Slovenija

Poudarki

  • Slovenski matici "minimalna sredstva" za delovanje
Žilne opornice
Kirurg z žilno opornico. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Poslanci so obravnavali poročilo preiskovalne komisije o zlorabah pri prodaji in nakupu žilnih opornic. Foto: MMC RTV SLO
Zahtevek je vložilo zgolj osem odstotkov upravičencev, je opozorila Iva Dimic. Foto: BoBo
Državni zbor je z 42 glasovi za in petimi proti sprejel avtentično razlago členov zakona o kazenskem postopku. S tem zakon jasno določa, da je dveletni rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon na podlagi dokazov, pridobljenih iz prikritih preiskovalnih ukrepov, zgolj instrukcijski.
Državni zbor je sprejel noveli zakona o gimnazijah ter zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Noveli zaostrujeta pogoje za ohranitev statusa dijaka in omejujeta fiktivne vpise. Določata tudi, da se lahko tujci, ki so davčni zavezanci, izobražujejo pod enakimi pogoji kot državljani Slovenije.

Dodaj v

DZ podprl naznanitev sumov kaznivih dejanj pri nakupu žilnih opornic

Redna novembrska seja DZ-ja
22. november 2017 ob 07:46,
zadnji poseg: 22. november 2017 ob 19:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanske skupine so poudarile pomen boja proti korupciji in večina jih je tudi napovedala podporo poročilu in predlaganim sklepom, ki jih je podala preiskovalna komisija o žilnih opornicah.

DZ je s 47 glasovi za in 15 proti sprejel bistvene ugotovitve iz vmesnega poročila o parlamentarni preiskavi domnevnih zlorab v zdravstvenem sistemu pri nakupu žilnih opornic. Po ugotovitvi preiskovalne komisije DZ obstaja sum, da so odgovorni v kliničnih centrih Ljubljana in Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva.

Po ugotovitvi komisije obstaja sum, da so odgovorni v univerzitetnih kliničnih centrih (UKC) Ljubljana in Maribor v letih od 2007 do 2016 oškodovali javna sredstva ter delovali negospodarno in nezakonito.

Obstaja sum, da so odgovorni v obeh UKC za izvedbo javnih naročil v letih 2007-2014 pripravili in izvedli javna naročila, ki niso sledila temeljnim načelom javnega naročanja ter so delovali nezakonito in večkrat kršili zakon o javnem naročanju, ugotavlja.

Prav tako po njenih ugotovitvah obstaja sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih 2007-2016 s svojimi dejanji omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

Obstajal pa naj bi tudi sum, da so določene osebe v bolnišnicah zahtevale od dobaviteljev plačilo v zameno za nabavo določenih žilnih opornic ter s tem ravnale nezakonito.

Komisija je pripravila obvestilo o naznanitvi morebitnih sumov storitev kaznivih dejanj zoper nekdanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca, zoper nekdanjega direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca, zoper nekdanjega vodjo nabave v UKC Ljubljana Bojana Urana in predstojnika kardiologije v celjski bolnišnici Dragana Kovačiča.

Prav tako so pripravili obvestilo o naznanitvi morebitnih sumov storitev kaznivih dejanj zoper nekdanji vodji katetrskih laboratorijev v Ljubljani Darka Zormana in Matjaža Bunca ter Vojka Kaniča iz UKC Maribor.

DZ je danes s 40 glasovi za in 22 proti sprejel tudi predlaganih 11 sklepov, po katerih bo dokument predal pristojnim institucijam, tudi finančni upravi, državni revizijski komisiji in računskemu sodišču.

SDS: Na korupcijo opozarjamo ves mandat
V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS-u dejali, da na korupcijo v zdravstvu opozarjajo že ves mandat. Kot je dejala Nada Brinovšek, iz vmesnega poročila med drugim izhaja sum, da je v UKC Ljubljana prihajalo do kartelnega dogovarjanja in prodaje opornic mimo javnih naročil. Poleg tega po ugotovitvah komisije manjka 130 žilnih opornic, ki stanejo 1,000 evrov, je povedala. Tudi za UKC Maribor obstaja sum omejevanja konkurence in koruptivnih dejanj, je dejala.

NSi: Furlan ni našel ničesar
V NSi-ju so izrazili razočaranje, da pristojne institucije za nadzor nad delovanjem državnih organov v javnih zdravstvenih zavodih niso opravile svojega dela. Iva Dimic je pri tem še posebej izpostavila Specializirano državno tožilstvo pod vodstvom Harija Furlana in Nacionalni preiskovalni urad pod vodstvom Darka Majheniča. Po njenih besedah je zaskrbljujoče, da pri preiskovanju nakupa žilnih opornic nista ugotovila sumov kaznivega dejanj.

NP naklonjen poročilu
Če ne bi bilo preiskovalne komisije, bi področje ostalo neraziskano, menijo v nepovezanih poslancih (NP), kjer bodo vmesno poročilo podprli. Pridobljeno je kakovostno dokazno gradivo, pripravljeni pa so tudi konkretni napotki za pristojne preiskovalne organe, ki naj opravijo svoje delo, je pozval Franc Laj. Politično nastavljeni bi morali tudi politično odgovarjati, je dodal.

DeSUS: To bi morali preiskovati drugi
V DeSUS-u, kjer bodo vmesno poročilo podprli, ugotavljajo, da komisija opravlja delo, ki bi ga morale uradne preiskovalne institucije. Osumljencev, ki jih izpostavlja komisija, niso niti zaslišale, je dejala Julijana Bizjak Mlakar. Korupcija negativno vpliva na številne vidike družbenega življenja, tudi na čakalne vrste v zdravstvu, je opozorila. Večino odkritih nepravilnosti bi bilo po njenih besedah mogoče preprečiti med drugim z ustreznim nadzornim mehanizmom.

SD: Naj delo opravijo pristojne institucije
V SD-ju menijo, da sistem deluje po svojih zakonitostih, ki so sporne. Pristojne institucije pa bodo morale opraviti svoje delo in pripraviti ustrezne zaključke, je dejala Bojana Muršič. Spremembe sistema so po njenem opozorilu nujne "zdaj in takoj". Vsakršna oblika korupcije je po njenih besedah nesprejemljiva. Za ureditev področja pa imajo svojo odgovornost poleg vlade in resornega ministrstva tudi sveti zavodov, je poudarila in opozorila na nujnost optimiziranja vodenja.

Levica poročila ne bo podprla
Žilne opornice so bile po opozorilu Levice, ki vmesnega poročila in predlaganih sklepov ne bo podprla, najbolj precenjene med letoma 2006 in 2014, torej v času dveh vlad Janeza Janše, ki sta imeli preko svetov zavodov neposreden vpliv na vodenje bolnišnic. Že od vsega začetka je bilo jasno, da bo SDS komisijo izkoristila za to, da sebe razbremeni vsake odgovornosti, krivdo pa naprti političnim nasprotnikom, je dejal Miha Kordiš.

SMC: Poročilo je korektno
V letu in pol dela je komisija ugotovila, da je bilo delo odgovornih v javnih zavodih z vidika zakonitosti vprašljivo, so opozorili v SMC-ju. Ključnega pomena za boj proti korupciji so skupna javna naročila, ki so se začela intenzivno izvajati v času tega mandata, je dejala Vesna Vervega. Vmesno poročilo v delu o kršitvah je po njeni oceni korektno, pomislek pa ima glede več točk, denimo glede nekaterih vrednostnih sodb v vmesnem poročilu.

Za podaljšanje odškodninskega roka
Na seji so obravnavali tudi novelo zakona o nadzoru državne meje, ki so jo vložili v NSi-ju, z njo pa želijo podaljšati rok za zahtevek nadomestila zaradi otežene rabe zemljišča lastnikom zemljišč, na katerih je postavljena ograja na meji. Kot je pojasnila Iva Dimic, se je namreč rok iztekel že 30. junija letos, a so ga številni upravičenci zamudili. Pri tem pa ne gre za njihovo subjektivno odgovornost, saj po mnenju poslanke niso bili primerno in pravočasno obveščeni, pa tudi vlada je zamujala s sprejemom podzakonskega akta. Upravičenci bi tako lahko zahtevek podali do 31. decembra

Tudi upravne enote so po besedah Dimičeve potrebovale kar nekaj časa, da so ugotovile, kako izračunati višino odškodnine. Tako je veliko število državljanov, ki so do odškodnine upravičeni, ostalo brez možnosti, da jo dejansko tudi dobijo. Zahtevek je namreč vložilo le osem odstotkov upravičencev, je še pojasnila Dimičeva.

Vlada predlogu ne nasprotuje, čeprav je državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga poudaril, da so imeli upravičenci za vložitev zahtevka na voljo štiri mesece in pol. Tudi objava informacij je bila po njegovem mnenju ustrezna. Ker pa je od približno 2000 upravičencev vlogo vložilo le 161, se tudi vlada strinja s podaljšanjem roka.

Denar Slovenski matici
DZ jes 65 glasovi za in nobenim proti potrdil zakon o Slovenski matici, s katerim vlada ureja pravni in finančni status tega pomembnega kulturnega in znanstvenega društva ter zagotavlja pogoje za njegovo delo in razvoj. S tem naj bi ji zagotovil minimalna sredstva za delovanje.

G. K., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 22.11.2017 ob 10:41
Kaj za vraga ima DZ za razpravljat "o sumu korupcije pri nakupu žilnih opornic"?
V normalno delujoči državi se ve, da sum preiskuje policija in če se zberejo dokazi, tožilstvo in sodstvo opravi svojo dolžnost.
To bo pa spet celodnevno bla, bla, bla brez koristi in rezultatov.

DZ bi se moral kvečjemu ukvarjati z zamenjavo ministrov in sekretarjev, ki niso "počistili" resor, ki ga imajo.
Wasabi
# 22.11.2017 ob 10:10
Še zdaj ne vidim smotra podobnih debatnih krožkov. Predlagamn, da jutri razpravljajo o različnih oblikah snežink, haska bo podobno. Drugače pa imamo za korupcijo policijio in za snežinke meteorologe.
m72
# 22.11.2017 ob 08:34
Razpravljal seveda bo, prehranjevalne verige pa bodo ostale nedotaknjene. Dvomim, da bo "prepucavanje" pripeljalo do konkretnega rezultata, ali vsaj do luknjastega zakona.
firtoh
# 22.11.2017 ob 18:45
Kje so pa imena firm in skorumpiranih posameznikov?
galoper
# 22.11.2017 ob 19:47
Levica s tem izkazuje naklonjenost korupciji.
zapravico
# 23.11.2017 ob 07:12
Vsi imajo maslo na glavi,tukaj je samo vprašanje,kdo ga ima več
tupamaross
# 22.11.2017 ob 12:38
Cinik,
Janša je uredil za 25% povišanje pokojnin vsem upokojencem
in ne le meni.

Če ga ne bodo volili, bodo pa dobesedno pomrli od lakote. Na
to imajo vse pravice.
zapravico
# 23.11.2017 ob 07:14
Nobenih imen,vse ovito v skrivnost,nobeden nič ne odgovarja,zasčiteni kot beli medvedje,narod pa crkuje na obroke,in še vse to plačuje
patriot1970
# 22.11.2017 ob 12:55
Bojana Muršič se je ob tem vprašala, zakaj tehnične ovire na meji še kar stojijo in ljudem otežujejo življenje.

Informacija za poslance levice in SD-ja,...kateri ne vedo zakaj tehnične ovire na meji še stojijo.

Navkljub temu, da je vojna v Siriji že skoraj končana; je bilo med 13. in 19. Novembrom evidentiranih 4240 novih iskalcev azila v Srbiji.

https://reliefweb.int/report/serbia/unhcr-serbia-update-13-19-november-2017
cesar1
# 23.11.2017 ob 09:40
Železni repertoar ultralevičarjev; če krade levica, tulijo, da kradejo vsi! Če krade desnica, pa obtožujejo samo desnico.
Nobena stvar ni večna! Spomnite se samo stranke LDS. Poslanci in vodstvo stranke so se napihovali v armanijevih oblekah! Kje pa so sedaj? Tam, kamor spadajo, v dreku! Cerar, uči se!
amigo
# 23.11.2017 ob 08:27
Firma, ki je lastnik Mladine je prodajala UKC žilne opornice.
garmond
# 22.11.2017 ob 12:52
tupamaross,
Janša je leta 2012 s takratno diskriminacijsko pokojninsko reformo vsem novim upokojencem, ki se upokojujejo po letu 2012, zmanjšal pokojnine za 25%, mislim, da tudi kakšen odstotek več, glede na tiste, ki so se upokojevali pred letom 2013.
Tudi meni, in me spravil pod prag revščine. Vsaki mesec ga preklinjam, ko dobim tisto miloščino za 40 let delovne dobe.
Tega človeka nikdar več na oblast.
AMFIBIJA
# 22.11.2017 ob 07:56
Miloš C. Opornik

DVE ŽILI

Zlata žila krčno strogo vpraša:
»Kakšna zdi se tebi ta opora,
mar ni tole prava že pokora,
kdo naj lumparije te prenaša?«

Krčna odgovarja ji spravljivo:
»Krčenje je sredstev vendar nuja,
z naročili se zato zamuja,
da ne bo preveč vse zapravljivo.«

Zlata se v krohotu krčni smeje:
»O opornicah verjetno sanjaš
in za publiko teater zganjaš,
da vse skupaj dobro se ogreje?

Ne verjamem tebi, krčna žila,
da drugačna si od mene, zlate,
zlezla bi le rada iz zagate
in z izgovori bi se izvila.

Je vse skupaj čista parodija,
le priznaj in se ne sprenevedaj,
razlog je v ozadju in ne spredaj,
imenuje pa se provizija.«
athep
# 23.11.2017 ob 16:15
kaj je to "obvestilo o naznanitvi morebitnih sumov storitev kaznivih dejanj"? komu je namenjeno obvestilo in komu naznanilo - to pomeni, da je bila zadeva predana policiji?
Juhu
# 23.11.2017 ob 13:26
Deset let že sumijo, komisije, tožilstvo, policija, sodstvo, naj že enkrat nekdo pove kdo so , to niso firme, to so ljudje z imeni in priimki. V Avstriji take najdejo in zaprejo v enem mesecu. ( Najmanj pet let, po hitrem postopku) . Pri nas pa samo debatiranje, in dodatno služenje- izkoriščanje davkoplačevalcev z raznimi nepotrebnimi razpravami. Le zakaj je potrebno vključiti pri navadni kraji toliko institucij !?????
ivod
# 23.11.2017 ob 11:49
... sumim vas, da sumite, ker morate nekaj kao početi ... in ker zakonodaja pošča puščati meglo, sumite... ker se vam zdi sumljivo ...
ali drugače povedano : če ne morete ugrizniti ... nas ne morite z laježem ...
3athlonetz
# 23.11.2017 ob 10:28
V današnjem sistemu (pri tem Slovenija ni izjema) me zelo moti dejstvo, da se preiskave kaznivih dejanj začnejo šele tedaj, ko nekdo nanje javno pokaže s prstom.
Homer.
# 23.11.2017 ob 10:08
"DZ podprl naznanitev sumov"
Zdaj pa smo rešeni in vse se bo uredilo!

Sicer ne vem kaj to pomeni, da podpreš naznanitev sumov, ker sem očitno preveč omejen, ampak oni že vejo.....
RJSlo
# 23.11.2017 ob 08:56
DZ podprl naznanitev sumov kaznivih dejanj pri nakupu žilnih opornic
-------------------------------------------------
No ja. Dokler so se po parlamentu/skupščini pasli še stari komunisti so imele razprave vsaj nek smisel. Antifa je pa čisto "ausglajzala". beri se jim je odpeljalo.

Državni zbor je z 42 glasovi za in petimi proti sprejel
DZ je danes s 40 glasovi za in 22 proti sprejel
---------------------------------------------------
No ja. Zakaj imamo 90 posrancev, pardon poslancev, če je merodajna večina že pri 40. Imejmo jih 40 in vsi naj hodijo redno v DZ.
božo1
# 23.11.2017 ob 07:09
Preiskavo so sumu korupcije in to s poudarkom na žilnih opornicah je ukazal Veliki vodja.

Prijatelj me je opozoril, da je imel JJ zelo vsebinski intervju na nacionalki TV1 in sem šel zadevo zavrtet nazaj, da to vidim. Ne rečem, da ni v tem intervjuju dosti vsebine, toda pozoren sem bil na njegovih 200 milijonov, ki da so jih zaslužili v 10 letih! Nekaj obračam ppo podatkih o katerih tečejo ti "sumi", pa se zdi, da je govora o letni nabavi teh stentov med 2 in 3 milijoni.

Kdo ve ali je to drugače, ker drugače zgleda, da je JJ v svojih "vsebinah" tudi za 10x v zmoti!
cinik
# 22.11.2017 ob 11:19
@ Homer - # 22.11.2017 ob 10:41

Preiskavo so sumu korupcije in to s poudarkom na žilnih opornicah je ukazal Veliki vodja.
Razlog pa samo eden: ker je baje dobavitelj (eden izmed mnogih) žilnih opornic baje lastniško
povezan z Mladino.
Imamo pa še primer zavajanja in laganja : komentator tupamaross, je sds- ovec, veliki lažnjivec,
baje s več diplomami, študijem v Veiki Britaniji ( pa angleščine sploh ne obvlada ) in kot tak
je po njegovem pisanju na blogu bil samo trgovec - preprodajalec lesa. Novost v njegovi karieri
pa je , da se je ukvarjal tudi s preprodajo farmacevtike. Obračal naj bi samo pri tem stotisoče
CHF, danes pa kot upokojenec joče ker ima nizko pokojnino, Baje mu je zadnje povišanje uredil
Janša, Eh.... take mamo. :-(((
tupamaross
# 22.11.2017 ob 08:53
"Sum korupcije!"

Državnemu zboru,predvsem pa policiji pri vsem tem lahko
zelo pomagam.

Določeno blago nabavim iz več evropskih držav po najnižji
možni ceni, ki jih v reeksportu pošljem v sedanje države in
nekdanje Republike Jugoslavije. Cena iz reeksportne
fakture, ki jo dobi samo moje podjetje, se poveča za nekje
do 10 krat na zahtev končnega kupca v BiH, Hrvaški, Srbiji,
Črni gori, Makedoniji ter Kosovu in Albaniji, kamor pridejo
le fakture mojega podjetja, reeksportna faktura pa je zelo
strogo shranjena v mojem podjetju.Kljub temu,da se je to
dogajalo nekje med letoma 1997 in 2005 jih še vedno
strogo hranim.

Vedno me je bilo strah pred kaznivim dejanjem, zaradi česar
sem zbiral vse mogoče stroške, kot so računi hotelov, stroški
vožnje z avtomobilom do Švice, Londona, Bruslja..., če bi v eni
ali več držav, z katerimi sem tako sodeloval, nekoga ovadili,
ta pa bi mene povabil za pričo, da dokumentiram ceno.

Na tak način sem zaslužil čisto okrog 200 tisoč CHF (v tej valuti
sem pošiljal fakture), naročniki v teh državah pa so posamično
zaslužili tudi po 20 tisoč CHF po posameznem računu, takih
računov pa je bilo okrog tisoč.

Od tega je že okrog 15 let in je vse v najboljšem redu.Nekako me
zelo preseneča, da našim službam pregona še vedno ni uspelo,
da pri nas razkrijejo podobna dejanja, ki pa jih še otroci razumejo.

Vedno je to moralo biti specialno blago, ki se ga težko nabavi in je
vedno bil plačan avans za tisto prvotno, realno ceno. Vse naprej
sem delal le tako, kot je to zahteval končni kupec.
rumalina
# 23.11.2017 ob 08:09
ZL bi na vsak način rada tudi to naprtila Janši, čeprav je jasno, da je vse "koristi" iz te lopovščine imela le levica, ki je z nakradenim financirala njim naklonjene medije. V kratkih obdobjih Janševih vlad je bilo nemogoče počistiti toliko nesnage, pravi podatki so se pred vlado skrivali, vsaka kadrovska menjava članov lopovske tranzicije pa je bila razglašena za kadrovski tsunami.
tupamaross
# 22.11.2017 ob 10:34
Wasabi,
kadar oni obravnavajo določeno temo, to je grožnja policiji,
da naj se sama ne vtika v to.
geza-karlatec
# 23.11.2017 ob 05:25
Ne bi samo o žilnih opornicah ampak o še hujših pravih zločinov zoper človečnosti kot je povdaril predstavnik NSi Horvata!Že krave mukjajo in psi lajajo a karavana gre naprej!Ogromno obtožb in tožb na račun zdravstva je bilo že oddanih popolnoma vsem organom R Slovenije o preprodaji ljudi in otrok z zločinskim in vstrajnim molkom in s tem sodelovanja pri exikutorvtu in zmaličenje žrtev prisilnih experimentov v R Sloveniji in še nazaj iz skupne države SFRJ!Tudi v DZ mrgoli obtožb tako z moje strani kot drugih,kjer niti gospod Janševe politićne elite Logarjeva komisija molči in skriva KAZNIVA DEANJA kar oborožene rope ljudi in otrok!Mar pomnite tovariši!?Sramota je toliko hujša,da se ne prodajajo samo ledvice ali kakšen drug organ človeka ampak CELE GLAVE Z MOžGANI VRED!Včasih so plitiko vodili premožni gostilničarji a danes donosen posel in politiko zdravstveno osebje otroci in ljudi majšin in lastnega naroda žrtev preprodaje,ki je vedno enak obsodba na bolezen in smrt z hudim trplenjem!Izživljanje?
Kazalo