Respiratorne bolezni ogrožajo predvsem prezgodaj rojene otroke in tiste malčke, ki imajo ali pljučne bolezni ali kakšno srčno napako, zbolijo pa seveda tudi odrasli. Foto: EPA
Respiratorne bolezni ogrožajo predvsem prezgodaj rojene otroke in tiste malčke, ki imajo ali pljučne bolezni ali kakšno srčno napako, zbolijo pa seveda tudi odrasli. Foto: EPA

V zadnjih dveh tednih se je število obolelih otrok, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, močno povečalo in še narašča. Na ljubljanski infekcijski kliniki dnevno sprejmejo od 10 do 20 otrok, pravi Marko Pokorn in dodaja, da "so sprejeli največ otrok z različnimi okužbami dihal, predvsem z bronhitisom in pljučnico".

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnjuje, da gre za t. i. atipično pljučnico, ki jo povzroča bakterija, ki se v večjih valovih pojavlja vsakih od štiri do sedem let in za katero je značilno, da je več težav z glavoboli kot pa s kašljem.

Respiratorne bolezni ogrožajo predvsem prezgodaj rojene otroke in tiste malčke, ki imajo ali pljučne bolezni ali kakšno srčno napako. Zakaj zbolevajo predvsem otroci in ne tudi odrasli? Sočanova pojasnjuje, da zato, ker se s temi virusi v življenju še niso srečali in nanje niso "pripravljeni".

Ponekod so na pediatričnih oddelkih omejili obiske le na najožje družinske člane. Zdravniki svetujejo poostreno higieno, starši z dojenčki in majhni otroci pa naj se raje izogibajo velikih nakupovalnih središč in množičnih prireditev.

Pediatrični oddelki pa se polnijo tudi po drugih bolnišnicah po Sloveniji, iz Maribora poročajo, da sincicijskega virusa še ni, v novomeški bolnišnici pa so omejili obiske na pediatričnem oddelku le na najožje družinske člane. So pa včeraj v Ljubljani potrdili tudi prvo okužbo virusa influence A, torej gripe.