Upokojenki grozi, da se bo morala sredi oktobra izseliti iz stanovanja. Foto:
Upokojenki grozi, da se bo morala sredi oktobra izseliti iz stanovanja. Foto:

Zgodba se je zapletla na začetku februarja leta 2009, nekaj mesecev po podpisu posojilne pogodbe in vpisu hipoteke na nepremičnino. Zdaj že nekdanji partner upokojenkine vnukinje je našel drugo osebo, ki je vrnila posojilo, v zameno za to pa naj bi upokojenka hipoteko na svoji nepremičnini tokrat vpisala v korist novega posojilodajalca. "On je prišel z notarko iz Velenja k meni domov. Podpisali smo neke papirje, notarka je rekla, da dela pogodbo za štiri mesece," pripoveduje upokojenka.

V letu dni trikrat prodali stanovanje
Kot se je pozneje izkazalo, upokojenka ni podpisala posojilne pogodbe, temveč je očitno zavedena nepremičnino drugemu "posojilodajalcu" prodala, in sicer za 120.000 evrov, ki jih, kot trdi, ni nikoli prejela. Čez štiri mesece je bilo stanovanje prodano naprej, spet za 120.000 evrov. Že tretja kupoprodajna pogodba je sledila čez štiri mesece, tokrat je bila prodajna cena 150 tisočakov. In šele ko je zadnji kupec potrkal na vrata, češ da je to njegova nepremičnina in da se mora iz stanovanja izseliti, je upokojenka spoznala, da ni več lastnica lastnega doma.

"Notarka je delala papirje, da sem jaz stanovanje prodala. Ampak nisem prodala. Notarka tudi ni bila pri sprejemu denarja, ker denarja nikoli ni bilo." Na vprašanje, kako je mogoče, da ni vedela, kakšno pogodbo podpisuje, odgovarja: "Notarka ni prebrala prodajne, ampak posojilno pogodba za štiri mesece."

11 mesecev plačevala posojilo zadnjega kupca
Ker upokojenka ni želela izročiti ključev in zapustiti stanovanja, je zadnji kupec od nje zahteval plačilo 10 tisoč evrov in plačevanje mesečnih obrokov posojila, ki ga je najel pri banki. "Vsak mesec sem šla na banko in nakazala 450 evrov, skupaj 11 mesecev. Potem pa sem spoznala, da je to stanovanje prodano in da sem jaz tu kot podnajemnica, da zato plačujem."

Ko je nehala nakazovati denar, je posojilo očitno nehal odplačevati tudi kupec. Koprsko okrajno sodišče bo tako zdaj na podlagi izvršbe SKB banke in pristopnega upnika Zavarovalnice Triglav nepremičnino z izklicno ceno 94 tisoč evrov skušalo prodati na javni dražbi. "Zdaj, 13. oktobra, bo deložacija, prodajali mi bodo stanovanje. Ne vem, kam naj grem. Kam? Nimam denarja, da bi najela stanovanje, edino v tale park lahko grem."

Je notarka sodelovala pri prevari?
Ključni trenutek v vsej zgodbi je bil, ko je velenjska notarka Frančiška Persea Cetin upokojenki na njenem domu v Kopru v podpis dala kupoprodajno pogodbo za njeno stanovanje. Pogodbo je podpisala v prepričanju, da gre za hipoteko za zavarovanje posojila. Proti velenjski notarki, ki je z istim posojilodajalcem sodelovala v še nekaterih domnevno spornih poslih, je državno tožilstvo v Celju vložilo zahtevo za preiskavo na celjskem Okrožnem sodišču.

V oddaji Posebna ponudba, ki bo na sporedu ob 17.25 na 1. programu Televizije Slovenija, bodo pod drobnogled vzeli delo notarjev in predstavili še številne druge zgodbe, v katerih so ti odigrali ključne vloge pri oškodovanju ene izmed strank. Kje je njihova odgovornost in kdo nadzira njihovo delo? V 21 letih obstoja Notarske zbornice Slovenije so zgolj enemu notarju odvzeli licenco.