izogibaj se stresu"
Posebnih preventivnih ukrepov proti bolezni ščitnice ni, je navedla Drenškova. "Preprosto rad se moraš imeti, poslušati svoje telo, živeti zdravo in se izogibati stresu," je še dodala.
.


.
Društvo Metuljčica deluje po sistemu skupin za samopomoč v Ljubljani, Novem mestu, Črnomlju, Šentjurju in Kopru. V teh skupinah se srečujejo predvsem bolniki in si izmenjujejo izkušnje, hkrati pa društvo organizira tudi posvete s psihologi, ginekologi, nutricionisti, ki poskušajo bolnikom predstaviti kakovostno življenje kljub bolezni, je poudarila Drenškova.

V okviru dneva ščitnice društvo organizira tri predavanja o bolezni ščitnice ter prehrani med boleznijo s strani zdravnikov in živilskega tehnologa.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 18.03.2017 ob 17:54
Izogibaj se stresu,... pa ja.
Love_tigBitties
# 18.03.2017 ob 18:38
@sagoza Lol, ti si en cel jin-jang in Qi energija. Mogoce bi rtv lahko odprl rubrilo psevdoznanost, kjer bi lahko taksni kot si ti pisali o raznih "zivljenjskih energijah".
KKorupcija
# 19.03.2017 ob 16:32
Še posebej v okolici NEK je glavni razlog depresija ...

Naj gre kdo preveriti uradne podatke o rakavih obolenjih v Krškem, potem pa naj naredi en krog po hišah prebivalcev in dejansko prešteje rakave bolnike.

Banda genocidna! In slednje se skriva sistemsko na državni ravni.
sagoza
# 18.03.2017 ob 18:12
" Preveliko delovanje žleze zdravijo z zdravili ali z radioaktivnim jodom, če nobena od naštetih terapij ne pomaga, se ščitnica lahko tudi kirurško odstrani."

hehe, to je noro, ta folk ni normalen, najprej te nafilajo z zdravili potem še z radioaktivnim jodom in ker vse to jasno ne pomaga ti ščitnico koncu še odstranijo, to ne moreš verjet, kretenizem!

Obolenje ščitnice in izgorelost imata isti koren problema in to je dolgotrajno neravnovesje jin-janga z deficitom najpomebnejših jin organaov in to so ledvica na prvem mestu, vranica in jetra. Ledvica so skladišče Qi energije ki je ključna za vitalizacijo organov, če so ledvica v deficitu moč Qija pade kar upočasni pretok krvi, kar posledično oslabi cel sistem. Jin organi so na udaru zaradi stresa in nepravilnega načina žiljena, prehranjevanja, ki ne upošteva zmernost in ki prekomerno izrablja resurse. To je tudi temeljni vzrok izgorelosti, ljudje ki izgorevajo so do sebe neprizanesljivi saj ne poznajo meje. Ščitnica se zdravi z tonifikacijo ledvic in vranice v prvi vrsti, ker je potrbno najprej dvigniti Qi enrgijo da se lahko sanirajo ostali vpleteni organi. To se zelo uspešno počne z akupunkturo, še bolj pa z mokso in zelišči! ne pa z radioaktivnim jodom!! Pa še to, vsaka odstranitev organov ima za posledico upad Qi energije, ki je ne moreš več nazaj dobiti, torej z vsakim kirurškim posegom se za vedno spremeni človeka!

tukaj je še link za doktorje http://www.itmonline.org/arts/thyroid.ht
m
sagoza
# 19.03.2017 ob 13:43
@Love_tigBitties, mogoče boš nekega dne dojel da to pišem tebi, glede na to kako si odreagiral, ti bodo te besede še dolgo ozvanjale v ušesih in če bi to napisal pod rubriko psevdoznaost tega sigurno nebi prebral ;)

Za tiste ki niste doktorji, sem izvlekel dva ključna ostavka iz teksta ki sem ga linkal, kjer lepo opiše dinamiko obolenja. Me zanima če imajo ti naši doktorji kakšno razlago, ki je vsaj približno tako logična kot je ta. Na žalost se jim sploh ne sanja za kaj se gre, ker kocept zahodne medicine izhaja iz popolnoma zgrešene, izkrivljene osnove (zanimivo da formaši tega portala, ki so pretežno obremenjeni z socializmom, povzdigujejo znanost kapitala, ki je vzrok tej izkrivljenosti in ki jo je zakrivil prav slavni ubijalec bakterij in manipulator Louis Pasteur). Še 100 let nazaj je uradna medicina na zahodu bila Hipokratova medicina, to je ta ista medicina iz katere sta se pred 2000 leti začeli razvijati Ajurvedaska in Nani medicina, ki je je svoj vrhunec dosegla v Perziji leta 1500 in bila v času renesanse uvožena "nazaj" na zahod. Obe medicini sta konceptualno tudi zelo podobni Tradicionalni kitajski medicini! Zakaj se Hipokratova medicina na zahodu ni razila v učinkovit sistem kot sta Ajurvedaska in Nani medicina, pa je že druga zgodba, ki jo je potrebno nasloviti z "Katastrofalne posledice Crkvene tiranije" :).

Seveda je potrebno poznati vsaj osnove TCMja da bi bolje razumeli o čemu članek piše, a se da vseno z malo intuicije povezati elemente med sabo, na kratko pa sem že napisal povezave in vzroke. Za bolj poglobleno razlago pa bi bilo res potrebno odpreti novo rubriko Tradicionalna Medicina, ki jo v zeliščih imamo tudi mi v Sloveniji.

"The first cause, qi disturbance, is most frequently cited. A weakening of the stomach and spleen qi (which may be the result of emotional factors or dietary influences) produces turbid and moist substances; these are raised to the thyroid area by the stimulus of excessive liver qi (most often the result of emotional stimulus). There will thus be swelling in the neck and protrusion of the eyes. Or, to put events in a different order, as described in Comprehensive Guide to Chinese Herbal Medicine:

When [hyperthyroidism is] due to long-term depression or sudden psychic trauma, the liver no longer properly regulates the flow of vital energy and blood, liver qi stagnates, and fails to transport fluids. The fluids accumulate and transform into phlegm which then obstructs the neck with qi and gradually induces goiter. Lingering [pathologic] liver qi transforms into fire, which is manifested in fidgeting and irritability. If the fire consumes body fluids and stomach yin, the resulting yin deficiency produces heat. Even though this heat overstimulates the appetite, the patient still loses weight. If the spleen is impaired, it will be unable to transport or transform nutrients, thereby giving rise to diarrhea, gauntness, and lassitude. If heart yin is deficient [a result of lack of transported nutrients], palpitation or severe palpitation with fear, fidgeting, insomnia, and profuse sweating can be observed...."
Kazalo