Zdravje v otroštvu je temelj zdravja v odraslosti, je odzvanjalo na 27. srečanju pediatrov. Foto: MMC/TV Slovenija
Zdravje v otroštvu je temelj zdravja v odraslosti, je odzvanjalo na 27. srečanju pediatrov. Foto: MMC/TV Slovenija

mariborski pediater Jernej Dolinšek.
V Mariboru poteka že 27. srečanje pediatrov in medicinskih sester v Sloveniji. Na njem govorijo o modelih dobrih praks pri primarnem zdravstvenem varstvu otrok in mladostnikov v Sloveniji. Za primerjavo bodo gostujoči predavatelji predstavili razmere v Italiji ter na Hrvaškem in Madžarskem, kjer imajo to področje po besedah predsednika srečanja, mariborskega pediatra Jerneja Dolinška, prav tako dobro urejeno, a bi se obenem lahko veliko naučili od nas.

"Ugotavljamo, da je v naši državi obravnava otrok na primarni ravni vzpostavljena na zavidljivi ravni in vsekakor primerljiva z obravnavo v sosednjih državah. Kljub vsemu pa ne moremo mimo zaskrbljujočega dejstva, da je število pediatrov na vseh ravneh zdravstvenega varstva v Sloveniji bistveno premajhno, in grozi, da bomo na primere dobre prakse brez ustrezne podpore morda kmalu gledali le še z nostalgijo," je izpostavil.

"Naš sistem primarne preventive je fantastičen in daje izredno dobre rezultate. Vsi naši kazalci zdravja v pediatriji so najmanj primerljivi, v večini primerov pa boljši od preostale Evrope. Se pa bojim, da dolgoročno, če bo zdravstvo šlo v smer, v katero gre zdaj, bomo na to lahko le še od daleč gledali. Vsi govorijo o tem, da bo pravic vedno več, a je to težko verjeti. Racionalizacija je samo druga beseda za krnjenje pravic," je prepričan.

Zdravje v otroštvu za zdravje v odraslosti
Opozoril je, da je zdravje v otroštvu ključno za zdravje v odrasli dobi. "Takrat se bodo tudi drugi parametri zdravja začeli počasi rušiti, in ko se bo to zgodilo, bo za vse bistveno dražje," je opozoril. "Skrb za otroke je odločilni element zdravja celotne družbe. Od tod tudi naša neskromna želja, da nam prisluhnejo vsi, ki so odgovorni za organizacijo zdravstva v naši državi," je poudaril.

Uporaba antibiotikov pri otrocih
Na srečanju v Mariboru bodo govorili tudi o smotrni uporabi antibiotikov v pediatriji. "V pediatriji se namreč predpiše dosti antibiotikov, saj otroci najpogosteje zbolevajo za kužnimi boleznimi. Antibiotiki so pomembno orožje v boju proti mikrobom, a niso vedno nujno potrebni," je pojasnil Dolinšek. "Hkrati je pomembno, da izberemo pravi antibiotik, v zadostni količini in v zadostnem trajanju. Če tega ne naredimo, lahko po nepotrebnem širimo rezistenco med bakterijami," je dodal.

Zbrani pediatri bodo govorili tudi o težavah z vidom in očmi pri otrocih, ki sicer niso tako pogoste kot okužbe, a je zaradi odločilne vloge vida za razvoj otroka tema po besedah Dolinška zelo zanimiva.