Zdravje
V zbornici so navedli, da naj bi v celotni Sloveniji primanjkovalo okoli 5.000 diplomiranih medicinskih sester, a ta podatek ni točen, je dejal sindikalist Klemen Šuligoj. Foto: BoBo
Težavo pomanjkanja medicinskih sester bo treba začeti reševati, saj se sicer lahko zgodi, da bo čez nekaj let medicinskih sester resnično premalo in se jih v Sloveniji sploh ne bo več dalo dobiti, je še opozoril sindikalist. Foto: BoBo

Dodaj v

Pomanjkanje medicinskih sester ni tako kritično, kot se prikazuje

Zakonsko neurejene razmere delno posledica ukrepov EU-ja
14. junij 2018 ob 18:11
Šempeter pri Gorici - MMC RTV SLO, STA

V Sloveniji primanjkuje delavcev v zdravstveni negi, največje pomanjkanje pa naj bi bilo v bolnišnici v Šempetru pri Gorici. Informacijo je sindikat medicinskih sester Florence – Pergam zanikal.

"V naši bolnišnici primanjkuje od 25 do 30 vseh medicinskih sester, tako srednjih kot diplomiranih, ne pa 280 diplomiranih medicinskih sester, tehnikov in babic, kot navajajo v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije," je na novinarski konferenci povedal sindikalni zaupnik sindikata Florence Klemen Šuligoj.

Če bi bili ti podatki točni, bi to ogrožalo bolnike na zdravljenju v šempetrski Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca, je opozoril. Informacijo je potrdil tudi novi direktor šempetrske bolnišnice Stanislav Rijavec. Kljub težavam pri iskanju ustrezno usposobljenega negovalnega kadra ter odhodom zaposlenih na druga delovna mesta in upokojevanju jim je uspelo zadržati zadovoljivo raven oskrbe, je še dejal. Lani je tako odšlo okrog 30 zaposlenih v negi, na novo pa so jih zaposlili 45.

Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije že vse od leta 2012 opozarja na zakonsko neurejene zadeve na tem področju. Do današnjih razmer naj bi prišlo postopoma zaradi predlaganih ukrepov Evropske unije, ki jih je Slovenija uzakonila, je dejal predsednik strokovnega združenja Klemen Markeš.

Zatika se pri izobraževanju
Nekdanje vzhodnoevropske države so medicinske sestre izobraževale tudi na srednjih šolah, medtem ko so v zahodnoevropskih državah poznali le diplomirane medicinske sestre. Da bi poklicpoenotili v celotnem EU-ju, so predlagali dodatno izobraževanje. V Sloveniji do dogovora o tem, koliko delovnih izkušenj naj bi imele srednje medicinske sestre, da bi imele priznano izobrazbo kot diplomirane medicinske sestre, in katere bi morale opraviti dodatno izobraževanje, ni nikoli prišlo, so pojasnili.

Netočni podatki
V zbornici so še navedli, da naj bi v celotni Sloveniji primanjkovalo okrog 5.000 diplomiranih medicinskih sester, je dejal Šuligoj in opozoril, da podatki niso točni. Težavo bo treba začeti reševati, saj se sicer lahko zgodi, da bo čez nekaj let medicinskih sester resnično premalo in se jih v Sloveniji sploh ne bo več dalo dobiti.

Po njegovem mnenju bo treba pomisliti tudi na plače zaposlenih v zdravstveni negi s srednjo izobrazbo, saj je plačna razlika do tistih z diplomo kar 40-odstotna.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Geres*
# 14.06.2018 ob 18:28
Nekdo torej laže. Kdo? A je tako težko ugotoviti? Odstopanja v številkah so prevelika.

Kar se pa spodnjega tiče, se pa v celoti strinjam. In isto je v vrtcih.

Po njegovem mnenju bo treba pomisliti tudi na plače zaposlenih v zdravstveni negi s srednjo izobrazbo, saj je plačni razkorak do tistih z diplomo kar 40 odstoten.

Nekdo (mogoče tisti, ki so odpirali visoke šole?) se je spomnil, da srednja šola ni dovolj in hopa, dobili smo diplomirane medicinske sestre in vgojiteljice, ki imajo lahko ne samo manj prakse, temveč tudi manj strokovne šole s področja, v katerem delajo. Na eni strani imamo medicinsko sestro, ki je naredila 4 letno srednjo medicinsko, na drugi strani pa diplomirano sestro, ki je naredila najprej 3 letno šiviljsko + 2 leti ekonomsko, da se ji je priznala srednja šola, nato pa 3 leta visoke medicinske šole. In ta ima sedaj 40% višjo plačo kot srednja medicinska sestra in dela manj fizično zahtevnih del. Na koncu morata obe poslušati zdravnika. Tista s srednjo ali tista z visoko šolo. Avtonomija 0.
gregaa
# 14.06.2018 ob 19:21
zadnjič en komentator lepo napisal, da po kritičnem članku sledi zavajanje s strani ministrstva, bolnic.. vin evo je že tukaj :)
amigo
# 14.06.2018 ob 20:23
Pri nas se lahko laže in podtika, da je to že neverjetno. En dan manjka 5000 sester, naslednji dan mogoče 500. Novinarji podatkov ne preverijo, primerjalne analize niso sposobni napisati in karavana gre dalje. V kakšni državi to živimo? Kraljestvo barona Muenchausena.
delfino_
# 14.06.2018 ob 18:54
Pri nas ni nobenih normativov in reda v zdravstvu, zato pa je tako kot je.
Kapitalist 11
# 14.06.2018 ob 22:34
Ni kriticno. Sam sem medicinski brat, delam hvalabogu v tujini in tocno vem da ni tako hudo kot se prikazuje. Sistem je grozno neorganiziran, ljudje pa nepouceni. Nekdo kritizira doktorje. Pojma nimate kaksno odgovornost nosijo in med.sestre so dejansko po vecini smotane in delajo paniko iz nicega. Verjemite iz prve roke vidim. Seveda ne vse enih 80 % pa ja. Solarje se nic ne vkljucuje v delo..tukaj v svici ko dobis solarja na oddelek je po enem mescu ze enakovreden delavec. V sloveniji po 4 letih se sele na pripravnistvu nekaj nauci. Medicinske sestre so vecinoma arogantne in bog ne daj da jim reces da so pocasne. Ce bodo z doktorjem diskutirale in bojo mele enkrat v 100 primerih prav bodo bodo vedno znova samo ta primer poudarjale onih 99 ne bodo omenjale. Ne recem da je tako samo v slovenji, tudi v svici je podobno ampak vseeno ne tak ocitno, pa se splaca se to prenasat. Doktorji se mi v slo dejansko smilijo. Majo jih za arogantne, ceprav drugace z nasimi sestrami skorajda ne gre, ljudje simpatizirajo z /njimi ker so pac bolj prisotni, in poznajo samo eno stran zgodbe. Torej sem med.brat in bi moral biti na strani med. Sester ampak vem da je prevec stvari napihnjenih.
SZIZBNS
# 14.06.2018 ob 20:11
Spoštovani @samo.jug
Razumemo vašo nevednost in nepoznavanje področja, vendar bi radi pojasnili, da imamo medicinske sestre dve ENAKOVREDNI strokovni združenji, katere nobeno ni nadrejeno ali podrejeno drugemu.
Besede PREDSEDNICE so le besede. So le namera k cilju povečanja članarinskega dohodka - in nič drugega. O kakšnih papirjih seveda ni ne duha ne sluha.
In ta PREDSEDNICA sicer nič ne laže - le utopične ideje združenja, ki ga zastopa v javnosti prodaja kot resnico. Zgolj to. In nevedneži ji kar tako nasedate. Zgolj to.

Imate pa eno stvar prav - tisto o (ne)odpiranju ust medicinskih sester. Velika večina jih ponižno čaka, da jim bo nekaj padlo kar iz neba. K sreči pa so med njimi tudi takšne/i, ki si upajo o težavah in dejanskem stanju spregovoriti na glas. Verjemite, da na današnji tiskovki sploh še niso bili obelodanjeni vsi "mafijski" posli tistih, ki so poklic medicinskih sester uničili. In ne, to niso zdravniki, ampak medicinske sestre same.

Pa še nekaj: v trenutnem mandatu naš zdravstveni resor dejansko vodi medicinska sestra (http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/mil
ojka-kolar-celarc-za-placilo-svetovalcev-porabila-ze-450-000-evrov/431524)
bruhnmici
# 14.06.2018 ob 22:24
Kakšen bedn PR. Stanje ni slabo ampak je katastrofalno. Ko ležiš na prvi pomoči in ti vlivajo flaške in skačejo okrog tebe, vmes pa pripeljeho enga ateja, za katerega se nesrečno izkaže, da bo njegov problem diagnosticiral mlad kirurg, ki menca in menca in odide za nekaj časa neznano kam, vmes pa prav tako dežurna internistka pogleda izpod čela in reče " Punce, danes bomo morale pa same diagnozo tamle postavit. S tem kirurškim timom si bomo bolj malo pomagali" ... potem veš, da nekaj ne špila že znotraj stroke.

Ko pa te k sreči dostavijo na oddelek in se ti še bolj srečno vse skupaj odvija, ker so te resno vzeli in diagnosticirali ter operirali, že ne moreš verjet svojim očem in ušesom, ker zate na "afterpartyju" skrbi cvetober pridnih, prijaznih fantov in deklet, sicer skurjenih,poštempljanih s podocnjaki zaradi dežurstev. Altruisti, idealisti, nekinemoreštimat scena. Ko ob odhodu vprašaš kje lahko napišeš pohvalo, pa pride do paradoksa. "Ne, samo pohvale ne, ker nas bodo potem še bolj zajebavali, ker ne smemo biti preveč prijazne ... ". WTF?

Tole je na lastni koži doživeta realnost iz letošnjega leta. Če bi mi kdo pripovedoval, ne bi verjel. Ni res, da je vse slabo. Je pa res, da je s sistemom nekaj hudo narobe, ker ne ločuje zrnja od plev in ne funkcionira tako, da bi težil k napredku in nagrajeval odličnost.

Kako zelo se opazi utrujenost nekaterih zdravnikov in sester/tehnikov. In kako zelo hitro se opazi blef, vzvišenost, nesamozavest, celi neznanje nekaterih taistih. Presežek ali pomanjkanje čuta za delo z ljudmi je pa tako ali tako esenca, ki bi morala biti "must" na celi lestvici zaposlenih v zdravstvu. Pa ni. Apatije je za izvažat.

In stanje? Rektalno. Kdor govori drugače, sadi bučke. Z namenom. Bom pa vsemu našemu zdravstvu vrgel samo eno kost. Če bi se vam bilo treba boriti za paciente, tako kot se za vsakdanji kruh konkurenčnisti borijo prodajalci, špediterji, razni obrtniki, proizvajalci itd itd ... ko si morajo najprej poiskat, potem pa ustvarit in na cca obdržat trg, potem bi bilo precej drugače. Tako pa ni. In še dolgo časa ne bo.

Štukanje pomanjkanja kadra z nategovanjem študentov in študent, ki zastonj nabijajo ure za čiščenje "dreka" po bolnicah, sodi pa v temo sistemskega izkoriščanja in načrtnega prikrivanja pomanjkanja kadrov v ZD in bolnišnicah. Kdor študira zdravstvo, ve o čem pišem. Pridobivanje prakse že, vendar do neke mere. Predvsem pa na kvaliteten način.
SZIZBNS
# 14.06.2018 ob 19:34
@socrates

Verjetno mislite na pasjo mašo, ki jo izvaja predsednica t.i. zbornice.
V Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege pridobivamo podatke o tem, koliko kadra manjka neposredno od zdravstvenih ustanov. Verjetno se strinjate, da so ti podatki neposredno iz terena bolj verodostojni, kot podatki tistih, ki celotni delovni čas presedijo v svojih pisarnah in modrujejo, kako čim bolj povečati svoje prihodke.
To namreč počenja ta zbornica že precej let - oni bi postavili neke imaginarne normative, da bi zaposlili še 8000 medicinskih sester, ki bi se MORALE obvezno včlaniti v njihovo kartelno društvo.
In verjemite, g. Šuligoj natanko ve, kakšen je položaj v zdravstveni negi v naši državi. In tega ne pridobiva morda v kakšnih gostilnah ali barih. Morda pa vam informacije iz teh krogov.
frane
# 14.06.2018 ob 23:00
Pomanjkanja medicinskih sester pravzaprav ni.
Problem so slabe plače, preobremenjenost in slabi odnosi v kolektivu. Saj večina nekaj časa potrpi, ampak ne vsi in ne do penzije. Ko ima vsega čez glavo pač odpove in gre na boljše.
Dajte jim spodobne plače in urejen delovni čas, pa se bodo kar naenkrat pojavile.
(Velja tudi za ostale poklice pri katerih se pojavlja "pomanjkanje" delavcev.)
amigo
# 14.06.2018 ob 21:54
Še veterinarji iz Makedonije se bodo prekvalificirali za doktorje za glupe Slovence. V našem mestu se je takšen slučaj resnično zgodil pred 40 leti. Odkrili so ga čisto slučajno. Naslednji dan je izginil neznanokam. Naš kandidat za premierja Šarec se hvali s tem, da je na srednji lesarski šoli imel v štirih letih kar 6 popravnih izpitov. Ladja norcev!
samo.jug
# 14.06.2018 ob 19:38
Jah, ko pa začne neki sindikat udarjati proti krovni zvezi medicinskih sester, potem pa izboljšav res ne bo. Jaz osebno verjamem podatkom zveze sester. Kot vsaka organizacija, plačana s strani države, najbrž imajo vse papirje, da podkrepijo izjave PREDSEDNICE. Dvomim, da bi si ena oseba na takem položaju javno upala lagati ali govoriti proti sistemu, ki so nam ga itak ukradli zdravniki.
Ja, in tukaj povem svoje mnenje in stališče. Pri nas so medicinske sestre dohtarji dobesedno zabili v blato in jih odrinili. V tujini so medicinske sestre tudi ministrice zdravstvenih resorjev, pri nas pa se jih predstavlja in govori o njih kot o brezglavih, grabežljivih kurah, ki so tam, da strežejo zdravnike. Ja, če pa je njihovo delo res tako enostavno in nima nobenega pomena, zakaj ga pa ne delajo naši vrli dohtarji? A jim bodo krone padale z njihovih izobraženih glav, če jim vse sestre odidejo in bodo morali sami previti pacienta ali pa mu ritko zbrisati ali menjati termometer ali pa celo noč sedeti na oddelku in paziti, ali se je kritičnim pacientom poslabšalo stanje? Veste, zdravljenje ni samo postavitev diagnoze, pa še tu če sem iskren, imam zelo slabe izkušnje z zdravniki. Pet zdravnikov sem videl in dobil vsaj tri različna mnenja...
Zakaj torej primanjkujejo sestre? Ker imajo preslabe plače, pa še ust ne smejo odpreti, ko pa je kaj narobe, so pa dežurne krivke. To naše zdravstvo je komedija, naši dohtarji pa se le še sprenevedajo in grozijo z odpovedmi ali odhodi v tujino. Mislim, da je skrajni čas, da vsakemu študentu medicine, ki si ne plača sam študija, najprej damo v roke pogodbo, v kateri podpiše, da bo vsaj za ta leta študija tudi toliko let delal pri nas po nekih normalnih plačah in brez možnosti odpovedi. Ljudstvo jih fininancira, oni pa spakirajo kufer ob prvi priliki, vsi pa skupaj držijo kot banda, ko katerega ujamejo pri nečednih zadevah. Mafija!
hehet
# 14.06.2018 ob 19:13
Državna propaganda, vsi vemo, da je pomanjkanje dovolj resno, da bodo pacienti umirali.
samo.jug
# 14.06.2018 ob 23:22
@SZIZBNS

Jaz sem rekel, da demantirati besede presednice ne gre kar tako po medijih brez dokazil. Bral sem njen članek in gledal izjavo. Če predsednica ne bi imela dokazil, bi bila orto v kaši, če bi jo kdo pozval, da naj predloži takšne ali drugačne dokumente. Ker tega niso storili, jaz razumem, da njeni kritiki zgolj govoričijo, medtem ko je predsednica zveze jasno povedala, da prejemajo takšne in drugačne zahtevke in izdajajo potrdila odhajajočim sestram. To pomeni, da papirje za podkrepitev svojih izjav gotovo imajo. Glede števila manjkajočih sester - o tem pa bi se vedno dalo pogovarjati in ugotavljati. Verjetno bi bilo kot pri mnenjih zdravnikov - pet vprašaš in dobiš pet različnih mnenj. Kakorkoli že, ali jih manjša 25 ali 50 - bistvo je, da manjkajo, kadra pa očitno ne morejo najti.

Milojka Kolar Celarc je vodila zdravstvo. Ne sugeriraj, da je en svetovalec z njo delal kot z lutko, ker tega pa ne kupim, pa četudi mu/ji je Kolar Celarčeva plačala 2 milijona. Kakšne mutne posle so se tu šli... Rajši nočem vedeti. Sicer pa četudi je to res, a ena medicinska sestra v vlogi svetovalke je torej uničila celo zdravstvo, ki ima takšne in drugačne probleme že leta in leta, a to hočeš reči?

Pa še samo o funkciji zveze sester in pobiranju članarin. In kaj ti misliš, da je kje kaj drugače? Noben party ni zastonj. In ni mi jasno, kako ste si medicinske sestre same uničile svoj poklic... Pa saj v nobeni vladi niste bile zraven in pisale zdravstvenih zakonov. Ali pa je spet kakšna tajna svetovalka kovala načrte proti svojim kolegicam? Daj, no, to so pa res že čudaške stvari.
kopibrejk
# 14.06.2018 ob 21:57
Aha, pravkar so nam razložili, da stanje ni kritično. Ni oglasno sporočilo, ni panike.
ZooSlo
# 14.06.2018 ob 21:44
Seveda ni kritično. Nič ni kritično. Še vedno lahko uvozimo medicinske sestre in zdravnike z juga, v Bosni, Srbiji, Kosovu, celo Romuniji in Albaniji je malo morje takih, ki bodo takoj prišli sem delat, pa še jezika se jim v npr. Velenju ali na Jesenicah sploh ne bo treba učiti, ker bodo takorekoč v domačem okolju.

Vedno se lahko najde zamenjava. Ampak kam pa potem pridemo, če svoj kader ponižujemo in odganjamo?
Radio
# 14.06.2018 ob 20:37
@samo_jug:

Sem najprej mislil, da govoriš v tri dni, ampak, ko sem pa videl, da si “predsednica” napisal s krepkimi črkami, si me prepričal v svoj prav. Takšnim argumentom ni mogoče oporekati.

Kar se tiče skrajnega časa, da se študentom medicine daja pogodba, ki za druge študente ne velja, pa ne bo šlo tako hitro. Najprej moramo izstopiti iz EU, da bo kaj takega dovoljeno.
DiscoViking
# 14.06.2018 ob 19:27
Evo že drek mešajo in se delajo, da je vse v rožicah. Kako tipično. Bogi narod pa tole sajenje rožic kupi, žal.
socrates
# 14.06.2018 ob 22:27
@SZIZBNS

Dajte bodite no resni (če že novinarji niso in dajejo pozornost taki pasji procesiji)! Kdo pa sploh je gospod Šuligoj? Mislim, kakšne so njegove znanstvene in strokovne reference, da lahko daje take trditve??? Podobno kot da bi šef sindikata SŽ Berdajs dajal strokovne izjave o npr. gradnji drugega tira (pa ne vem zakaj mi je na misel prišla ta analogija - mogoče je pa Kuštrin prevečkrat v medijih, kdo bi ga vedel?). In koga sploh predstavlja? Veliko večino? Pa zakaj velika večina potem že enkrat jasno ne nastopi? Ker jih je strah? Dajte no, saj nismo v železnih 50-ih, da bi nekoga zato, ker je povedal svoje mnenje poslali na Golaka. Pa da se razumemo: spoštujem vsako drugačno mnenje, ker je to temelj demokracije, ampak pametovanje teh gospodov zato, da bi pridobili kanček javne pozornosti, je podobno "lulanju" po lastnih hlačnicah. Kar se pa tiče strokovnega izobraževanja je pa zadeva taka, da bi bil po logiki "strokovnega združenja" lahko tudi vsak padar dohtar - kaj bo le hodil na faks, ko bi bilo pa dosti, da ima kakšnih 20 let prakse pri kakšnem dobrem dohtarju. Saj se vse da priučiti, mar ne? Da ti pamet stane.....
birba
# 15.06.2018 ob 19:35
@sokrates
res znaš biti zabaven in ljudi nasmejati s svojo nevednostjo.
Upam, da veš, da Kuštrin ni psihiater in ne dela v Idriji.
Ne vem pa od kje ti tista domneva o Gantarju pa volitvah... Kakšne fobije morda?

Drugače pa da, natanko ta dva komentarja sem mislil. Vsaj v pravo smer razmišljata (sever bo vedno na severu in ne trudi se ga prestavljati na jug)
socrates
# 15.06.2018 ob 17:51
@birba: ali misliš komentarje od @ firtoh in @at111? Ali ne vidis, da sta to Kuštrinova pacienta iz Idrije? :) Meni je ze prav smesno, da se ti in "strokovno združenje" vsakic po volitvah od Gantarja naprej oglasate z istimi tezami. Slucajno ali s premisljenim ciljem??? Dolgocasni ste, res ....
birba
# 15.06.2018 ob 13:54
@socrates

joj, ne, sem že malo prestar (v penziji), da bi trošit denar za članarine.
Poznam pa zadeve na področju zdravstvene nege, kako v naši državi tečejo - in tvoje razmišljanje je diametralno nasprotno od realnosti.
Imam sicer osebno afiniteto do polkica medicinskih sester (pa brez kakšnih neumnih primerjav).
In žal poznam veliko medicinskih sester, ki imajo še vedno oprane možgane od leporečenja tega dela stroke.
Spremljam razvijanje dogodkov in se malo po firbcu včasih zakopam v iskanje dokumentov ter izjav in intervjujev. In kar na tem področju ni dostopno o Sloveniji v naši državi, je dostopbno v tujini. In tam se je dalo dobiti kar precej zanimive "literarture", dogovorov in zahtev naših strokovnjakov. Vsi pa v škodo našim medicinskim sestram.

In glede afinitete sem jih rade volje odstopil tistim, ki vedo z njimi, kaj delati.

p.s.
pa preberi si še oba komentarja za tvojim. da boš videl, da tudi drugi ljudje pravilno razmišljajo.
firtoh
# 15.06.2018 ob 11:18
Potapljanje zdravstvene nege se je začelo s spremembami šolskega sistema v 90'.Premalo prakse na oddelkih,spreminjanje kompetenc srednjih medicinskih sester oz tehnikov zdravstvene nege.Ker si bolnišnice z takšnimi kadri niso mogle kaj dosti pomagati,so začele financirati šolanje zaposlenih na Visokih zdravstvenih šolah.
Kompetence tehnikov pa so se samo zmanjševale,tako da so danes v bistvu bolničarji,ki imajo končan 4-letni program,pa še bolničar v domu za upokojence ima večje(ni po zakonu),ker nimajo dovolj diplomiranih sester in tehnikov zdr. nege,sploh popoldanski in v nočni izmeni.Podobno je tudi v bolnišnicah,kjer pa po novem, bolničarjev ne zaposlujejo več, vendar tudi diplomiranih sester ni veliko v popoldanskih in nočnih.
Za Ažmanovo tehniki oz srednje sestre ne obstajajo oz. so nujno zlo.Prav tako se jim ne omogoča več,skozi delo in leta pridobivanje kompetenc,izobraževanj in strokovnih usposabljanj,da bi napredovale v višje sestre,tako kot je to v tujini.
Srednjim sestram oz tehnikom so odvzeli možnost pridobitve licence,čeprav srednje sestre predstavljajo 60% zaposlenih v zdravstveni negi.
Važna je samo diploma ne pa izkušnje,sposobnost,empatija..
at111
# 15.06.2018 ob 09:26
Moje izkušnje iz prakse so, da so oddelki nasičeni z dipl. MS, morda primanjkuje srednjih MS, ker pač diplomirane ne bi brisale ritk. Bistveno bolj kritično je pa stanje v DSOjih, kjer pa res primanjkuje kvalitetnega kadra in financ. Vse ostalo pa po mojih izkušnjah ni niti približno kritično, v določenih službah lahko celo jasno rečem, da gre za konkretno izkoriščevanje davkoplačevalskega denarja, npr. patronažne službe v LJ, zjutraj 2 uri kofetkanja potem pa čez dan 5 obiskov pacientov, ki jim je treba prevezati kako manjšo rano.
Želel bi si reči, da se hecam ali vsaj malo pretiravam ampak na žalost se ne. Velikokrat je kohar za kavo bolj pomemben od pacienta.
socrates
# 15.06.2018 ob 08:58
@birba

aha, razumem, problem so osebne zamere in ne skrb za bolnika oz za ceh??? cccc ..... smešiš(te) se, takih šalabajzerjev, ki lapajo počez in obračajo stvari tako, da služijo njihovim interesom,v vsaki oštariji najdeš na tone. Ker predvidevam, da si tudi ti iz "združenja" srčno upam, da ne pridem kdaj v tvojo/vašo nego. Še sreča, da vas je malo..... ;)
accko
# 14.06.2018 ob 23:49
Pomankanje je inids v domih za ostarele ko vidis da za eno celo nasteopje vec kt 20 oseb skrbita 2 sestri in to starci placujejo da se zamuja z hrano, zdravili ,nego ..... zdravstvo propada ker denar odhaja v tujino in se gospodje bogatijo mi pa zbiramo zamaske .... realno je tudi ko vidis da ena sestra dela pri otroski zdravnici in dobijo klic nujne pomoci in ti rece zdravnica bo sprejemala ker moram na teren ..... pac vse to dozivu v zadnjih mesecih tak da super kam gre to vse ... vsaka vlada je imela nek velik projekt kjer se je denar pral in vi se kr naprej delite na leve in deane oni pa kradejo .... ena vlada nlb. Druga tes , tretja avtoceste , vse kar znajo govorit da smo iz krize narod pa dela vse vec za manj denarja vse od zdravstva,solstva,hrane goriva itd pa je slo gor ceprav smo kao na boljsem place v gospodarstvu pa za navadne delavce vse slabse .....
samo.jug
# 14.06.2018 ob 23:27
@ frane

Točno tako, dobiš velik plus od mene. Največja oslarija v vseh tej situaciji je, da Slovenci sploh nismo butast narod, imamo enega najboljših šolskih/izobraževalnih sistemov v svetovnem merilu, ki ga presneto drago plačujemo, da izobražujemo ljudi. In kaj se dogaja? Ti ljudje bežijo po koncu šolanja na vse konce sveta, ker ne dobijo služb in dela. Zakaj za vraga potem sploh izobražujemo ta kader? To stane in ne vem, kje je tu računica.
Pravi_Štajerc
# 14.06.2018 ob 21:58
Mmm, prva slika :-))
vipmit
# 14.06.2018 ob 21:53
Briga nas za sindikate!
socrates
# 14.06.2018 ob 19:10
Gospod Šuligoj, kakšni pa so pravi podatki oz na čem temeljijo vaše ugotovitve? Vir, prosim! Zaenkrat pa je tale pasja maša za moje pojme na nivoju gostilniške debate kjer tale sindikalna frakcija tudi najbrž domuje.
darkoM
# 16.06.2018 ob 19:43
Slovenija ima NADPOVPREČNO število sester glede na število prebivalcev glede na podatke OECD. Vsak lahko preveri. Prav zato ŠE NIKOLI nismo na TV slišali s strani sester številke, koliko jih dejansko manjka GLEDE NA EU. Ker zavajajo! treba se je vprašat, kaj delajo ene sestre na račun drugih ane! Pesek v oči
birba
# 15.06.2018 ob 05:26
@socrates in @samo.jug.

Mene sta prepričala. Očitno imata v rokah vse tiste papirje (vajine) predsednice, s katerimi je utemeljila njene besede. ona ima v rokah vse dokaze. Tako bo, kot ona pravi!!!
***

Pa dejta no, nehajta blejat tako na pamet.
Tudi sam znam malo po spletu pogledat,. pa nisem našel nikjer kakšnih normativov, na katerih bi lahko dotična gospa utemeljila njene izjave.
Še večv Sloveniji smo glede na število medicinskih sester v zgornji tretini evropskega povprečja (https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-at-a-glance-2017_health_glance-2017-en#page3) - pri čemer so v prikazani tabeli upoštevane le diplomirane medicinske sestre (brez srednjih medicinskih sester).

Kar pa se svetovalca ministrice tiče je treba kar malo pogledati, kakšne vse funkcije opravlja (do letos je bil predstavnik slovenskih medicinskih sester v mednarodnem združenju medicinskih sester, pa dolgoletni podpredsednik organizacije, ki jo gospa iz intervjuja vodi, pa vodja odbora za zdravstvo SMXC, pa vodja komisije za zdravstvo in socialno varstvo v DS, ministričina "desna roka", da se vse ostale funkcije in mesta v raznih nadzornih organih niti ne našteva).

Dajta si oba naliti čistega vina in se malo pozanimajta o zadevah, o katerih nato nameravata pisati....
samo.jug
# 14.06.2018 ob 23:10
Kapitalist 11

Če je pa tako prenapihnjeno, zakaj si torej v Švici? Pridi domov, imamo pomanjkanje, plače so po tvojih besedah krasne, dohtarji so tako fajn... Pa praviš, da v Švici ni stanje nič boljše... Aja, pa še bereš RTV SLO portal in aktivno angažirano tukaj komentiraš stanje...
POIVRE
# 14.06.2018 ob 20:58
Pomanjkanja ni niti zdravnikov niti sester, le število dni letnega dopusta se mora omejiti na največ 32 dni, kot velja npr. v gradbeništvu. Zdravniki in sestre danes imajo menda do 60 dni letnega dopusta.
Kazalo