Zdravje
Kirurgija
S spremembo zakonodaje naj bi reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike. Foto: Pixabay
       Če je vlada toliko časa odlašala in se ni spomnila takšnega predloga, zakaj je treba tako na hitro sprejemati stvari, če se poskrbi za paciente. Ta razlog, da se to sprejema za nazaj, v naših očeh ni z ničimer upravičen.       
 Zdenka Čebašek Travnik, predsednica zdravniške zbornice
Milojka Kolar Celarc, odhajajoča ministrica, na sejo ni prišla. Foto: BoBo
VIDEO
Skupni odbor o zdravstvu

Dodaj v

Kljub dvomom in opozorilom podpora olajšanemu najemanju tujih zdravnikov

Spreminjanje zakonodaje zaradi zaposlovanja tujih zdravnikov
5. julij 2018 ob 17:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Novoustanovljeni skupni odbor DZ-ja za dopolnitve zakona o zdravniški službi je na prvi seji podprl predlog, ki naj bi reševal razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike.

Skupni odbor DZ-ja je bil ustanovljen na torkovi izredni seji in je prevzel naloge vseh preostalih odborov in komisij DZ-ja, ki še niso bili ustanovljeni. Njegova prva naloga bo obravnava dopolnitev zakona o zdravniški službi, na dnevnem redu četrtkove seje pa ima še nekaj predlogov stališč do različnih evropskih direktiv in uredb.

Predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi je pretekli teden na dopisni seji sprejela vlada, ki opravlja tekoče posle, in ga po nujnem postopku poslala v sprejetje v DZ. S sprejetjem dopolnitev se mudi, saj naj bi odpravile nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji, s čimer naj bi reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike.

Kljub številnim kritikam sprejeto
Več poslancev je vodstvu ministrstva za zdravje na čelu z ministrico, ki opravlja tekoče posle, Milojko Kolar Celarc očitalo, da se je reševanja razmer na področju otroške kardiologije lotevalo z "gasilskim ukrepom", ker ni pravočasno poskrbelo za sistemske ukrepe. Tako je Jelka Godec (SDS) ministrstvu navrgla, da sprejetje dopolnitev zakona po nujnem postopku izsiljuje s populističnimi opozorili o ogroženosti otroških življenj, kar je po njenih besedah neodgovorno.

Miha Kordiš (Levica) je opozoril, da gasilski ukrep, ki ga je vlada oz. ministrstvo ponudilo kot rešitev za pomanjkanje domačih kardiologov, v sebi skriva demontažo javnega dobrega v zdravstvu. Po njegovih besedah bo zaradi dragih podjemnih pogodb s tujimi strokovnjaki javni denar odtekal v zasebne žepe. Pojasnila ministrstva, da dopolnitve zakona ne bodo imele večjih finančnih posledic, je zato označil za neresne in zavajajoče.

Jože Lenart (LMŠ) je prav tako poudaril, da dopolnitve zakona, ki jih je pripravilo ministrstvo, težav na dolgi rok ne bodo rešile. Je pa dejal, da gre za nujen interventni ukrep, ki ga v zdajšnjih okoliščinah velja podpreti. Bolj kritična je bila Iva Dimic (NSi), ki je zakonski predlog označila za še en primer žalostne zapuščine ministrice Kolar Celarčeve in drugih vodilnih na ministrstvu, ki po njenih besedah v štirih letih niso naredili tega, kar bi morali.

Nekaj poslancev je ocenilo, da zakonski predlog ne določa, kdo bo preveril in odgovarjal za strokovnost tujih zdravnikov. V bran ministrstvu je stopil Igor Zorčič (SMC). Po njegovih besedah nekateri poslanci ministrstvu očitajo, da se pri dokazovanju nujnosti dopolnitev zakona zateka k populizmu, pri tem pa samo uporablja populistične razlage. Dodal je, da specifičnost problematike otroške kardiologije upravičuje interventni ukrep.

Kolar Celarčeva se seje odbora ni udeležila. Državna sekretarka na ministrstvu Ana Medved pa se je znova dotaknila ustanovitve Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni. Po njenih besedah se je ministrstvo z ustanovitvijo inštituta kot samostojnega javnega zavoda želelo izogniti monopolom v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki so tudi bili vzrok za kadrovsko stisko na področju otroške kardiologije.

Andrej Šircelj (SDS) je zato pozval Medvedovo, naj "v dobro slovenskega zdravstva in bolnikov" monopolom, ki jih navaja, doda imena in priimke. Predlagal je, da lahko zaradi tega sejo odbora zaprejo za javnost. Medvedova pa je odgovorila, da o konkretnih imenih ne želi in ne more govoriti, tudi ne na zaprti seji odbora.

Kritična tudi zdravniška zbornica
Kritičen do ravnanja ministrstva je bil tudi predstavnik Zdravniške zbornice Slovenije Žiga Novak. Po njegovih besedah številne pripombe parlamentarne zakonodajnopravne službe na zakonski predlog potrjujejo, da je ministrstvo predlog pripravilo v veliki časovni stiski. Ministrico Kolar Celarčevo in njene sodelavce je zato vprašal, zakaj so čakali toliko časa. Opozoril je, da bodo trajno rešitev vprašanja otroške kardiologije prinesli zgolj sistemski ukrepi.

Retroaktivnost zakona
Sicer so poslanci zavrnili dopolnila, ki jih je predlagal SDS, so pa sprejeli dopolnila odbora, ki jih je pripravilo ministrstvo na podlagi pripomb zakonodajnopravne službe. Ta je med drugim opozorila, da predlagana določba v 3. členu učinkuje za nazaj, retroaktivnost posameznih zakonskih določb pa je dopustna le, če to zahteva javna korist in če ne posega v pridobljene pravice posameznika.

Tudi zdravniška zbornica je pred kratkim opozorila, da takšna določba vnaša v pravni red retroaktivnost, ki ni v javnem interesu in ki posledično zmanjšuje varnost zdravljenja otrok. Po mnenju zbornice je ministrstvo s tem nakazalo, da bo v sodelovanju z inštitutom za otroške srčne bolezni že v času pred morebitnim sprejetjem dopolnitev zakona "omogočilo nezakonito opravljanje zdravstvene dejavnosti tujim zdravnikom".

Dopolnilo k 3. členu, ki ga je sprejel odbor, zato jasneje določa krog posameznikov, za katere se bo zakonska določba uporabljala retroaktivno. Poleg tega dopolnilo izrecno opredeljuje časovno obdobje uporabe določbe.

DZ bo dopolnitve zakona o zdravniški službi obravnaval predvidoma v torek na izredni seji.

Okrepitve iz tujine
Po poročanju Radia Slovenija prihodnji teden v Slovenijo prihajata otroški kardiolog in srčni kirurg iz Združenih držav Amerike, ki bosta tu stalno prisotna. Poslanske skupine glede sprejetja zakona naj ne bi imele večjih pomislekov, jih je pa nekaj predložila zakonodajna pravna služba, pa tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki nasprotuje predlagani retroaktivnosti.

Odločbo za delo tujih zdravnikov, ki bo lahko veljala največ za eno leto, bo izdal minister za zdravje, a le v izjemnih primerih, ko javni zdravstveni zavodi ne bodo mogli zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti. Tuji zdravniki pa bodo po poročanju Radia Slovenija zaposleni po podjemnih pogodbah, zaradi česar je že slišati očitke o dvotirnem sistemu in ustvarjanju zdravniških kast, redno zaposlenih in bolje plačanih s podjemnimi pogodbami.

Posnetek seje:

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
grumpycat
# 05.07.2018 ob 09:13
Ko so na intenzivnem oddelku pediatricne klinike zeleli 20% visje place zaradi preobremenjenosti in zahtevnosti dela, je bilo to nezaslisano. So bili ozigosani kot grabezljivci. Tako s strani vodstva UKCLj, medijev kot raje.
Ko zdravniki opozarjamo na kadrovske stiske nam birokrati kazejo statistike kako nas je v resnici dovolj (na posteljne fonde in stevilo ambulant), statistika pa ne uposteva zdravnikov na bolniskih, na izobrazevanjih, terciarnih obremenitev - ucni procesi in raziskovalna dejavnost in dopustov ter dejstva, da so ambulante prepolne.
Sedaj bodo tuji zdravniki placani po urnih postavkah, ki so 6x visje od nasih. Ker je bilo nezaslisano placati 20% (torej 1.2x) vec slovenskemu preobremenjenemu zdravniku. In placati bo treba tudi tolmace. In sedaj se ad hoc sprejema zakone, cel mandat Cerarjeve vlade se pa ni dalo normalno z vlado pogovarjati. Retrogradnost je v pravnem svetu zelo problematicna. Gotovo je treba situacijo nekako resiti. Bo pa ta resitev verjetno prinesla nove tezave (kdo bi delal za 6x manj, ce lahko zasluzi 6x vec, v istem javnem sektorju). In se vedno ni nikogar, ki bo za nastalo situacijo, ki pomeni zacetek kolapsa slovenskega zdravstva, prevzel odgovornost. Ta se pa zanesljivo bliza.
amigo
# 05.07.2018 ob 08:34
Kot je poročal Radio Slovenija, že prihodnji teden v Slovenijo prihajata otroški kardiolog in srčni kirurg iz Združenih držav, ki bosta tu stalno prisotna.

Naš kardiolog odhaja v Insbruck. Prihaja pa Amerikanec. Koliko bo ta avantura stala slovenske davkoplačevalce?
GoodFella
# 05.07.2018 ob 09:41
Zdi se mi, da nekaterim lobijem zelo ustreza status quo, torej da se nič ne spremeni, samo da bi se kanalizirale dodatne stotine milijonov EUR v ta nepregledni in hirajoči sistem, zato pa na vse mogoče načine zavirajo kakršne koli premike. Enkrat bo treba to agonijo presekati in že končno sprejeti odločitve in jih v praksi tudi izvesti, četudi se mogoče kdo s tem ne bo strinjal. V tej državi je namreč nemogoče, da bi se glede česarkoli strinjali vsi, zato je iskanje absolutnega konsenza čisto izgubljanje časa.
STANE
# 05.07.2018 ob 08:25
Pri nas je vse nekaj po hitrem postopku spacano skupaj,ko že "ku....v rit skače" potem se pa začne komplicirat...ker ni premišljeno vnaprej.
deželan
# 05.07.2018 ob 11:36
Kaj vse se bodo še izmislili a zgolj zato, da ni potrebno plačevati ljudi po opravljenem kvalitetnem delu.
Tao3
# 05.07.2018 ob 09:09
Kuštrin dvomi v vse razen v keš in več keša. Keš keš keš, razhajkajte že enkrat to belo mafijo!
amigo
# 05.07.2018 ob 13:07
& grumpycat
Ne vem kaj smo komu storili, da morajo pri nas zdravstvo voditi največji nesposobneži. Namesto, da bi preobremenjenim zdravnikom dali 20% dodatka pri plači, bomo sedaj plačevali 6 krat več. Očitno je bilo kardiokirurgu v UKC tega dovolj in bo odšel v Innsbruck. Z njim pa tudi znanje in izkušnje, ki si jih je pridobil v UKC. Kaj bo, ko se bo tudi na drugih oddelkih zgodilo podobno? Bomo potem dobili isto ali slabšo oskrbo za 6 kratno ceno. To bo potem zdravstvo, ki si ga večina prebivalstva ne bo mogla privoščiti. Bomo hodili k raznim čudodelcem, se bomo zdravili s česnom kot ljudje v tretjem svetu? Bo zadevo zrihtal bodoči kikiriki minister?
grumpycat
# 05.07.2018 ob 15:04
@Radio

Tocno tako. Zaradi top promila plac med zdravniki smo po medijski gonji (kdo je to sforsiral in kdo ima korist od tega, da smo zdravniki na slabem glasu je druga debata) vsi zdravniki grabezljivci. Pa velika vecina ni. Velika vecina je delovna, zagnana in predvsem predana svojemu poklicu. Skoda, ki je bila storjena, se ne bo zlahka popravila.

Zal je pa tako, da tako kot gostincem, trgovcem in ostalim ob mejah, nic ne more ubraniti odhoda na delo cez mejo, tudi zdravnikom tega ne more nihce prepreciti. Ko se bosta vzpostavila dva vzporedna placna sistema za zdravnike, ob cemer bodo tujci na dobrem glasu in nasi resitelji, slovenski zdravniki pa ob 6x nizji placi na slabem, bo odhod vse vecjega stevila zdravnikov neizbezen. In vec kot nas gre, vec nas bo se slo, ker so razmere iz dneva v dan slabse.

Se enkrat poudarjam, da je potrebno prevzeti odgovornost. In odgovornost je tudi na medijih. Ki so plasirali v javnost dve desteletji sliko slovenskega zdravnika grabezljivca, ki nic ne dela, ni za nic odgovoren in se nosi visoko. Nic od tega btw ni res oz. v glavnem ni res. Podobno kot ce bi rekli, da so vsi policaji agresivni neumnezi, z jasno navezo z mafijo. Mogoce je kak tak v njihovih vrstah, vecina pa je postena, skulirana in deluje v dobro druzbe. Zdravnik je tako postal nacionalni sovraznik stevika ena. Zakaj? Ker zasluzi vec kot je povprecna placa? Ker gre za sicer po svetu ugledno sluzbo? Ker smo bili v socializmu navidezno vsi enaki, zdaj je pa treba priznati, da nismo?
Dokler vsi odgovorni ne bodo prevzeli odgovornosti (politika, MZ, ZZS in ZZZS, mediji in vsak, ki hujska), na tem mestu jo moramo tudi sami z ociscenjem v lastnih vrstah, bo ladja samo tonila. Otroska kardiologija se dogaja v vsaki slovenski bolnisnici, samo vprasanje casa je, kdaj in kje bo naslednjic pocilo. In ZDAJ je skrajni cas, da vodstva nehajo mizati, da politika slisi kar zdravniki govorimo. Poudarjam, situacija je alarmantna. Ker v Sloveniji ni toliko zdravnikov kot je razpisanih delovnih mest in ce bomo s tistimi, ki so, slabo delali, bomo odsli. Kdor odide se pa ne vrne vec. Pa ne bi radi odsli. Radi imamo Slovenijo, radi opravljamo svoj poklic, ampak SMO PREOBREMENJENI!
STANE
# 05.07.2018 ob 13:12
Butale...Najprej odidejo vsi zdravniki za otroško srčno kirurgijo,potem se predstojnica dogovarja o zamenjavi iz tujin in končno dobi kirurga iz BiH,,pred podpisom pogodbe pa ugotovijo
da naša zakonodaja ne dopušča,da bi pogodbeno delal tukaj.Predstojnica da ostavko....
Sedaj po hitrem postopku spreminjajo zakonodajo....Razumi kdor more...
Ta zadeva in vedenje,da bomo ostali brez zdravnikov pa traja že mesece....
tu in tam
# 05.07.2018 ob 11:00
>>otroški kardiolog in srčni kirurg iz Združenih držav,
>>ki bosta tu stalno prisotna.
Kaj pomeni, da bosta "stalno prisotna"?
A bosta 24/7/364 v bolnici?
Al kako si to naši geniji predstavljajo?
Ker izmenjavat pri dežurstvih se ne moreta (drugo področje), naših pa ni za podporo.

Ali mogoče "stalna prisotnost" pomeni, da bosta prisotna 8 ur od pon. do pet., minus prazniki in dopusti?

Končni rezultat bo verjetno prisotnost 35ur/teden, za 6xkratno ceno našega zdravnika.
BRAVO NAŠI !!!!
mikimiška1
# 05.07.2018 ob 08:58
Kot bi na požar prilivali bencin!!!
veza
# 05.07.2018 ob 15:45
grumpycat
# 05.07.2018 ob 15:22

@dezelan

Cakalne vrste niso umetno ustvarjene. Ustvarja jih ZZZS s placilom storitev. Vsako leto placa doloceno stevilo posegov, amb.pregledov, diag.preiskav, itd.


no, če jih ustvarja ZZZS, so dejansko umetno ustvarjene, postavi se tudi vprašanje o ceni zdravstvenih storitev, pripomočkih in zdravilih in normativih, a ta vprašanja so vedno predmet kupčkanja in nikoli ne pridemo do konca.
Vsi si želijo reformo, a da se ne bi njim nič vzelo, kvečjemu da bi še kaj pridobili.
veza
# 05.07.2018 ob 15:40
A ta dva Američana, če prideta, ne bosta štrajkala, ko bo to ukazal Kuštrin, sam vprašam?
veza
# 05.07.2018 ob 08:33
STANE
# 05.07.2018 ob 08:25

še huje je, če se nič ne odločiš in čakaš, čakaš, da se mogoče zadeve same uredijo, pa vidimo, da smo šli v zdravstvu iz slabega na slabše, tudi zaradi mečkanja in nedelovanja.
tu in tam
# 06.07.2018 ob 11:35
O ovcah sem pisal v 3. osebi množine. O večini, ki o(ne)mogoča spremembe.
Ni letelo nate osebno. Ker imaš tudi nekaj čisto v redu predlogov.

Ampak čisto preveč pričakuješ od zdravnikov, kaj vse naj spremenijo.
Da se borijo za svoj položaj, pa za spremembo ZZZSja, pa boljši položaj pacienta, pa spremembo sistema, pa ...
V podporo pa imajo ... hmmm, nikogar.
Ministrica je proti njim, ZZZS je proti njim, novinarji so proti, ljudstvo je proti.
A veš, da te počasi čisto mine volja do boja, se pač prilagodiš razmeram, pa poskrbiš, da bo zate najbolje.

Še Čehi so znali zadeve uredit, pa jih imamo za bolj "češke".
So vsi zdravniki dali odpoved, potem pa protestirali skupaj s pacienti za spremembo sistema.

Celo Romune je srečala pamet, potem ko je državo zapustilo 50% vseh zdravnikov.
Tako da niti tista o uvozu tujih zdravnikov ne velja več.
grumpycat
# 05.07.2018 ob 20:56
@miran kac

Stavk zdravniki v glavnem ne podpiramo. Iz enega preprostega razloga - na koncu mora biti ravnotako vse narejeno. In cesar ne naredimo v casu stavke, moramo nadoknaditi. Zdijo se nam farsicne. Zakaj smo bili lani dokaj zadovoljni? Ker so mladi zdravniki dobili nekoliko dvignjene place in se je s tem vsaj malo njim popravila krivica, saj so starejsi kolegi v prejsnjem sistemu hitro napredovali, imeli bistveno boljse place, za ne vec in bolj odgovorno delo. Ker je farsicno, da ima mlad vodja terciarnega oddelka 1600 eur osnovne neto place. To sem bil jaz. Pa mi ni slo toliko za denar kot za to, da mi kdo ne uide z oddelka. Ukrep je bil nujen, da se je omilil odhod mladih zdravnikov. Sam sem razmisljal o odhodu pred nekaj leti, ker sem delal v nemogocih razmerah, z zelo slabim sefom. To je poglavitni razlog za vecino odhodov - slabe razmere.

Kar se pa ostalih komentarjev tice. Vsem nam umirajo bolniki. V glavnem so zelo bolni. Malomarnost zdravnika je le izjemoma razlog.

In glede zgodnjega odkrivanja bolezni. Ce nekaj prej odkrijemo, se ne pomeni, da to lahko tudi uspesno zdravimo ali v vecjem odstotku. Lahko pomeni samo vecje breme za bolnika in svojce. Lep primer je rak prostate. Zgodnje odkrivanje z PSA ne vpliva na prognozo. Povzroca pa strosek in zelo psihicno obremeni bolnika ter v koncni fazi financno obremeni sistem. In se to. Ce vec bolezni odkrijemo (ki niso nujno vse zelo pomembne), se zdravstvo d tem drazi, vecajo se zahteve po zdravljenju - spet vecji strosek. In nenazadnje, ali moramo pri vsakem 90 letniku narediti doktorat iz njegovega zdravstvenega stanja. Ali vsak potrebuje MRI kolena ce si je koleno zvil? In se in se bi lahko nastevali...
Radoveden
# 05.07.2018 ob 19:24
haha, eni bi izstavili račun tistim ki so se šolali tu in zdaj odhajajo v tujino. ovce pa jim prikimavajo. kako neumen narod. kaj mislite da bo kdo še tu študiral če ga potem čaka kazen če gre v tujino? namesto da bi z urejenim sistemom poskrbeli da ne bi imelo smisla iti ven? najbolje da kar na vse vežemo dekrete pa je. prepovemo to in ono, kaznujemo, uvedemo enoumje in nič ne popravimo in celo kar prepovemo da se kdo odseli. tako bomo pa sigurno uredili zdravstvo.
amigo
# 05.07.2018 ob 17:55
%gumpycat

Vidim, da ste zdravnik in se trudite za dobro pacientov. Na žalost je organizacija našega zdravstva na čelu z ZZZS zastarela in nelogična. Tako recimo bolnica dobi 200 operacij zloma zapestja. Je pa slučajno mila zima in je padcev na ledu manj. Plan ni izpolnjen, a višek se ne more prenesti na druge poškodbe, ki jih je več. To je nekakšno plansko gospodarstvo kot v 50 letih. Vzemimo recimo, da ambulanta do decembra izpolni odobreno število pregledov. Bosta zdaj zdravnik in sestra ostala brez plače in bo bolnica varčevala? Seveda ne. Tako je smisel takšnega ukrepa pod velikim vprašajem. Obstaja pa še en pardoks. Z vedno boljšimi diagnostičnimi metodami, bi se morala cena zdravljenja zniževati. Prej se postavi bolj točna diagnoza, prej se začne zdravljenje, zdravljenje je prej uspešno zaključeno. V zdravstvu pa se stroški ne nižajo ampak višajo. V industriji pač nihče ne kupi novega stroja, ki bo po komadu imel višje stroške kot stari stroj. To bi moralo generalno veljati tudi za zdravstvo.
veza
# 05.07.2018 ob 08:30
No, to bo test za morebitno natureta koalicijo, pa da jih vidimo sedaj na delu.
miran kač
# 06.07.2018 ob 13:44
@tuintam
Resnično dober odgovor, takoj podpišem.
Moje ideje včasih zvenijo utopično, nerealno, nedosegljivo, ampak v bistvu so dober temelj, na katerem bi se dalo graditi. Vsekakor menim da bi na poziciji predsednika vlade , države morali imeti človeka z vizijo, kaj naj se razvija v Sloveniji , kakšne prioritete so pomembne in kako to izvesti. Ker takega človeka še nismo imeli v zgodovini samostojne Slovenije. Še večje vprašanje ali bi mu sledile odgovorne službe v izpeljavi. Kajti v slovenskem Avgijem Hlevu ena reka in en Herkules verjetno ne bi bila dovolj, ker obramba po krivici pridobljenih ugodnosti , položajev, koristi bi bila strahovita. Ljudi se ubija za dosti manj. Zato čisto razumem :..A veš , da te počasi mine volja do boja.... . O kako resnično ! LP M
tu in tam
# 06.07.2018 ob 08:39
@mirankač
>>Odgovor je popolnoma jasen, ja ko bodo zdravniki
>>jasno povedali kako mora sistem delovati, da
>>ne pride do kolapsa kot pri nas...
So razni zdravniki že večkrat povedali, pa nekako ni bilo všeč niti ministrom niti ovcam.
Tisti čisto osnovni, enostavni ukrep bi bil participacija. 5% vrednosti storitve, največ 200€ na leto.
Pa bi bile vrste za pol krajše. Ker ovce (poleg tega, da so ovce), so tudi zelo skopuške.

>>...Da zdr, zavarovalnica ne deluje plansko...
Tudi tu je bilo že večkrat povedano: več zavarovalnic in konkurenca, pa naj denar sledi bolniku.
Pa spet ni bilo všeč niti ministrom niti ovcam.

>>toda ali so zdravniki kaj pritisnili na politiko ,
>>da se stanje začne urejevati, ne, celo več
>>ministrce ni niti na sejo novega parlamenta,
Pojdi do nevrologa, si rahlo pozabljiv.
Nazadnje je bila stavka 2016, kjer so zdravniki zahtevali določitev normativov, pa je bil dosežen le minimalen uspeh (poleg zmerjanja z zaslužkarji).
V nadaljevanju stavka pa nenako uspeš kriviti zdravnike za to, da ministrice ni bilo na sejo parlamenta?

>>se je dr. Kuštrin morda izpel v vlogi sindikalista
Mislim, da ti niso ravno jasne vloge sindikatov.
Sindikati se borijo za svoje ČLANE. In Kuštrin je v tej vlogi kar uspešen.
In določitev normativov je v interesu zdravnikov, posledično (zaradi več časa/pacienta) pa tudi za paciente.

>>zdravniki se nehajte obkrožati z avreolo
>>bogov v belem, ker to niste.
Ne poznam nobenega zdravnika, ki bi se imel za boga. Pa jih poznam kar nekaj. Z vsemi se da čisto normalno pogovarjat. Tako zasebno kot "službeno" (v vlogi pacienta).
Za bogove jih je Slak razglasil. Ker je to "zažgalo" pri ovcah.

>>problem zdravstva se bo moral rešiti
>>s splošnim pritiskom vsega prebivalstva
To si lepo povedal, ampak ovce so pač ovce in na volitvah vedno znova volijo iste "nove" stranke.
(Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results)
veza
# 05.07.2018 ob 15:48
tu in tam
# 05.07.2018 ob 15:45

no, malo sem se hecal, zanima pa me, ali so opravili na UKC javni razpis ali nekaj takega, se mi zdi, da so kar neke ljudi našli in jih bodo pripeljali, upam, da ne dobimo mačka v žaklju, se spomniš , kako so Kučanu podelili častni doktorat v ZDA?
grumpycat
# 05.07.2018 ob 15:22
@dezelan

Cakalne vrste niso umetno ustvarjene. Ustvarja jih ZZZS s placilom storitev. Vsako leto placa doloceno stevilo posegov, amb.pregledov, diag.preiskav, itd. Ko v zdravstvenem zavodu opravijo placano stevilo posegov, pregledov in preiskav, je vse ostalo pro bono ali pa gre v naslednje leto. Zelo enostavno. Slovenske bolnice in zdravstveni zavodi opravijo povprecno okoli 20% posegov, pregledov in preiskav vec kot je placanih, torej pro bono. To je tudi eden od razlogov, zakaj je vecina v minusu. Eden od razlogov. ZZZS ni bila v minusu nikoli, tudi v casu krize ne. Pa nihce nikoli ne besni cez ZZZS ko caka na poseg 360 dni...Ne, zdravniki smo krivi. Ceprav niti slucajno ni res. In krivi ste tudi uporabniki, kadar izsiljujete svojega zdravnika, da vas poslje na preiskavo, ki je ni on indiciral. Ker vi ze veste, ste poguglali...In krivi ste ko izsiljujete, da dobite napotnico pod hitro ali nujno, za stvar, ki mogoce sploh ne zahteva specialisticne obravnave (npr. visok krvni tlak).In krivi ste tudi uporabniki, ki preko vez in poznanstev (teh je v majhni dezelici ogromni) preskakujete vrste. Ampak ko boste izsiljevali vasega preobremenjenega osebnega zdravnika (in mu grozili z odvetnikom) za nepotrebno napotnico, ko boste poklicali mrzlega bratranca, da vam zrihta CT cez dva dni, ne boste razmisljali o svojem doprinosu k stanju. Ne boste razmisljali, kdo vse je moral zaradi vas se en dan dlje pocakati na preiskavo. Takrat boste samo vi. Ponosni na svoje izsiljevalske sposobnosti in VIP (veze in poznanstva) status.
deželan
# 05.07.2018 ob 15:07
RJSlo
No ja. A ni zanimivo, da vam je uspelo uničiti "brezplačno" zdravstvo?


Da je zdravstvo brezplačno ne bo držalo. Vsak zaposlen v zdravstvu dobi plačo.
Vsak državljan od plače plačuje za zdravstvo pa naj ga potrebuje ali ne.

Vsak izvajalev se obnaša racionalno in če posluje v pogojih monopola, uporabniki padejo v nemilost. Monopolisti vedno za veliko denarja nudijo zelo malo ! Nam tokrat nudijo veliko čakalnih vrst a nitri ne vemo so ustvajene umetna ali ne.
Radio
# 05.07.2018 ob 14:16
@nonparel:

narod ima 2 krat nižje plače od razvitih EU držav. Slovenski zdravniki 3 krat nižje plače kot zdravniki v razvitih državah EU.

In država je z Zujfom zavirala zaposlovanje zdravnikov (začela janševa vlada, nadaljevale leve vlade) in s hujskanjem proti zdravnikom ustvarjala gojišče za slabe medsebojne odnose, plače pa je prikazovala na ekscesnih primerih 50 najbolj plačanih zdravnikov z dežurstvi vred. Teh 50 bo ostalo, marsikdo od ostalih 7000 pa bo reklo nasvidenje. Več kot jih bo šlo, bolj bo narod jezen na tiste, ki bodo ostali (ker bodo bolj zgarani in bolj površni) in situacija se bo samo še slabšala.

Pred parimi meseci je bilo v medijih veliko govora o velikodušnih kanadskih zdravnikih, ki so zavrnili povišico plač. Pa se je spet tolklo po pohlepnih slovenskih zdravnikih. En novinar ni objavil, da imajo ti velikodušni kanadski zdravniki 4 do 5 krat višje plače od kanadskih sester, pri nas pa 2 krat višje plače. Sem prepričan, da bi tudi naši zdravniki z veseljem sprejeli kanadsko razmerje, samo nekako dvomim, da bi poželi ovacije javnosti, kot je to bilo v kanadskem primeru.

In besnenje po forumih ne bo prineslo rešitve, ampak bo samo dolivalo gorivo v avto zdravnikov za pot v tujino.
tu in tam
# 05.07.2018 ob 11:02
@Tao3
>>Kuštrin dvomi v vse razen v keš in več keša.
>>Keš keš keš, razhajkajte že enkrat to belo mafijo!
Hmmm, kuštrin je hotel 20% več za teh nekaj naših kirurgov, zdaj pa ne bo problem plačat 500% več za 2 ameriška?

Vlada bo res razhajkala to naše zdravstvo, ampak ne na način, kot si ga ti želiš.

In še enkrat: BRAVO NAŠI !!!!
grumpycat
# 06.07.2018 ob 09:29
@miran kac

Zdravniki nikoli nismo imeli podpore ob stavkah. Vedno se je gnoj po nas zlivalo. Tako da ni variante, da bi vztrajali do konca z zahtevami.
Tvoji komentarji so torej pesek v oci, ko je kristalno jasno, da je politika fejst zajebala in da ste nascuvani drzavljani tudi prispevali svoje. Ker niste razumeli, da boste s stiskanjem zdravnikov v kot na koncu na slabsem prav vi. Je pa vsecno imeti sovraznika kot smo zdravniki. Floskule ala bogovi v belem. Pa itak nic ne znamo. Pa itak nam gre samo za denar. Pa itak vse to ne drzi. Je pa vsecno in bilo je kot naroceno za politiko iz prejsnega casa. Zdaj pa pojejmo kar smo skuhali.
amigo
# 05.07.2018 ob 21:34
&gumpycat
Lep primer je rak prostate. Zgodnje odkrivanje z PSA ne vpliva na prognozo. Povzroca pa strosek in zelo psihicno obremeni bolnika ter v koncni fazi financno obremeni sistem.
Sam sem bral švicarsko študijo, o raku na dojki. V nekaterih kantonih imajo screning v drugih nimajo. Ugotavljajo pa, da mamografija vkljub velikim stroškom praktično ne zmanjša procent umrlih za rakom dojke.
Študij medicine in raziskave so pod monopolno kontrolo farmacevtskih gigantov. Več denarja gre za reklamo preimenovanih starih zdravil kot pa za raziskave novih. Rezultati so temu primerni.
Radoveden
# 05.07.2018 ob 19:07
Leve vlade bodo zdravstvo prignale do tja da se bo kvaliteta povsem preselila v privat sektor to pa je ravno to česar si ne želijo. Sami bodo tlakovali pot v ta sistem. In zdaj naj bi nam spet vladali isti ki so to omogočili z dodatkom klovna in nesposobne Alenke, ki samo rabi več časa, ki ga nimamo.
VelikiGoban
# 05.07.2018 ob 18:29
@ radio
In država je z Zujfom zavirala zaposlovanje zdravnikov

ZUJF je naredil izjemno škodo tudi drugod v širšem JS, predvsem v delu ki je zgolj posredni proračunski uporabnik. Katastrofa se pričenja v vsej razsežnosti kazati pa sedaj.
Ožja javna uprava je pa še vedno Avgijev hlev, žal.
VelikiGoban
# 05.07.2018 ob 18:16
V ne-javnoupravnem delu javnega sektorja se že povsod dogaja, da dobri odhajajo. Kdo bo pa delal za tako mizerijo, če v gospodarstvu dobijo vsaj 2x toliko. Sistem plač v JS se bo zagotovo v kratkem moral sesuti ali pa ne bo več kvalitetnih storitev, ki jih država MORA zagotavljati. Iz ožje javne uprave pa seveda ne odhajajo - tam so plače kot iz drugega vesolja...
Radio
# 05.07.2018 ob 17:09
@KovacevaKobila:

Res lahko vsak preveri kdo razpisuje specializacije. Zzs na podlagi sporočenih potreb zavodov in na podlagi avtorizacije s strani MZ. In zzs jih je ves čas razpisovala več kot je obstoječih kandidatov.

Zadnji razpis je povsem v domeni MZ (zakon se je spremenil). MZ ni upošteval želja zavodov (logično, ker potem bi bilo razpisanih več mest od vseh kandidatov), ampak so se trudili enakomerno razpisati specializacije po področjih (kot je to prej delala ZZS).

Rezultat: na družinsko medicino se je na 59 mest prijavilo 7 kandidatov. Nikoli v zgodovini tako malo, ker je MZ vse podpisane dogovore za razbremenitev dela z zdravniki družinske medicine prekršil. In ker se mladi zdravniki ne pustijo nategovati s strani države in prebivalstva, ki misli da lahko z njimi pometajo, obenem pa jih imajo za nehvaležne grabežljivce.

Minusi to dokazujejo.
veza
# 05.07.2018 ob 17:06
grumpycat
# 05.07.2018 ob 15:58

#veza

Ko se govori o umetno ustvarjenij vrstah se s tem ponavadi misli, da jih ustvarjamo zdravniki, da prilazemo lasten primanjklaj in pritiskamo s tem na MZ. V tem kontekstu niso umetno ustvarjene.

ZZZS pa je tista, ki doloca tako ceno storitev kot kolicino. In tudi dobaviteljem opreme in farmacevtom doloca ceno. Zal moram na tej tocki priznati, da ZZZS ponekod mastno preplacuje med.pripomicke, je pa tudi res, da so pri nas zaradi cene, ki jo ZZZS doloca vecinoma zdravila dokaj poceni. Zdravniski pregledi so pa zelo slano placani in bolnicam prinasajo izgubo. Povzetek - ZZZS prepozna ceno zdravila/med.pripomocka, to se ji zdi vredno placati, inteletualno delo za predpis zdravila/med.pripomocka pa je necenjeno. Tako kot misli tudi povprecen slovenec. Zdravnik bi moral prakticno zastonj delati...Ce dam se eno primerjavo. Ko prijatelja kleparja prosite, da vam popravi prasko na avtu mu v roko stisnete 50 eur brez vprasanja, ko prijatelja zdravnika prosite, da vas pregleda ker kasljate ze en teden in imate vrocino, pa razumete, da bo to seveda storil zastonj in vam za povrh se na svoj recept (ki jih ima omejeno stevilo) napisal antibiotik.
ZZZS podobno razume stvari. Berglo bo placala, ker to jasno stane nekaj. Zdravnika, ki predpise berglo pa najraje ne oz. zelo malo.


hvala za pojasnila, osebno zelo cenim delo vseh, ki se ukvarjate z bolniki in umirajočimi, ker jasno je, da k vam pridemo samo tedaj, ko nam gre nekaj narobe, se pravi, imamo težave, bolečine, smo zaradi tega nervozni, jezni in vi nas morate potem zdraviti, tolažiti, usmerjati, to ni lahka zadeva.
Tu so še nesreče, reševanje zadetih od infarkta, možganskih kapi, pa razne infekcije, alergije, rakava obolenja, vse to se zgrne na osebje v belih haljah, imate težko delo, za ta poklic vsak ni.
So pa na žalost eni posamezniki v vaših vrstah, ki delajo vašemu poslanstvu škodo in sramoto, zaradi par takih je potem slika napačna in medijsko se jasno pogreva vedno samo negativne zadeve.
Čudi pa me, da se ne vsedete skupaj vsi zainteresirani strokovnjaki iz tega področja in končno naredite red, najprej pa seveda, da se ugotovi, kje so problemi in ozka grla v sistemu.
veza
# 05.07.2018 ob 16:47
Kakorkoli obračamo, stanje v zdravstvu se slabša, upam, da bo zdrav umrl, ko pride moj čas, nič drugega.
grumpycat
# 05.07.2018 ob 16:38
@kovacevakobila

Kot prvo. Koncesionarji so del javne mreze - program dobijo na enak nacin kot bolnisnice oz. zdravstveni domovi. Pogosto so koncesionarji kar v zdravstvenih domovih. Torej koncesionarstvo ni nikakrsno rusenje javne mreze. Ker je del nje. Samoplacniske storitve pa opravljajo lahko tako popolni privatniki (ti so v glavnem le zobozdravniki, torej tisti brez koncesij), kot koncesionarji in tudi bolnisnice (tem boste tudi vi verjetno priznali, da so del javnega zdravstva). Koncesionarstvo zares pomeni le, da je nek zdravnik sam svoj gospodar in se sam pogaja z ZZZS za program. Kako in komu pa ZZZS da program, to je pa druga pesem. In drug problem. Ali ZZZS v tem ko tekstu deluje v dobro druzbe ali nekih politicnih zaveznistev, je vprasanje, ki bi ga bilo pa vredno nasloviti. Pa ga nihce nikoli ne. Koncesije podeljuje MZ. Kako je ogrombe koncesije lahko dobila nula na svojem podrocju, je tudi vprasanje, ki ga nihce ne zastavi. In ta nula ima ogromno medijskega prostora za samoreklamo. Tudi na RTV. Nihce pa se nikoli ne vprasa ali je ta nula v medicinski stroki cenjena. Vsak odigra svojo malo vlogo. MZ, ZZZS in na koncu mediji.
Kar se specializacij tice. Tezko jih je planirati, ker traja 15 let, da dobis "celega" zdravnika. Torej, tisti, ki se danes vpisujejo na MF, bodo v zdravstvu cez 15 let. Treba je predvideti potrebe cez 15 let. Ko razpisujemo specializacije, je treba predvidevati potebe cez 8 let (6 let specializacija + dve porodniski). Se da, se pa ni tako delalo. In ko planiramo specializaije bi bilo fino imeti nekaj zdravnikov viska. Za vsak slucaj, ce kdo odide, zboli, prej umre. Plan vpisa na MFja, specializacij, pa je stvar MZ in ZZS. V tadnjih desetih letih je ZZS (z izjemo casa Zujfa, ko so bile omejitve diktirane s strani vlade), razpisala vec specializavij kot je bilo kandidatov. Strel v levo koleno pa so nacionalne specializacije. Po Zujfu zadnji zebelj v kadrovsko krsto zdravnikov.

P.s. na drugem portalu sem prebral, da so na KOIIM zaprli tretjino oddelka zaradi pomanjkanja sester. Gre za osrednjo intezivno enoto interne medicine v Sloveniji. Sramota. In nadaljavenje otroske kardio.
RJSlo
# 05.07.2018 ob 14:45
No ja.

1. Vprašanje: Zakaj se enostavno ne dovoli zdravljenja v tujini?
2. Vprašanje: Je število bolanih otrok na število prebivalcev v mejah povprečja ali ne?

Obvezno znanje slovenskega jezika gre s sprejetjem tega zakona v pozabo? Že tako ste ga polomili z urgentnimi centri. Zidovje je že v redu, toda nič niste spremenili glede organizacije dela v teh centrih.
miran kač
# 05.07.2018 ob 14:02
Dva ameriška zdravnika ali kako parlament opravičuje plače :
Parlament ni tu , da z nekim odlokom ali zakonom rešuje zdravstvo in še to delno. Problem zdravstva je mnogo širši. Parlament mora odgovorno in vestno spisati kratko jedrnato zakonodajo, ki ki načelno uredi kakšno zdravstvo hočemo in zmoremo (finančno). kako naj deluje zdravstvena blagajna in zavarovalnica, kakšno prispevno stopnjo imamo in vzpostavi odgovoren nadzor nad delovanjem institucij : bolnic , zavarovalnice in nadzor nad javnimi naročili bolnic.
Koliko zdravnikov , sester in ostalega pomožnega osebja pa je v rokah vodstva bolnišnic in zdravnikov , kot operativnega osebja , ki izvaja zdravljenje.... postaviti normativne pogoje koliko lahko dela osebje, vsi, da opravijo delo skrbno in učinkovito. In vzpostaviti nadzor in odgovornost zdravnikov nad njihovim delom, ne da njihove napake skrije zemlja , odgovornost pa prelagajo drug na drugega , odgovarja pa nihče. Prav tako ne more direktor bolnice , vodit bolnice in še dodatno zdravit,operacije , ambulante , ker preprosto časovno in strokovno ni to zmožen , delo na katerikolim področju zahteva polno angažiranost in ne dopušča polovičarstva.
Urediti odnos ,veljavo medicinske fakultete, kdaj doseže zdravnik samostojnost pri svojem delu, pregledati smiselnost specializacij , urediti plačna razmerja med zdravniki začetniki do predstojnikov oddelkov. Problem , ki ga ni rešila zdravstvena ministrica Cerarjeve vlade (in še vedno aktualna) saj so zdravniki ranga Koštrin in višji zdravniki dobili povišico vsi ostali pa veliko manj. Torej se mora , na žalost prevetriti vsa sdravstvena področja.
Za konec pa še tole: v90-tih , je bil znan primer operacijskih miz. Vse "velike" tv hiše , so kar tekmovale katera tv hiša bo zbrala eminentnejšo skupino , ki je potem slabi 2. uri pametovala v studiu, efekta pa na žalost ni bilo. Pa je takrat bilo razlike nekje med 15 in 20 miljonov ,mislimda že evrov. V ozadju pa ni nihče ni omenil , kar je naravnost bodlo v oči, da je javnih naročil za 4 milijarde evrov, in da zagotovo ni vse v redu , kar se je pozneje čez Klinični center , pa žilne opornice in če bi brskali bi zagotovo našli še primere, ko se je dobesedno metalo denar čez okno. In tu je naloga parlamenta da skupaj s 3. vejo oblasti, sodstvo, vzpostavi učinkovit nadzor nad finančnimi operacijami javnih naročil,
Po mojem mnenju pa je zadnjo in najbolj bolečo klofuto slovenskemu zdravstvu pripeljal nekdanji predsednik države g. Turk... nekaj mesecov pred njegovo operacijo v Avstriji , so v Celju kupili najnovejšo aparaturo, ki je bila potrebna za Turkovo operacijo, toda zlomka , predsednik jim ni zaupal in je šel v Avstrijo, ali je šlo za nezaupanje v strokovnost celjskih zdravnikov , nismo nikdar izvedeli , taoda nezaupanje predsednika ostaja in je boleč madež ljudi in zdravstva..... LPM
nonparel
# 05.07.2018 ob 13:42
Zdravniška zbornica in zdravniški cehovski sindikat s Kuštrinom na čelu, v spregi z neizmerno belo lakomnostjo, pa imamo danes v javnem zdrastvu to, kar imamo.
Kot je nekdo že zapisal, ravno zdravniki že vseskozi rušijo javno zdravstvo, zaradi nerealnih apetitov. Če ima narod dva do trikrat manjše plače kot v najrazvitejših bogatih državah, kako naj potem ta narod financira zdravnikom takšne plače, kot jih imajo zdravniki v najrazvitejših bogatih državah?
tu in tam
# 05.07.2018 ob 13:28
@Sandalovina
>>Zdravniška zbornica, ki je bila direktno
>>odgovorna za razpis specializacij.Torej,
>>za pomanjkanje zdravnikov je kriva stroka.
Bučke pojdi na tržnico prodajat.
Zdravniška zbornica je razpisala točno toliko specializacij, kolikor je ministrstvo zahtevalo.
Ministrstvo pa je zbornici dalo točno takšno številko, kolikor je dobilo povpraševanj iz bolnic in ZDjev.
Ker specializacije se ne razpiše kar tako "na rezervo", ampak mora bit znan "naročnik" in plačnik.

In zakaj se ni ministrstvu sporočalo poterb po novih zaposlitvah, se pa tudi ve (zujf).
Gepard007
# 07.07.2018 ob 15:03
"Tujih" heh. Dejte že enkrat ločiti tujino in bivšo Jugo, ker s to vašo "tujino" bo človek mislil, da res pridejo kakšni mojstri iz Amerike, Francije ali pa VB.
tu in tam
# 06.07.2018 ob 14:09
???
Kateri prispevki? O ZRN pa mislim, da nikoli nisem pisal.
miran kač
# 06.07.2018 ob 13:54
@tu in tam
So tisti prispevki o okradenosti financ in prava s strani elit, ko primerjate našo državo z ZRN vaši?
sloslehernik
# 06.07.2018 ob 08:39
V Sloveniji izobražen zdravstveni kader in medicinski kader (ko je bila odprta druga medicinska državna fakulteta v Mariboru, so izjavljali, da imamo sedaj pa dovolj zdravnikov) bi morali ceniti in jim omogočati normalne razmere za delo.
Tako pa se je desetletja uvažalo ljudi z Balkana, ki nimajo nikakršnega odnosa do slovenskih pacientov. Zdaj gredo pač naprej za "boljšim" kruhom.
miran kač
# 06.07.2018 ob 07:04
@grumpycat @ tuintam
Večno vprašanje , kdo ustvarja zgodovino , posameznik ali množice. Za velike spremembe so potrebni veliki ljudje. Izpeljejo pa jih le s pomočjo ljudi. In pri nas , v Sloveniji, je stanje, ki zahteva korenite spremembe, na vseh poddročjih, med drugim tudi v zdravstvu. Zakaj , ker je tu najbolj boleče za vsakega posameznika. Ker ko prideš v bolnišnico na pregled in čakaš več (dostikrat) več ur ,ko doživiš preskakovanje vrst (dostikrat VIP, ne vedno) , ko bereš , ko čakaš na vrsto, o korupciji v zdravstvu (žilne opornice, operacijske mize..) o preobremenjenosti sester, da tudi zdravnikov, se popolnoma upravičeno vprašaš, hej a se bo to kdaj spremenilo.Odgovor je popolnoma jasen, ja ko bodo zdravniki jasno povedali kako mora sistem delovati, da ne pride do kolapsa kot pri nas... in dohterska ministrica jih MORA poslušati in izpeljati ukrepe , da bo sistem deloval. Da zdr, zavarovalnica ne deluje plansko (za leto 2019 predvidevamo 800 operacij na srcu, v resnici pa bo potrebno 900 ali 1000 operacij), povedano malce karikirano, toda komentator grumpycat je potrdil to. Zadovoljevanje s povišico mlajšim zdravnikom (kar se tega tiče se strinjam) in koncem stavke (tudi zaradi tega , ker se stavko prelaga tekoče delo) , pa ne. Enostavno ker se ni nič spremenilo na bolje, vrste so ostale, korupcija v javnih naročilih bo ostala , sistemizacija v zdravstvu ne bo izvedena. Torej glavni problemi so nerešeni. Se je kaj zgodilo v času po stavki, ne, vsaj v glavnih medijih nobene novice.
Časovno vsega ni mogoče urediti preko noči, toda ali so zdravniki kaj pritisnili na politiko , da se stanje začne urejevati, ne, celo več ministrce ni niti na sejo novega parlamenta, pa bi morala. Se je morda kdo od zdravnikov vprašal ali bi mogoče morali zamenjati stavkovni odbor s drugimi, se je dr. Kuštrin morda izpel v vlogi glavnega sindikalista, kako najti rešitev. Nič novega nista povedala bolečih problemih, celo izogibala sta se jih. Tuintam mi je lepo razložil , da ljudje celo pribijamo na križ zdravnike, a res ? Ker na Z imajo to bolje urejeno tam o problemih diskutirajo in jih rešujejo. Ja zakaj pa pri nas ne rešujejo problemov, sedaj ko bi jih morali sistemsko rešiti, jih rešujemo parcialno : 2 ameriška zdravnika bosta rešila otroke in probleme kirurgije. Delamo ravno nasprotno od tistega kar bi morali.
In za konec se vrnimo na začetek : problem zdravstva se bo moral rešiti s splošnim pritiskom vsega prebivalstva, pod vodstvom zdravnika (zaradi mene je lahko dr. Kuštrin ,lahko pa kdo drug) , ki bo znal povedati kaj potrebujemo in s pomočjo ljudi, shoda ali vstaje (kar vam je ljubše) pritisniti na vlado in odgovorne. Kot kaže drugega ne preostane, kajti aroganca vseh do sedaj ni obrodila sadov. Pa še nekaj , zdravniki se nehajte obkrožati z avreolo bogov v belem, ker to niste. Z menoj vred boste nekega dne umrli , samo bogovi so nesmrtni.
nevem
# 05.07.2018 ob 23:27
Temu, da zelo drago zastonj šolamo zdravnike, ki po študiju zapustijo državo, država pa potem ob primanjkljaju, še mnogo draže najema tuje zdravnike, se reč razmetavanje denarja, ali z drugo besedo neumnost.
Po hitrem postopku bi morali uvesti zahtevo o vračilu šolnine, v kolikor katerikoli diplomant naših visokih šol, zapusti državo, pred nekim obdobjem, ki naj se zakonsko določi. Sem za socialno državo. Vendar ne za takšno, ki bi tujini zastonj izobraževala najpotrebnejše kadre.
Edson Aranches
# 05.07.2018 ob 22:08
Te zdravnike bodo odklanjali, to je dejstvo.
tu in tam
# 05.07.2018 ob 20:47
@miran kač
>>Kdaj ste javno izključili ali prepovedali zdravniku
>>opravljanje , kateremu je umrl pacient ,
>>pa ne reči , da takih primerov ni bilo.
Ja, so taki primeri. Čisto vsak zdravnik ima kagega.
Nekaaterim celo večina pacientov umre. Recimo na onkologiji.

Razlika med nami in Z Evropo pa je v tem, kako ravnamo ob takšnih napakah.
Pri nas se zdravnika pribije na križ, v Z Evropi pa se ugotovi, zakaj je do smrti prišlo in kako bi lahko popravili postopke, da se kaj takega nebi več ponovilo.
veza
# 05.07.2018 ob 16:50
Me pa nekaj zanima, ali lahko sedanji sklic DZ sprejema zakone, ko vlada še ni na novo postavljena in deluje še stara vlada, ki lahko opravlja samo tekoče posle.
A je tak zakon zavezujoč za sedanjo odhajajočo vlado?
Kaj lahko se zgodi, da bomo imeli predčasne volitve in bo DZ drugače sestavljen, a bo potem tak zakon tudi veljal?
tu in tam
# 05.07.2018 ob 16:33
>>Potrebe po zdravnikih pa določa
>>strokovni kader bolnišnic in ZD. Torej, zdravniki.
Ja, in rečejo "2 gresta v penzijo, 1 pa privat, rabimo 3 za zamenjavo, poleg tega pa še 7 novih za XY".
In na ministrstvo pošljejo številko 10.

Na ministrstvu pa pogledajo v statistiko, vidijo, da se bosta 2 upokojila, in sporočijo na zbornico: 2 specializaciji za bolnico XY, ostalih 8 pa ne morete zaposliti zaradi ZUJFa.
KovacevaKobila
# 05.07.2018 ob 16:15
tu in tam

"Bučke pojdi na tržnico prodajat.
Zdravniška zbornica je razpisala točno toliko specializacij, kolikor je ministrstvo zahtevalo.Ministrstvo pa je zbornici dalo točno takšno številko, kolikor je dobilo povpraševanj iz bolnic in ZDjev.

Bučke prodajate vi, zdravniki ( dr. tu in tam, dr. Radio, etc.) in ne na tržnici ampak na tem portalu.
Kdo razpisuje specializacije lahko vsakdo preveri in to je zdravniška zbornica. Potrebe po zdravnikih pa določa strokovni kader bolnišnic in ZD. Torej, zdravniki. Nehigienično je, da ravno vi - zdravniki lobirate tukaj za koncesije in rušite javno zdravstvo. Kako bo potem, ko dokončate začeto in zakoličeno delo, upokojenec, ki ima 400 evrov pokojnine in njabolj potrebuje zdravniško pomoč,
plačal operacijo, ki stane več kot njegova pokojnina. Zdravnik, ki ne vidi tega, ni zdravnik, ampak
zaslužkar.
Kazalo