Letošnji evropski teden varnosti in zdravja pri delu poteka v okviru celoletne kampanje za zdrava delovna mesta. Foto: BoBo
Letošnji evropski teden varnosti in zdravja pri delu poteka v okviru celoletne kampanje za zdrava delovna mesta. Foto: BoBo

Prav obvladovanju stresa na delovnih mestih je namenjena letošnja evropska kampanja Zdravo delovno okolje 2014-2015. Raziskave kažejo, da sta na delovnem mestu kot dejavnika tveganja najpogosteje izpostavljena delo s težavnimi strankami ter delo pod časovnim pritiskom.

Ob tem pa predsednik društva varnostnih inženirjev Ljubljana Miran Pavlič opozarja, da se počutje na delu prenaša tudi v zasebno življenje in vpliva na raven sreče posameznika. "Za dosego višje ravni sreče posameznika je treba izboljšati delovne razmere ter preprečevati preobremenjenost ali razne oblike psihofizičnega nasilja."

Po mnenju Pavliča bi se zato morali vsi zavzemati za varne in zdrave delovne razmere, ki omogočajo življenje brez poklicnih bolezni in delovne invalidnosti. Za doseganje teh ciljev pa je po mnenju Pavliča treba uvesti nekaj ukrepov, med njimi bi bil sistem bonusov pri prispevnih stopnjah za poškodbe pri delu glede na kazalnike stanja varnosti v posameznem podjetju ali panogi.

Treba pa bi bilo tudi ustanoviti nacionalno strokovno-znanstveno organizacijo, ki bi izvajala dejavnosti na področju varstva pri delu. Te se ne smejo nanašati samo na odnos med delodajalcem in delavcem, ampak morajo preiti tudi na bivalno okolje in prosti čas.