UKCL bo do konca marca zapustilo 33 medicinskih sester. Foto: BoBo
UKCL bo do konca marca zapustilo 33 medicinskih sester. Foto: BoBo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na novinarski konferenci poudarila, da je fluktuacija zdravstvenih delavcev običajen pojav tako pri nas kot v tujini. "Morda je zdaj zaradi potreb v urgentnih centrih prišlo do nekoliko večjega odliva teh sester. Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je že šel v interne razpise za možnosti prerazporeditev in dotok mlajših sester, tako da bodo stvari uredili," je pojasnila ministrica.

Poleg tega v UKCL-ju pripravljajo še razpis za nove zaposlitve negovalnega kadra, so pojasnili v bolnišnici.

S kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja na ljubljanski kirurški kliniki je v nove urgentne centre že odšlo šest medicinskih sester. Do konca marca bosta tja odšli še dve, do konca marca pa bo bolnišnico zapustilo 33 medicinskih sester z več oddelkov. Predstojnik kliničnega oddelka Tomislav Klokočovnik je za Dnevnik že izrazil bojazen, da se bodo čakalne dobe za operacije srca znova podaljšale.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar pa je opozorila na večjo razsežnost težave. Bolnišnice, ki so dobile urgentne centre, niso hkrati dobile odobritve za vse potrebne nove zaposlitve, zato kadre v urgentne centre prerazporejajo z drugih oddelkov. Medicinske sestre si ob tem želijo službo bližje svojemu domu ali vsaj lažje oz. drugačno delo, je dejala Mlakarjeva in poudarila, da v zdravstveni negi primanjkuje od 20 do 25 odstotkov kadra.