Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 33 glasov Ocenite to novico!
Cepljenje, klopi
Cepljenje otrok je obvezno v 12 državah Evropske unije, tudi v Sloveniji. Foto: EPA
VIDEO
Posebna ponudba

Dodaj v

Cepljenje ne povzroča avtizma

Oddaja Posebna ponudba
11. oktober 2016 ob 14:08,
zadnji poseg: 11. oktober 2016 ob 14:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Nalezljive bolezni predstavljajo kar 42 odstotkov vseh bolezni na splošno. In čeprav smo z množičnim cepljenjem izkoreninili črne koze in iz Evrope pregnali otroško paralizo, stopnja precepljenosti otrok iz leta v leto pada.

Kot enega glavnih razlogov za to zdravstveni strokovnjaki izpostavljajo vse glasnejše nasprotovanje obveznemu cepljenju, ki se ne širi le po Sloveniji, temveč tudi po Evropi. Na drugi strani nasprotniki obveznega cepljenja menijo, da bi moral vsak starš imeti pravico, da se o cepljenju svojega otroka odloči sam, in zagovarjajo uvedbo prostovoljnega cepljenja.

Stroka ob tem opozarja, da nasprotniki obveznega cepljenja pogosto zavajajo javnost; tudi s tem, da nekateri starši prav cepljenju pripisujejo vzroke za pojav avtizma. Marko Pokorn s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja to odločno zanika, saj po njegovih besedah "ni nobenega znanstvenega dokaza za take trditve". Pritrjuje mu tudi Tadej Batellino s Pediatrične klinike v Ljubljani, ki pravi, da bi, če bi tak dokaz obstajal, tako evropska kot ameriška agencija za zdravila "uporabo takega cepiva nemudoma prepovedali".

"Prav zato, ker je večina teh bolezni, ki jih s cepljenjem preprečujemo, zaradi dobre precepljenosti izginila in jih v Sloveniji tudi 40 let nismo videli, je predstava o grožnji, ki jo ta bolezen predstavlja, v javnosti majhna oz. bolezen ne velja za nekaj nevarnega," pravi Marko Pokorn.

Davice v Sloveniji ni od leta 1967
Obvezno cepljenje otrok je dobro in koristno, menijo zdravstveni strokovnjaki. Zadnji primer davice na primer smo prav zaradi obveznega cepljenja v Sloveniji zaznali leta 1967. Prav to je po mnenju strokovnjakov razlog, da vse več ljudi nasprotuje obveznemu cepljenju.

"Cepivo rešuje življenja, rešuje pred cerebralno paralizo, rešuje pred meningitisom, rešuje pred številnimi težkimi boleznimi, ki v bistvu dejansko povzročajo hudo obolevnost in hudo smrtnost," dodaja Tadej Batellino. Drži pa, pravi Okorn, da ima lahko vsako cepivo določene neželene učinke, "a v veliki večini primerov so ti blagi, prehodni in ne pomenijo za otroka ali za cepljeno osebo nobenih resnih zdravstvenih težav". Stranski učinki, če se ti pojavijo, se sicer večinoma pokažejo v obliki povišane temperature ali lokalne reakcije.

Stopnja precepljenosti pada
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) stopnja precepljenosti v Sloveniji pada. Stopnja precepljenosti otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in okužbam s s hemofilusom influence tipa B je bila leta 2006 na ravni države 96,8-odstotna, leta 2015 pa za dva odstotka nižja, 94,8. Najbolj skrb vzbujajoč je podatek za Ljubljano, kjer je bilo lani cepljenih 91,6 odstotka otrok. Še nižji je odstotek precepljenosti proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, 93,5 odstotka (leta 2006 96,1 odstotka).

V Ljubljani je stopnja precepljenosti lani padla na 89,6 odstotka, kar je pod mejo, ki še zagotavlja kolektivno varnost pred širjenjem obolenj. Pediatrinja Eva Bevc Žunič iz Zdravstvenega doma Ljubljana pravi, da 90-95-odstotna precepljenost še preprečuje širjenje nalezljivih bolezni in ščiti tudi otroke, ki iz zdravstvenih zadržkov ne smejo biti cepljeni. "To so otroci s težjimi imunskimi pomanjkljivostmi, tisti na imunosupresivnih terapijah in otroci, ki so še premajhni, da bi bili cepljeni."

Kazni za starše, ki otrok ne cepijo
Zdravniki morajo v skladu z zakonodajo zdravstvenemu inšpektoratu še vedno prijavljati starše, ki odklanjajo cepljenje svojih otrok. "A posebnih učinkov tudi inšpektorat ne navaja, tako da smo pediatri trenutno v položaju, ko nismo povsem prepričani, kaj bi bilo najbolje," pravi Eva Bevc Žunič.

V zadnjih petih letih je zdravstveni inšpektorat letno prejel v povprečju okoli 400 prijav zdravnikov, nam je povedala zdravstvena inšpektorica Andreja Mojškrc. "V zadnjih petih letih je bilo število izrečenih glob in denarnih kazni razmeroma nizko, to je manj kot 100." Vzrok za to so dolgotrajni postopki in to, da starši v veliko primerih na ministrstvo za zdravje podajo predlog za opustitev obveznega cepljenja, s čimer se inšpekcijski postopek prekine.

V katerih evropskih državah je cepljenje otrok obvezno in v katerih prostovoljno? Kje strokovnjaki vidijo razloge za to, da je v nekaterih državah s prostovoljnim cepljenjem odstotek precepljenosti celo višji kot v državah z obveznim cepljenjem?

Odgovore bodo iskali v današnji oddaji Posebna ponudba ob 17:25 na 1. programu Televizije Slovenija.

Rok Kužel
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 11.10.2016 ob 14:20
Baje kokice povzročajo avtizem.
rabelj
# 11.10.2016 ob 14:38
Malo logičnega sklepanja glede teorij zarot o cepivih- če bi želeli podjarmiti svet a nebi bilo logično, da "substance" nebi skrili v cepivo kajti tisti ki se gredo cepiti te očitno že itak ubogajo?
frozen pingvin 2
# 11.10.2016 ob 14:34
čakam sedaj kup paničnih mamic, ki majo na porodniškah preveč časa in potem berejo razne forume o cepivih in zarotah farmacevtskih lobijev.
Darxta
# 11.10.2016 ob 14:16
Grem po kokice, komentarji bodo zabavni.
elGoyc
# 11.10.2016 ob 14:45
@amorce
Tebi dokazna logoka ne leži najbolje?
Bi prosil za dokaze, da zdravstvo oz. storka namerno zavajata.

Kar se tiče cepljenja, seveda ima lahko določene, tudi zelo hude posledice in zagotovo vsak, ki ga to doleti dvomi o potrebnosti in koristnosti cepljenja.
Ampak koristnost cepljenja je za celotno populacijo najmanj milijonkrat boljša opcija. Danes ljudje tega seveda ne vedo več, ampak smrtnost dojenčkov in otrok zaradi nalezlivih bolezni je bila včasih tudi do 50%, sedaj pa se to meri v promilih.
joshko
# 11.10.2016 ob 15:44
to z avtizmom spada k yetiju,nlp,luminatijem,poštenosti JJa...
ginza
# 11.10.2016 ob 14:51
@rabelj:Npr. HPV in rak materničnega vratu- z malo vzdržanega spolnega življenja cepivo najbrž sploh nebi bilo potrebno.

Edini način, da se ogneš HPV-ju, je, da nikoli ne seksaš. Pa vso srečo.
zozozo
# 11.10.2016 ob 15:58
@pazi_mina -

A tvoj otrok ve, kaj je kinetična energija? A detajlno razume formulo W=mv^2?

Če je še ne, potem ga lahko varno pustiš laufat čez avtocesto, ker mu nepoznavanje fizikalnih zakonov očitno onemogoča, da bi ga kdo povozil.
eustace008
# 11.10.2016 ob 15:49
pri cepljenju in precepljenisti populacije se mi poraja podobno kot če bi dejal, zakaj bi jaz delal če se pa prijavim na socialne transferje pa živim ravno tako

......takrat ko pa ta logika gre po matematično v limito...... vsi prenehajmo delat pa gremo na socialo.....se ravnovesje poruši in sistem propade

podobno bo pri cepljenju nekaj let bo šlo da bodo določene skupine zavračale cepljenje, ko pa stvar uide izpod nadzora bomo pa gledal podobne prizore kot smo jih letos gledal iz Brazilije, ko so astronavti v skafandrih korakal po vaseh pa vse povprek šprical (ne gre ravno za podoben primer ampak ukrepi ob pandemiji bi bili podobni)
čofotalček
# 11.10.2016 ob 15:06
@mandan

Se popolnoma strinjam.
Medicina se pač odziva tako kot se. Njena narava in pristop so statistični, torej za veliko večino drži. V kolikor pa zapadeš v tistih 0,02% pa si ga najebal.

Tako pač je.
zozozo
# 11.10.2016 ob 16:03
@pazi_mina - Moj otrok je pa cepljen, pa tudi nima nikoli prehlada. Zraven pa še totalno rastura v Minecraftu. Mogoče cepiva povzročajo talent za Minecraft?
Treblinko
# 11.10.2016 ob 15:53
Ko bereš teoretike zarot ne moreš mimo spoznanja, da so tem posameznikom področja kot so biologija, kemija, fizika..precej neznana. pa najglasnješi so..in po njihovo se očitno družba sploh ne potrebuje izobraževati ker je itak vse fejk, živimo kot baterije za zlobne vesolce. katere seveda obvladujejo illuminati, njih pa farmacevtske korporacije, njih pa bildenbergi..no, na vrhu so pa seveda rothchildi..simpl...bolezni so fejk, ne se cepiti vse je v glavi..pajade.
zozozo
# 11.10.2016 ob 15:53
Cepljenje ne povzroča avtizma

Res je. Res je tudi, da striptiz ne povzroča kariesa. Ampak na takšno neumnost nihče ne pomisili, ker pač novinarji ne pišejo non-stop člankov, v katerih se skupaj omenja striptiz in karies.

Če bi mediji ene par let ignorirali te neumnosti o cepivih in avtizmu, bi se na to sčasoma pozabilo.
Siouxie
# 11.10.2016 ob 15:52
Umira se od bolezni, ne od avtizma. Sicer pa je danes že vsak za ustanovo - motnje koncentracije ima vsak drugi otrok, disleksija, alergija na šolsko klop in primerno obnašanje, vsak mulo bi imel že spremljevalko med poukom, mamice jim vmes še dudo dajo, da lahko spančkat grejo, ko se utrudijo seštevat. Seveda pa noben problem, ko je treba igrat igrice, tam pač ni avtizma. Starši pretiravajo, hkrati pa ogrožajo druge otroke, ki bi se sicer cepili, a še niso dosegli primerne starosti za cepitev. Če ne verjameš v cepivo, se vrni s časovnim strojem v srednji vek in pojdi iskat kugo, pa nadeni si alu folijo na glavo - da CIA slučajno ne prebere vaših misli, medtem ko na FB-ju delite slike svojih necepljenih sončkov ...
BojanD
# 11.10.2016 ob 16:01
=Ga tudi [dokaza, da cepljenje povzroča avtizem] nihče ne išče. Klinični testi so zelo dragi in farmacevtska industrija prav gotovo ne bodo investirala v nekaj, kar ji zbija profit.=

Tukaj je kar nekaj napak:
1. Dokazi niso nujno samo klinični testi. Predvsem za povezavo z avtizmom gre predvsem za epidemiološke observacijske študije.
2. Teh študij se seveda lahko loti tudi kdo drug, ne zgolj farmacevtska industrija.
3. Ene take študije se je lotila celo proticepilska organizacija. Študija ni našla nobenih dokazov.
krawica
# 11.10.2016 ob 17:19
ohinah: In tvoja prisrčna familiarna ankedota nam pove točno kaj? Da znaš govorit bedne štorije?

Imela sem dedka z otroško paralizo. Vesela sem, da obstajajo cepiva in da te grozljive bolezni takorekoč ni več.
zozozo
# 11.10.2016 ob 16:13
@KKorupcija - Italijanska sodišča niso znanstvene ustanove. Saj se še vsi spomnimo, da so na zaporne kazni obsodili seizmologe, ker niso napovedali potresa.
zzob
# 11.10.2016 ob 16:54
Ko sem pred leti raziskoval družinsko drevo in bral stare matične knjige, sem bil presenečen, koliko otrok je še v 19. stoletju in v začetku 20. stoletja umrlo do desetega leta starosti, dostikrat prav zaradi otroških bolezni. Nekaj že bo na tej precepljenosti, kajne?
Siouxie
# 11.10.2016 ob 15:57
Če pa res želimo polematizirat o smiselnosti cepljenja, dajmo raje o tem za katere bolezni bi moralo biti obvezno. Npr. HPV in rak materničnega vratu- z malo vzdržanega spolnega življenja cepivo najbrž sploh nebi bilo potrebno.

Seveda. Spolna vzdržnost deluje, kot smo videli že stokrat, posebej pri posiljevalcih. Za tvojo informacijo: virus se širi tudi pri porodu ali prek obleke! Pa preberi si kaj, preden spet neumnost zineš. Evo, ti olajšam: http://www.viva.si/Ginekologija-in-porodni%C5%A1tvo/1365/Oku%C5%BEba-s-humanim-papiloma-virusom-HPV

Če bi morali že izbrati obvezno cepljenje, bi morali tisto proti cepcem. Na žalost takega cepiva še dolgo ne bo. Edino neumnost nas bo pobrala ...
tvojfrend
# 12.10.2016 ob 09:32
Pojdite se hitro cepit, ker je neškodljivo.

Umrlo več pacientov zaradi cepljenja, kot pa zaradi bolezni, ker cepiva so učinkovita. :)

makoshark
# 11.10.2016 ob 17:45
Tako je, korporacije so humanitarne organizacije, ki jim je izključno za dobrobit človeštva. Dobiček je korporacijam v zadnjem planu.

Tudi korporacija, s katerim izdelkom ustvarjaš svoje "sijajne" komentarje in jih pošiljaš na MMC, ni humanitarna organizacija in ji ni izključno za dobrobit človeštva. Dobiček ji je v prvem planu.
serpent
# 11.10.2016 ob 16:49

mataj-finance je napisal(-a)

"ni nobenega znanstvenega dokaza za take trditve".

Ga tudi nihče ne išče. Klinični testi so zelo dragi in farmacevtska industrija prav gotovo ne bodo investirala v nekaj, kar ji zbija profit.


Spet si izmušljuješ stvari na pamet. Kot prvo, farmacevtski industriji bi neučinkovitost cepiv povečala dobiček, ker zdravljenje bolezni ki jih preprčimo s cepivi, je mnogo mnogo dražje kot cepiva. Kot drugo pa je ogromno študij ki je iskalo povezavo med MMR cepivom in avtizom in niso našli nobene povezave: http://i.imgur.com/VrXnL
ns.png


Sicer pa od takega naivnega teoritika zarot, ki mu že osnovne logične miselne operacije povzročajo težave, in ki celo misli da se cepiva injicirajo direkt v kri, niti nekega koherentnega z dokazi podprtega prispevka k tej novici ni za pričakovat. Praktično do sedaj niti enkrat nisi za svoje neumnosti podal trdne dokaze - torej ensotavno pričakujep da ti zaupamo na besedo - in verjami da te na tak način ljudje zmožni kritičnega razmišljanja, ki sta jim dokaz in resnica veliki vrednoti, ne morejo jemati resno.
amorce
# 11.10.2016 ob 16:37
KKorupcija banda je vso zdravstvo po svetu.
BojanD
# 11.10.2016 ob 16:36
=Ravno v tem je hakeljc (gl. moj prejšnji komentar). Posameznika celotna populacija prav en drek briga in prav je tako. Nismo več v komunizmu.=

Res je, prav je, da se posameznik sam odloči. Je pa tudi prav, da je ta posameznik zato kaznovan: z globo (kot je to pri nas), s prepovedjo obiskovanja vrtcov, šol, univerze (kot je to v Kaliforniji, učbeniški primer komunizma ;) ). Ampak zanimivo, da se prav tisti posamezniki, ki najraje igrajo na karto svobode odločanja na družbenih plečih, potem pritožujejo, ko je treba tako globo ali drugo družbeno ceno plačati. Ampak saj nismo vajeni kakšnega smisla od proticepilcev, ne?
amorce
# 11.10.2016 ob 16:32
COP kako pa veš da boga ni al pa je ... ne eno in ne drugo ne moreš dokazat ... sicer sem vernik a logični vernik ne neki zasanjanec
izo
# 11.10.2016 ob 16:01
Če pa res želimo polematizirat o smiselnosti cepljenja, dajmo raje o tem za katere bolezni bi moralo biti obvezno. Npr. HPV in rak materničnega vratu- z malo vzdržanega spolnega življenja cepivo najbrž sploh nebi bilo potrebno.

Seveda. Spolna vzdržnost deluje, kot smo videli že stokrat, posebej pri posiljevalcih. Za tvojo informacijo: virus se širi tudi pri porodu ali prek obleke! Pa preberi si kaj, preden spet neumnost zineš. Evo, ti olajšam: http://www.viva.si/Ginekologija-in-porodni%C5%A1tvo/1365/Oku%C5%BEba-s-humanim-papiloma-virusom-HPV

Če bi morali že izbrati obvezno cepljenje, bi morali tisto proti cepcem. Na žalost takega cepiva še dolgo ne bo. Edino neumnost nas bo pobrala ...


amen. glede določenih zadev je očitno slovenija še v srednjem veku. no, sej potem je marsikaj jasno..
T-bag
# 11.10.2016 ob 15:55
vsa stroka pravi da cepljenje ne povzroča avtizma

po internetu kroži verižna e-pošta ki pravi da ga

seveda 3/4 folka verjeame emailom.
anity
# 12.10.2016 ob 07:33
Ali bi se lahko nasi doktorji priceli izobrazevati po dejanskih raziskavah ali je pri nas edina raziskava zanje tista, ki jim v denarnico poslje denar???
zozozo
# 11.10.2016 ob 17:05
@zzob - Smrtnost otrok (in tudi mlajših odraslih) se je od 19. stoletja zmanjšala zaradi treh faktorjev:

(1) Povečana splošna varnost v gospodinjstvu, prometu in industriji, zaradi državne regulacije
(2) Povečana varnost pred bakterijskimi okužbami, zaradi boljše higiene in predvsem antibiotikov
(3) Povečana varnost pred virusnimi okužbami, zaradi higiene in predvsem zaradi obveznega cepljenja

Nasprotniki cepljenja pogosto trdijo, da je (1) in (2) že samo po sebi zmanjšalo smrtnost, pri tem pa pozabljajo, da pod (3) ne spadajo samo ošpice in ptičja gripa, ampak tudi črne koze in otroška paraliza.
BojanD
# 11.10.2016 ob 16:43
=Ce bi si prebral dokument bi vedel, da je italijansko sodišče odločilo na podlagi internih dokumentov GlaxoSmith, kjer so že njihovi testi pokazali, da omenjeno cepivo povzorča avtizem.=

Zakaj je potem italijansko prizivno sodišče en tak primer že razveljavilo? Če je vse tako hudo očitno? Se ta zarota širi tudi na sodišča, a?

V internem dokumentu, o katerem govoriš, so zapisani vsi dogodki, ki so se zgodili nekaj tednov po cepljenju. Vsi! Med drugim so zapisane tudi zlomljene roke, razbite lobanje, ugrizi pajkov. Je torej ta dokument dobra popotnica, da vsak, ki si je kmalu po cepljenju zlomil roko, lahko toži za odškodnino? No, lahko si predstavljaš, kako si je na to vprašanje odgovorilo prizivno sodišče.
zozozo
# 11.10.2016 ob 16:17
@KKorupcija - Obstajajo tudi raki, ki jih ubije (oz. pomaga ubiti) aspirin. To še ne pomeni, da je aspirin čudežno zdravilo za raka, ali pa čudežno zdravilo na sploh.
zozozo
# 11.10.2016 ob 16:01
Da cepiva povzročajo autism

Ne vem za avtizem, ampak očitno povzročajo nepismenost.
BojanD
# 11.10.2016 ob 15:26
=od ptičje gripe jst zdravstvu popolnoma nič več ne vrjamem in pri tem bo ostalo elGoyc ... to so skupek plačanih lažnicev za iztrebljanje populacije ...=

Saj veš, kako pravijo. Never go full tin foil hat.
tvojfrend
# 12.10.2016 ob 09:43
Thimerosal ni toksičen,Zato ni problem živo srebro v cepivih, ampak v ribah. :)

tvojfrend
# 12.10.2016 ob 09:30
Pravzaprav formaldehid v cepivu ni problematičen, ker ga telo tudi samo proizvaja pravi FDA (Food and drug Administration)anity
# 12.10.2016 ob 07:39
Vsi tisti, ki menite, da sistem zeli cim manj bolnih imate tezavo. Farmacija in zdravstveni sistem v tej "demokraciji" imata korist izklucno od bolnih ljudi. Kako pa naredis dovolj "zadovoljnih" strank, ki se morajo nato vracati po to in ono "zdravilo"? Ko dobis vsakic pri obisku dr. vreco zdravil, ves da si zanje "dobra stranka" in tvoje zdravljenje se seveda do smrti ne konca.
tvojfrend
# 12.10.2016 ob 01:14
Pridite k meni na cepljenje, ker imamo profit. :)

Največji profit imamo pa s kemoterapevtiki. Vzemite moj strup za moj profit. :)Če bo prodaja upadla, potem pokličimo na pomoč predsednika države, da naredi propagando v prid cepivom.

amigo
# 11.10.2016 ob 22:57
Otroške bolezni so bile najbolj razširjene pred dobrimi 100 leti. Nato je njihova pogostnost začela padati in se je že pred uvedbo cepljenja zmanjšala pri nekaterih boleznih tudi za več kot 10 krat. Cepiva vsebujejo med drugim živo srebro, zelo hud strup.
Kar se tiče avtizma se je ta bolezen zelo razširila. Več cepljenj več avtizma. Tudi cepljenje proti gripi je blažev žegen. Na enem gradbišču se je cepilo 18 delavcev. Dva sta bila odsotna in se nista cepila. Vsi cepljeni so zboleli, necepljena pa ne.
Pri nas ni nobenih raziskav o posledicah cepljenja, zato naši zdravniki pač ponavljajo rezultate tujih raziskav. Ki jih financirajo, ne boste verjeli, proizvajalci cepiv.
Lani je v Ljubljani neka med. sestra dobila ošpice, čeprav je bila dvakrat cepljena.
tvojfrend
# 12.10.2016 ob 09:07
Alkohol ne povzroča mačka, ampak je problem spanje. Pred spanjem sem se namreč počutil odlično. :)

tvojfrend
# 12.10.2016 ob 01:03
Sicer je res, da verniki verjamejo, da cepivo ne povzroča umiranje živčevja zaradi dodanih težkih kovin, vendar nekako ne moremo ignorirat tiho epidemijo. :)Le zakaj se dodaja živo srebro v cepiva? Kako vpliva živo srebro?

bojanvasiljevic
# 11.10.2016 ob 18:09
Neposredne povezave s to zgodbo ni, pa vendarle. Če samo preberete dogodke izpred 50-ih let znanstvene srenje iz renomiranega Harvarda in njihove resnicoljubnosti, potem ugotoviš, da so tudi oni samo ljudje. Pa še pol stoletja je vmes minilo, kar dokazuje lahkotnost sprejemanja trditev tudi pri znanstveni srenji. Nobene skepse. Takrat so zlahka podlegli financam proizvajalcev sladkorja.

https://slo-tech.com/forum/t682149/0
evaevi
# 11.10.2016 ob 17:00
IN saj res:
kje so zdaj vse tiste gore Tamifluja?
Ni namreč bilo sporočeno, da je po normalnem pričakovanju
strokovno uničen,
zato se mi zdi povsem možno, da je bil podarjen ali celo prodan kam v
nerazvitejše dele sveta.
zozozo
# 11.10.2016 ob 16:43
@KKorupcija -

Torej se ti zdi upravičeno, da se miljone otrok futra z ritalinom? So vsi ti otroci res avtisti? Je ADD res ista bolezen kot Asperger in ista bolezen kot klasični avtizem, ko se ljudje ne morejo naučiti jezika?

Malo izračunaj - kaj se farma industriji bolj splača? Prodat vsem otrokom eno ali dve dozi cepiva, ali pa prodati 10% otrokom tablete, ki jih morajo leta in leta jemati vsak dan? V katero od teh dveh opcij bi bila industrija pripravljena vložiti več denarja in več lažnive propagande? Se spomniš, ko so naveliko prodajali antacide, in se trudili preprečiti prodajo zdravil za helikobakter? Se spomniš, ko so propagirali kronična zdravila za "sindrom nemirnih nog"?

Ampak ja, logika nima veze. Važno je, da cepiva predpisuje država, torej mora tam biti neka zarota, avtizem pa prodajajo new age alter kontra vebsajti, torej je tam vse moralno čisto.
Enki
# 11.10.2016 ob 16:36
@Kkorupcija

Saj ne pravim, da temu ni tako. In ja, zdravstvo je ena velika korupcija in piramidna shema.

Ampak, ti opisuješ zadeve, kot da so značilne samo in le za Slovenijo... lol

Prosim poglej si malo druge države. Zelo malo jih je z boljšim in manj koruptivnim zdravstvom. Velika večina jih ima le slabši in bolj koruptiven sistem, vendar se jim hitro bližamo.
KKorupcija
# 11.10.2016 ob 16:32
Dobro vem kako zgleda slovenski zdravstveni business. Pred kratkim sem končno slišal, da se je direktor neke splošne bolnišnice odločil in zdravila, ki se uporabljajo ob kemoterapiji narocil direktno od dobavitelja po 800% nižji ceni, kot pa sta ga ponujala dva usklajena slovenska ponudnika. Zdravila vredna 40.000 eur po prodajni ceni dobavitelja, so politična slovenska pharma podjetja prodajala za 300.000 eur, razlike v ceni med ponudbama pa 1000 eur.

To je slovensko zdravstvo v kratkem. Navadna korumpirana banda.
zozozo
# 11.10.2016 ob 16:32
@KKorupcija -

Nisem nič našel o tem cepivu in avtizmu, so pa članki, kjer piše, da je (od milijonov otrok, ki so bili cepljeni), nekaj otrok umrlo v desetih dneh po cepljenju, in da GSK trdi, da gre za čisto naključje, in da toliko otrok umre v istem času tudi, če niso cepljeni.

Sicer dvomim, da je to res. Vsako cepljenje je tveganje, enako kot vsako jemanje zdravil. Stranski učinki, tudi hudi, se lahko zgodijo. Nihče nikoli ni trdil, da je cepljenje 100% varno. Se pa da zlahka izračunati, da je to veliko bolj varno, kot da pustimo, da se bolezni širijo kot v srednjem veku.

Torej ja, cepljenje ti lahko pusti hude posledice, lahko te tudi ubije. Ampak še vedno ti ne more povzročiti avtizma, tam gre res za čisto naključje, kar so pokazale številne študije.

Število avtistov je v porastu zaradi stalnih razširitev definicije avtizma tj. "avtisičnega spektra". Po sedanjih kriterijih bi lahko diagnozo na "spektru" dobila vsaj desetina, če ne petina populacije. Če hočeš dober razlog za jezo nad farma industrijo, pusti cepiva, in se raje vprašaj, kako in zakaj je prišlo do tega, da milijone zdravih otrok po svetu dnevno futrajo s tabletami, da so potem bolj "skoncentrirani", tj. bolj pridni.
Enki
# 11.10.2016 ob 16:27
KKorupcija

Res ne vem kje pa ti živiš, da slovenske zdravnike tako teptaš. Si mogoče že slišal za UN in WHO?

Ja? Potem bi lahko vedel, da odkar je Jugoslavija razpadla, mi nimamo "naših" zdravnikov, ampak imamo naftne zdravnike.

Isto kot po celem Svetu in tu ena Slovenija nima nekih vzvodov, da bi se lahko borila proti Rockefellerjem in naši zdravniki niso popolnoma nič drugačni kot 90% zdravnikov po Svetu.

Kitajska s svojo tradicionalno medicino je malo drugačna, to je pa to.

Eno vprašanje... kako je mogoče, da imajo v svinjski, onesnaženi Kitajski do 80% manj rakavih obolenj po številu prebivalcev kot ena čista, zelena Slovenija?
zozozo
# 11.10.2016 ob 16:11
@KKorupcija - Daj ne piši neumnosti. Konoplja je rastlina. Marihuna je posušen cvet konoplje, in je torej že po sami definiciji droga (kar ne pomeni isto kot "mamilo"), enako kot npr. posušeni listi mete ali materine dušice.

Ob tem je marihuna še blago mamilo, ki lahko pomaga blažiti simptome pri mnogih boleznih. Ne more pa pozdraviti ne angine ne prehlada ne sladkorne bolezni ne raka. Zdravilo je na enak način kot lekadol, ne pa kot npr. penicilin

In sploh ne vem od kod ti ideja, da so tisti, ki so proti šarlatanski paraznanosti o cepivih isti ljudje, ki so proti splošno dokazani in zlahka ponovoljivi znanosti o učinkih marihuane.
gassss
# 14.11.2016 ob 13:46
sama cepiva ne povzročajo avtizem. avtizem je nenormalna reakcija imunskega sistema na cepiva.[/b]zakaj telo tako reagira pa je krivo predvsem okolje(slabšasnje kakovosti zraka,vode,hrane,pretirana uporaba antibiotikov, tudi starsev pred rojstvom,mogoce sevanje v času nosečnosti itd.)
adrenalincek
# 07.11.2016 ob 17:09
@ zozozo
Ne piši bedarij o zadevah o katerih nimaš pojma, o onoplji npr.
Konoplja je zel in je zdravilo! Dokazano!
Kazalo