Čeprav ima na skrbi stanje zalog materiala na oddelku, Perša ni znal pojasniti, kako so evidentirali podarjeni material, da bi bilo to vidno pri inventuri. Foto: Reuters
Čeprav ima na skrbi stanje zalog materiala na oddelku, Perša ni znal pojasniti, kako so evidentirali podarjeni material, da bi bilo to vidno pri inventuri. Foto: Reuters
Dejan Perša, ki je zaposlen v laboratoriju za interventno kardiologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, je med pričanjem spreminjal izjave. Foto: BoBo

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic se je za zaslišanje Perše odločila, ker sta ga po besedah Godčeve "vsaj dve priči" omenili kot sodelujočega pri nabavi žilnih opornic v mariborskem UKC-ju.

Kot je dejal Perša, je ena od njegovih službenih zadolžitev tudi skrb, da je na oddelku na razpolago dovolj zdravstvenega materiala, vključno z žilnimi opornicami. Zatrdil je, da pri tem nima nobenega vpliva na to, katere vrste in kolikšno količino žilnih opornic bodo nabavili.

Pojasnil je, da zgolj izpolni zahtevnico za material. Odločitev o tem, kateri material je potreben, je po njegovih besedah v pristojnosti zdravnikov, zahtevnico pa mora najprej odobriti predstojnik oddelka ali njegov namestnik ter nato še vodja nabavne službe in nazadnje direktor UKC-ja.

Spreminjal izjave
Perša se je prvič zapletel pri vprašanju Godčeve, ali je kadar koli neposredno govoril s katerim od dobaviteljev žilnih opornic. Najprej je odgovoril, da nikoli in da je bil v stiku z njimi zgolj prek nabavne službe. Pozneje pa je dejal, da je dobavitelje tudi sam poklical po telefonu, če jih referentki ni uspelo doklicati.

Različno je odgovoril tudi na vprašanje, ali je kadar koli opazil, da je oddelek nabavil več žilnih opornic, kot jih je potreboval. Sprva je zatrdil, da se to nikoli ni zgodilo. V nadaljevanju pričanja je pojasnil, da je v primerih, ko je prišlo na oddelek preveč opornic, na to opozoril predstojnika.
Perša je zagotovil, da od dobaviteljev nikoli ni zahteval ali dobil gotovinskega plačila za to, da je naročil določeno vrsto ali količino žilnih opornic. Prav tako po njegovih besedah nikoli ni dobil v roke biance zahtevnice za material, ki jo je predstojnik oddelka že vnaprej podpisal.

Kako so evidentirali material?
Dejal je, da nikoli ni naletel na primer, da bi kateri od zdravnikov žilno opornico "podaril" svojem kolegu v drugi bolnišnici. Ob tem ga je Godčeva spomnila, da je nekdanji predstojnik oddelka Vojko Kanič, ki je bil njegov nadrejeni, pred preiskovalno komisijo pojasnil, da je podaril dve žilni opornici.

Čeprav ima na skrbi stanje zalog materiala na oddelku, Perša ni znal pojasniti, kako so evidentirali podarjeni material, da bi bilo to vidno pri inventuri. Dejal je, da tudi ne pišejo zapisnikov o poškodovanih žilnih opornicah, ki jih morajo zavreči, ampak zgolj naredijo zaznamek v "posebnem zvezku". Pred letom 2014 niso počeli niti tega.

Dvoumnost razlag
Člani komisije so izrazili začudenje nad pričanjem Perše. Očitali so mu dvoumnost razlag, spreminjaje izjav in laži. Pri tem je Iva Dimic (NSi) dejala, da je Perša očitno del neodgovornega ravnanja z dragim zdravstvenim materialom, ni pa ji jasno, ali je vpleten v to ali je zgolj žrtev tega početja.

Zdravstvena preiskovalna komisija bo zasedala tudi v petek, ko namerava zaslišati predsednika državne revizijske komisije Boruta Smrdela in Alenko Bratušek, ki je bila od 16. aprila do 18. septembra 2014 kot takratna premierka tudi v funkciji ministrice za zdravje.