Zdravje
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 6 glasov Ocenite to novico!
Onkološki inštitut, onkologija
Med vsemi raki rodil je najslabše preživetje ravno pri raku jajčnikov, saj ga praviloma odkrijejo, ko je že razširjen. Foto: BoBo

Dodaj v

Med raki rodil je najslabše preživetje pri raku jajčnikov

8. maj, svetovni dan raka jajčnikov
10. maj 2018 ob 09:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Rak jajčnikov je zahrbtna bolezen, ki jo je v začetnih stadijih težko odkriti. Zaradi praviloma poznih diagnoz je slabše tudi preživetje, pet let po diagnozi namreč preživi 40 odstotkov žensk. Povprečna starost žensk ob diagnozi je 60 let ali več, lahko pa zbolijo tudi mlajše.

Ginekolog z ljubljanskega onkološkega inštituta Sebastjan Merlo je na pogovoru o rakih rodil, ki ga je pripravilo Združenje Europa Donna Slovenija, pojasnil, da predstavlja rak jajčnikov tri odstotke vseh rakov, za katerimi zbolijo ženske. Vendar to ni edini rak rodil. Rak materničnega telesa predstavlja šest odstotkov vseh rakov pri ženskah in se uvršča na peto mesto po pogostosti. Redkejši je rak zunanjega spolovila, ki se pojavi pri okoli 40 ženskah na leto, rak materničnega vratu pa pri približno 130 ženskah oz. 1,5 odstotka žensk.

Med vsemi raki rodil je najslabše preživetje ravno pri raku jajčnikov, saj ga praviloma odkrijejo, ko je že razširjen. Kot je opozoril onkolog Erik Škof, so namreč zgodnji znaki raka nespecifični, večinoma tiščanje v trebuhu, pogosto siljenje na vodo, prebavne težave. Vse to pa so težave, ki niso tako redke in ob njih človek ne pomisli najprej na raka.

Če težave vztrajajo več tednov, Škof priporoča obisk zdravnika. Ko se pri bolnici že napne trebuh, tako da se ji poveča obseg, je rak že razširjen zunaj rodil.

Po sumu na raka, ki se po navadi potrdi z ultrazvočnim pregledom trebušne votline, praviloma hitro steče postopek do diagnoze in začetka zdravljenja. Najpogosteje bolnico najprej operirajo, nato pa sledi kemoterapija, včasih tudi biološka zdravila. A če je bolezen že razširjena po trebušni votlini, se lahko zdravniki odločijo najprej za kemoterapijo, da zmanjšajo obseg raka, temu sledi operacija.

Pet različnih tipov raka
Rak jajčnikov sicer ni ena bolezen, ampak obstaja vsaj pet različnih histoloških tipov tega raka. Najpogostejši tip je serozni karcinom jajčnikov, ki je lahko povezan z mutacijo gena BRCA 1 ali 2. Ob mutaciji gena BRCA 1 se bolezen pojavi v povprečju deset let prej, kot je povprečje pri preostalih oblikah, kar pomeni, da lahko ženske zbolijo tudi pred 50. letom. A bolezen se praviloma ne pojavi pri bolnicah, mlajših od 40 let.

Ker ima bolezen dednostni izvor, vsako bolnico, ki ima serozni karcinom jajčnikov, že ob diagnozi pošljejo na posvet z genetiki. Če je bolnica prenašalka te mutacije gena, se na posvet povabi celotna družina.

Merlo ob tem opozarja, da je denimo hčere bolnice treba vprašati, ali sploh želijo izvedeti, ali so tudi same nosilke mutacije. Gre namreč za težko psihično breme, zlasti če dekle za to izve, ko je denimo stara 18 let. Do 35. leta, po katerem lahko opravijo preventivno odstranitev jajčnikov in jajcevodov, mora namreč s tem živeti 17 let. Ženskam, ki so nosilke mutacije, se sicer svetuje čimprejšnje starševstvo.

Podpora bolnicam
Za podporo bolnicam z rakom rodil Europa Donna ustanavlja posebno sekcijo, ki jo bo vodila nekdanja bolnica z rakom jajčnikov Anita Štricelj. V tej sekciji želijo predvsem dati oporo in vse informacije ženskam z rakom rodil. Prav v Evropi Donni je največjo podporo našla Vesna Bregar, ki se je v združenje včlanila pred 20 leti, ko je zaradi raka izgubila sestro, pred dvema letoma pa je tudi sama izvedela za raka.

Škof opozarja, da je vsaka opora, predvsem psihična, pri diagnozi rak zelo pomembna. Zdravniki pri tem niso tako v ospredju, saj so si tudi sami zdravniki različni, namreč nekateri imajo več človeškega čuta, nekateri manj.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 10.05.2018 ob 11:40
KOPB doleti predvsem kadilce.... naj se zamislijo
Bivši uporabnik
# 10.05.2018 ob 16:24
Preživetje, od diagnoze do smrti, je za rak na jajčnikih ali cevovodih, 12 tednov.
To je ameriško povprečje, ki sem ga našel na forumu za bolnice z rakom jajcevodov,
ko sem iskal informacije za družinsko članico, ki so ji v 97. letu starosti odkrili to vrsto raka.
robijezakon
# 10.05.2018 ob 11:09
@tsinamuh

Točno to je bila tudi moja orva misel. Sramotno zavajujoča novica. Check your facts RTV.
KojotFranci
# 12.05.2018 ob 00:35
Rakov je več vrst in statistika (!) preživetja je zelo različna, čeprav gre lahko za raka na istem organu ali vrsti tkiva - npr. različni pljučni raki ali levkemije imajo precej različne statistike preživetja, zato so taki podatki kar na splošno brez kakega pomena. Poleg tega pa statistika preživetja za posameznika ni posebno pomembna informacija - če velja, da npr. za neko vrsto raka, ki ti jo diagnosticirajo, preživi 40% bolnikov, to NIČ ne pove o tem, kako bo potekala tvoja bolezen, prav nič. To je podatek, ki velja za populacijo, ne za posameznike. Ta članek ne daje nobene pomembne informacije. Kr neki, kot bi rekli moji najstniki.
Bivši uporabnik
# 10.05.2018 ob 16:30
Zelo pomembno je vedeti, da ima lahko hči isti problem kot mati zaradi mutiranega gena.
Res škoda, da nam tega v bolnišnici niso omenili.
tsinamuh0
# 10.05.2018 ob 10:41
Da bom še bolj natančen:
svetovni dan KOPB, ki ima registriranih bolnikov več kot 130.000 Slovencev in Slovenk ste na RTV SLO nazadnje omenili pred 5 leti... je pa v novembru.
Ali ljudje sploh vedo, da je to ena najbolj pogostih in krutih kroničnih nenalezljivih bolezni?
Ja, o tem ste pa raje kar tiho...
tsinamuh0
# 10.05.2018 ob 10:27
Zakaj ta novica, zakaj se izbira preživetje ravno med raki rodil - so raki rodil kaj posebnega?
Ah - seveda bil je svetovni dan raka jajčnikov... kaj pa je recimo s svetovnim dnem možganske kapi, o tem pa ni novice (čeprav prizadene mnogo več ljudi)?
Preživetje med raki je najslabše, po vrsti po organih:
trebušna slinavka, jetra, požiralnik, sapnik, sapnici in pljuča, želodec, žrelo, levkemije...,
to je vse po uradnih podatkih registra raka iz 2017 za leto 2014:
https://www.onko-i.si/fileadmin/onko/datoteke/dokumenti/R
RS/LP_2014.pdf
Rak jajčnikov sledi šele na 8.(!!) mestu. A v tem članku predhodnih 7 niti ne omenjate! Pač, bralec ne sme dobiti nobenega konteksta, ne sme imeti neke orientacije, kako pomembna je neka tema. Kje pa je takšna novica o najbolj smrtonosnih 7 rakih? Ja, najbolje je delati delne novice (kot vemo: največja laž je polresnica), zavajati in poneumljati.
In s čim so vsi ti, zgoraj našteti raki močno povezani? Vsi po vrsti s kajenjem, daleč vodilnim vzrokom raka, ki bi ga lahko v celoti preprečili. In ob tem ne omenjam vseh srčno-žilnih bolezni (infarktov in kapi), najmanj 130.000 registriranih bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, ki pomeni počasno in mučno hiranje... A o teh bolnikih ni nikoli NOBENE novice! Niti na kak svetovni dan ne.
Seveda pa je Europadonna organizacija, ki daje takšne nepomembne novice, da bi zasedla mesto novicam, ki bi lahko kaj spremenile. Lažna in kvazi-humanitarna organizacija pač! Recimo - Mojce Senčar nisem še niti enkrat videl omeniti kajenja, pa že samo pljučni rak ubije več žensk kot rak dojke in to že nekaj let.
MMC RTV - vi ste navaden servis za dezinformiranje! Namenoma ne dajete bralcem konteksta novic, zato pač z veliko lahkoto manipulirate s podatki. Poglejte vsaj malo v ogledalo in razmislite o tem.
galoper
# 10.05.2018 ob 09:44
Zdravljenje dednih izvorov z zdravili je le lajšanje občutka obolelosti. Že pred desetletji so se strokovnjaki opredeljevali o načinu zdravljenja, uspeh vidimo iz števila mrtvih. Rakasta tvorba je posebnost, ki se ne ponavlja in učenje s poizkusnimi posegi koristi predvsem farmaciji, ljudje umirajo ne glede na vrsto posega. Rakasta tvorba je pač izrodek življenja, ki se razvija in prilagaja.
Oglasno sporočilo
link
Imate pogosto občutek suhih oči?
10. oktober 2018 ob 13:26 Se vam zdi, da imate v očesu pesek? Vas pečejo oči? Navedeni simptomi so znak izsušenih oči, tegobe, ki pesti vedno več ljudi. Mraz in veter slabo vplivata na oči.
Več novic ...
Kazalo