Zdravje

Poudarki

  • Že drugič so pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije k izvedbi izrednega zunanjega strokovnega nadzora nad delom kardiologov na pediatriji v Ljubljani
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 15 glasov Ocenite to novico!
UKC Ljubljana
Ministrica za zdravje meni, da bi vodstvo UKC-ja Ljubljana lahko naredilo več za ureditev razmer na pediatriji. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje zagotavlja, da na ministrstvu intenzivno iščejo rešitve za ureditev razmer na pediatriji. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek-Travnik
Na Zdravniški zbornici Slovenije so v zadnjega pol leta prejeli več prijav glede zdravljenja na pediatrični kliniki UKC-ja Ljubljana, pravi predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik. Foto: BoBo

Dodaj v

Ministrica vodstvu UKC-ju očita reševanje slabih odnosov na plečih pacientov

Ministrica za zdravje bo k reševanju odnosov pozvala tudi zdravniško zbornico
13. junij 2017 ob 16:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je "zelo zaskrbljena in ogorčena" nad nerazčiščenimi in slabimi medsebojnimi odnosi na Pediatrični kliniki. Po njenem mnenju vodstvo UKC-ja Ljubljana ni naredilo dovolj pri reševanju razmer na kliniki.

Ministrica je poudarila, da je ministrstvo ob koncu maja na pobudo staršev o izrednem upravnem nadzoru na Pediatrični kliniki zahtevalo pojasnilo o razmerah na tej. Takrat jim je direktor UKC-ja Ljubljana Andraž Kopač prek elektronske pošte zagotovil, da je vse "v redu".

Kljub temu so na ministrstvu od vodstva UKC-ja in Pediatrične klinike zahtevali dodatna pojasnila o razmerah v službi v obdobju od septembra 2016 do junija letos. Želeli so tudi pojasnila, kakšne ukrepe je vodstvo sprejelo glede slabih odnosov na kliniki. Celotno dokumentacijo so posredovali svetu zavoda in ga pozvali, naj jo prednostno obravnava.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar je dejal, da se bodo v petek na seji pod točko razno dogovorili, kdaj bodo to obravnavali. Tema je po njegovih navedbah tako zahtevna, da jo morajo obravnavati na ločeni seji. Kot pravi, bodo na njej zagotovo odločali o odgovornosti vodstva, ne more pa še napovedati, ali bodo sprejeli kakšne ukrepe, saj da so kolektivni organ, ki se odloča skupaj.

Ministrstvo je k izvedbi izrednega zunanjega strokovnega nadzora nad delom kardiologov na pediatriji v Ljubljani, ki jih starši omenjajo v svojem pozivu, že drugič pozvalo tudi Zdravniško zbornico Slovenije.

Ministrstvo išče rešitve
Na ministrstvu pričakujejo, da bo zbornica ta poziv obravnavala prednostno in jih tudi sproti obveščala o rezultatih tega nadzora. Predsednico zbornice Zdenko Čebašek-Travnik bo ministrica tudi pozvala, naj v okviru svojih pristojnosti obravnava tudi odnose med svojimi člani zdravniki, posebej v konkretnem primeru.

Ob tem je Kolar Celarčeva zagotovila, da na ministrstvu zelo intenzivno iščejo rešitve in bodo tudi v prihodnje storili vse, da se zadeva razreši v dobro otrok. O ukrepih bodo sproti obveščali javnost, je še dejala.

Zbornica oblikovala eno komisijo
Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik pa poudarja, da je zbornica prejela več prijav, ki se nanašajo na obravnavo bolnikov na Pediatrični kliniki. Gre za primer smrti 14-letnega dečka septembra lani, primer zdravljenja dveletne deklice, prav tako so se odločili za ponoven nadzor nad zdravljenjem otroka v okviru programa otroške srčne kirurgije, prejeli pa so tudi prošnjo strokovne direktorice UKC-ja Ljubljana Marije Pfeifer za nadzor nad več domnevno spornimi primeri zdravljenja na kliniki.

Doslej so na zbornici ustanovili nadzorno komisijo za primer zdravljenja 14-letnega dečka, ki bo v juniju začela nadzor. V drugih primerih pa še nimajo imenovanih komisij, ki bodo opravile strokovni nadzor. Pri tem je Čebašek-Travnikova opozorila, da je specialistov, ki bi lahko bili člani take komisije, v Sloveniji malo, zato je težko sestaviti komisijo zdravnikov, ki bi bila nevtralna.

Upoštevati bi morali strokovni nadzor
Sicer pa je Čebašek-Travnikova poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. "Nadzor je prinesel določene sklepe, a meni ni znano, da bi se kar koli uresničilo. Stvari se vlečejo. Če bi se takratna priporočila upoštevala in uresničila, bi danes lahko govorili o drugačnih, urejenih razmerah," je dejala.

Po njenem mnenju je tudi moteče, da se v javnosti razčiščujejo stvari, ki bi se morale razčistiti znotraj delovnega okolja. Javnost ima sicer po njenem mnenju pravico vedeti, če gre kaj narobe, ampak takrat, ko se to zanesljivo ugotovi. Ob tem morajo biti javnosti predstavljeni ukrepi in časovnica, kako se bo to odpravilo.

Slabi odnosi niso novost
Slabi odnosi na kardiologiji niso novost. Leta 2012 je nekatere zmotila višina honorarja izraelskega otroškega srčnega kirurga Davida Mishalyja, ki je prišel v UKC leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka. Izkazalo se je tudi, da je Mishaly v Ljubljano prihajal operirat le za nekaj dni na mesec, zaradi česar je pozneje deset zdravnikov intenzivistov podalo ugovor vesti.

Z Mishalyjem so se tudi dogovorili, da bo usposabljal mlade otroške srčne kirurge. A je UKC še danes brez svojega povsem usposobljenega srčnega kirurga. Oba od izobražujočih se kirurgov sta odšla v tujino. Mishaly od leta 2012 v Ljubljani ne operira več, notranje razprtije na kardiologiji pa so se nadaljevale do te mere, da je bil pod vprašajem obstoj otroške srčne kirurgije v Ljubljani. Zdravstveni svet se je sicer odločil, da se program nadaljuje naprej, prav tako so sprejeli strategijo razvoja otroške srčne kirurgije.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 13.06.2017 ob 16:33
Kolar Čelarčeva je dokaz, da je lahko minister v tej državi vsak upokojenec, ki ima malo več časa in se ne boji izpostavljanja v javnosti.
Skoraj vsak.

Slovenija je v razsulu. Veselim se dneva, ko bo počilo. Kaj veselim - živim za ta dan!
#UPOR
Bivši uporabnik
# 13.06.2017 ob 17:45
He, he, Cerar je udaril po mizi.

Najprej je okrcal ministrico za okolje, ki "ni hotela motiti" sanacije Kemisa, sedaj mora ministrica za zdravje storiti malo več kot biti le "zaskrbljena in ogorčena". Mora npr. "zahtevati dodatna pojasnila" ali "pozvati" koga k ukrepanju.

Slovenija - dežela nepristojnih uradnikov.
vsenior
# 13.06.2017 ob 16:54
It h kardiologom je podobno, kot da greš v labirint. NI IZHODA! Tudi internisti kardiologi za starejše imajo prirojene muhe. Naročijo te kar tja na nek datum, če želiš priti takrat, ko imaš pa probleme, te pošljejo k ministrici-saj jim ona dela težave in jim onemogoča pregled pacienta takrat, ko ima težave. Takega zdravstva Slovenija ne potrebuje!!!!! 3.2 miliarde € za zdravstvo je premalo, da bi lahko obiskal zdravnika kardiologa takrat, ko imaš probleme. Pridi privat!!!! BOJIM SE, DA IMA Anar Hija prav.
Geres*
# 13.06.2017 ob 18:30
Naše zdravstvo ni vedno počenega groša, vsi kreatorji in podporniki tega sistema pa bi morali nekje na hladnem sedeti.

Najprej te država prisili, da se zavaruješ pri njej, ker vzporednega sistema ne dopušča. In potem ko bi to storitev uveljavljal, ti reče, pride čez eno leto. Naj mi nekdo pove za razvito državo, kjer lahko bolje poskrbiš za svoj avto in psa, kot zase? Pri nas lahko z denarjem mahaš, pa boš na vse postpoke in operacije, ki jih izvajajo samo v bolnici in ne v kakih privat ambulantah, čakal ko lutav. Četudi mesečno plačuješ 300 eur za zdravstvo. Psa pa lahko jutri pelješ na operacijo. Pač plačaš, pa gre. Tak sistem je pač številnim v interesu. Očitno. Sicer bi že zdavnaj padel. pri nas pa futrajo rajo z "vsem imamo dostopno za vse". Smo ful kul. Sam pol leta čakaš na prvi pregled, leto na operacijo itd. Ampak hej, čez naše javno zdravtvo ga (bojda) ni.
Svit-1
# 13.06.2017 ob 17:34
A ni ravno ministrica požegnala mandat generalnemu in strokovni?
Mikita
# 13.06.2017 ob 17:56
A se je oglasila stara vešča? Zdaj vam je jasno, zakaj zdravstvo še bolj nazaduje. Ministrica ščiti tiste, ki so zamočilu. Prozorno, da bolj ne more biti, ona pa nam, da jo skrbi za bolnike. Kh, kh , kh...
Mikita
# 13.06.2017 ob 18:18
@NNNP, zanimivo. V Sloveniji je še iz časov socializma število prebivalcev več ali manj enako. Zdravstvo in vsa ostala " znanost" napreduje. A težave so pa zmeraj večje. Od kdaj? Odkar se pridobitnikom v belih haljah cedijo sline ob omembi besede koncesija. Zadaj je pa cel dražavni aparat, ki te rabote servisira, namesto, da bi se ukvarjal z zdravstvom.
kinderjajček
# 13.06.2017 ob 17:49
Zaskrbljena, ker so njihovega LDS "prikoritnika" odstavili?
ajvard
# 13.06.2017 ob 16:32
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je "zelo zaskrbljena in ogorčena"

kul.miren.ministrica dela.lol.
NNNP
# 13.06.2017 ob 17:46
Kljub vsemu večina še vedno podpira takšno javno zdravstvo kot ga imamo, s čakalnimi vrstami vred. Pa razumi, če moreš. Na žalost se bo stanje še dolgo slabšalo preden se bo kaj spremenilo. Razkurjeni porabniki zdravstvenih storitev bentijo čez tiste, ki delajo, po volitvah pa imajo vsakič občutek, da so bili nategnjeni. Tole ne kaže ravno na kakšno posebno pamet.
dr.Kuštrin
# 14.06.2017 ob 00:34
v ozadju "slabe komunikacije" so seveda plače! Ozkemu krogu, ki je delal z Izraelcem so omogočili bajne zaslužke, ostali kuhajo mulo in čakajo, da bo kdo stopil na mino! Naredili so firmo v firmi in zdaj sledi maščevanje.... to dobite, če futrate zalego preko mere! Najprej zmetat nekaj svetih krav na cesto, ostale pa na 1500 evrov neto. Nekaj ščasa se bomo vlačili po delovnih sodiščih, štrajkali, potem pa bodo položnice naredile svoje. Pa prepovedat Koštrunov sindikat, iz nacionalnega interesa....
Bivši uporabnik
# 13.06.2017 ob 21:59
@vsenior

Omenjaš, da bi morali uvoziti 3000 Kubancev, da bi razbili zdravniško stavko.

Se strinjam - samo poglej, uvozili so enega Izraelca v UKC LJ, pa se še desetletje prepucavajo ali je bilo to v redu, ali ne.
Uvozili so nekaj Hrvatov v UKC MB, pa so končali na sodišču.

Slovenija - lobijem prijazna dežela.
oniks111
# 13.06.2017 ob 17:18
Bogovi v belem.Upam da tečete tudi Vi zadnji krog.
grumpycat
# 14.06.2017 ob 12:03
#vsenior
Ti nimas pojma o zdravstvu.
Cakalne dobe niso zaradi zdravnikov. Slovenski zdravniki so med evropskimi med najbolj obremenjenimi. Povprecen evropski kardiolog pregleda v obicajni ambulanti 6-8 bolnikov, slovenski pa 10-15. Za cakalne dobe sta odgovorna ZZZS in MZ, ki placujeta programe. Nadalje, zdravnik ki dela na treh deloviscih hkrati je enako placan kot tisti, ki dela na enem, ker ni placan po storilnosti, ampak po kolektivni pogodbi in je placa odvisna izkljucno od razreda v katerem je. Zdravniske stavke pa so jasno pokazale, da je trenutni zdravstveni sistem brez takih dezurstev kot so sedaj nevzdrzen, spet - ne gre za kaprico zdravnikov, ki odzirajo delo mladim. Mladi zdravniki so bili brezposelni zaradi ZUJFa, kar je bil spet produkt politike, ki je bika b letij 2008-2014 mnenja, da je treba linearno povsod znizat stroske dela. Ceprav je v javnem sektorju neenakomeren manjko kadra, ponekod ga je prevec Zanimivo, da je celoten tvoj tekst spisan kot da zdravniki kujejo neko zaroto proti ljudem. Glede pricakovane zivljenske dobe si pa ustrelil mocno mimo - edina skupina, ki ima v sloveniji zares nizko zivljensko dobo so zdravnice, ki se zgarajo za take kot si ti in zivijo 12let manj kot ostale zenske. Sicer pa je pricakovana zivljenska doba po statisticnih podatkih taka kot sem navedel. Nadalje - ne udriham po starejsih, predstavljam le realno sliko. In nenazadnje - ne branim nikogar, ampak slovenceljni imate hude komplekse manjvrednosti in so vam zdravniku trn v peti ter zelo prirocni za udrihat po njih. Ko pridete v ambulanto ste pa navadni polulancki, ki zase najbolj banalne odgovornosti niste sposobni prevzeti. Saj vemo - forumi vse prenesejo.
In na koncu za vse, ki se tako radi slicujete na hipokrata - dajte precitat celotno zaprisego, ne samo enega clena. Tudi jaz bi koga od vas v Afriko poslal, da vidite kako dobro urejeno zdravstvo imate, pa da vidite kako se tam ne da cuzat drzave za vsako stvar - tam praviloma ni zdravstvenih zavarovanj, ni socialne podpore, itd...
IndyBob
# 13.06.2017 ob 19:20
Ha, ha, na koncu bodo en teden pred koncem mandata (potece mu cez 2 meseca) razresili Kendo (ki bi ga morali ze zdavnaj odpustiti) in karavana bo sla naprej, kot da se ni nic zgodilo. Ah ja, to je tisti Kenda, ki je bil tudi na romanju pri Jankovicu l. 2011.
vsenior
# 13.06.2017 ob 17:04
Dokler dohtarji ne počistijo čakalnih dob, jim ne bi dal plače. Seveda bi morali obravnavat vsakega pacienta natančno in strokovno in ne z reklom: operacija uspela , pacient umrl! Če bi slučajno zagrozili s štrajkom bi takoj uvozil 3000 Kubancev, ki so v svetovnem merilu vrhunec medicinskega znanja. Tole na otroški pediatrični kliniki je pa že prava farsa od medicine in etike! Vse dohtarje tam zapret, potem pa naj se izkašljujejo v zaporu. Se je velecenjeni Kuštrin že kaj oglasil?
misterij1234
# 13.06.2017 ob 16:50
Zelo sem zaskrbljen,da ja ta ženski osebek tako zaskrbljen in ogorčen.Na njenem ministrstvu šele sedaj iščejo,pozor ! ZELO INTENZIVNO !!! Dovolj bi bilo samo INTENZIVNO.ZELO pa bi se morala zamisliti nad svojo nesposobnostjo in nedelom,katerega je rezultat je zdravstva v razsulu.!!!!
vsenior
# 16.06.2017 ob 08:12
@petrap. Vse, kar ste sporočili v komentarju GRUMPYCAT-u še kako drži. Dokler bo taka miselnost prevladovala med zdravniki se nam slabo piše. V resnici ne gre samo za ta primer Kende ali pa prej malčka z nogico..... Zgrozil sem se nad delom komentarja, ko meni, da je 50-100€ za 15 minutni pregled pri specialistu "bakšiš".Tudi ostali del njegovega komentarja je grozljivka. Problem je nastal z odprtim lovom na premoženje, kjer so zdravniki zaslutili, da lahko kopirajo američane in opravičijo svoje velike zaslužke s svojim (ne)znanjem. Po preračunanju koliko bi lahko zaslužil zdravnik na ta način na mesec pridete do 40.000€ samo s pregledi! Zakaj pa ne, saj imajo vodilni managerji v gospodarstvu tudi po 40.000€ do 70.000€ na mesec! Odgovornosti pa nobene! ŽAL JE TAKEGA MNENJA VEČINA ZDRAVNIKOV. 10 minutni posvet, kjer povprašaš zdravnika le o ceni njegovega posega ti že zaračuna 40€
petrap
# 15.06.2017 ob 10:02
@ grumpycat
iz tvojih prispevkov se vidi, da v resnici bolj malo poznaš celo naše zdravstvo.
Najbrž si zdravnik, pa tu na forumu ponavljaš predvsem tisto, kar se v družbi kolegov pogovarjate in si dajete duška glede tega, kako je 50 ali 100 EUR sramotna cena za specialistični pregled. Ne razmišljate pa o tem, da so mesečni prejemki ogromnega dela slovenske populacije takšni, da z njim lahko posameznik pokrije kakih 5 takšnih "sramotno poceni" storitev. Mora pa s temi prejemki posameznik še preživeti mesec.
Biti zdravnik še niti slučajno ne pomeni, da tudi poznaš zdravstvo. Ti na zdravstvo gledaš le z očmi zdravnika, to se vidi. Tak pogled običajno ne vidi in najbrž tudi noče videti tistega, o čemer se te dni tako intenzivno piše glede Pediatrične klinike, na primer. Podobnih zgodb o našem zdravstvu, ki se (pre)redko prebijejo v javnost, je še veliko.
Zdravniki štrajkajo zaradi plač in zato, ker hočejo izboljšati svoj položaj v družbi. Brez ovinkov povedano, hočejo manj delati za več denarja. Kar je sicer povsem normalno .Če bodo pri tem uspeli, sploh ni nujno, da bodo tudi bolniki zares kaj od tega imeli. To so že videne zadeve.
Življenska doba večine prebivalstva na svetu se daljša. Če meniš, da ste za to zaslužni predvsem zdravniki, se zelo motiš.
S tabo se vsaj nekoliko strinjam glede nezaposlenosti mladih zdravnikov, le da ne pripisujem krivde zato ZUJF-u. Če bi res obstajal iskren interes zaposlenih zdravnikov, da jih razbremenijo mladi, nezaposleni zdravniki, bi ti že davno delali. A že zaposleni zdravniki raje sedijo na treh stolčkih in "delajo" po 25 ur na dan ter odžirajo kruh nezaposlenim.
Jaz pa raje kot v Afriko, grem občasno pogledat kako imajo urejeno zdravstveno varstvo v Avstriji, Belgiji in Italiji. Pa še kje. Pojdi tja kdaj še ti. Morda se ti bo zorni kot tvojega pogleda na naše zdravstvo nekoliko razširil in bo zaradi tega tvoje pisanje na forumu malce bolj realno.
Sicer pa ti priporočam, da sešteješ vse storitve, ki si jih kot zdravnik opravil v mesecu dni, na primer in jih razdeli z vsemi urami (ali morda tudi minutami), za katere si prejel plačilo. Videl boš kolikšna je tvoja zaresna storilnost. Najbrž boš presenečen. Morda si boš vsaj nekoliko priznal tisto, kar jez že dolgo vem: zdravniki niste najbolje plačani za svoje delo, ko delate, več kot odlično pa vam je plačan "delovni čas", ko ne delate.
Kakšna pa je bila kakovost opravljenih storitev, pa tako veš najbolje sam.
grumpycat
# 14.06.2017 ob 21:23
#vsenior
Vsekakor komentar vreden slovenceljna.
Imas prav - ne bom cakal 1 leto na pregled predrakave sprememne. Razlog pa je bolj banalen - raje kot frizerja zeni ali pa dvakrat mesecno pranje avtomobila bom placal pregled pri specialistu. Cena obojega je priblizno ista (pregled pri specialistu stane sramotnih 50-100 eur). Ali pa si bom omislil eno od dodatnih zdravstvenih zavarovanj, ki so zares zelo poceni in koristil te ugodnosti.
In vedno ko bom srecal slovenceljna, ki bo izsiljeval zdravstveno osebje kaj vse mu MORA narediti (pokretnemu poskrbeti resilca za pregled, povracilo potnih stroskov na pregled, itn) se bom spomnil zakaj eni cakajo na pregled eno leto in vec - ker imajo drugi taksi sluzbo placano s strani zzzs. Tako je to... Denarja za vse ni dovolj, zzzs pa odloca kaj bo placala.
Glede stevila pregledov - 40 bolnikov pregledajo druzinski zdravniki in nekateri kirurgi, kardiologi pa ne, ker ob pregledu pogosto opravijo se UZ srca, ki vzame 15-30min sam po sebi. Pa izracunaj.
LosAlamos
# 14.06.2017 ob 14:31
grumpycat

V Afriko pošiljam tistih par, ko se sedaj kregajo kdo je manj zaje*al. Večina zdravnikov ga itak naj*** zaradi teh par arogantnih senilnih cepcev.
samogledam
# 14.06.2017 ob 08:12
Tudi mene skrbijo slabi odnosi med Slovenci, pa ni posredi ne druga vera ne drug jezik, ne drugacna barva koze, ne lakota, ne naravne nesrece, ne nacionalnost, ne izobrazba...morda pa imajo zaposleni prevec monotono dobro zivljenje, redno placo in ugled, ki ga rusijo sami. Ker so siv vecini ze zasrali privatno zivljenje, morajo delati zgago se v sluzbi...
Tu so odgovori, zakaj potrebujemo nove strokovnjake iz drugega okolja, da razbijejo to domisljavo, prepotentno, narcisoidno zdruzbo lobijev, ki so ze sami pacienti.
reorah
# 14.06.2017 ob 05:27
UKC je poln samega sebe. Je monopolni center v državi in je vzvišen nad vsem ostalim. Poln je medsebojnega rivalstva, pritlehnih odnosov, umazanih špekulacij z denarjem... Dejstvo je, da Slovenci takega centra ne rabimo! Smo premajhna država za neko "vrhunskost", ki se očitno ne obnese in so taki centri dostopni v tujini, kjer je več etike. Slovenija potrebuje več manjših, a bolje opremljenih zdravstvenih centrov po vsej državi, ki bi bili bolje dostopni vsem prebivalcem, ne pa da je ljubljanska regija absolutno privilegij zase. UKC ne funkcionira, to postaja vse bolj očitno. Je eno skorumpirano leglo, kjer se uveljavlja osebno stremuštvo in kraja denarja, bolniki pa so le sredstvo za te cilje.
vsenior
# 14.06.2017 ob 04:10
@grumpycat Ojoj ojoj niti pri enem Ad ti ne dam prav! Ad1 Čakalne dobe delajo zdravniki, kajti imeti zagotovljeno maso pacientov, ki čakajo, je najboljše zagotovilo za nadaljno delo. Si predstavljaš, da ne bi bilo čakalne vrste? Če operacija kolka traja 2 uri, bi moral narediti 3 operacije na dan. Koliko dobi ustanova denarja ni problem zdravnikov. Operacijo kolka skalkulirajo na 15.000€. V resnici ne stane toliko. Umetno napihnejo ceno storitev, po sistemu medicinske ekonomike potem zmanjka denarja, pacienti pa čakajo. Če dobijo redno mesečno plačo naj jim šef odredi delo, ki ga morajo opraviti brez ugovora. Napaka je v tem, ker so kopirali zahodno medicinsko ekonomiko---švicarsko!!! Ad2 Zdravniki delajo na več deloviščih hkrati zato, da imajo večjo plačo in ne zato, ker jih je premalo. Sami ne dovolijo izmen, veliko jih je brezposselnih, drugi zdravniki jim ne dovolijo delat specializacije. Ad3 v letih, ki jih omenjaš ni bilo čakalnih dob-si to namerno zamolčal? Tujci so hodili v UKC in tam plačevali. Kaj pa danes? Diagnostika danes ni dostopna, ker morajo dohtarji kao šparat. Ad4 si vsekal po starejših. Upaj, da boš ob tako slabih medicincih doživel vsaj povprečno starostno dobo. Tudi tukaj si izmišljuješ. Govoriš o povprečni starosti moških, ki se danes rodijo. Realni podatki pa so, da doživi moški povprečno starost danes 73 let, ženske 4 več. Ad5 Torej podpiraš in razumeš lumpe zdravnike! in se ti smilijo, ker drugje tudi kradejo!!!!!
pinkcrusader
# 14.06.2017 ob 01:21
povsod na vseh klinikah na zaloški so slabi odnosi...metanje polen pod noge, komolčarstvo, pacienti pa kot živali v klavnici
theone
# 13.06.2017 ob 17:23
Zanimivo kako ministrica graja in s prstom kaze na defakto svoje podrejene. Tipicno valjenje odgovornosti, namesto da bi ukrepala in spucala zadevo... tipicni smc
ZETAC
# 14.06.2017 ob 10:28
Ministrstvo, zdravniška zbornica, UKC, pediatrična kllinika, zasebni interesi, rivalstvo za funkcije (to je položaj in denar) se igrajo z zdravjem mladih bolnikov. Če kdo, potem bi moralo to stanje presekati ministrstvo in če je ovira pri tem zakonodaja, pa jo naj spremeni, saj zato imamo vlado in parlament, ne pa da se kar naprej zgovarjajo drug na drugega, kako se ne da nič storiti.
franko7
# 14.06.2017 ob 07:42
Bi pričakoval, da se tudi sedaj oglasi FIDES in dr. Konrad Kuštrin in z nastopom pove , da pa vseeno zdravniki ne delajo tako dobro in si ne zaslužijo take povišice plač. Denar pa nameni tistim v zdravstvu , ki delao dobro. Sestram, čistilkam , kuharjem vzdrževalcem itd.
ogenj
# 13.06.2017 ob 23:44
hehe! vidno "zelo zaskrbljena in ogorčena" ministrica.pa to je farsa.
Mikita
# 13.06.2017 ob 23:22
NNNP In Insider,
res je, da je starejših več, res pa je tudi, da so bolnišnice in ambulante bolje opremljene, tehnologija omogoča učinkovitejšo diagnostiko, tudi zdravila so boljša, upam, da so tudi zdravniki bolj izobraženi, čeprav v to slednje močno dvomim po vsakem srečanju z njimi.
Kar pa se populacije tiče, pa ne primerjat leta 1945 in današnjega časa. 45 je bilo leto konca velikega uničevanja in ubijanja. Primerjat je treba 1970 in 1980 z današnjim časom. In v tistih časih je pacientom pripadalo več obravnav, terapij, preiskav. Danes se na veliko špara, tako, da kljub večjemu številu starejših, je glede na to, da pacientu danes ne pripada skoraj nič, razen osnovnega pregleda, število storitev najbrž precej podobno. Dobro bi bilo pogledat statistike, pa izločit razne samoplačniške, pa nenujne zadeve-npr. lepotne operacije in videt, če ima javno zdravstvo res toliko več dela, ali pa je vse skupaj manipulacija. Zmeraj sem se spraševala, kako so lahko nekateri dohtarji vsak dan istočasno na treh mestih? Na oddelku, v ambulanti, pa še kje...
davkoplačevalec
# 13.06.2017 ob 23:05
Vsaka ladja pluje kakor jo krmili kapitan.
Kdo je kapitan ladje "UKC Ljubljana" s 6.000 potniki ? Fckng no-name šlosar neki WTF Kopač. In ladja pluje ...v WTF smer.

Kdo je kapitan ladje "Pediatrična klinika" z najbolj dragocenim tovorom? Neki samovšečni "Lady in Jana" profesor. In ladja pluje.

Kdo je kapitan ladje "Zdravstvo Republike Slovenije" z 2 miljona potniki? Fckng senilna babura neka WTF Kolar Celarc, ki ne zna vodit stojnice na tržnici... In ladja pluje.

No krivi so seveda kurjači, mornarji, snažilke itd....Ker ne sledijo genialnim idejam velikih vodij.
Insider No. 1
# 13.06.2017 ob 21:23
@NNNP

Že to, da je populacija enaka ves čas je laž. Saj je leta 1945 bilo v SLO 1,5M prebivalcev, ob osamosvojitvi pa okoli 2M. In kot si ti omenil je populacijska struktura različna. Da ne komentiram tega, da so nekoč stari ljudje umrli ob marsikateri bolezni, ki jo danes uspešno ozdravijo in se nato ti ozdravljeni vrnejo s kakšno drugo diagnozo ponovno v sistem.

Ampak RTVSLO komentarji prenesejo vse.
zmagoslav
# 13.06.2017 ob 21:06
Zanimivo. Sedaj se pa peredsednik sidikata Fides g. zdravnik Konrad Kuštrin nič ne oglasi! Verjetno nima časa, ker se vozi s svojim Fičotom okoli!
http://www.zurnal24.si/konrad-kustrin-parkiranje-invalidi-kazen-clanek-257094
vsenior
# 13.06.2017 ob 18:37
Geres in Mikita: jasno je, da je v zdravstvu VELIKO denarja in sedaj se cufajo za tistih 3.2 miliarde. J...e se jim za paciente. DR Stare je lepo povedal: denarja je dovolj le pravilno ni razporejen. En od prvih petih zdravnikov po nazivih v SLO, je leta 2000 javno povedal, da se bodo potrudili, da bo zdravstvo postalo druga ŠVICA. BERI, da bodo plačani, kot v Švici. Pa nič drugega.
Bivši uporabnik
# 13.06.2017 ob 17:26
Ta vlada mira cerarja ki jo vodita smc in sd se obnasata kakor da bi bila opozicija.. ne upajo pa v boj, zrihtat zadeve za voljo drzavljanov, popravit sistem... le zakaj ne? Zato ker jim to najbolj pase - lahko veliko kradejo, pa se 200.000 ljudi iz javne uprave imajo zagotovljenih da bodo za njih volili
Ampak kar volis to imas
smukač
# 15.06.2017 ob 12:20
Ministrica je tista, ki je Rajka Kendo držala na stolčku, torej sta onadva objektivno najbolj odgovorna in bi lahko v slovo pomahala. Tudi leta so naredila svoje in delati in živeti v sedanjem času zahteva energijo in specialna znanja, ki jih onadva že lep čas nimata več.
kapljač
# 15.06.2017 ob 09:15
Očitanje komu nepravilnosti je povsem neproduktiven pristop reševanju zapletov. Samo ukrepi nekaj prinesejo, tudi če so "najboljši med najslabšimi".
misterij1234
# 14.06.2017 ob 18:01
Tovarišica za zdravje se naj po novem imenuje tovarišica ZAMUDA.Vse kar je storila do sedaj je zamudila.
galoper
# 14.06.2017 ob 17:01
Bo nastal odvečni kader?
Bivši uporabnik
# 14.06.2017 ob 10:48
Država bi morala oblikovati ustrezno strategijo s katero bi zagotovili izboljšanjet stanje v zdravstvu.
galoper
# 14.06.2017 ob 09:01
O dobrih zdavnikih pa nič?
vsenior
# 14.06.2017 ob 04:25
@sistemc Zakaj Kubance? Ker še niso okuženi s švicarskim virusom bogatenja. Naši so se srečali z njim leta 1992, z zdravstveno reformo. Politika nikakor ne najde zdravila za ta virus. Kar so uvozili v zadnjiem času je lumparija, preplačanost, padale so provizije,.....To mora naredit ministrica in ne posamezne ustanove in lobiji. Za 1500€ neto bodo Kubanci delali bolje kot naši, brez napak in medsebojnega zezanja. Našii specialisti te tako ali drugače pogledajo na način iz 70 let prejšnjega stoletja, kljub mnogo boljšim napravam. Ne razumem zakaj se ne razhudijo delodajalci, kajti slabo zdravstvo povzroča ogromno bolniških in odsotnosti. Morda zato, ker managerjem plača medicinske preglede in zdravljenja firma in ne poznajo čakalnih dob.
Branko3
# 14.06.2017 ob 03:23
Mislim, da je to zelo slaba ministrica. Sama še s prstom ni mignila, da bi pomagala pri razrešitvi tega očitnega problema, sedaj pa minira prizadevanja vodstva UKC. Verjetno dela v podporo koruptivnim krogom.
mr.cook
# 13.06.2017 ob 22:06
Slovenija = slabi odnosi . . .
vsenior
# 13.06.2017 ob 18:30
Mikita, sem ti dal dva plusa!
accko
# 13.06.2017 ob 18:26
eh v sloveniji se povsod sam omenja zaskrbljenost in ogorčenost , od JS do podjetji kjer se postavlja ne sposoben kader ker pomembno je sam da je naš in da se čuva delovno mesto ... to je realnost slovenije,
povzetek
# 13.06.2017 ob 18:19
A da hoče generalni direktor RTVSLO zaradi Pirkoviča odstaviti dve urednici pa ni novica?
Bivši uporabnik
# 13.06.2017 ob 17:28
Ta vlada le preocuje, je zaskrbljena nad situacijo, in se cudi sama sebi... zalostno da narod le pokima in rece res je, zal ne ugotovi da to ni gostilniska debata in poslusa vlado ki ima skarje in platno da kaj spremeni v svojih rokah... tako kot narod vsake 4leta
vsenior
# 14.06.2017 ob 16:43
gumpycat Zaključujem komentar na tvoje trditve, hkrati ti pa želim, da bi čakal zaradi predrakavih sprememb na tvojem telesu vsaj eno leto, da bi ti potem v 2x po 10 sekundah naredili krioterapijo in te morda pozdravili, lahko pa tudi ne. Zagotovo se boš takrat oglašal popolnoma drugače, če seveda ne boš prej izrabil koruptivnih elementov v zdravstvu, kajti izgleda da si s tega foha. Po mojem mnenju smo še daleč od dobrega zdravstvenega sistema. Nekje dol na Balkanu. Pa smo bili že precej višje. Trenutno smo v prostem padu. Vseeno najlepša hvala za podatek o tem koliko pacientov pregleda kardiolg. Doslej so vedno trdili (lagali), da specialisti pregledajo vsaj 40 pacientov na dan.
LosAlamos
# 14.06.2017 ob 10:24
Te arogantne dohtarje bi bilo potrebno poslat v Afriko na dobrodelno misijo pa naj tam ponavljajo hipokratovo prisego tako dolgo, da jo bodo začeli vsaj enkrat izvajat!!!
Ministrico za zdravje pa tudi poslat za njimi v nadzor in razmislek kaj je njeno delo!
Kazalo