Zdravje
Zaposleni v ptujski bolnišnici se z izbiro nove direktorice ne strinjajo, saj menijo, da gre za politično kadrovanje. Foto: Televizija Slovenija
Pisali so predsedniku vlade Miru Cerarju. Foto: Televizija Slovenija
VIDEO
Politično kadrovanje v pt...

Dodaj v

Politično kadrovanje v ptujski splošni bolnišnici?

Izbrana kandidatka tesno povezana s Stranko modernega centra
1. junij 2018 ob 14:02
Ptuj - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ptujska splošna bolnišnica dobiva novo vodstvo. Izbrana je Anica Užmah, v preteklosti kandidatka SMC na lokalnih volitvah. V svetu zavoda sedita še dva člana SMC – Branko Kumer in Barbara Tiselj. Da gre za politična imenovanja, opozarjajo zaposleni in zdajšnje vodstvo.

Povezave izbrane kandidatke za direktorico Anice Užmah ter nekaterih članov sveta zavoda ptujske bolnišnice s Stranko modernega centra so sicer jasne. Užmahova je pred štirimi leti na listi te stranke kandidirala za šentjurski občinski svet, za isti položaj je v imenu te iste stranke kandidirala tudi Barbara Tiselj, zdaj ena izmed članic sveta zavoda, ki je opravljal izbiro novega vodstva bolnišnice. Tisljeva je sicer s prvim marcem tudi zaposlena v kabinetu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc (iz kvote SMC-ja). Še en član sveta zavoda ptujske bolnišnice je Ptujčan Branko Kumer, prav tako član SMC-ja, ki ga je vlada pred letom in pol imenovala na čelo Centra za šolske in obšolske dejavnosti, član sveta zavoda ptujske bolnišnice pa je postal pred kratkim na predlog lokalne skupnosti.

Omenjena sta torej skupaj s peterico preostalih članov sveta zavoda izbrala novo vodstva, ki ga bosta poslej tudi nadzirala, da so takšne politične povezave nedopustne, pa opozarjajo zaposleni v bolnišnici. "Moti nas, da zaposleni nismo mogli biti na seji, kjer je bila predstavitev programov kandidatov. Osebno nimam nič proti direktorici, skrbita pa nas strankarska pripadnost in postopek izbire," pojasnjuje Borut Kostanjevec, ki je skupaj s še tremi predstavniki bolnišničnih sindikatov poslal tudi odprto pismo predsedniku vlade Miru Cerarju in opozoril na to, da se zaposleni z izborom ne strinjajo.

Da gre za »čisto politično kadrovanje«, so prepričani zaposleni, ki še omenjajo podobne primere političnega kadrovanja v celjski bolnišnici in ormoški psihiatrični bolnišnici. Tudi zdajšnji vršilec dolžnosti direktorja Andrej Levanič ne skriva prepričanja, da gre za politično imenovanje. "Žal o sami kandidatki ne vem nič. Nič ne vem o njenih preteklih izkušnjah, še manj pa o viziji in pogledu na razvoj tega bolnišničnega okolja. Žal se ne morem znebiti občutka, da se je politika čezmerno vpletla v izbor tako pomembne funkcije, kot je vodenje bolnišnice," poudarja Levanič, ki tako kot Kostanjevec opozarja na to, da je bil postopek izbire nove direktorice zelo netransparenten.

"Ne vemo, kdo so bili kandidati, kakšni so bili njihovi programi, kakšne imajo reference in niti kakšna je njihova vizija pogleda na to okolje. Pred štirimi leti, ko sem sam kandidiral, so bile predstavitve javne, vsa zainteresirana javnost je bila prisotna in je bilo vse transparentno," pojasnjuje Levanič. Da jih takšno ravnanje sveta zavoda moti, poudarja tudi Kostanjevec, ki v imenu zaposlenih še pove, da o programu vodenja ne vedo ničesar.

Danijel Poslek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
heristalski166
# 01.06.2018 ob 14:15
ja itak da politično kadrovanje, javni sektor je samo še v funkciji kupovanja in plačevanja strankarske lojalnosti
AlBundy
# 01.06.2018 ob 14:13
Etični Miro o tem seveda ni vedel popolnoma nič ... Peace, ljubav, bok!
sportivko
# 01.06.2018 ob 14:25
"Politično kadrovanje v ptujski splošni bolnišnici?"

A kje v Sloveniji tega ni?
Orionstar
# 01.06.2018 ob 14:41
Državni TOZD-i.
Tudi v ZD Ptuj je enako in drugje po SLO!
Zmeraj je to neka lokalna hobotnica direktorjev in županov (politike).
V ZD CE so nastavili svoje in občina je počrpala 1 miljon zdravstvenega denarja v druge namene.

Javno, javno, javno oz. DRŽAVNO!
Lovec
# 01.06.2018 ob 14:39
Če je iz SMC ali levice na splošno, to ni politično kadrovanje. Že samo vprašanje v naslovi po moje kaže na sovražni govor.

Če pa je iz SDS pa je to kadrovski cunami, protipravno in seveda proti ustavno in ima vse značilnosti, nestrpnosti, diskriminacije in nepotizma, aja pa še Madžari so krivi.
strelec12345678
# 02.06.2018 ob 15:28
ne zdravniki ne hodijo s svojimi zenami na kongrese
z zenami takih kot si ti hodijo
taprav gorenc
# 03.06.2018 ob 10:24
Ni mogoče ! Morda vam pa Miro vse razloži,ker je vse preučeno
M.R.S.
# 01.06.2018 ob 15:56
To pa res ne drži...najbolj moralna in poštena stranka pa tega sigurno ne počne...!
CicaMicaŠpica
# 01.06.2018 ob 18:44
Politična kadrovanja vsepovsod, na samo smc tudi desus in drugi. Zato so nesposobneži na vrhu, intelektualci spodaj in zunaj te smešne države.
vsenior
# 02.06.2018 ob 17:29
@strelec12345678
No saj do več kot do 8 tako ali tako ne znaš šteti, da bi uvidel te barabije ti potemtakem ni pripisati. Si morda zraven? In veš kako vzpostaviti potem red v bolnišnici, da so med drugim lepe sestre , ki dežurajo ponoči po zdravniških sobah, potem ob vseh svinjarijah podnevi na sestankih tiho in se le tresejo od prevzetnosti nadrejenih psihopatov?
vsenior
# 02.06.2018 ob 05:56
SE MI ZDI, DA SE ZAPOSLENI BOJIJO ZA SVOJE VELIKE BONITETE, KOT JE MED DRUGIMI TA, DA SOPROGI IN SOPROGE ŠE VEDNO POTUJEJO NA RAZNO RAZNE KONGRESE PO SVETU NA RAČUN JAVNIH SREDSTEV!

GROZA TILE DOHTARJI, LUMPI, DA JIM NI PARA!
Kazalo