Zdravje
false
V zadnjih letih narašča delež mladih žensk, ki tvegano pijejo. Foto: Pixabay
Alkohol, alkoholizem, pitje, popivanje
Slovenija je po obsegu posledic škodljive rabe alkohola v samem vrhu Evrope, ugotavlja raziskava. Foto: EPA
Alkohol, alkoholizem, pitje, popivanje
V Sloveniji je 81 odstotkov 15-letnikov že poskusilo ali pilo alkoholne pijače kljub zakonski prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let. Foto: Reuters

Dodaj v

Pitje alkohola letno povzroči za 153 milijonov evrov stroškov

81 odstotkov 15-letnikov poskusilo alkoholne pijače
19. november 2016 ob 14:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zdravstvenih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, je v Sloveniji letno za 153 milijonov evrov, medtem ko veliko dokazano učinkovitih ukrepov ostaja še neizkoriščenih.

Raba alkohola je v Sloveniji še vedno resen problem, škoda, povezana z alkoholom, pa močno prizadene javno blagajno. Sprejetje dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike državi koristi, slovenska javnost pa ob tem močno podpira že uveljavljene ukrepe kot tudi uvedbo še neizkoriščenih možnosti alkoholne politike, so še navedli avtorji raziskave v publikaciji Alkoholna politika v Sloveniji, ki jo je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Slovenija v sprejemanju učinkovitih ukrepov alkoholne politike zaostaja za najnaprednejšimi državami v Evropi, pri čemer je po obsegu posledic zaradi škodljive rabe v samem evropskem vrhu, so navedli. Ocena letnih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, je tako v Sloveniji v letih od 2011 do 2014 v povprečju znašala 153 milijonov evrov letno. Če pa prištejemo še grobo oceno nekaterih drugih stroškov, povezanih z nasiljem v družini in vandalizmom, se ta številka povzpne na 234 milijonov evrov letno. Dodamo lahko še stroške zmanjšane produktivnosti in duševno trpljenje bližnjih, predvsem otrok, so opozorili.

Najučinkovitejši ukrepi po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, omejevanje dostopnosti do alkohola, omejevanje oglaševanja alkoholnih pijač, povečevanje odgovornosti strežnega osebja, zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev ter zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola.

Vse več mladih žensk se opija
Podatki, ki jih iz različnih virov navaja publikacija, kažejo, da je v Sloveniji 81 odstotkov 15-letnikov že poskusilo ali pilo alkoholne pijače kljub zakonski prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let, pri čemer sta bila dva od petih najstnikov že vsaj dvakrat opita. V zadnjih letih narašča delež mladih žensk, ki tvegano pijejo, in sicer 16 odstotkov žensk v starosti od 25 do 34 let se opija enkrat do trikrat mesečno ali še pogosteje. Odstotek moških v tej kategoriji je sicer pri 28 odstotkih precej višji, a ne narašča, so še ugotovili v raziskavi.

Zaradi vzrokov, povezanih z alkoholom, v Sloveniji vsak dan sprejmejo v bolnišnico deset ljudi, zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in prometnih nesreč, ki jih povzročijo pijani vozniki, pa vsako leto v povprečju pri nas umre 956 ljudi.

Omenjena publikacija, ki je namenjena vsem soustvarjalcem alkoholne politike v Sloveniji, ponuja jedrnat pregled najsodobnejših izsledkov glede alkoholne problematike v Sloveniji, so še sporočili z NIJZ-ja.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Mikey
# 19.11.2016 ob 14:33
Še več pa pitje prinese v državno blagajno z davki...
Na zdravje!
genniuuss
# 19.11.2016 ob 14:55
kr nekj, kakšne naumne izračune delate,

izračunejte koliko škode naredi 90 poslancev,
v enem mandatu, pa boste vidl da alko ni tak problem.
TinkiB
# 19.11.2016 ob 18:02
No ne bi se strinjal, da je alkohol problem, zame je večji problem družba, sistem, kultura naroda. Sem zdravljen alkoholik, vendar, sem zaradi razmer v Sloveniji odšel v tujino, v Nemčijo. Kot, pravim, tukaj se počutim, koristnega, dobro plačanega človeka, s prihodnostjo in v tem je razlika. Alko je cenejši, kot v Sloveniji, odnosi med ljudmi zdravi in kulturni. Kot na mojem primeru, slovenska družba ne omogoča normalnega razvoja ljudi.
midfielder
# 19.11.2016 ob 17:28
Pitje alkohola letno povzroči za 153 milijonov evrov stroškov

zakaj ne naredite normalen članek in postrežete še z informacijo koliko denarja priteče v javno blagajno skozi direktno obdavčitev alkohola in koliko še skozi davek na dobiček od trgovcev in proizvajalcev?
aristotel
# 19.11.2016 ob 16:55
Drzava ima od pitja alkoholnih pijac korist, saj dobi dvakrat toliko davkov kot ima skode. Podobno je s tobakom. Kadilci vplacajo ogromno davkov, in umirajo relativno mlad, od cesar ima pokojninska blagajna veliko korist. Torej so drzavljani, ki pijejo in kadijo korstni za drzavo blgajno. Od njih imajo osebno korist le zdravniki, ki jih zdravijo. Na zalost pa se ljudje zatekjo k alkoholnim pijacam in tobaku zaradi obupa nad drzavo.
stewie
# 19.11.2016 ob 14:32
Povzroči pa še precej več dobička, ki pa seveda ni tako enakomerno prerazporejen, temveč konča v zasebnih žepih. Šele pri prodaji alkohola in drugih opojnih substanc se pokaže kapitalizem v vsem svojem sijaju.
piton01
# 19.11.2016 ob 15:17
Objavite še koliko škode povzroča nesposobnost politikov pa lopovska posla direktorjev!
felipesko
# 19.11.2016 ob 16:57
Pitje alkohola letno povzroči za 153 milijonov evrov stroškov

Da mi je videt birokratske umetnike,kakšne formule so uporabili za izračun...
Za ta denar v povprečju še enega pijančka ne dobimo...
Miljon ljudi pije,torej je to 153 evrov na posameznika letno,oz 13 evr mesečno ali 30 centov na dan......
Tudi to je lahko statistika....
melanholik
# 19.11.2016 ob 14:31
Pitje alkohola letno povzroči za 153 milijonov evrov stroškov

... ampak je vredno.
penzl
# 19.11.2016 ob 14:22
Alkohol je vedno bil in vedno bo del naše in tudi širše evropske kulture, a vseeno pravim: pijmo ga po pameti! Mladi pa naj s tem počakajo do primerne starosti.
no72
# 19.11.2016 ob 17:32
topol@

Tvoje primerjave med alkoholom in cigareti večinoma ne držijo.

1. Zdravljenje zakajenih je z medicinskega stališča dražje kot alkoholike. Cigareti so v vseh pogledih bolj kancerogeni od alkohola. Poglejmo: ustna votlina, žrelo, požiralnik, grlo, pljuča, dojka, sečnik, ledvice, pankreas so pri kadilcih mnogo bolj na udaru kar se tiče raka.
Pri alkoholikih to velja zgolj za jetra, deloma kolon&danko, pri šnopsarjih še morda želodec.

2. Cigarete mnogo bolj "mašijo žile " od alkohola. Pogostejši so srčni infarkti, možganske kapi, periferne amputacije zaradi gangren udov, drugi žilni zapleti - zdravljenje teh zapletov pa je zelo kompleksno in drago.
Zdravljenje ciroze jeter, kroničnega pankreatitisa in gastritisa je "cenejše".

3. Približno enako škodljivo je stanje cigaret/alko pri učinku na plod, če nosečnica strastno kadi ali uživa alkohol. Tudi nevrologi imajo z obemi približno enako težko delo - pri enem zaradi hudih posledic kapi, pri drugih zaradi božjasti, demence....

4. Cigarete so edino bolj družbeno-socialno sprejemljivejše od alkohola, zaradi razlogov, kot si jih navedel. To pa je še dodatna potuha družbe zahrbtnim cigaretom! Če nekdo poraufa 3 škatle cigaret dnevno, to ne bo zmotilo nikogar, tak človek ne bo prišel na slab glas - šele, ko bodo posledice, se bo reklo, ja malo preveč je morda kadil....
Če pa spiješ zvečer do dva piva v gostilni, pa boš v enem letu za vse alkoholik - tudi če bi se ti zgodila neka nevtralna bolezen, bi vsak rekel, ja pač je bil pijanec, ni čudno....

5. Čeprav zdravstvo zaradi cigaret zapravi precej več denarja, kot zaradi alkohola, kadilec v družbi ne bo nikoli stigmatiziran, pivec pa vedno!

6. Tudi v AA zdravljeni alkoholiki, ki 10 ali 20 let niso poizkusili alkohola, bodo do groba ostali "alkoholiki", tako morajo sebe tudi nazivati, tako uči uradna doktrina zdravljenja odvisnosti od alkota in drog. Za cigaretarje to ne velja.

7. Centri za zdravljenje odvisnosti od alkohola in drog so "pasji" za odvisnike, ob prekršku samo hišnega reda si letel iz skupine. To, da so se recimo prej alkoholiki in zmerni kadilci po dosegu abstinence pa v pričo terapevtov na dvorišču centra pričeli skoraj dušiti v cigaretnem dimu, ni nikogar, tudi terapevtov niti malo skrbelo, čeprav so pokadili do 5 zavojčkov (!) cigaret dnevno.

Samo, da ne pije ciciban, pa je fant od fare, pa čeprav se nato zaduši od cigare....Ja, nič ne pretiravam, še ena navadna zlaganost sodobne družbe je tole!

PS: Pa da slučajno ne bi kdo mislil, da nezdravo pitje zagovarjam! Niti približno ne, ost sem usmeril zgolj na hinavščino ljudi.....pa še to, da se razumemo: pri medicinskih navedbah sem imel v mislih čiste kadilce in čiste alkoholike, ne pa kombinatorcev,
svabo
# 19.11.2016 ob 15:23
Zaradi nevzdrževanja cest letno nastane na desetine milijonov stroškov. Nesreče, totalke, poškodovani, mrtvi. Če k temu dodamo prekomerno kvarjenje Slovenskih avtomobilov (podvozje, vzmetenje, gume....) potem dobimo stroške ki sežejo vsaj pol milijarde. Zatorej problem Slovenije definitivno ni alkohol. Če človeku vzameš razvade in užitke dobiš pošast. Očitno so NDF posameznice iz ministrstva za zdravje želijo ravno to. Ustvariti pošasti.
no72
# 19.11.2016 ob 14:39
Sicer pa prva fotka je sploh enkratna reklama za ledeno hladen, roseč pir, na razbeljeni poletni plaži.......

mmmmmm......vsakega bi zamikalo!
rdeca caplja
# 19.11.2016 ob 18:13
#TinkiB
Točn tko. Žal moramo tudi kdaj prebrati kakšen popolnoma neproduktiven članek kot je tale.
topol
# 19.11.2016 ob 16:22
Zanimive komentarje berem. vsi so za alkohol. Ko pa gre za članek o kajenju, pa so škode miljardne. Človek, ki kadi, si uničuje zdravje in je sposoben delati. Alkoholik tudi delati ni več sposoben. Alkohol povzroči mnogo več škode od cigaret. Kadilec ni nasilen, alkoholik je. Je pa običajno skoraj vsak alkoholik tudi kadilec. Kadilec prispeva v proračun. Tobak pri nas ne raste, alkohol jih veliko pridobiva doma.
Olympic1
# 19.11.2016 ob 15:04
A koliko davka prinese alkohol (in tobak) pa ne poveste?
slovenkaaaa
# 19.11.2016 ob 14:58
O, bravo Slovenci. Pa še tako ponosni smo, da ga največ pijemo. Juhuuuu. Obenem pa jamramo, kako smo revni... samo da je za pijačo. "Na zdravje"! Saj razumete, ne? Moj stari ga je in ga še pije, pa mu nikdar ni bilo jasno, kak je ob tem. Dajmo spit dve ali tri pive, pa po otroke v šolo, potem pa do novinarjev, kako nimamo za otroško kosilo in naj to država plača, ko dobimo rdeč nos in faco od alkohola, pa je spet država kriva.
mali_piscek
# 20.11.2016 ob 04:46
Sešteli so stroške, od katerih pa niso odbili davkov in profita, ki ga prinaša proizvodnja in prodaja alkohola.

Zelo zavajajoč clanek.
izo
# 19.11.2016 ob 18:14
zakaj ne naredite normalen članek in postrežete še z informacijo koliko denarja priteče v javno blagajno skozi direktno obdavčitev alkohola in koliko še skozi davek na dobiček od trgovcev in proizvajalcev?

sej zato pišejo, da bodo lahko še kakšen dodatni davek lahko butnili na alkohol. priteče pa od alkohota ziher kakšna miljarda v proračun (nekje dobrih 30 jih poberejo, če me spomin ne vara).
Epafrodit
# 19.11.2016 ob 16:22
Zdravstvenih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, je v Sloveniji letno za 153 milijonov evrov...

Verjamem, da jih je z uživanjem mamil, kaj šele konoplje, veliko veliko manj. Pa še kar napred demoniziramo medicinsko uporabo konoplje za račun kemofarmacije.
rokovnjac
# 19.11.2016 ob 15:29
..Ampak tudi nekaj veselja, hahahah :)
ivod
# 23.11.2016 ob 18:36
... pitje je del kulture ... vse ostalo je nabijanje ...
lightning.si
# 22.11.2016 ob 20:51
bravo! skupinica ki je tole publikacijo sestavila je v enem letu ziher zapravila več kot teh 153 mio za svoje plače, plačilo prijateljskim svetovalcem in za razne bonitete sebi in strankam

če bi te zajedalce odpustili, bi lahko s tem denarjem poravnali vse stroške, ki jih menda povzroči pitje alkohola...
por
# 21.11.2016 ob 11:07
haha, ''pitje alkohola''? Napišite raje ''življenje letno povzroči za xxx mio € stroškov. Kakšno posploševanje in sprenevedanje.

ZLORABA ALKOHOLA POVZROČA STROŠKE, PIJANČEVANJE povzoča stroške, pisuni jedni.

Pa ga spijem en kozarec na teden, če sploh! Ampak da pišete take neumnosti...
vinkljkugla
# 20.11.2016 ob 16:53
bi blo prov fino da bi nehal vsi naenkrat pit pa kadit. me zanima kaj bi pol pisal. ste mi smešni tisti ki še resno jemlete katerekoli besede medijev.
Churchill W.
# 19.11.2016 ob 18:32
Glede na to kakšna vojna se bije proti kadilcem, je čas da se enaka začne še proti alkoholu. Zanimivo bi bilo videti "stroškovnik" nikotin proti alkohol, čeprav je to nemogoče opredeliti saj alkohol poleg "stroškov" zdravljenja zraven povzroča se dogodke, ki jih nikotin ne, so pa to take stvari, katerim ne moreš prilepiti cene....nasilje, zloraba, agresivnost,....
aktivist
# 19.11.2016 ob 16:59
Država mora delovati po principu Norveške, kjer alkohol prodaja državno podjetje. To bi bila ena izmed velikih naložb v Sloveniji, katere ne bi upravljali tujci.
Skippy
# 23.11.2016 ob 18:41
Zakaj vsakih 14 dni beremo človek s podobno tematiko? Četudi povzroči 153 milijonov stroškov, so pobrane trošarine in davek na alkohol višje od tega. Zakaj je potem problem, če za odpravo škode pobereš več kot te stane?
luckyss
# 21.11.2016 ob 21:08
Butasti politiki pa povzročijo za nekaj milijard evrov škode, pa se nihče pretirano ne sekira..
Le ovce se prepirate kdo manj krade..
luckyss
# 21.11.2016 ob 20:51
Bolj je država v qurcu, bolj se pije in igra igre na srečo ...
Kikkoman
# 21.11.2016 ob 19:15
In za milijardo srečnih ljudi.
sv
# 21.11.2016 ob 14:47
Prebral, dojel, zdaj pa na pir.
Lluka
# 21.11.2016 ob 13:02
huh. nikjer pa ni podatka koliko država pokasira na ta račun........... mogoče še kakšen podatek o tem prosim.............. da vidmo kolko smo v plusu.
Tumba666
# 21.11.2016 ob 07:49
''Pitje alkohola letno povzroči za 153 milijonov evrov stroškov.''

Koliko pa bi bilo škode če vse alkoholne tovarne zapremo, vse trte posekamo, trgovce za alkoholom odpustimo,....
krjavelj
# 20.11.2016 ob 16:15
penzl

Alkohol je vedno bil in vedno bo del naše in tudi širše evropske kulture, a vseeno pravim: pijmo ga po pameti! Mladi pa naj s tem počakajo do primerne starosti.

RKC promovira pitje alkohola. Sintagma "pijmo po pameti" je enaka kot "drogirajmo se po pameti". Alkohol je definitivno najbolj pogubna droga !!!
ABADON
# 20.11.2016 ob 14:13
no 72
Lepo da si si vzel toliko casa. Ampak cemu? Podajas neke subjektivne ocene skode in primerjas nekaj po neki svoji logiki. Ok super! Tebi se tako zdi. Ok. Lepo.
handanovic
# 19.11.2016 ob 19:24
Noro, nisem vedel kakšen škodljivec sem
Bivši uporabnik
# 19.11.2016 ob 16:00
pa za 300 milijonov dobička !
Primzzy
# 21.11.2016 ob 13:37
Vsi sprašujete, koliko država pokasira z alkoholnimi pijačami?
Trošarina na vino je 0 (nič). Poleg tega so se letos znižale tudi trošarine na pivo:
http://www.delo.si/novice/slovenija/nizj
e-trosarine-ne-bodo-znizale-cene-vrcka-piva.html

Slovenija od alkoholnih davkov pobere cca 90 mio €:
http://siol.net/novice/slovenija/vlada-zvisuje-trosarine-za-alkohol-video-327772
mali_piscek
# 20.11.2016 ob 04:52
Nič bat, kalifat bo zadevo hitro in učinkovito rešil.
apatija
# 19.11.2016 ob 16:17
podražite cene zaradi mene, jas ne pijem tega mačističnega strupa
no72
# 19.11.2016 ob 14:32
153 mio evrov na leto?

Na Dolenjskem in Štajerskem pa vsaj še enkrat več....
slovenkaaaa
# 19.11.2016 ob 16:47
Ne vem, ali se samo tu gor upajo bahati, da pijejo ali tudi v realnem življenju. Vemo pa, da ima vsaka tretja družina v Sloveniji doma alkoholika. In zaradi njega trpijo družinski člani. Seveda se tega noben pijanec ne zaveda ali si tega prizna, a tako je. In tisti, ki vas alkohol spravi v veselje, začnite iskati razloge, zakaj je tako. Pa ne spet o poslancih, noben poslanec vam ne tišči alka v grlo.
Kazalo